Nyhed
Læsetid: 4 min.

Italiens højrefløj: Regeringen inviterer coronasmitten indenfor med sin slappe migrationspolitik

Med seks døde og over 200 smittede er Italien det land i Europa, der er hårdest ramt af coronavirus. Lynhurtigt er epidemien blevet hvirvlet ind i en betændt politisk kamp om indvandring, afrikanere og åbne grænser
Italienere på vej til at lave storindkøb ved et supermarked i Casalpusterlengo, et af de områder i Norditalien, som er lukket af på grund af coronavirus. Indtil nu er seks døde og 200 smittede af corunavirus

Italienere på vej til at lave storindkøb ved et supermarked i Casalpusterlengo, et af de områder i Norditalien, som er lukket af på grund af coronavirus. Indtil nu er seks døde og 200 smittede af corunavirus

Abaca Press/Ritzau Scanpix

Udland
25. februar 2020

Da en 38-årig mand smittet med coronavirus i sidste uge gik ind på et hospital i det nordlige Italien, udløste han en eksplosion af smittetilfælde, som har ført til, at titusinder af italienere nu holdes i karantæne.

Lynhurtigt har landets højrefløjsopposition udnyttet epidemien til endnu en gang at rette fokus mod indvandring og grænsebeskyttelse med beskyldninger om, at det er regeringens lempelige migrationspolitik, der har inviteret sygdommen indenfor.

Italien har inden for de seneste få dage oplevet en voldsom stigning i antallet af smittede med det nye coronavirus, Covid-19. Indtil fredag i sidste uge var der under en håndfuld smittede og ingen døde, men nu er der pludselig over 200 smittede og seks døde. Italien er dermed det hårdest ramte land i Europa.

»Jeg er overrasket over eksplosionen af tilfælde,« sagde premierminister Giuseppe Conte søndag aften på italiensk tv. Han gav løfter om, at »vi vil gøre alt for at inddæmme smittefaren,« men hans regering er dog kommet under pres for at forklare, hvordan det er gået så galt.

Og oppositionen har tydeligvis ikke tænkt sig at give regeringen arbejdsro.

Matteo Salvini, lederen af Italiens mest populære parti, Lega, har ikke forspildt chancen for at kæde coronaudbruddet sammen med hans politiske kæphest: frygten for indvandring.

Med henvisning til epidemien kritiserer han regeringen for at tillade afrikanske migranter, som er blevet reddet i Middelhavet af ngo-skibe, at komme i havn på Sicilien: »Selv ikke i denne alvorlige nationale nødsituation vil regeringen lukke havnene. Jeg er målløs,« skrev han på Facebook, hvor han tilføjede, at han »ved gud« håbede, at de afrikanske migranter ikke er smittebærere – selv om ingen af smittetilfældene i Italien på nogen måde kan kædes sammen med afrikanske migranter.

Desuden bruger han smittefaren som anledning til at sige, at Italien har brug for »pansrede grænser«, og han opfordrede premierminister Conte til at træde tilbage, »hvis han ikke er i stand til at forsvare Italien og italienerne.«

Salvini anklages af medlemmer af regeringen, der består af centrum-venstre-partiet PD og Femstjernebevægelsen, for at lege politik med en katastrofe og for at udbrede en »farlig og ulækker propaganda«.

Men Salvini er ikke alene. Den nye stjerne på den italienske politiske himmel, Giorgia Meloni, leder af det ekstreme højreparti Fratelli D’Italia, spiller også med. Salvini og Meloni er politiske allierede, men kæmper samtidig om at være højrefløjens mest markante stemme.

I et interview med avisen La Stampa siger Meloni, at hun nærer »enormt stor tvivl«, om Conte-regeringen har styr på situationen. Hun mener, at regeringen har været »for god« – det vil sige for slap – på migrationsområdet, og derfor har tvunget Italien »til at tage imod coronavirusset«.

I karantæne

Udbruddet i Italien tog fart, da den 38-årige mand søgte lægehjælp på et hospital i Codogno, en by i det nordlige Lombardiet. Torsdag i sidste uge blev han diagnosticeret med coronavirus, men han havde allerede udviklet symptomer adskillige dage forinden og har derfor kunnet smitte mange, inden han blev indlagt. Hans gravide kæreste, flere venner og bekendte, samt mindst fem hospitalsansatte og adskillige andre patienter blev smittet af den 38-årige mand.

I et forsøg på at bremse epidemien har myndighederne reageret ved at lukke indbyggerne i ti lokalsamfund i Lombardiet – i alt omkring 50.000 personer – inde bag politiafspærringer. Indbyggerne i en by i den tilstødende region Veneto er også blevet sat i karantæne.

Samtidig er skoler i det meste af Norditalien lukket, og handelsmesser, fodboldkampe og andre offentlige begivenheder er aflyst.

Situationen kan ende med at få store økonomiske konsekvenser for Italien, der allerede balancerer på grænsen af stagnation. Italiens nationalbank har advaret om, at virussen kan barbere 0,25 procent af landets BNP.

Allerede i starten af februar aflyste Italien alle direkte fly til og fra Kina, men den beslutning blev kritiseret af verdenssundhedsorganisationen WHO, da det dermed blev sværere at spore eventuelt smittede personer, fordi de blot kunne rejse ubemærket fra Kina til Italien via mellemlandinger.

Lige nu kæmper myndighederne i Italien med at finde smittekilden til den igangværende epidemi. For det er endnu uvist, hvor den 38-årige mand kom i kontakt med Covid-19. Han har ikke selv været i Kina, hvorfra epidemien har sit epicentrum, og har tilsyneladende heller ikke været i kontakt med smittede personer, som har opholdt sig i Kina.

»Det, som er bekymrende ved situationen i Italien, er, at ikke alle smittede har en klar epidemiologisk historie, såsom et besøg i Kina eller kontakt med andre smittede,« siger den europæiske chef for WHO, Hans Kluge, til avisen La Repubblica. For at kunne inddæmme smitten, siger han, så »er det yderst nødvendigt at forstå, hvordan folk er blevet smittet og at være i stand til at spore smitten.«

Mandag rapporterede myndighederne i Kina, at 2.592 kinesere nu er døde af Covid-19. Otte personer er døde i Sydkorea, mens Iran nu også er hårdt ramt med 12 døde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor får vi ikke at vide, hvor dén 38-årige mand kom fra?
M. Aarskov

Alt kan bruges og misbruges, og .Corriere della Sera er altid villig til at promovere det. Men læs derefter også La Stampa.

Så vidt man ved, var det faktisk en ældre kvindelig kinesisk turist, der boede i Korea, der bragte viraen til Italien.

Maia Aarskov, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Martin Gøttske

Maia, han skulle komme fra Codogno, byen, hvor han søgte lægehjælp

Maia Aarskov, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der er endnu ikke konstateret coronavirus i Afrika.

Hans Larsen, Marie Jensen, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Flemming Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jes Enevoldsen

Jeg kan ikke læse artiklen, så mine kommentarer kan virke upræcise.
1. Maia: Den 38-årige havde været til middag med en kammerat, som havde været i Kina. Han begik den fejl selv sat at tage på skadestuen og smittede dermed læger og sygeplejersker. Det er en af årsagerne til spredningen. Problemet er blot at "kammeraten" (stadig?) tilsyneladende ikke er smittet??
2 Gert: hvis du med den ældre kinesiske turist henviser til de 2-3 sager i Rom, som var de første, har det næppe med spredningen i Milano-området (Lombardiet) at gøre. Alle 3 i Rom er raske nu.
3. Alle 7 døde var stærkt svækkede og syge, og de fleste omkring 85. Sat lidt på spidsen kan man sige, at man dør ikke af Coronavirus (alene). I øvrigt skulle dødstallet være betydelig højere ved den årlige influenzaepidemi.
3. Generelt: Jeg kan ikke genkende den diskussion om immigration som højrefløjen skulle fremføre. Salvini vil jo altid lukke grænserne, og det var også hans første reaktion (i lørdags, tror jeg), men dels er der jo ikke kommet noget fra Afrika, og dels er det jo lige omvendt denne gang, at det er de omkringliggende lande, som burde lukke grænserne til Italien, hvilket da også delvis er ved at ske.
Derimod fylder diskussionen mellem den centrale regering og regionerne meget mere - specielt Lombardiet og Veneto - regionerne, hvor smitten er spredt, og som begge er Lega-højborge. Regeringen beskylder regionerne for inkompetence og omvendt. Det er faktisk den diskussion der kører. Lombardiets guvernør, Fontana, taler lige i øjeblikket, og slår netop på dette - og skælder ud på EU for at diskriminere Italien.
Den personlige mavefornemmelse er, at der er godt styr på situationen. Tallene vil blive ved med at stige noget tid, men beredskabet er højt.
PS. Hvis man vil købe en ansigtsmaske, skal man ikke købe den her. Den kan koste 40 EUR på nettet! Det er desværre også Italien....

Maia Aarskov, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Erik Winberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Helt forudsigeligt Covid virussen vil blive instrumentaliseret til at pege på alle farene ved at immigranter kommer til Europa.

Men nu kom virussen fra Kina.

I stedet for mudderkastning og udpegning af syndebukke bør Verdenssamfundet og de velstående nationer arbejde for,at der udvikles en vaccine mod denne sygdom.

De velstående nationer bør også se på, om der skal gøres en ekstra indsats for at hjælpe nationer med et meget svagt udviklet sundhedsvæsen, for der vil sygdommen vel så kunne brede sig endnu hurtigere.

Kim Folke Knudsen

Hvis denne virus er så smitsom ?

og der er konstateret sygdomstilfælde i Venezia.

Hvorfor standser alle turistture og turistrejser til denne by ikke omgående ?

Mobile turister der rejser jordkloden rundt er for mig at se en større smitterisiko end en flok immigranter, der samles op fra en faldefærdig båd i Middelhavet. Dem kan myndighederne jo teste ved ankomst til Italien.

Maia Aarskov, Ruth Sørensen, Lillian Larsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Den største trussel mht til spredning af corona virus, er da ikke migranter, men snarere velhavende indbyggernes unødvendige ferierejselyst.

Lillian Larsen

Jeg forstår ikke hvorfor WHO har så meget imod lukkede flyruter. "sværere at spore eventuelt smittede personer, fordi de blot kunne rejse ubemærket fra Kina til Italien via mellemlandinger." Der går op til 14+ dage, før symptomerne viser sig, og man smitter alligevel. I mellemtiden har smittede personer rejsetrang, penge og omgangskreds delt virus videre. Og turisten, som kom med fly direkte fra Kina, har rejst med bus og tog og er derpå taget hjem. Hvordan kan man så spore smitten?
Det er dyrt at lave karantæne og lukke ned, men dyrere at vente, til det er for sent.

Jes Enevoldsen

Til Kim Folke Knudsen. Lidt provokatorisk kan man sige, at Coronavirus ikke er farlig! Og det er derfor, at man ikke gør, som du foreslår, at lukke helt ned for turismen (i Venezia f.eks.). Afbuddene til de næste par måneder vælter selvfølgelig ind i øjeblikket (så det du foreslår, er faktisk ved at ske af sig selv uden indgreb). Man regner med at 60.000 italienere umiddelbart mister deres job og utallige mindre turistaktører går ned i den kommende tid.
Tallene ser ca. således ud: Italien har nu foretaget omkring 10.000 tests; alle i udsatte områder. I skrivende stund er man på 344 syge og 11 døde. Med andre ord er mere end 9000 testede ikke syge. Diss 9000 "raske" har alle været under "mistanke" på grund af, hvor de bor eller hvem, de har været sammen med I Frankrig har man taget 3-400 tests, så det er klart, man finder færre tilfælde. De 11 omkomne er alle stærkt svækkede i forvejen og næsten alle over 80 år. F.eks. har den sidst afdøde været indlagt på hospital siden 7. februar med anden sygdom. Den italienske sundhedsorganisation tæller mellem 8.000 og 12.000 døde i den normale årlige influenza. Som med de 11 omkomne tæller alle "grænsetilfældene" med - altså en kombination af flere årsager.

Så lad os lige prøve at tænke os om, før vi følger hysteriet - Hvis man starter med at lukke Italien ned, vil det jo være hele Europa i løbet af en måned. - Her i Italien gør myndighederne et stort og fornuftigt arbejde, men det er ikke let, når man skal kæmpe mod mediernes jagt på den store overskrift og den endeløse uvidenhed, som cirkulerer på de sociale medier

Henriette Bøhne

Jes Enevoldsen,

Det er ærligt talt noget vrøvl, du fyrer af. Selv hvis man korrigerer for, at masser af tilfælde er milde og ikke registreres og måske ender på en dødelighed på 0,7 % er det alligevel 7 gange flere døde end sæsoninfluenzaen. Hvis dødeligheden er 2 %, kan du jo sammenligne med den spanske syge, som havde en dødelighed på 2,5.
Ifølge den tyske professor i mikrobiologi Alexander kekule(og CDC oa) ved vi det ganske enkelt ikke præcist endnu og det er heller ikke så sikkert at risikogruppen for død kun er ældre og svagelige, eftersom vi har at gøre med et nyr virus, som endnu ikke har tilpasset sig helt sin værtsprganisme.
Tilbage står, at covid-19, som er det respirationssyndrom virus ofte udløser, er omkostningstungt at behandle, det handler ikke kun om, hvormange som dør, men også om, hvormange som kræver intensiv behandling og evt får permanente lungeskader efterfølgende, hvilket der også tales om.
Det giver derfor god mening både rent menneskeligt og også samfundsøkonomisk, at forsøge at i dæmme virus (hvilket ifølge Alexander Kekule er forsent og at vi rent faktisk allerede har en pandemi i gang) også selv om turistindustrien og div firmaer taber indtægter.