Læsetid: 14 min.

I Gøteborg kan du møde en hjemvendt fremmedkriger i kiosken

I Sverige er 300 rejst ud som fremmedkrigere - de fleste for Islamisk Stat. Halvdelen er vendt tilbage, og af dem befinder cirka 50 sig i Gøteborg. Men det er svært at retsforfølge dem, og det har skabt forargelse. Vi er taget på reportagetur til Sveriges næststørste by
Flere fremmedkrigere er vendt tilbage og lever nu et normalt liv på statens regning med adgang til sociale ydelser, børnehaver og skoler.

Flere fremmedkrigere er vendt tilbage og lever nu et normalt liv på statens regning med adgang til sociale ydelser, børnehaver og skoler.

Sarah Hartvigsen Juncker

20. februar 2020

Tager man syv kilometer nordpå fra Gøteborgs centrum, havner man i Hjällbo – et område, der primært udgøres af boligblokke i grå nuancer.

Det er ikke en ghetto, det ord bruger man ikke i Sverige. Det er et særligt udsat boligområde, som er ekstra særligt, fordi det er et af de steder, en del af de personer, som er draget fra Sverige til Syrien og det nordlige Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS), kommer fra.

Og fordi flere af disse fremmedkrigere er vendt tilbage og nu lever et normalt liv på statens regning med adgang til sociale ydelser, børnehaver og skoler, hvilket har skabt stor forargelse blandt mange svenskere.

I en gyde bag et storcenter står en gruppe unge fyre i en rundkreds. En af dem, som ikke ønsker at få sit navn i avisen, udbryder straks, at »dem, som er taget derned til IS, ikke er muslimer«. Efter lidt småsnak frem og tilbage står det klart, at de fleste kender en, som er rejst til Syrien. Det er ikke et emne, som er upassende at snakke om, eller som de bliver overrasket over at blive spurgt ind til. Faktisk er det noget, der optager mange her i Hjällbo.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • David Zennaro
  • Johnny Christiansen
  • Christian Skoubye
  • Anders Olesen
  • Christian Mondrup
ingemaje lange, David Zennaro, Johnny Christiansen, Christian Skoubye, Anders Olesen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Det må egentlig være en presset stemning i en moske med en sunnimuslimsk tidligere IS-fremmedkriger, der ikke fortryder at have slået "vantro" ihjel der beder halvanden meter fra en syrisk eller irakisk kurder der har fået dræbt familie af IS. For slet ikke at tale om hvor nervøse shiamuslimer må være ved at have naboer, der har som erklæret mål at udrydde dem.

Hvis staten ikke beskytter medlemmer af samfundet, burde det tyde på at disse medlemmer af samfundet netop ikke anses for at være jævnbyrdige medlemmer af samfundet. Integration er ikke kun disse immigrantgruppers personlige ansvar.

Esben Jansen, Karsten Lundsby, Niels Christensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Nu tror jeg, at svenske myndigheder selv klarer retsforfølgelsen. Men det er jo indlysende, at det bliver vanskeligere at gøre det i Sverige, dels har svenske myndigheder ikke været vidne til uhyrlighederne, og dels må man jo ikke tæske tilståelser ud af sigtede i Sverige. I det hele taget er Sverige et retssamfund, som man kan være stolte af. Her skal man have beviser, mere eller mindre tilfældige indicier har ingen indflydelse i Sverige.

Og efter at have skimmet Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen og SVT-Göteborg er der vist ingen rigtigt belæg for at påstå, at borgerne føler sig truet. GP (Göteborgs-Posten) forsøger dog lidt halv-hjertet at skabe en stemning, men det ser ikke rigtigt ud til at binde an i et land, hvor hver 4. er født udenfor landets grænser.

Niels Christensen

Fin artikel, der kommer godt rundt i dele af den svenske problematik. Den svenske humanistiske stormagt har det problem, at når migranterne er kommet til Sverige, så bliver de 'children of a lesser world'. Af frygt for racisme har man for længe ladet stå til i de store migrantenklaver, hvor kriminaliteten går ud over migranter også. Der er også tal der tyder på at IS tilbagevendere generelt set er mere kriminelle end andre; det var de nok også før de tog af sted.
Og som det omtales i en sidebemærkning i artiklen så er uddannelsesresultaterne for nyankommende forfærdentlige. Forhåbentlig får man styr på det inden de bliver ældre, for nuværende domineres banderne af 2 generationsindvandrere. Hvis man ikke får stoppet rekrutteringen af skolebørn til banderne risikerer man for alvor at få problemer.

ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Esben Jansen, Karsten Lundsby, Flemming Olsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

SS-bødlerne der kom hjem til DK efter eller under besættelsen blev heller ikke dømt for deres forbrydelser i Rusland eller hvor de havde fornøjet sig med plaffe folk ned. De blev straffet for at have tilsluttet sig den ene eller anden tyske enhed. Enkelte blev udleveret til englænderne og blev straffet af dem. Gert Rommes argument for at det så fint i Sverige svarer til de gamle nazisters jubel over at det bare var så fint i Argentina, Brasilien eller Paraguay, som heller ikke ville udlevere krigsforbryderne.

Espen Bøgh, Søren Kramer, Bent Nørgaard, Karsten Lundsby, Flemming Olsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

Sverige er et fremragende land på mange måder, men det er ikke ligefrem noget fyrtårn, når det gælder håndtering af migranter.

Den svenske tolerance er efterhånden vokset så meget ud af facon, at den ligner en almindelig rådvildhed blandet med berøringsangst.

Estermarie Mandelquist, Carsten Hansen, Kim Houmøller, Esben Jansen, Bent Nørgaard, Karsten Lundsby og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar

"Bogholderen fra Auschwitz" er en fin dokumentar på Netflix, der viser den betydning retsforfølgelse har for heling af traumer og retsfølelsen.
Det er en kritik af retssystemet.

Det forekommer også væsentligt at debatten om udrejste Nazister tages før debatten om fremmedkrigere. Vi har aldig taget den debat. Den gled ud fordi alle har ønsket at komme videre og se fremad.
Den manglende retsforfølgelse giver sig udslag i strukturelle følgevirkninger som eksempelvis en paranoid Israelsk stat. Antisemitisme/racisme over hele det politiske spektrum er også følgevirkninger.

Vi har brug for st se på straffen for nazistiske kolobaratører igen. På de udrejste fremmedkrigere.
Det skal håndteres, ellers vil bitterheden, angsten og agressionen føre til endnu værre problemer.

Uanset hvor hvor lange tidsbegrænesede straffe man uddeler/idømmer, så kommer de straffede tilbage i samfundet, og vi kan alle møde dem igen og det er ikke bare i kiosken.
Nogle kriminelle flytter efter afsoning til en anden del af landet, hvor ingen kender deres synderegister, men de går alligevel rundt mellem andre mennesker.