Læsetid: 6 min.

Iransk valg: Trods Suleimanis død står Irans revolutionsgarde stærkere end nogensinde

En knust revolte, en likvideret general, et nedskudt passagerfly. Månederne op til det iranske valg fredag har været dramatiske, og begivenhederne har påvirket to iranske familier helt forskelligt. Meget står på spil i Den Islamiske Republik
Efter amerikanernes likvidering af generalmajor Qassem Suleimani i januar gik mange iranere på gaden i Teheran for at vise deres utilfreds med USA. Få dage senere eksploderede vreden igen, efter Irans militær nedskød et ukrainsk passagerfly ved en fejl og forsøgte at dække over det.

Efter amerikanernes likvidering af generalmajor Qassem Suleimani i januar gik mange iranere på gaden i Teheran for at vise deres utilfreds med USA. Få dage senere eksploderede vreden igen, efter Irans militær nedskød et ukrainsk passagerfly ved en fejl og forsøgte at dække over det.

Rouzbeh Fouladi

21. februar 2020

Dagen efter, at generalmajor Qassem Suleimani blev likvideret i Iraks hovedstad, Bagdad, i begyndelsen af januar, trådte familiefaderen Amirhossein ind i familiens stue i den hellige by Qom i Iran med et enkelt krav til sin kone og tre børn.

»Vi er trætte og modløse ligesom resten af Iran, men i dag går vi ud og beder en bøn for Hajj Qassem,« sagde Amirhossein til konen og børnene, fortæller han over WhatsApp fra Qom.

Amirhosseins familie – en religiøs middelklassefamilie fra Qom, der er bastionen for præstestyret – har ellers følt foragt over for magteliten i Iran. Amirhosseins tre børn – alle mellem 25-30 år – har været bitre over spildte drømme og knuste forhåbninger i deres hjemland.

Men likvideringen af Suleimani, en mand, som mange i Iran mener, har viet sit liv til at udkæmpe landets krige på udebane alene med det formål, at iranerne skulle kunne gå sikkert i gaderne, var en alvorlig hændelse for familien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"I Teheran sidder husmoren Tahereh i sin stue og venter resigneret på, at både de konservative præster og generalerne enten bliver »smadret af amerikanerne« eller væltet ved en ny revolution."

Det er virkelig uhyggelige perspektiver.
Såfremt Trump bliver genvalgt, vil vi sandsynligvis se en ny krig.

Stakkels iranere..

Estermarie Mandelquist og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Trump hjælper præstestyret i Teheran til at beholde magten - Sanders er den eneste person i verden der kan erklære "time-out" for alle konflikter der ødelægger chancen for klodens overlevelse.

Mads Kjærgård, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Når en træner i feks. Basket Ball,håndbold rækker der ene håndflade op i vejret og samtidig lækker den anden håndflade på fingerspidserne så de danner et T beder han om en pause hvor uret stoppes - det er en "time-out" Du kan de det i håndboldkampe hvor det bruges taktisk lige før kampen slutter.
Du har sikkert set det hvis du ellers ser sport - Eva. En "Time-out" (en pause hvor tiden nulstilles) for konflikter der truer verdensfreden. Det jeg mener er at USA hæver alle sanktioner mod Rusland,Iran,Venezuela så de får midlerne til at overholde Paris-aftalen. Hverken mere eller mindre.

Jens Peter Madsen

Hvorfor er Information så grusomt enøjet og ukritisk over for sine kilder. Jeg orker næsten ikke mere at læse jeres avis, og hvad skal jeg så læse af danske aviser ?

Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Forresten et tegn som alle amerikanere - store som små - forstår betydningen af hvis Bernie Sanders bruger det i sin indsættesestale.

Mads Kjærgård

U.S.A. har ikke råd til en krig i Mellemøsten. Det vil smadre olieforsyningen og ødelægge verdens økonomi. Og selv de mest radikale i revolutionsgarden må indse, at de ikke kan vinde over U.S.A. og at Israel bare venter på en årsag til at kaste bomben. Der kommer ikke til at ske noget!