Analyse
Læsetid: 4 min.

Der er grund til at være bekymret for Huawei

EU’s risikovurderinger for udrulningen af fremtidens internet indeholder adskillige advarsler mod unavngivne aktører fra Kina og Huawei. Med eller uden håndfaste beviser er der grund til at være bekymret for Kinas intentioner i cyberspace og Huaweis indtog i Europa
I en 45 sider lang rapport, som EU-Kommissionen og Margethe Vestager i sidste uge fremlagde, beskrives blandt andet risikoen ved at vælge en 5G-udbyder, der er under indflydelse af et land uden for EU, for eksempel gennem bånd til dette lands regering.

I en 45 sider lang rapport, som EU-Kommissionen og Margethe Vestager i sidste uge fremlagde, beskrives blandt andet risikoen ved at vælge en 5G-udbyder, der er under indflydelse af et land uden for EU, for eksempel gennem bånd til dette lands regering.

Aris Oikonomou

Udland
4. februar 2020

Bør Huawei udelukkes fra fremtidens europæiske internet? En opsigtsvækkende artikel i den tyske avis Handelsblatt gav sidste uge ny føde til kritikerne af den kinesiske telegigant. Her fremgik det, at Tysklands regering er kommet i besiddelse af beviser på selskabets samarbejde med Kinas efterretningsvæsen.

Informationerne stammer fra USA og blev i slutningen af sidste år overdraget til det tyske udenrigsministerium. I ministeriets dokumenter bliver beviserne betegnet som en »smoking gun«. Om det er tilfældet, er ikke til at vide. For den rygende pistol bliver kun beskrevet, ikke lagt frem.

Derfor bliver det igen ved indirekte anklager og tilmed baseret på efterretninger fra USA, der aktivt forsøger at forhindre kinesisk dominans inden for den næste generation af internet, det såkaldte 5G-netværk.

USA frygter, at Huaweis løsninger åbner en motorvej af informationer, som den kinesiske stat og dets efterretningstjenester vil kunne dykke ned i. Kina advarer på den anden side imod protektionisme og politisk motiveret hetz. I midten står Europa.

Adskillige europæiske lande beslutter i disse uger og måneder, hvorvidt Huawei skal have mulighed for at levere deres 5G-net.

I Bruxelles blev et længe ventet EU-udspil lanceret samme dag, som de tyske afsløringer blev bragt i Handelsblatt. Ikke overraskende forsøger EU at finde en middelvej et sted imellem forventningerne fra Washington og Beijing.

EU-Kommissionens 45 sider lange udspil bliver kaldt en 5G-værktøjskasse. Rapporten nævner ikke Huawei direkte, men det er ikke svært at få øje på den kinesiske del af trusselsbilledet.

Under afsnittet ’Leverandørspecifikke sårbarheder’ fremgår det, at risikoen forbundet med valg af leverandør især afhænger af, i hvilket omfang leverandøren bliver udsat for påvirkning fra et land uden for EU. Det kan blandt andet være tilfældet, når der er en stærk forbindelse til dette lands regering, eller hvis lovgivningen i landet ikke lever op til EU-standarder i forhold til databeskyttelse og demokratisk opsyn.

EU’s værktøjskasse

EU har længe forsøgt at ensrette 5G-indsatsen. I efteråret fremgik det af en anden rapport, at fjendtlige tredjelande kan »udøve pres på 5G-leverandører for at facilitere cyberangreb, der tjener deres nationale interesser. Graden af eksponering påvirkes stærkt af, i hvilket omfang leverandøren har adgang til netværket og især dets mest følsomme aktiver samt af den enkelte leverandørs risikoprofil«.

EU vurderer altså, at risikoen kan mindskes betydeligt, hvis Huawei holdes ude af den kerne i netværket, der håndterer trafikken og styrer datastrømmen og kun får mulighed for at bygge mindre vitale komponenter.

Den nye rapport indeholder en række anbefalinger til medlemslandene – den såkaldte værktøjskasse. Men der er ikke mange konkrete redskaber at gribe efter, og anbefalingerne er ikke bindende. De lægger blandt andet op til at styrke nationale myndigheder og at foretage nationale risikovurderinger og skubber dermed ansvaret tilbage til medlemslandene.

Senest har Storbritannien valgt en løsning, der lægger sig tæt op ad EU’s linje og lader døren stå åben for Huawei – men kun på klem. Det sker ved at udelukke en »højrisikobyder« fra sensitive dele af netværket og samtidig sætte et loft, så Huawei højst kan få en markedsandel på 35 procent af 5G-infrastrukturen i landet. I Tyskland raser debatten fortsat, mens de fleste mindre, europæiske lande holder sig i baggrunden.

Statssanktioneret hacking

Huawei, der allerede er verdens største producent af teleudstyr, nægter at have gjort noget forkert. Virksomhedens grundlægger, Ren Zhengfei, har understreget, at selskabet aldrig vil deltage i spionage, selv hvis det skulle få en direkte henvendelse fra kinesiske myndigheder. Det ville være kommercielt selvmord at kompromittere kundernes data, har han flere gange fremhævet.

Spørgsmålet er bare, om han har noget valg. Kinesisk lovgivning giver klart udtryk for, at kinesiske borgere og virksomheder har pligt til at »støtte, yde bistand og samarbejde i nationalt efterretningsarbejde«. Selv uden formuleringer af den art ville det være mere end svært for en kinesisk virksomhed at afvise en konkret forespørgsel med Kommunistpartiet som afsender.

I Australien var den observation en afgørende faktor i udelukkelsen af Huawei. Ifølge Simon Gilding, der frem til årets udgang var chef for den australske efterretningstjenestes cyberenhed, giver det ikke mening at skelne mellem mere eller mindre følsomme dele af et 5G-net, hvor Huawei kan sættes til at bygge komponenterne i periferien.

»Med 5G er al netværksfunktionalitet digitaliseret og foregår i et enkelt cloud-miljø. Det betyder, at der ikke er nogen fysisk eller logisk adskillelse mellem kernen og kanten af netværket,« skriver han i en analyse publiceret af Australian Strategic Policy Institute, hvor han i dag er tilknyttet.

Han ser mest af alt Huawei-debatten som et spørgsmålet om, hvad Kina er i stand til og har af intentioner – og desværre peger intet i Kinas hidtidige fremfærd i cyberspace på, at de kinesiske efterretningstjenester vil holde sig tilbage.

Det gælder angreb rettet mod militære mål og regeringskontorer, hvilket er en disciplin, som mange lande er involveret i. Men det gælder også statssanktioneret hacking udført af kinesiske efterretningsenheder rettet mod virksomheder og forskningsinstitutioner, der har til formål at føre udenlandsk teknologi og viden over på kinesiske hænder.

Tilbage i 2015 fik USA gennemtrumfet en aftale med Kina rettet mod økonomisk spionage. Antallet af cyberangreb faldt efterfølgende betragteligt, men er de seneste år steget igen. Det kan skyldes handelskrigen imellem de to lande, men det kan også være et udtryk for, at Folkets Befrielseshær er i gang med store strukturelle reformer, hvor cyberområdet er tiltænkt en vigtigere rolle.

Sidste uges artikel i Handelsblatt citerer den tyske regeringsrapport for, at kinesiske virksomheder ikke lever op til de standarder for sikkerhed, der er nødvendige for at bygge et 5G-netværk. Det er ganske muligt. Men den egentlige trussel udspringer ikke fra Shenzhen i Sydkina, hvor Huawei har hovedkontor. Den stammer fra Beijing og den kinesiske ledelse.

Med eller uden håndfaste beviser for et samarbejde mellem Huawei og kinesiske efterretningstjenester er der grund til at være bekymret for Kinas intentioner og digitale efterretningsvirke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Mon ikke vores bekymring for kineserne, -eller NSA af samme årsag, er passe'? Langt de fleste komponenter produceres i Kina, både til de systemer der produceres i EU, USA eller andre steder? Jeg ved ikke, hvor små "spioner" er nu om dage. Men de findes overalt!

Randi Christiansen, Lillian Larsen, Carsten Mortensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Huawei har allered aftaler med lande der repræsenterer 2/3 af Verden´s befolkning om 5G-netværk og mit personlige gæt er at de er fuldstændig ligeglade - løbet er kørt - Det 21.århundrede er kinesisk,på godt og ondt så hvis vi er kloge samarbejder vi med Kina som før og håber at Bernie Sanders bliver den næste præsident for det nøjagtigt dét han agter at gøre - altså samarbejde,stoppe handelskrigen for klimaet skyld.

Peter Beck-Lauritzen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Har man sammenlignet - nogen steder - hvilke økonomiske fordele der er mellem Huwei og Erikson.Hvorfor saboterer Trump udnævnelsen af folk til WTOs klagenævn - så det kan fungere.
Peter Henning Helsingør fredsvagt vi har stået foran Chr-borg hver dag siden 19 okt 2001 det er
over 6666dage

jens christian jacobsen

'Med eller uden håndfaste beviser for et samarbejde mellem Huawei og kinesiske efterretningstjenester er der grund til at være bekymret for Kinas intentioner og digitale efterretningsvirke.'
?? Tvivlen kommer tiltalte til gavn?
Må jeg endnu engang opfordre til at læse Snowdens 'I offentlighedens tjeneste' (informations forlag) Det gælder især Informations journalister. Efterfølgende kunne de passende skrive kritisk om de sidste 25 års amerikanske cyberkrige rundt om i verden.

Anders Graae, Carsten Mortensen, Johnny Christiansen, Frank Olieu, Torben K L Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Efterretningstjenester tjener i højere grad handelsmæssige interesser,intellektuel ejendom,patenter osv. ved siden ad det rent sikkerhedsmæssige. NSA er udelukkende skabt til det.

Torben Lindegaard

@peter henning 03. februar, 2020 - 23:46

Du spørger:
"Hvorfor saboterer Trump udnævnelsen af folk til WTOs klagenævn - så det kan fungere."

Du kender selvfølgelig svaret lige så godt som alle os andre.
Trump er modstander af regel- og aftalebaseret samhandel -
han vil handle baseret på tosidede aftaler landene imellem - mano a mano.

Derved får han mulighed for at belønne og straffe de enkelte lande, der kommer til forhandling i Washington, og han kan blande alle mulige andre elementer ind i handelsforhandlingerne - som f. ex. forsvarsbudgettets andel af BNP, eller strafforanstaltninger overfor det enkelte selskab, der f. ex. deltager i udbygningen af Nord Stream 2.

Torben Lindegaard

@peter henning 03. februar, 2020 - 23:46

Et sidespring:
Jeg hulkede mig i søvn, da Donald Trump på sin første hele arbejdsdag i Det hvide Hus d. 21. januar 2016 trak USA ud af både TPP & TTIP - og forsatte uhyrlighederne med at forlange NAFTA revideret.

Magen til Røv med Ører skal man da lede længe efter.

Torben Lindegaard

@Lasse Karner

Jeg er bare glad for, at Xi Jinping eller andre kinesiske pinger ikke kommer på besøg her i Kongeriget, imens Skamstøtten er opstillet foran Christianborg.

Himmel & Hav -
hvad kunne det ikke ende med, når Xi Jinping taber ansigt bare ved at se et tibetansk flag.

Skulpturen er en halv snes meter høj !!
Har Politiet overhoved en presenning, der ville være stor nok .... ??

Og hvor skal vi stille skamstøtten op, når den skal væk fra Christiansborg ??

En mulighed er på bunden af Frederiksholms Kanal .... men er kanalen dyb nok ??

Amerika opfører sig som drengen der råbte; "ulven kommer", og så er Amerika selv ulven i fåreklæder, der stjæler folks data, aflytter globalt alt og alle, venner som fjender helt på lige fod uden smålige hensyn af nogen art.

Amerika vil blot have "banen" for sig selv, sådan som de har haft den i mange år, helst vil have det skal fortsætte i yderligere mange år fremover.

Annette Munch, Peter Beck-Lauritzen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Det gode ved at snakke om Huawei er se'fø'li' at så snakker vi ikke om NSA ☺

Randi Christiansen

Det ik så meget udbyder, som det er omfanget af netværk. Der er ikke redegjort tilstrækkeligt for helbredsrisici i forbindelse med 5g, og de såkaldte eksperter, som sundhedsstyrelsen refererer til, er ansat af teleindustrien. Hvorfor mon? Atter trumfer penge befolkningernes helbred.

Udover profitten så tænk på hvilken magt, det på flere afgørende niveauer giver dem, der kontrollerer et netværk, som er så langt mere udbygget end de eksisterende. Netværket kan bl.a. anvendes som militært våben til f.eks. målrettet bestråling af mennesker og geografiske steder.

Det er uhyggeligt, og det er et groft overgreb at gennemføre så vidtrækkende teknologi uden befolkningernes forståelse for dens implikationer og uden deres samtykke. Men klart, hvis man vidste, hvad det reelt er, magthaverne ønsker at indføre, ville man naturligvis fravælge det. Vi ser atter et blandt mange eksempler på forvaltningernes inkompetente dumhed og/eller korruption. Sig nej til 5g. Hvad, vi har, er mere end rigeligt og burde nedskaleres.

IT-industrien har i USA har i mange år været forpligtiget til at udlevere kildekoder til alle produkter, hardware og software, til den amerikanske stat, efterretningstjenesterne.

Efterretningstjenesterne har dermed mulighed for fuld indsigt alle brugeres brug af samme, hvis og når de vil.
Om det nationer, private firmaer, offentlige tjenester eller ”almindelige” mennesker, der er ingen grænser.

Om USAs brug af disse data fremmer en mere demokratisk verden end Kinas brug af samme mulighed, kan man tvivle på.

Det drejer sig ikke om demokrati og rettigheder eller for den sags skyld frihed.
Kun om magtinteresser, marked og penge.

Kan man sammenligne, den amerikanske ambassadørfrues pres/ønske på DK for at købe flere kampfly, eller bruge flere penge til forsvaret, med indkøb i USA, foruden ”anbefalingen” om ikke at invitere udvalgte personer til NATO seminarer,
med Kinas pres/ønske om at fjerne en skulptur foran Folketinget eller en undskyldning for en bladtegning..

Ja det må man afgøre med sig selv.
Hvad er mest demokratisk?
Og husk når du skriver svaret på nettet, så er det registeret;-)

Peter Beck-Lauritzen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@John Larsen 05. februar, 2020 - 18:34

.... Og så var det ikke engang ambassadørens frue, der pressede på, for at Danmark skulle købe flere kampfly fra Lockheed Martin. Det var ambassadøren herself, Carla Sands.

Jamen altså ....