Læsetid: 5 min.

Giver det mening, at EU midt i den grønne omstilling støtter nye gasledninger?

Om 30 år skal Europa være klimaneutralt, men i sidste uge vedtog Europa-Parlamentet, at EU kan subsidiere nye gas- og olieledninger. Hul i hovedet, siger kritikerne. Grøn realisme, siger andre. Nu er EU’s ombudsmand gået ind i sagen. De danske parlamentarikere er splittet. For hvor stor en rolle skal fossil gas egentlig spille i den grønne omstilling?
Et af de projekter, der står på den nye liste over energiprojekter, der kan få EU-støtte, er en gasledning fra Polen til Slovakiet. Men listen, der blev vedtaget med et stort flertal i Europa-Parlamentet, møder kritik fra en række grønne partier og organisationer, der ikke mener, EU fortsat skal subsidiere energiprojekter med fossil energi.

Et af de projekter, der står på den nye liste over energiprojekter, der kan få EU-støtte, er en gasledning fra Polen til Slovakiet. Men listen, der blev vedtaget med et stort flertal i Europa-Parlamentet, møder kritik fra en række grønne partier og organisationer, der ikke mener, EU fortsat skal subsidiere energiprojekter med fossil energi.

Norbert Fellechner

19. februar 2020

En gasledning til det nordlige Grækenland. En olieterminal i Gdansk. En gasledning fra Polen til Slovakiet.

Selv om EU skal være klimaneutral i 2050, og selv om det kun er to måneder siden, at Europa-Parlamentet erklærede »klimaundtagelsestilstand«, ser det nu ud til, at EU fortsætter med at subsidiere gas og olie med milliarder af euro i mange år endnu.

I sidste uge godkendte Europa-Parlamentet den såkaldt PCI-liste, som EU-Kommissionen har udformet. Det er en liste med 151 energiinfrastrukturprojekter af særlig »fælles interesse«, som nu kan søge om subsidier fra EU.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Johnny Christiansen
Christian Skoubye, David Zennaro, Thomas Tanghus og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Morten Helveg skriver i en email til Information, at han »har tænkt sig at holde Timmermanns op på det løfte, han har givet via Twitter«."

STOP med at drive politik via Twitter og andre sociale medier. Før politik i de dertil indrettede politiske institutioner.

Mikkel Zess, Elise Berg, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Bent Gregersen, David Zennaro, Christian Bennike og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

”Det afhænger af hvilken gas der flyder i det rørsystem”. Den fremtidige VE-gasproduktioner vil naturligvis blive brugt lokalt. Det er forbundet med ekstrem eksplosionsfare at transporterer brint i disse rør med den store diameter. En eksplosion og hele rørsystemet er færdigt. Hvorfor al den niklinering overfor den russiske billige gas der selvfølgelig skubber VE tilbage. Hvorfor viser vore folkevalgte ikke en konsekvens som alle efterlyser. Der mangler en hårhed og en utvetydig konsekvens overfor de fossile levn. Der mangler fx.lovgivning der kan straffe de politiske tåber som kolporterer biosfærens nedbrud. Diskussionen er afsluttet. EU skal handle i henhold til de videnskabelige udsagn og anvisninger og EU er ikke en kravlegård for cd blålige politiske patte-børn.

Jens Peter Madsen

Hvorfor skriver Information om PCI-listen uden så meget som at nævne at tusindvis af danskere er stærkt berørte over, at skulle have Baltic Pipe, som skal føre Norsk Naturgas fra Nordsøen til Polen. Baltic Pipe er sat i gang hen over alle politiske instanser i Danmark, og føres igennem med henvisning til et almenvel for Danmark og danske gasforbruger, som ingen har ønsket eller kunnet dokumentere.
Alligevel lader regeringen og samtlige partier i det danske folketing projektet køre sin slagne gang. Berørte lodsejere, borgere som får gasledning tæt forbi deres boliger, lokale skoler m.m. og alle med blot en rimelig indsigt i dansk energi - og klimapolitik fraråder projektet, men ingen ønsker at stoppe projektet. Det glæder mig at Socialdemokratiske EU parlamentariker har stemt imod PCI listen. Og så spørger jeg mig selv, hvornår vil Klimaminister, Dan Jørgensen, Regeringen eller andre partiet i Folketinget rejse forslag om at Baltic Pipe sætte i bero indtil EU og Danmark har fået sat mere kød og blod på planerne om klimaneutralitet. Det er aldrig for sent at blive klogere. Stop Baltic Pipe nu - før Danmark og EU taber milliarder på at bygge en gasledning, som vi efter al sandsynlighed og forhåbentlig ikke får brug for. Argumentet om at Baltic Pipe kan bruges til at transportere biogas er luftige påstande, som skal få det sure bolsje til at glide ned. Det er bemærkelsesværdigt, at INGEN danske politikere har ønsket at deltage i borgermøder eller oplysningsmøder om Baltic Pipe - Hvorfor mon? Vi kender ikke svaret, men det kunne være interessant at Information gravede i den sag.

Elisabeth Christiani

Anders Agger lavede Tv med Lars Lykke og der venter man på X og går på balkon for at ryge/ snakke om Baltic pipe - og norsk gas - der bliver noget ... klippet. Hvad skete der lige der ? en ulykke?