Læsetid: 6 min.

Hanau er endnu en tysk tragedie. Den kom ikke uventet fra højre

Gerningsmanden bag det racistiske massemord i hessiske Hanau var en psykisk ustabil og enlig ulv. Men han var også højreradikal og modtagelig for racistiske konspirationsteorier. Det har struktur i Tyskland, hvor terroren fra højre ligner en bølge
Efter alt at dømme var det ikke tilfældigt, at gerningsmanden valgte en vandpibebar i et indvandrerkvarter i Hanau. Ni blev dræbt, da han uden varsel åbnede ild.

Efter alt at dømme var det ikke tilfældigt, at gerningsmanden valgte en vandpibebar i et indvandrerkvarter i Hanau. Ni blev dræbt, da han uden varsel åbnede ild.

THOMAS LOHNES

21. februar 2020

Efter alt at dømme var det ikke tilfældigt, at gerningsmanden TR valgte en vandpibebar i et migrationspræget kvarter. Hen imod klokken 22 onsdag aften åbnede han her – angiveligt uden forvarsel – ild mod gæsterne i baren i den hessiske by Hanau. De ni dødsofre var mellem 21 og 44 år gamle.

Ifølge Bild Zeitung var tre af dem tyskere, de øvrige havde tyrkisk, bulgarsk, bosnisk og rumænsk migrationsbaggrund. I TR’s lejlighed fandt politiet kort efter både gerningsvåbenet og to døde: TR selv og TR’s mor.

Natten til torsdag var medierne forsigtige i deres dom: Var der tale om en ensom ulv, en vilkårlig massakre eller om højreradikal terror?

Relativt hurtigt kom der håndfaste detaljer frem om TR: 43 år, student fra 1996, havde gennemført et økonomistudium og altid levet som single. TR havde desuden jagttegn, var medlem af en skytteklub og havde angiveligt legalt købt sine våben på nettet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Mortensen
  • Hans Larsen
  • Tommy Clausen
  • Alvin Jensen
  • Olaf Tehrani
  • Erik Karlsen
Gert Romme, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Hans Larsen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Olaf Tehrani og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor er det dog synd når mennesker føler sig drevet til sådanne tragiske handlinger... Ikke for på nogen måde at forsvare hans ugerninger, men... De må ses i en større kontekst for at forstås. Og uden forståelse kommer vi ikke nærmere end løsning.

Han har vel tænkt at der var for mange indvandrere i Tyskland, og været dybt frustreret over at man ikke er tilladt at mene dette i Tyskland, men fordømmes og udskammes for at have denne holdning. Altså kan man sige at det offentlige, etablerede Tyskland har et medansvar for skabe den ekstreme højrefløj.

Undertrykkelse af anderledes tænkende driver de undertrykte til forbitrelse og u-retfærdighedsfølelse, og muligvis til desperate og rædselsfulde gerninger!

Der bliver ingen fred i verden før venstrefløjen forstår højrefløjen, og før højrefløjen forstår venstrefløjen...

Søren Ferling, Anders Mørk, Flemming Olsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

9 af ofrene i Hanau døde på 2 forskellige lokaliteter (en bar og en kiosk), de to sidste, attentatmanden og hans mor, døde i attentatmandens bolig.

Attentatet kræver mindst to eller måske snarere tre svar. For det første må den tyske retsstat forstærke sin indsats mod højreradikale forsøg på at forstyrre den liberale orden med mord og overfald. Et stort skridt på vejen var afskedigelsen af Hans Georg Maaßen.

For det andet må civilsamfundet reagere for at fastslå, at forfatningens værdier har et flertal bag sig. Det indebærer bl.a., at man reagerer på alle de højreradikale hadprædikener, som skal sætte befolkningsgrupper op mod hinanden og legitimere overfald på minoriteter.

For det tredje må politiken reagere. The Guardian peger på opretholdelsen af en cordon sanitaire over for AfD, men man kan supplere det ved at lave investeringer i struktursvage regioner i Østtyskland og rette på nogle af fejlene fra genforeningen. Derved fjerner man grundlaget for AfD i Østtyskland.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Susan Hansen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo bemærkelsesværdigt, Thomas Faber, at når den samme teori fremføres om islamisk terror, forkastes den, selvom den givetvis er uimodsigeligt sand.
Dertil kommer, at det må være andre steder, frustrationen stammer fra, ellers ville det jo være mere end et marginalt problem, vi stod over for.

Alvin Jensen, Gert Romme, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Susan Hansen, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Steffen;

Hvad har det med mig at gøre hvilke teorier andre mennesker billiger eller forkaster?

Islamisk terror... tjah. Kunne en del af forklaringen mon findes i det faktum at Vesten har været nede og gennemsmadre Mellemøsten i mange tiår, og dermed skabt mange millioner af traumatiserede flygtninge? (Nogle af hvilke også er nået til fx Tyskland, hvor nogle af dem begår både vold, voldtægt og kriminalitet. En åbenlys grund til kritik af indvandring, skulle jeg mene, men alligevel et emne der er praktisk talt bandlyst i Tyskland - og som fordømmes som racistisk had-retorik. Kan det virkelig undre at dette skaber frustration blandt visse Tyskere?)

Og den igangværende uretfærdighed som udøves af Israel mod Palæstinenserne, og i praksis ses igennem fingre med af Vesten? Kunne man tænke sig at nogle muslimer mente at det var en rimelig grund til at udøve terror? (Når de nu ikke er blevet hørt, i snart 60 år).

Jeg kan kun gentage: undertrykkelse af anderledes tænkende skaber frustration, vrede, følelse af uretfærdighed, og risiko for desperate og voldelige handlinger!

Disse ting kan ikke ties ihjel... De får kun mere magt at af blive undertrykte, de gror i skyggerne... hvilken befrielse det ville være om dette blev forstået af lidt flere mennesker!

Eva Schwanenflügel

Debatten på DR2 igår om netop truslen fra højreekstremister var skandaløs.

Ikke alene blev det nærmest slået fast med syvtommersøm at vi i Danmark fuldstændig har undgået terror fra højre fordi vi er så 'åbne' og har så 'stor ytringsfrihed' (???)

Men det meste af debatten handlede om, hvordan vi kan undgå flere flygtninge, og adresserede overhovedet ikke de mulige årsager til at Breivik-typerne multipliceres i antal i vesten.

Det var en lise at se Deadline med Steen Nørskov bagefter.
Hvis det nogensinde skulle lykkes Dansk Folkeparti at få ham fyret fra DR, håber jeg Information vil ansætte ham :-)

(Bjarne Steensbæk er en anden Deadline-journalist i samme sobre, professionelle kaliber.)

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Susan Hansen, Jørgen Mathiasen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Noget af Indvandringskritikken fra AfD og dets vælgere er racistisk gift, andet er ukvalificeret vrøvl, og Forbundsdagen har i indeværende periode da også vedtaget nye bestemmelser om indvandring. Det sker i konsekvens af Tysklands demografi og tysk industris behov for arbejdskraft. Tyskland er ikke truet af indvandring, men derimod af højrefløjens politiske vold.

Man behøver blot at høre på en AfD-vælger i et halvt øjeblik for at forstå, at lovgivning til fordel for prækariatet ville reducere AfD og dermed mindske problemerne med regeringsdannelser i de østlige forbundslande. Der er også forskellige problemer for folk med ressourcer, men i Tyskland kommer grundighed før hurtighed. Det skulle tysk politik se at få justeret på inden valget til forbundsdagen i 2021.

Skulle CDU/CSU vælge Friedrich Merz som kanslerkandidat - hvad AfD frygter, kan man forvente konservativ samling om unionen. Til gengæld vil vælgerne på midten søge mod SPD og De Grønne, og mp. Markus Söder (Bayern) vil få ret i, at den næste tyske regering vil blive grøn-sort og få Robert Habeck som kansler.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Susan Hansen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En lille tilføjelse:

Ignorering og kategorisk affejning af andre menneskers argumenter kan synes enormt arrogant, og anses af nogle mennesker for at være en svær fornærmelse; det bidrager i mange tilfælde til at eksalere konflikter. Det kaldes i psykologien for "passiv aggression", og er en yndet taktik blandt kujoner, hyklere, og de selvretfærdige.

Det er meget udbredt, må tilføjes, og der findes meget af det bl.a. i Tyskland. Der bør ikke være nogen tvivl om at det bidrager kraftigt til AfD's popularitet at folk ser deres modstandere og kritikere som ikke bare udøvende lempelig omgang med fakta, men også som utåleligt arrogante, passivt aggressive, og ude af kontakt med virkeligheden.

Det var samme dynamik som fik Trump ind i Det Hvide Hus, og dét er tilsyneladende ikke blevet forstået af særligt mange.

Ironisk, egentligt... Man bliver i sit elfenbenstårn til det styrter ned om ørene på en. Klogskab, eller held, tog det at komme derop, og smukt og komfortabelt er det, svalende for ens forfængelighed, men sidenhen bliver det en dødsfælde, fordi det gør en blind for udviklingen.

Det er vel egentlig et mønster der går igen og igen i historien... men mærkeligt at være vidne til, i real-tid. En skør verden, er det...

Kim Folke Knudsen

Et spøgelse går gennem Tyskland - Nationalsocialismens spøgelse.

I efteråret 2019 var det en tyk og massiv egetræsdør, som reddede en forsamling af jødiske medborgere fra at blive slagtet af en tysk højrefløjsekstremist. Attentatet i Halle udviklede sig ikke til en katastrofe som følge af en nærmest tilfældighed. Politiets og myndighedernes indsats. Ja der gik lang lang tid inden den første politibil dukkede op, og der var ingen beskyttelse af den udsatte synagoge på forhånd. Hvorfor ?

Nu er det så kurderne og tyrkerne som det er gået ud over eller skal vi ikke sige det som det er tyskere med familierødder tilbage i tiden til andre lande.

En af mine gode venner sagde for mange år siden til mig. Det der med at folk er på nakken af muslimer, når de er færdige med dem, så kaster de så over Jøderne. Den gang modsagde jeg ham, men han har ret. Højrefløjsekstremisten tåler ingen andre end hans eget forskruet og vanvittige raceidelogi foreskriver.

Angreb af denne her art som mordene i Hanau er et symptom på, at intolerance og racisme desværre er en del af det tyske samfund.

AFD har gentagende gange gjort sig negativt bemærket. Først var der den nedladende udtalelse fra Alexander Gauland, om at Holocaust massemordet på Jøderne i Tyskland kun var en fugleklat på Tysklands tusindårige historie. Bemærk Tyskland har ikke eksisteret som en stat i tusind år.

Så var der Bjørn Höckes kritik af, at der var opført et Holocaust monoment i Berlin. Det var en national skamplet monumentet ikke de begivenheder i form af grusomhed uden lige, som monumentet var et mindeværdigt symbol på.

I går bagateliserede Alexander Gauland (AFD) mordene i Hanau, og erklærede, at man overhovedet ikke kunne vide om, der var tale om en terroraktion. Der var ikke et ord med kondolence eller medfølelse med ofrenes familier fra Alexander Gaulands side.

Hvor meget er AFD med til at skubbe til et racististsk klima i BRD ligesom Donald Trump trigger racistiske hvide bevægelser i USA ?

Protesten mod dette kan og må komme et sted fra fra alle os andre med tysk baggrund, som med fast og rolig stemme siger NIEMALS WIEDER.

Politimyndighederne må til at granske om de er effektive nok i opklaringen af disse terroraktioner.

og er der rådne kar i både det tyske politi og i den tyske hær, som i det skjulte arbejder for at omstyrte den demokratiske orden indefra ?

Der mangler i øjeblikket i CDU den rette erkendelse af faremomenterne ved disse tilsyneladende løse bevægelser af professionelle højrefløjsterrorister, som målrettet arbejder på at spille borgerne ud mod hinanden i Tyskland og destabilisere det moderne tyske demokrati med de samme midler, som Adolf Hitler og hans NSDAP undergravede Weimar Republikken med.

Men erkendelsen er forhåbentligt på vej, for det hjælper ikke at stikke hovedet i busken og lades som om, at højrefløjsekstremismen forsvinder fra tysk jord af sig selv.

Min kondolence og dybe medfølelse går til alle Jer efterladte familiemedlemmer og venner til de afdøde i Hanau. Vi står sammen med jer. I er Alle en værdsat og uadskillelig del af Die Heimat.

Alvin Jensen, Susan Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Mht. CDU, som Kim Folke Knudsen er inde på, så falder kansler Merkels ord om racismen og had som gift i samfundet meget tungt, og den danske offentlighed kunne i gårsdagens Deadline høre den vurdering, at Merz efter dette forløb får svært ved at blive valgt som formand og senere kanslerkandidat.

Selvfølgelig er der en forbindelse til Thüringen, hvor vi nu venter, at det lokale CDU stemmer Bodo Ramelow (Die Linke) igennem som ministerpræsident i første runde, hvor kravet er absolut flertal. Partierne skal bare blive enige om, hvornår der skal være nyvalg i Thüringen. I skrivende øjeblik regner de fleste med, at der også opnås enighed om det i aften.

De højrerabiate og ekstreme holdninger har eksisteret meget længe. Men de har været forholdsvis isolerede i små lokale celler.

Det der nu er sket, det er 2 ting. - Dels er der kommet nye elektroniske kommunikationsystemer til, så de kan være i kontakt med hinanden. - Og så er det åbenbart blevet acceptabelt, at fremstå offentligt med sine meninger.

Men det gør også, at man på sin vis ved, hvor man har denne sorte pøbel, og kan holde øje med den. For det, der er farligt, det er de helt små celler eller enkeltpersoner, som den 43-årige gerningsmand fra Hanau og Anders Behring Breivik, der pludselig dukker op i mørket. Dem kan samfundet have meget svært ved at beskytte sig imod.

Men ser man på den typiske højre-ekstreme, så tegner der sig et billed af en lavtuddannet person, der føler at verden kører forbi ham, og derfor føler sig svigtet af samfundet. Disse personer finder man i Danmark, Sverige, Forbundsrepublikken, Italien, Grækenland, Storbritannien og selvfølgelig i Guds eget land samt formentlig overalt. Og de er nok ikke i sig selv farlige, men det bliver de, når ofte veluddannede og velbegavede populister gør sig til førere og folkeforførere for at få egen personlig magt.

Disse grupper ønsker slet ikke demokrati, men mener, at en "stærk mand" skal lede et totalt totalitært og ensrettet samfund. Og netop nu har man i Sverige en situation, hvor Sveriges Demokraterne tilsyneladende vil stille medierne til ansvar for tingenes tilstand, og har kaldt SVT ind til høring i parlamentet.

Men det eneste et samfund kan gøre, det er faktisk at tage disse grupper alvorligt, og føre dialog med dem, og argumentere for sine synspunkter. Selv om de absolut ikke ville gøre det samme, hvis de havde muligheden.