Nyhed
Læsetid: 2 min.

Demokraternes primærvalg i Iowa ender i forvirring og kaos uden en erklæret sejrherre på valgnatten

Som frygtet førte indførelsen af et nyt og parallelt valgsystem i Iowa til tekniske problemer og kaos på valgnatten. Kandidaterne holdt taler uden at kende resultatet, men tidligere borgmester Pete Buttigieg hævdede i sin tale at have vundet
Resultatet af partivalget i Iowa trækker ud. Pete Buttigieg følte sig dog så sikker på at have vundet, at han i en tale sagde: »Vi kender ikke alle resultaterne endnu, men vi ved, at Iowa vil sende en chokbølge gennem den amerikanske nation. Vi rejser videre til New Hampshire som sejrherre.«

Resultatet af partivalget i Iowa trækker ud. Pete Buttigieg følte sig dog så sikker på at have vundet, at han i en tale sagde: »Vi kender ikke alle resultaterne endnu, men vi ved, at Iowa vil sende en chokbølge gennem den amerikanske nation. Vi rejser videre til New Hampshire som sejrherre.«

Eric Thayer

Udland
5. februar 2020

De førende demokratiske præsidentkandidater blev natten til tirsdag nødt til at holde taler til deres tilhængere og på direkte amerikansk tv, førend de officielle resultater forelå fra valget i Iowa.

Den forsinkede offentliggørelse af valgresultaterne betød, at den formodede vinder blev snydt for den fremdrift, en sejr i Iowa normalt skaber for primærvalget i New Hampshire, der officielt skydes i gang i dag.

Under normale omstændigheder er vinderen i Iowa og kandidater, der klarer sig bedre end forventet, i stand til at rejse millioner af dollar i det følgende døgn. De penge risikerer de at gå glip af i denne omgang.

De eneste sikre vindere I iowa-valget synes at blive de kandidater, der viser sig senere at have scoret et dårligt resultat. De kunne natten til tirsdag rejse til New Hampshire uden at skulle forklare, hvorfor de har klaret sig skidt.

På basis af presserapporter fra afstemninger i nogle af de over 1.600 vælgerforsamlinger lød det som om senator Bernie Sanders og tidligere borgmester Pete Buttigieg var i et opløb om at blive nr. 1, efterfulgt af senator Elizabeth Warren, tidligere vicepræsident Joe Biden og senator Amy Klobuchar.

Buttigieg følte sig så sikker på at have vundet Iowa, at han i en tale sagde:

»Vi kender ikke alle resultaterne endnu, men vi ved, at Iowa vil sende en chokbølge gennem den amerikanske nation. Vi rejser videre til New Hampshire som sejrherre.«

Buttigiegs fremmødte tilhængere på et hotel i Des Moines, Iowa virkede også langt mere begejstrede end andre kandidaters tilhængere.

Forsinkelsen

Sent mandag aftenen var den fulde årsag til forsinkelsen endnu ikke kendt. Nogle valgkredse meddelte, at en ny app udviklet til at kommunikere tre forskellige resultater af afstemningen til hovedkvarteret ikke fungerede, og at de havde problemer med at komme i telefonisk kontakt.

Men det blev dementeret af partihovedkvarteret.

Herfra hed det i en meddelelse, at man fandt »uoverensstemmelser« mellem optællingen af stemmer i den første runde og anden runde af afstemningerne på vælgerforsamlingerne og omregningen til det antal delegerede, der kvalificerer sig til at repræsentere de forskellige kandidater på de kommende partikonferencer i Iowas 99 amter.

Forklaringen på forvirringen – som omtalt i Information mandag – er indførelsen af nye regler i Iowas partivalg. I 2020 er det første gang, at vælgerne nedskriver deres foretrukne kandidat på et kort, og at dette resultat bliver optalt og rapporteret. Hidtil har man beregnet hver kandidat procentandel baseret på det antal delegerede, de har vundet i hver valgkreds.

Indførelsen af et parallelt valgsystem skabte ifølge rapporter fra valgstederne forvirring og førte til unøjagtigheder. Årsagen skulle være, at nogle valgtilforordnede ikke have fået en grundig nok træning.

I et interview med Information mandag fortalte formanden for en partiafdeling i et amt i Iowa, at han var nervøs over »den matematiske udfordring«.

Det officielle resultat ventes først at blive offentliggjort tirsdag.

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"The sloppyist trainwreck ever" :)

Hacked?

Dorte Sørensen

Er et ikke bare et bevis på at alt kan blive for dikaliseret - og er det i demokratiets interesse.
Tænk hvor let det i fremtiden vil være at lave valgsnyd osv.

Jeppe Bundgaard

De kan ikke tillade Bernie at vinde, så derfor skulle det nye valgsystem naturligvis indføres, så man har en undskyldning, når de stjæler sejren fra ham

Jens Kofoed, Astrid Goplen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Torben Arendal og Anders Graae anbefalede denne kommentar

@Jeppe Bundgaard Jeg tror ikke det hjælper.

Burde vi ikke sende en delegation til USA så vi kan undgå snyderi.

Der er et videoklip på denne side. Det ser ud som om de afgør hvem der skal have delegerede med plat eller krone?
https://www.nakedcapitalism.com/2020/02/iowa-democrats-and-elite-incompe...

Jeppe Bundgaard

Og, hvis det ikke er nok, så ser det ud til at DNC vil tillade super delegates i første finde alligevel. Ikke et godt tegn på fair Play. Der ud over har Bloomberg givet 300.000 i donation til DNC, og de har kvitteret med at sløjfe reglen om antal donationer, så han kan deltage i debatter fremover. Hold op, de er bange for Bernie.

Torben K L Jensen

Det eneste der er godt at sige om forløbet er at det kommer nu og ikke som sidst hvor de ikke-valgte superdelegerede de facto stjal sejren fra Bernie Sanders.

“Iowa-gate”: 100% af caucus stemmerne nu talt op. I realiteten vandt Bernie. Flere unge progressive kommentatorer nævner nu tæt på seriøst, at det muligvis kan blive nødvendigt at få UN ind over for at overvære USAs primary (og måske også general) elections. God gennemgang her af sagens gang af Kim Iverson. Se Link.

https://www.youtube.com/watch?v=2xsH3jJnTYg