Læsetid: 4 min.

Der er grund til at være bekymret for Huawei

EU’s risikovurderinger for udrulningen af fremtidens internet indeholder adskillige advarsler mod unavngivne aktører fra Kina og Huawei. Med eller uden håndfaste beviser er der grund til at være bekymret for Kinas intentioner i cyberspace og Huaweis indtog i Europa
I en 45 sider lang rapport, som EU-Kommissionen og Margethe Vestager i sidste uge fremlagde, beskrives blandt andet risikoen ved at vælge en 5G-udbyder, der er under indflydelse af et land uden for EU, for eksempel gennem bånd til dette lands regering.

I en 45 sider lang rapport, som EU-Kommissionen og Margethe Vestager i sidste uge fremlagde, beskrives blandt andet risikoen ved at vælge en 5G-udbyder, der er under indflydelse af et land uden for EU, for eksempel gennem bånd til dette lands regering.

Aris Oikonomou

4. februar 2020

Bør Huawei udelukkes fra fremtidens europæiske internet? En opsigtsvækkende artikel i den tyske avis Handelsblatt gav sidste uge ny føde til kritikerne af den kinesiske telegigant. Her fremgik det, at Tysklands regering er kommet i besiddelse af beviser på selskabets samarbejde med Kinas efterretningsvæsen.

Informationerne stammer fra USA og blev i slutningen af sidste år overdraget til det tyske udenrigsministerium. I ministeriets dokumenter bliver beviserne betegnet som en »smoking gun«. Om det er tilfældet, er ikke til at vide. For den rygende pistol bliver kun beskrevet, ikke lagt frem.

Derfor bliver det igen ved indirekte anklager og tilmed baseret på efterretninger fra USA, der aktivt forsøger at forhindre kinesisk dominans inden for den næste generation af internet, det såkaldte 5G-netværk.

USA frygter, at Huaweis løsninger åbner en motorvej af informationer, som den kinesiske stat og dets efterretningstjenester vil kunne dykke ned i. Kina advarer på den anden side imod protektionisme og politisk motiveret hetz. I midten står Europa.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Anker Heegaard
  • Peter Beck-Lauritzen
Christian Skoubye, Anker Heegaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Mon ikke vores bekymring for kineserne, -eller NSA af samme årsag, er passe'? Langt de fleste komponenter produceres i Kina, både til de systemer der produceres i EU, USA eller andre steder? Jeg ved ikke, hvor små "spioner" er nu om dage. Men de findes overalt!

Randi Christiansen, Lillian Larsen, Carsten Mortensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Huawei har allered aftaler med lande der repræsenterer 2/3 af Verden´s befolkning om 5G-netværk og mit personlige gæt er at de er fuldstændig ligeglade - løbet er kørt - Det 21.århundrede er kinesisk,på godt og ondt så hvis vi er kloge samarbejder vi med Kina som før og håber at Bernie Sanders bliver den næste præsident for det nøjagtigt dét han agter at gøre - altså samarbejde,stoppe handelskrigen for klimaet skyld.

Peter Beck-Lauritzen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Har man sammenlignet - nogen steder - hvilke økonomiske fordele der er mellem Huwei og Erikson.Hvorfor saboterer Trump udnævnelsen af folk til WTOs klagenævn - så det kan fungere.
Peter Henning Helsingør fredsvagt vi har stået foran Chr-borg hver dag siden 19 okt 2001 det er
over 6666dage

jens christian jacobsen

'Med eller uden håndfaste beviser for et samarbejde mellem Huawei og kinesiske efterretningstjenester er der grund til at være bekymret for Kinas intentioner og digitale efterretningsvirke.'
?? Tvivlen kommer tiltalte til gavn?
Må jeg endnu engang opfordre til at læse Snowdens 'I offentlighedens tjeneste' (informations forlag) Det gælder især Informations journalister. Efterfølgende kunne de passende skrive kritisk om de sidste 25 års amerikanske cyberkrige rundt om i verden.

Anders Graae, Carsten Mortensen, Johnny Christiansen, Frank Olieu, Torben K L Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Efterretningstjenester tjener i højere grad handelsmæssige interesser,intellektuel ejendom,patenter osv. ved siden ad det rent sikkerhedsmæssige. NSA er udelukkende skabt til det.

Torben Lindegaard

@peter henning 03. februar, 2020 - 23:46

Du spørger:
"Hvorfor saboterer Trump udnævnelsen af folk til WTOs klagenævn - så det kan fungere."

Du kender selvfølgelig svaret lige så godt som alle os andre.
Trump er modstander af regel- og aftalebaseret samhandel -
han vil handle baseret på tosidede aftaler landene imellem - mano a mano.

Derved får han mulighed for at belønne og straffe de enkelte lande, der kommer til forhandling i Washington, og han kan blande alle mulige andre elementer ind i handelsforhandlingerne - som f. ex. forsvarsbudgettets andel af BNP, eller strafforanstaltninger overfor det enkelte selskab, der f. ex. deltager i udbygningen af Nord Stream 2.

Torben Lindegaard

@peter henning 03. februar, 2020 - 23:46

Et sidespring:
Jeg hulkede mig i søvn, da Donald Trump på sin første hele arbejdsdag i Det hvide Hus d. 21. januar 2016 trak USA ud af både TPP & TTIP - og forsatte uhyrlighederne med at forlange NAFTA revideret.

Magen til Røv med Ører skal man da lede længe efter.

Torben Lindegaard

@Lasse Karner

Jeg er bare glad for, at Xi Jinping eller andre kinesiske pinger ikke kommer på besøg her i Kongeriget, imens Skamstøtten er opstillet foran Christianborg.

Himmel & Hav -
hvad kunne det ikke ende med, når Xi Jinping taber ansigt bare ved at se et tibetansk flag.

Skulpturen er en halv snes meter høj !!
Har Politiet overhoved en presenning, der ville være stor nok .... ??

Og hvor skal vi stille skamstøtten op, når den skal væk fra Christiansborg ??

En mulighed er på bunden af Frederiksholms Kanal .... men er kanalen dyb nok ??

Amerika opfører sig som drengen der råbte; "ulven kommer", og så er Amerika selv ulven i fåreklæder, der stjæler folks data, aflytter globalt alt og alle, venner som fjender helt på lige fod uden smålige hensyn af nogen art.

Amerika vil blot have "banen" for sig selv, sådan som de har haft den i mange år, helst vil have det skal fortsætte i yderligere mange år fremover.

Annette Munch, Peter Beck-Lauritzen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det ik så meget udbyder, som det er omfanget af netværk. Der er ikke redegjort tilstrækkeligt for helbredsrisici i forbindelse med 5g, og de såkaldte eksperter, som sundhedsstyrelsen refererer til, er ansat af teleindustrien. Hvorfor mon? Atter trumfer penge befolkningernes helbred.

Udover profitten så tænk på hvilken magt, det på flere afgørende niveauer giver dem, der kontrollerer et netværk, som er så langt mere udbygget end de eksisterende. Netværket kan bl.a. anvendes som militært våben til f.eks. målrettet bestråling af mennesker og geografiske steder.

Det er uhyggeligt, og det er et groft overgreb at gennemføre så vidtrækkende teknologi uden befolkningernes forståelse for dens implikationer og uden deres samtykke. Men klart, hvis man vidste, hvad det reelt er, magthaverne ønsker at indføre, ville man naturligvis fravælge det. Vi ser atter et blandt mange eksempler på forvaltningernes inkompetente dumhed og/eller korruption. Sig nej til 5g. Hvad, vi har, er mere end rigeligt og burde nedskaleres.

IT-industrien har i USA har i mange år været forpligtiget til at udlevere kildekoder til alle produkter, hardware og software, til den amerikanske stat, efterretningstjenesterne.

Efterretningstjenesterne har dermed mulighed for fuld indsigt alle brugeres brug af samme, hvis og når de vil.
Om det nationer, private firmaer, offentlige tjenester eller ”almindelige” mennesker, der er ingen grænser.

Om USAs brug af disse data fremmer en mere demokratisk verden end Kinas brug af samme mulighed, kan man tvivle på.

Det drejer sig ikke om demokrati og rettigheder eller for den sags skyld frihed.
Kun om magtinteresser, marked og penge.

Kan man sammenligne, den amerikanske ambassadørfrues pres/ønske på DK for at købe flere kampfly, eller bruge flere penge til forsvaret, med indkøb i USA, foruden ”anbefalingen” om ikke at invitere udvalgte personer til NATO seminarer,
med Kinas pres/ønske om at fjerne en skulptur foran Folketinget eller en undskyldning for en bladtegning..

Ja det må man afgøre med sig selv.
Hvad er mest demokratisk?
Og husk når du skriver svaret på nettet, så er det registeret;-)

Peter Beck-Lauritzen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@John Larsen 05. februar, 2020 - 18:34

.... Og så var det ikke engang ambassadørens frue, der pressede på, for at Danmark skulle købe flere kampfly fra Lockheed Martin. Det var ambassadøren herself, Carla Sands.

Jamen altså ....