Baggrund
Læsetid: 5 min.

Fagforbund forkaster Sanders og Warrens forslag om universel sundhedsordning

Et fagforbund i Las Vegas afviser at bakke op om Bernie Sanders’ kampagne, fordi hans forslag om sundhedsforsikring for alle amerikanere vil betyde, at fagforbundets medlemmer mister en privat sundhedsordning indgået med hotelbranchen. Andre fagforeninger gør også modstand
Den demokratiske kandidat Elizabeth Warren sammen med medlemmer af fagforeningen Colinary Workers i Las Vegas. Fagforeningen vil ikkke støtte Warrens kandidatur, fordi hun vil indføre en landsdækkende sundhedsordning, som samtidig betyder, at fagforeningens medlemmer vil miste den private forsikringsordning, de har nu.

Den demokratiske kandidat Elizabeth Warren sammen med medlemmer af fagforeningen Colinary Workers i Las Vegas. Fagforeningen vil ikkke støtte Warrens kandidatur, fordi hun vil indføre en landsdækkende sundhedsordning, som samtidig betyder, at fagforeningens medlemmer vil miste den private forsikringsordning, de har nu.

Jeremy Hogan

Udland
22. februar 2020

Det kan umiddelbart lyde mærkeligt, men det vigtigste emne for præsidentkandidaterne inden lørdagens vælgerforsamlinger (caucuses) i den vestlige delstat Nevada har været en sundhedsklinik for 140.000 mennesker i USA’s spillehovedstad Las Vegas.

Den private klinik eksisterer som et resultat af fagforbundet Culinary Workers’ mangeårige kamp for at tvinge spillebranchen til at betale for hotelarbejdernes og deres familiers sundhedspleje i et land, hvor over halvdelen af indbyggerne er dækket af en privat sundhedsforsikring.

På klinikken kan fagforeningsmedlemmerne uden at betale så meget som et gebyr få gratis adgang til læger, speciallæger og tandlæger samt købe medicin på recept til en billigere pris end på apotekerne. Udgiften dækkes af en fond dannet af fagforbundet og hotelbranchen. De eneste penge, arbejderne lægger på bordet, er et månedligt gebyr til fagforeningen trukket fra deres løn.

Det har kostet Culinary Workers lange strejker at få gratis sundhedspleje optaget i overenskomsten mellem hotelbranchen og fagforbundet, der har 60.000 medlemmer, og hvis ledelse er domineret af kvinder. Over halvdelen af medlemmerne stammer fra Latinamerika. De arbejder i en branche, der betjener millioner af turister, som hvert år kommer til Las Vegas.

I valgår er en formel opbakning fra dette fagforbund – det største og mest indflydelsesrige i Nevada – noget alle demokratiske præsidentkandidater prøver at opnå.

Under vælgerforsamlingerne i Nevada i 2008 stillede Culinary Workers Union sig bag Barack Obamas kampagne. Obama havde to uger forinden tabt primærvalget i New Hampshire til Hillary Clinton og havde derfor desperat brug for et comeback. Det hjalp fagforbundet med ved at sende flere tusinde medlemmer ud at stemme dørklokker i Las Vegas.

Men i dette valgår har Culinary Workers’ ledelse overraskende besluttet sig til at være neutral. Og den vigtigste begrundelse er senator Bernie Sanders’ og senator Elizabeth Warrens forslag om at indføre en universel sundhedsforsikring i USA, også kendt under navnet Medicare for All.

En universel ordning vil nemlig betyde, at alle private sundhedsforsikringer i USA bliver afskaffet og derved også de mange forskellige sundhedsplejeordninger, som fagforeninger har forhandlet sig frem til med arbejdsgivere.

»Sundhedspleje er ikke en gave givet til os af hotel- og turistbranchen. Det er en rettighed, vi har kæmpet med næb og kløer for. Vi har ikke i sinde at ofre det, vi har kæmpet for. Den går ikke,« sagde Geoconda Argüello-Kline, forkvinden for Culinary Workers, til The New York Times i december sidste år.

Argüello-Kline emigrerede for 30 år siden til USA fra Nicaragua. Hendes første job var som stuepige på et hotel i Las Vegas.

Protestråb mod Sanders

De to progressive præsidentkandidater Sanders og Warren er populære blandt mange latino-medlemmer af fagforbundet på grund af deres indvandrerpolitik. De foreslår at stoppe deportationer af dokumentløse immigranter og slår til lyd for at give amnesti til ca. 11 mio., der bor og arbejder i USA uden opholds- og arbejdstilladelse.

Men udsigten til at miste deres private sundhedsforsikring og klinik, hvis Sanders’ eller Warrens forslag bliver gennemført, er mildt sagt upopulært blandt medlemmerne. Det fik begge kandidater at føle, da de stillede op til et møde i fagforbundets hovedkvarter i Las Vegas i december.

»Hvorfor skal jeg opgive min private sygeforsikring,« spurgte hotelarbejderen Eloida Munoz, kort efter at Sanders var færdig med sin traditionelle valgtale. Munoz er en af dem, der strejkede i seks år i 1990’erne for at indgå en overenskomstaftale, der omfatter gratis sundhedspleje.

Sanders svarede: »Vi har i dette land en dysfunktionel, defekt og hjerteløs sundhedsordning. Sygesikring for alle er ikke et privilegium, det er en menneskerettighed.«

Her blev præsidentkandidaten, der gennem sin lange politiske karriere har bakket op om arbejderklassen og organiseringsretten, pludselig afbrudt af tilhørerne, som råbte:

»Vi vil ha’ fagforbundets sundhedsordning! Vi vil ha’ fagforbundets sundhedsordning!«

Uanfægtet fortsatte Sanders:

»Vi foreslår sundhedspleje for alle, og det vil koste os alle mindre. Arbejdsgiverne vil spare penge, og det kommer jer arbejdere til gode i form af højere løn.«

Senator Warren blev stillet samme spørgsmål efter sit besøg på den private sundhedsklinik i Las Vegas, men i modsætning til Sanders valgte hun at glide af på spørgsmålet.

»Hold op! Hvis jeg en dag skulle blive syg, er dette her klinikken, jeg vil behandles på. Vi er ikke ude på at røre ved jeres dyrebare sundhedspleje. Jeg ser det faktisk gerne kopieret over hele Amerika,« sagde Warren.

Et slag for Biden

De fire andre førende præsidentkandidater – Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Tom Steyer – er modstandere af en sundhedsordning drevet af forbundsstaten. Det til trods for at sådan en ordning allerede eksisterer under navnet Medicare for alle amerikanere over 65. I stedet foreslår de at udvide præsident Obamas sundhedsordning til at omfatte flere mennesker.

I lyset af tidligere vicepræsident Bidens støtte til Culinary Workers’ sundhedsordning og hans mangeårige tætte kontakt til amerikansk fagbevægelse håbede hans kampagne at opnå fuld opbakning fra fagforbundet. Men ledelsen valgte altså at forholde sig neutral i perioden op til vælgerforsamlingerne Nevada lørdag.

Den beslutning var et slag for Biden, der har hårdt brug for et comeback i Nevada efter sine nederlag i Iowa og New Hampshire tidligere i denne måned.

Sanders havde til gengæld grund til at være tilfreds. Ikke desto mindre var ukendte personer, der gav sig ud for at være aktivister i Sanders’ bevægelse, uenige og iværksatte en hadekampagne mod forkvinde Geoconda Argüello-Kline og flere andre kvindelige medlemmer af fagforbundets ledelse.

Argüello-Kline oplyser, at hun har modtaget trusler i flere hundrede e-mails, opringninger og sms’er. Hendes private adresse blev endda lagt ud på internettet.

»Jeg er en stor tilhænger af den demokratiske proces, men det er virkeligt skræmmende at opleve dette her. Jeg har været aktivist og deltaget i mange strejker i mange år, men jeg har aldrig følt mig så truet på min person. Vores fagforening forholder sig neutral. Vi dikterer ikke vores medlemmer, hvem de skal stemme på,« sagde hun til The New York Times i sidste uge.

Sanders lagde straks afstand til truslerne. »Denne form for chikane er total uacceptabel. Ingen tilhængere af nogen kandidat bør være involveret i mobning eller modbydelige personlige angreb,« sagde han i en udtalelse.

Han understregede: »Personer, der går til angreb på andre i mit navn, tilhører ikke vores bevægelse.«

Men den nære rival, Joe Biden, var ikke overbevist.

»Jeg fordømmer de ondsindede, forkastelige og misogyne udtalelser fra Sanders’ tilhængere. Hvis det var mine tilhængere, ville jeg ikke alene slå hånden af dem. Jeg ville prøve at finde frem til, hvem der står bag og afskedige dem.«

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvad er der for et demokrati der kan trues af en stor gruppes neutralitet? mere end af andre gruppers partiskhed?

Hvordan virker de amerikanske fagforeninger egentlig? Det er vist ikke socialisme eller solidaritet, der tynger dem.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Det er vist heller ikke det store lønniveau til almindelige ansatte, der tynger hotellerne.

Torben K L Jensen

Fagforbundets ledelse siger nej - men de fleste medlemmer siger ja. Og på den anden side står de fleste andre forbund bag Sanders - altså i Nevada.

Steen K Petersen, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Jan Damskier, Astrid Goplen, Rolf Andersen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er den samme kamp overalt, hvor fagforeningerne desværre hellere vil fastholde tilkæmpede privilegier for medlemmerne end at sikre universelle rettigheder til alle.
Det gælder hos os spørgsmålet om lovfastsat mindsteløn m.m., hvor man ikke evner at forstå, at en sådan løn vil være det væsentligste våben i enhver valgkamp fremover og sikre muligheden for en mere progressiv politik med statslige garantier på mange andre områder.

Eva Schwanenflügel, Astrid Goplen, Hanne Utoft og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Herhjemme er fagforeningerne imod lovbestemt mindsteløn!

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Hov Jeg overså Steffen Glieses kommentar. Men helt enig!

Adam Smith forudså at fagforeninger vil kunne have en afvæbnende virkning på folkelige oprør mod kapitalismens katastrofer, i og med at klassekampen (besiddende vs. ikke-besiddende) partikuleres og organiseres indenfor kaptalismens strukturelle rammer - og fagforeningernes eksistensgrundlag bliver dermed i vid udstrækning den bestående orden. De prostitueres.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Flemming Berger og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Peter Knap, ring til Krifa eller Det Faglige Hus. De burde kunne svare på dit spørgsmål.

Jan Rosenberg. Tak for navneændringen. Det befordre altid diskussionen give hinanden øgenavne.

Danny Hedegaard

Tragedien her, er at de fagforeninger kun forholder sig til den sundhedsforsikring, de selv har opnået, og som de ikke vil miste igen.
I reglen mister du i USA din arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring, hvis du mister dit arbejde.

Derfor er et bytte for en universel gratis offentlig sygesikring, ikke et tab, men en gevinst som dækker alle bedre, uafhængigt af om du er i job eller ikke.
Også for arbejdsgiverne der slipper for udgiften for sig, i bytte for en universel offentlig dækning.

Det amerikanske sundhedsvæsen er samlet set dobbelt så dyrt som vores, samtidig med at millioner af amerikanere, ikke er dækkes som vi er i Danmark.

Det er muligt at de får et tilbud i bytte, som gennemsnitligt ikke er på højde med den ordning de giver afkald på, men basalt set er et grundlæggende gratis tilbud, der dækker alle gennemsnitligt ens, det som kommer flest tilgode.
Uanset om du er i job eller ikke.

Lavtlønnede vil faktisk få et gode, der har værdi, som fik de en lønforhøjelse, og arbejdsgiverne i bedste fald en øget skat, der vil blive oplevet som en faldende driftudgift.

Her hjemme går det den modsatte vej.

Faldende offentlig standarder, som kompenseres i stigende grad af arbejdsmarkedets parter, gennem overenskomsterne og pensionsordninger.
Det kan også give ulighed i sundhed, men det er bedre end, at nogen ikke er dækket af en universel offentlig gratis ordning.

Ja faktisk er arbejdsmarkedet her med til at understøtte job fastholdelse, og tilknytning til arbejdsmarkedet, når de træder til, hvor det offentlige ikke længere rækker.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Ligner en jordskreds-sejer for Bernie Sanders i Nevada. Latinoer og minoriteter (og fagforenings-medlemmer) mødte meget talstærkt op for Bernie. Det er første gang i USAs historie at en præsident-kandidat, som ikke allerede er siddende præsident, vinder flest stemmer (popular votes) i alle de tre første stater i træk i primærvalget. Go Bernie!

Eva Schwanenflügel

Feel the Bern :-)