Nyhed
Læsetid: 1 min.

Hedebølge uden fortilfælde har ramt Antarktis

Mens Danmark måler dagtemperaturer omkring fem grader, er der på Antarktis registreret den højeste temperatur i målingernes historie: over 20 grader. Ubegribeligt og abnormt, siger bekymrede klimaforskere på stedet
Netop nu iagttages fra satellitter, hvordan den store Pine Island-gletsjer ved foden af den store halvø kaster enorme isbjerge fra sig i et højere tempo end normalt. Tidligere på ugen kælvede gletsjeren således med en ismasse på 350 kvadratkilometer, svarende til 3,5 gange Amagers areal

Netop nu iagttages fra satellitter, hvordan den store Pine Island-gletsjer ved foden af den store halvø kaster enorme isbjerge fra sig i et højere tempo end normalt. Tidligere på ugen kælvede gletsjeren således med en ismasse på 350 kvadratkilometer, svarende til 3,5 gange Amagers areal

NASA Earth Observatory

Udland
14. februar 2020

På Antarktis er for første gang i målingernes historie registreret en temperatur over 20 grader. Det skete forleden på Seymour Island ved spidsen af den Vestantarktiske halvø, hvor brasilianske forskere studerer den globale opvarmnings indflydelse på isen og permafrosten.

»Vi ser opvarmningstendenser mange af de steder, vi overvåger, men vi har aldrig set noget som dette,« siger Carlos Schaefer, brasiliansk klimaforsker, til avisen The Guardian.

Et par dage tidligere målte forskere ved den nærliggende Esperanza forskningsstation 18,3 grader og varslede dermed den opsigtsvækkende antarktiske hedebølge.

Rekordtemperaturen mangler endnu en officiel bekræftelse fra World Meteorological Organization, men den passer ifølge forskerne ind i mønstret for området, der har oplevet en opvarmning på næsten tre grader siden den førindustrielle tid, det vil sige markant mere end den gennemsnitlige globale opvarmning, der nu har nået ca. 1,1 grad.

De høje temperaturer beskriver forskerne som »ubegribelige og abnorme«. De tilskriver det en kombination af menneskeskabt opvarmning, der bl.a. påvirker områdets havstrømme, og den naturligt tilbagevendende El Nino-effekt.

Netop nu iagttages fra satellitter, hvordan den store Pine Island-gletsjer ved foden af den store halvø kaster enorme isbjerge fra sig i et højere tempo end normalt. Tidligere på ugen kælvede gletsjeren således med en ismasse på 350 kvadratkilometer, svarende til 3,5 gange Amagers areal.

Processen, der får gletsjeren til at trække sig tilbage, kan være begyndende tegn på en løbsk afsmeltningsproces i Antarktis, der er påvirket af både et varmere hav og en varmere atmosfære.

Netop en sådan selvforstærkende afsmeltning af isen på den Vestantarktiske halvø er en af de feedback-mekanismer, forskerne frygter kan overskride et tipping point og gøre det vanskeligt eller umuligt at bremse udviklingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

De seneste 40 år har verden have absorberet en stor andel af den menneske udledte CO2, ligesom havene har absorberet den største del af temperaturstigningen grundet klimaændringer.

Nu er havene mættet - Nu går det stærkt.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, John Andersen, Tommy Clausen, Niels-Simon Larsen, Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Lillian Larsen, Carsten Svendsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Jeg mener at have læst, at oceanerne, som i gennemsnit er ca. 3,7km dybe, i de øverste 2 meter har mere varmefylde end hele den samlede atmosfære.

Lise Lotte Rahbek

'varmefylde', hvad betyder det, Carsten Svendsen?

Carsten Svendsen

@Lise Lotte Rahbek
Et stofs evne og hastighed hvormed det er i stand til at optage og afgive varme (kort sagt).
Slå evt, "Varmekapacitet" op (hvis du er til formler og uddybning).

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Atmosfæren:
Totale gennemsnitlig masse ~5,15 x 10^18 kg
Specifikke varmekapacitet ~ 1,1 kJ/kg-K
Produktet af ovenstående giver energi krævet pr. grads ændring. Energi pr. grad (Kelvin) = ~5,7 x 10^18 kJ/K
Havvand:
Volumen ~ 3,6 x 10^14 m^3 pr. meters dybde.
Massefylde ~ 1025 kg/m^3
Masse ~ 3,7 x 10^17 kg pr. meters dybde
Specifikke varmekapacitet ~ 3,9 kJ/kg-K
Energi pr. grad pr meters havdybde ~ 1,4 x 10^18 kJ/K/m
Dvs. ca 4 meters havdybde har samme varme kapacitet som hele jordens atmosfære.
Dette betyder at en gennemsnitlig havtemperaturs stigning på 0,01 Kelvin i de første 400meters dybde svarer til at atmosfæren bliver 1 grad varmere.

Erik Karlsen, Lars Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Foruroligende.
Tja, og hvad skal vi så gøre ved det? Vi kan jo ikke gøre noget, vel? Jeg mener, vi skal vel ikke til at skrue ned for væksten, for Corydon har i aften sagt i Debatten, at vi skal have mere vækst, så vi kan bekæmpe følgerne af væksten. Flere af deltagerne var enige om, at Danmark var et godt land, selvom vi er et af de mest ressourceforbrugende lande i verden. Danmark er da et ondskabsfuldt land, der ødelægger børnenes fremtid. Lars Løkke sagde, at vi var et kristent land. Altså et kristent land, der ødelægger skaberværket. Skål!

Hans Larsen, Jeppe Lindholm, Olaf Tehrani, Carsten Svendsen, Jacob Johansen, Ejvind Larsen, John Andersen, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer , Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Liselotte Paulsen, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Her går det godt, fru Kammerherreinde, her går det godt.
Hør bare på Trump og Johnson.

Ejvind Larsen, John Andersen, Ete Forchhammer , Liselotte Paulsen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sydpolen! Hvad rager det Ole Birk og fru Frederiksen. Lad os lige vækstelidt mere. Vi skal jo vækste os ud af klimakrisen. Ik?

Hans Larsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu er det bare sådan at det er svært af få hele familien med i sommerhuset, hvis man ikke har en bil og ja, både bilen, grillen og brændeovnen i sommerhuset forurener og medvirker til den globale opvarmning. Men hvad kan man gøre, andet end at købe en ny bil, der ikke forurener så meget som den gamle. For vi kan jo ikke sidde hele sommeren i andelsboligen, som engang var to velfungerende studenterboliger, der bare blev lagt sammen - og trille tommelfingre, vel? Altså går vi med bilen og for at få råd til den kan det godt være vi lejer andelsboligen ud gennem Airbnb, til nogle turister som kommer hertil med fly. Men det er strengt taget ikke vores problem, hvordan andre lande løser deres CO-2 problem. I øvrigt rejser vi jo også selv med fly, en gang i mellem. Som om vi ikke har rigeligt at se til hos os selv.

Nils Lauritzen

Glem nu de latterlige kampe for miljø, natur, klima, social retfærdighed !
Flertallet vil æde i blinde og de skifter ikke indstilling, bare fordi videnskaben fortæller os, at det ødelægger livsgrundlaget for alle andre og i sidste ende for os selv. Det er endnu ikke midnat og festen kan fortsætte lidt endnu.

Hans Larsen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Tænker på hvad det er for en teknologi statsministeren har i tankerne, der vil kunne hamle op med 3 1/2 x Amager faldet i havet i stedet for at bli' "på plads" i Antarktis?
Hvis hun selv tror på det, er her endnu en opgave for støttepartierne...

Ejvind Larsen, Christian Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

dr.dk skriver
"For 115.000 år siden fik smeltende Antarktis havet til at stige med tre meter - og det kan ske igen"
hov ikke menneskeskabt dengang.

Jeg er klart bekymret over antal mennesker men ikke overbevist over dommedag er om hjørnet.

Nyd dog livet specielt, hvis du virkelig tror, at vi snart drukner i CO2 / vand / skidt / mennesker / penge eller dør p.g.a tørke / vulkanudbrud / krig / hudkræft / influenza.
Hav en dog dag - det er en af de sidste du har :)

Lars Kristensen

Jorden har en fortid
og en fremtid
hvori vi blev født
og hvori vi vil dø.

I dag er det os
der gør fortiden fremtid
og fremtidens fortid
til nutidens Jord.

DERFOR SKAL VI HUSKE:

Den Jord vi fik
af andre i går
og den Jord
vi gør os i dag,
den Jord vil vi gi'
med alt hvad den har
til andre der får den

I MORGEN

Torben K L Jensen

Kloden dør før kapitalismen - sådan er det bare indtil de industrialiserede lande virklig åbner for et bæredygtigt paradigmeskifte - hvor ansvarlige politikere slår helvedes hårdt i bordet og indfører ansvarligt statskapitalisme hvor alle slags infrastrukturer ejes af fællesskabet og på den måde regulerer hvad der produceres og måden produkterne distribueres - det hele med hensyn til bæredygtighed og CO2-regnskabet der på ingen måde må manipuleres af kapitalen.
Nogen ville kalde det socialisme - den nogen er Bill Gates der mener at det er den eneste løsning.

Bjørn Pedersen

Det ville klæde journalister der citerer fra ritzau og reuters telegrammerne også lige at skrive hvad gennemsnitstemperaturen er for Antarktis i februar måned, så man har en kontekst at vurdere nyheden udfra. Det er sommer syd for ækvator i øjeblikket, men ommeren i Antarktis lader ikke normalt til at kommer over 10 (+)grader i februar (ifølge hvad jeg selv hurtigt kunne google mig frem til).

Torben K L Jensen

Sidste år målte man også +20 gr. C i Nordøstgrønland - ser ud til at være et globalt fænomen.

Jeppe Lindholm

Samtidig i mens politikerne i flere lande forbereder famlende tiltag for at nedbringe CO2 udslippet undergraves dette af utilgivelig klimabedrag. Et klimabedrag, hvor sociopatiske kapital interesser skaber en kulisse af klimaaflad, hvor de bilder os alle sammen ind vi er på rette spor.

Alt imens røde lamper blinker mere og mere panisk. Dette bedrag bliver forsøget på at redde klimaets aller største fjende.

- Et bedrag, som har ført os bag lyset i 40 år+. Et bedrag som gør vi kommer alt alt alt for sent i gang.

This is getting out of hand. Og det er bare begyndelsen på, hvad der er på vej. Selv hvis menneskeheden formåede at stabilisere CO2-indholdet i atmosfæren på det nuværende niveau, så ville temperaturen og havniveauet blive ved med at stige i årtier, sidstnævnte målt i meter, ikke i centimeter, og det kan vi ikke digebygge os ud af. For menneskets intensive udledning af drivhusgasser har presset systemet langt ud af termodynamisk ligevægt. Og det er måske næsten det mest lumske ved vores nuværende situation. Folk kan med deres sanser ikke fornemme, hvad der er på vej, og derfor er panikken ikke for alvor tilstede. Og så kan forskerne råbe op lige så tosset de vil, det vil ikke grundlæggende ændre på folks eller systemets holdninger. Og når det så endelig om føje årtier er sanseligt tydeligt for selv de mest tungnemme, at den er hel gal, ja, så er den virkelig irreversibelt game-over gal.

Jeppe Lindholm

Point-of-no-return er ikke et synligt punkt man bare lige opdager umiddelbart. Når først det bliver synligt er det flere år, måske årtier, siden det blev overskredet.