Læsetid: 5 min.

Fagforbund forkaster Sanders og Warrens forslag om universel sundhedsordning

Et fagforbund i Las Vegas afviser at bakke op om Bernie Sanders’ kampagne, fordi hans forslag om sundhedsforsikring for alle amerikanere vil betyde, at fagforbundets medlemmer mister en privat sundhedsordning indgået med hotelbranchen. Andre fagforeninger gør også modstand
Den demokratiske kandidat Elizabeth Warren sammen med medlemmer af fagforeningen Colinary Workers i Las Vegas. Fagforeningen vil ikkke støtte Warrens kandidatur, fordi hun vil indføre en landsdækkende sundhedsordning, som samtidig betyder, at fagforeningens medlemmer vil miste den private forsikringsordning, de har nu.

Den demokratiske kandidat Elizabeth Warren sammen med medlemmer af fagforeningen Colinary Workers i Las Vegas. Fagforeningen vil ikkke støtte Warrens kandidatur, fordi hun vil indføre en landsdækkende sundhedsordning, som samtidig betyder, at fagforeningens medlemmer vil miste den private forsikringsordning, de har nu.

Jeremy Hogan

22. februar 2020

Det kan umiddelbart lyde mærkeligt, men det vigtigste emne for præsidentkandidaterne inden lørdagens vælgerforsamlinger (caucuses) i den vestlige delstat Nevada har været en sundhedsklinik for 140.000 mennesker i USA’s spillehovedstad Las Vegas.

Den private klinik eksisterer som et resultat af fagforbundet Culinary Workers’ mangeårige kamp for at tvinge spillebranchen til at betale for hotelarbejdernes og deres familiers sundhedspleje i et land, hvor over halvdelen af indbyggerne er dækket af en privat sundhedsforsikring.

På klinikken kan fagforeningsmedlemmerne uden at betale så meget som et gebyr få gratis adgang til læger, speciallæger og tandlæger samt købe medicin på recept til en billigere pris end på apotekerne. Udgiften dækkes af en fond dannet af fagforbundet og hotelbranchen. De eneste penge, arbejderne lægger på bordet, er et månedligt gebyr til fagforeningen trukket fra deres løn.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Hvad er der for et demokrati der kan trues af en stor gruppes neutralitet? mere end af andre gruppers partiskhed?

Hvordan virker de amerikanske fagforeninger egentlig? Det er vist ikke socialisme eller solidaritet, der tynger dem.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Fagforbundets ledelse siger nej - men de fleste medlemmer siger ja. Og på den anden side står de fleste andre forbund bag Sanders - altså i Nevada.

Steen K Petersen, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Jan Damskier, Astrid Goplen, Rolf Andersen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er den samme kamp overalt, hvor fagforeningerne desværre hellere vil fastholde tilkæmpede privilegier for medlemmerne end at sikre universelle rettigheder til alle.
Det gælder hos os spørgsmålet om lovfastsat mindsteløn m.m., hvor man ikke evner at forstå, at en sådan løn vil være det væsentligste våben i enhver valgkamp fremover og sikre muligheden for en mere progressiv politik med statslige garantier på mange andre områder.

Eva Schwanenflügel, Astrid Goplen, Hanne Utoft og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Adam Smith forudså at fagforeninger vil kunne have en afvæbnende virkning på folkelige oprør mod kapitalismens katastrofer, i og med at klassekampen (besiddende vs. ikke-besiddende) partikuleres og organiseres indenfor kaptalismens strukturelle rammer - og fagforeningernes eksistensgrundlag bliver dermed i vid udstrækning den bestående orden. De prostitueres.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Flemming Berger og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Tragedien her, er at de fagforeninger kun forholder sig til den sundhedsforsikring, de selv har opnået, og som de ikke vil miste igen.
I reglen mister du i USA din arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring, hvis du mister dit arbejde.

Derfor er et bytte for en universel gratis offentlig sygesikring, ikke et tab, men en gevinst som dækker alle bedre, uafhængigt af om du er i job eller ikke.
Også for arbejdsgiverne der slipper for udgiften for sig, i bytte for en universel offentlig dækning.

Det amerikanske sundhedsvæsen er samlet set dobbelt så dyrt som vores, samtidig med at millioner af amerikanere, ikke er dækkes som vi er i Danmark.

Det er muligt at de får et tilbud i bytte, som gennemsnitligt ikke er på højde med den ordning de giver afkald på, men basalt set er et grundlæggende gratis tilbud, der dækker alle gennemsnitligt ens, det som kommer flest tilgode.
Uanset om du er i job eller ikke.

Lavtlønnede vil faktisk få et gode, der har værdi, som fik de en lønforhøjelse, og arbejdsgiverne i bedste fald en øget skat, der vil blive oplevet som en faldende driftudgift.

Her hjemme går det den modsatte vej.

Faldende offentlig standarder, som kompenseres i stigende grad af arbejdsmarkedets parter, gennem overenskomsterne og pensionsordninger.
Det kan også give ulighed i sundhed, men det er bedre end, at nogen ikke er dækket af en universel offentlig gratis ordning.

Ja faktisk er arbejdsmarkedet her med til at understøtte job fastholdelse, og tilknytning til arbejdsmarkedet, når de træder til, hvor det offentlige ikke længere rækker.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Ligner en jordskreds-sejer for Bernie Sanders i Nevada. Latinoer og minoriteter (og fagforenings-medlemmer) mødte meget talstærkt op for Bernie. Det er første gang i USAs historie at en præsident-kandidat, som ikke allerede er siddende præsident, vinder flest stemmer (popular votes) i alle de tre første stater i træk i primærvalget. Go Bernie!