Læsetid: 2 min.

Demokraternes primærvalg i Iowa ender i forvirring og kaos uden en erklæret sejrherre på valgnatten

Som frygtet førte indførelsen af et nyt og parallelt valgsystem i Iowa til tekniske problemer og kaos på valgnatten. Kandidaterne holdt taler uden at kende resultatet, men tidligere borgmester Pete Buttigieg hævdede i sin tale at have vundet
Resultatet af partivalget i Iowa trækker ud. Pete Buttigieg følte sig dog så sikker på at have vundet, at han i en tale sagde: »Vi kender ikke alle resultaterne endnu, men vi ved, at Iowa vil sende en chokbølge gennem den amerikanske nation. Vi rejser videre til New Hampshire som sejrherre.«

Resultatet af partivalget i Iowa trækker ud. Pete Buttigieg følte sig dog så sikker på at have vundet, at han i en tale sagde: »Vi kender ikke alle resultaterne endnu, men vi ved, at Iowa vil sende en chokbølge gennem den amerikanske nation. Vi rejser videre til New Hampshire som sejrherre.«

Eric Thayer

5. februar 2020

De førende demokratiske præsidentkandidater blev natten til tirsdag nødt til at holde taler til deres tilhængere og på direkte amerikansk tv, førend de officielle resultater forelå fra valget i Iowa.

Den forsinkede offentliggørelse af valgresultaterne betød, at den formodede vinder blev snydt for den fremdrift, en sejr i Iowa normalt skaber for primærvalget i New Hampshire, der officielt skydes i gang i dag.

Under normale omstændigheder er vinderen i Iowa og kandidater, der klarer sig bedre end forventet, i stand til at rejse millioner af dollar i det følgende døgn. De penge risikerer de at gå glip af i denne omgang.

De eneste sikre vindere I iowa-valget synes at blive de kandidater, der viser sig senere at have scoret et dårligt resultat. De kunne natten til tirsdag rejse til New Hampshire uden at skulle forklare, hvorfor de har klaret sig skidt.

På basis af presserapporter fra afstemninger i nogle af de over 1.600 vælgerforsamlinger lød det som om senator Bernie Sanders og tidligere borgmester Pete Buttigieg var i et opløb om at blive nr. 1, efterfulgt af senator Elizabeth Warren, tidligere vicepræsident Joe Biden og senator Amy Klobuchar.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Er et ikke bare et bevis på at alt kan blive for dikaliseret - og er det i demokratiets interesse.
Tænk hvor let det i fremtiden vil være at lave valgsnyd osv.

Jeppe Bundgaard

De kan ikke tillade Bernie at vinde, så derfor skulle det nye valgsystem naturligvis indføres, så man har en undskyldning, når de stjæler sejren fra ham

Jens Kofoed, Astrid Goplen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Torben Arendal og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Og, hvis det ikke er nok, så ser det ud til at DNC vil tillade super delegates i første finde alligevel. Ikke et godt tegn på fair Play. Der ud over har Bloomberg givet 300.000 i donation til DNC, og de har kvitteret med at sløjfe reglen om antal donationer, så han kan deltage i debatter fremover. Hold op, de er bange for Bernie.

Torben K L Jensen

Det eneste der er godt at sige om forløbet er at det kommer nu og ikke som sidst hvor de ikke-valgte superdelegerede de facto stjal sejren fra Bernie Sanders.

“Iowa-gate”: 100% af caucus stemmerne nu talt op. I realiteten vandt Bernie. Flere unge progressive kommentatorer nævner nu tæt på seriøst, at det muligvis kan blive nødvendigt at få UN ind over for at overvære USAs primary (og måske også general) elections. God gennemgang her af sagens gang af Kim Iverson. Se Link.

https://www.youtube.com/watch?v=2xsH3jJnTYg