Nyhed
Læsetid: 4 min.

Demokraternes valg i Iowa gør moderate Pete Buttigieg til Bernie Sanders’ hovedmodstander

Efter optællingen af to tredjedele af stemmerne i Iowa overrasker tidligere borgmester Buttigieg ved at tage føringen. Han positionerer sig hermed til at blive den progressive Bernie Sanders’ rival ved primærvalget i New Hampshire i næste uge
Tirsdag aften kom den overraskende melding, at den 38-årige borgmester Pete Buttigieg fra provinsbyen South Bend, Indiana, tog føringen efter det første demokratiske delvalg i Iowa.

Tirsdag aften kom den overraskende melding, at den 38-årige borgmester Pete Buttigieg fra provinsbyen South Bend, Indiana, tog føringen efter det første demokratiske delvalg i Iowa.

Brendan McDermid

Udland
5. februar 2020

For et år siden var den 38-årige borgmester Pete Buttigieg fra provinsbyen South Bend i midtveststaten Indiana et fuldstændigt ubeskrevet blad i amerikansk landspolitik. Kun få amerikanere havde hørt om denne lokalpolitiker.

Sent tirsdag aften dansk tid lignede Buttigieg en ny politisk stjerne på USA’s politiske himmelhvælv. Efter optælling af 63 pct. af stemmerne fra Iowas vælgermøder mandag aften havde Buttigieg taget føringen med 26,9 pct.

En af USA’s mest kendte politikere, senator Bernie Sanders, lå på andenpladsen med 25,1 pct. Længere nede på rangstigen lå senator Elizabeth Warren med 18,3 pct. Tidligere vicepræsident Joe Biden scorede et skuffende resultat på kun 15,6 pct.

»Ingen tvivl om det. Buttigieg er den nye stjerne i amerikansk politik,« sagde Dan Rather, en legendarisk amerikansk tv-journalist, der gennem mange år var vært på CBS News.

Det er altså lykkedes for Buttigieg, som trådte tilbage fra sin borgmesterpost 1. januar, at lægge sig i spidsen for et felt, der omfatter to landskendte progressive senatorer og den folkekære Joe Biden, der blev valgt til Senatet i 1972 og som stillede op til præsidentposten i 1988 og 2008.

Iowas demokratiske parti havde tirsdag aften i USA endnu ikke færdiggjort håndoptællingen af alle stemmerne i de ca. 1.600 valgkredse. Der manglede indberetninger fra valgkredse i tre af delstatens storbyer, hvor Sanders forventedes at score godt i den indre by og Buttigieg godt i forstæderne.

Forsinkelsen skyldtes en softwarefejl i en særlig app udviklet til at sende resultaterne fra valgkredsene til partihovedkvarteret i hovedstaden Des Moines. Herefter skiftede man til et manuelt backup-system, der tager længere tid.

Den sene offentliggørelse af valgresultaterne fra Iowa har vakt en enorm furore i amerikanske medier, hvor flere ledende kommentatorer har foreslået, at Iowa fratages sin eksklusive status som den første delstat til at afholde partivalg.

Buttigiegs og Sanders’ kampagner havde god grund til at være indignerede. Manglen på et valgresultat mandag aften betød, at de mistede chancen for at ride på en bølge af positiv medieomtale på vejen til primærvalget i delstaten New Hampshire i det nordøstlige USA.

Under normale omstændigheder skaber en første- eller andenplads i Iowa betydelig fremdrift – ikke mindst for en relativ ukendt præsidentkandidat som Pete Buttigieg. Og det kan give pote i kraft af forhøjede kampagnebidrag fra enkeltdonorer.

Alt det gik Buttigieg og Sanders glip af dagen efter valget i Iowa, hvor de og andre kandidater som Warren, Biden og senator Amy Klobuchar ankom til New Hampshire. Her vil de tilbringe den næste uge i en intens valgkamp i en delstat på størrelse med Jylland med kun 1,3 millioner indbyggere.

Bred opbakning

Flere omstændigheder ved Buttigiegs præstation i Iowas valg gjorde indtryk på valganalytikere. Han vandt flest delegerede i et bredt demografisk udsnit af delstatens amter, mens Sanders’ stemmer koncentrerede sig om byer med universiteter og industrierhverv. Warren vandt ikke et eneste af 99 amter, Joe Biden kun seks.

Herudover vandt Buttigieg de amter i det østlige og befolkningsrige Iowa, der skiftede fra at støtte Barack Obama i præsidentvalgene i 2008 og 2012 til Donald Trump i 2016. Ifølge hans kampagne viser det, at Buttigieg kan vinde nogle af de tidligere Obama-vælgere i Midtvesten tilbage til den demokratiske fold.

»Buttigieg er ikke alene på vej til en sejr i Iowa. Som en ny, tiltrækkende politiker med et nyt ordforråd kan han meget hurtigt blive den førende kandidat i New Hampshire. Vælgerne vil flokkes til hans møder,« forudsiger Dan Payne, politisk konsulent i Boston.

Resultatet i Iowa var en bet for Elizabeth Warren, der gennem halvandet år havde opbygget det bedste og mest udbredte netværk af medarbejdere og frivillige i delstaten.

Hun tyvstartede inden nogle af de andre 21 præsidentkandidater i 2018 med 10 mio. dollar i banken – et beløb, der var tilovers fra hendes succesrige kampagne for at blive genvalgt til Senatet fra delstaten Massachusetts.

Warren er en kendt politiker i Massachusetts’ nabostat New Hampshire, hvilket burde være en fordel i primærvalget. Men hendes nærmeste rival, Bernie Sanders, er fra New Hampshires anden nabostat, Vermont, og er især populær blandt delstatens traditionelt uforudsigelige partiuafhængige vælgere.

Tilmed vandt Sanders overbevisende primærvalget i 2016 mod Hillary Clinton i New Hampshire. I de seneste meningsmålinger fra Hampshire ligger han godt foran Warren.

Warren understregede belejligt på vælgermøder tirsdag, at kampen om Det Demokratiske Partis nominering i længden handler om at vinde et flertal af delegaterne til partikongressen i juli frem for vinde enkeltsejre i den eller hin delstat.

Men Dan Payne er skeptisk.

»To nederlag i træk, og man er ude af konkurrencen i primærvalg,« siger han.

Joe Biden, der forventes at blive nummer fire i Iowa, brugte samme argument som Warren på et vælgermøde i New Hampshire tirsdag – at det drejer sig om at vinde delegater. Men den tidligere vicepræsident vil snart løbe tør for penge til at fortsætte sin kampagne, med mindre han begynder at vinde. Hans bedste chance bliver i South Carolina i slutningen af februar.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Agnes Jørgensen

Jeg har fulgt med i den rigsretssag demokraterne har forsøgt gennemført i USA imod præsidenten. Det vil fortsat være op ad bakke, så længe de bruger retorik a la Elisabeth Warren, for slet ikke at tale om Nancy Pelosi, der demonstrativt river præsidentens tale over. Hvor lærer de den slags? Det må være dyrt med et sådant kursus i dårlig stil, dårlig opførsel, foragt for deres potentielle vælgere, foragt for det embede de selv higer efter.
Jeg kan huske den morgen jeg hørte, Trump havde vundet. Jeg tænkte: 'ok, amerikanerne kunne høre på ham, han heller ikke kunne lide globaliseringen. Noget ingen andre politikere åbenbart havde opfattet.' Så det var en sag som de selv var ude om, politikerne.
Kære politikere wolrdwide: Prøv dog at lytte til alt det vrøvl i hælder ud over de folk i ønsker skal stemme på jer.
Agnes Jørgensen

Michael Friis, Dan Jensen, David Zennaro og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Sætter gerne en peng på Pete Buttigieg.

Buttigieg var for medicare for all - det er han nu ikke mere alligevel
Buttigieg var for at bruge de mia. de giver til Israel, til at presse dem til en reel fredsaftale - det er han nu ikke mere alligevel.
Buttigieg har skiftet mening om stort set alle store emner det sidste år.
Her er nogle https://youtu.be/b-w9V9azgp8

Som dansker bosiddende i USA i flere år bliver man SÅ træt af dansk journalistiks mangelfulde dækning af amerikansk politik og amerikanske forhold. M.h.t. resultaterne fra Iowa: To personer med et excel ark kunne ordne den her optælling hurtigere og bedre end det der foregik/og lige nu foregår med en kurrupt App som Iowa demokraterne blev presset til at bruge via DNC i DC. Pleeease danske journalister og medier – gør jeres hjemmearbejde. Suk!
Dette link/summary fra Krystal Ball fra The Hill Rising channel fra i dag giver et godt overblik over, hvad det er der egentlig sker “on the ground” m.h.t. demokraternes primær valg lige nu.

https://www.youtube.com/watch?v=nDO2kHGEoY0

Ole Eivind Hansen, Hanne Boye Petersen, Michael Rosenkilde, Mathias Petersen og Dom Salcedo anbefalede denne kommentar
Mathias Petersen

>Astrid Goplen - kunne ikke være mere enig. Mig bekendt har ikke et eneste dansk medie interesseret sig for informationerne om, at Pete Buttigiegs kampagne betalte over 42.000 dollars til firmaet, der udviklede den app, der skulle anvendes.

Dom Salcedo, Astrid Goplen og Michael Rosenkilde anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Uanset hvad man synes om Trump - og jeg er bestemt ikke hans største fan - så er det f.... dårlig stil, at rive præsidentens tale i stykker. Og nej - indhold og stil i præsidentens tale er ikke en god undskyldning.