Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kampen om latinovælgere i Nevada vil give vigtigt fingerpeg forud for ’super tuesday’

I 2020 vil der for første gang være flere vælgere af latinamerikansk afstamning end sorte. Selv om latinovælgere traditionelt er mindre loyale over for demokraterne end afroamerikanere kan de få en større indflydelse på nomineringen end tidligere
Mange unge latinovælgere i Nevada og nabostaten Californien identificerer sig med den ældre politiker af jødisk oprindelse. Når de omtaler ham, bruger de det hengivne øgenavn »Tío Bernie« eller onkel Bernie.

Mange unge latinovælgere i Nevada og nabostaten Californien identificerer sig med den ældre politiker af jødisk oprindelse. Når de omtaler ham, bruger de det hengivne øgenavn »Tío Bernie« eller onkel Bernie.

Brian van der Brug

Udland
22. februar 2020

Det kan godt være, at Bernie Sanders er en 78-årig senator fra den lille bjergstat, Vermont, i det nordøstlige USA, hvor den besøgende sjældent ser et brunt eller et sort ansigt.

Trods det identificerer mange unge latinovælgere i Nevada og nabostaten Californien sig med den ældre politiker af jødisk oprindelse. Når de omtaler ham, bruger de det hengivne øgenavn »Tío Bernie« eller onkel Bernie.

»Vi er en befolkning, der er vant til at kæmpe for vores rettigheder, og i Bernie ser vi et menneske, der har kæmpet for andre i hele sit liv,« sagde Anthony Mercado, en 48-årig maskinarbejder i det østlige Los Angeles, for nylig under et vælgermøde med den demokratiske præsidentkandidat til The New York Times.

I modsætning til afroamerikanere har vælgere med latinamerikanske aner aldrig udgjort en solid og loyal vælgergruppe i Det Demokratiske Parti. Men latinoer – en etnisk gruppe, der stammer fra vidt forskellige lande og kulturer – er USA’s hurtigst voksende befolkningsgruppe.

Og bortset fra de cubanske og venezuelanske eksilsamfund i det sydlige Florida hælder denne gruppe på potentielt 32 mio. vælgere i hele USA mere mod demokrater end republikanere. I Nevada, der afholder vælgerforsamlinger lørdag, udgør latinoerne 30 procent af befolkningen og op til 20 procent af vælgerne.

I USA’s største delstat, Californien, udgør de en fjerdedel af vælgerne i et primærvalg, der vil blive afholdt på super tuesday, den 3. marts, hvor 13 andre delstater også går til valgurnerne. Det gælder f.eks. Texas med sine 28 procent latinovælgere.

Sanders-kampagnen forbløffer

Valget i Nevada bliver den første test af de fem præsidentkandidaters styrke i det spansktalende samfund. Indtil for nyligt blev det taget for givet, at tidligere vicepræsident Joe Biden ville være favorit til at vinde flest latinostemmer i delstaten. Men hans kampagne i Nevada har ikke været nær så aktiv og så udbredt som Bernie Sanders’.

»Som selvstændig institution må vi ikke tage stilling i valgkampen, men jeg kan sige, at Sanders-kampagnen har forbløffet alle ved at nå ud til så mange latinovælgere og tiltrække støtte fra flere førende progressive latinoorganisationer,« siger Laura Martin, direktør for gruppen Progressive Leadership Alliance of Nevada.

Laura Martin tilføjer på telefonen fra Las Vegas: »Der hersker enorm opmærksomhed om dette valg i vores delstat. Vi mener, vi er meget mere repræsentativ end de overvejende hvide delstater Iowa og New Hampshire. Over halvdelen af befolkningen i Nevada er sort, latino eller asiatisk.«

Hun valgte selv at benytte sig af lejligheden til at stemme tidligt i perioden fra sidste lørdag til tirsdag i denne uge og er overrasket over, hvor mange der deltog – 75.000. I det lokale demokratiske parti forventes det, at lige så mange vil møde op til vælgerforsamlingerne lørdag. Det vil betyde en fordobling af valgdeltagelsen i forhold til 2016 og en tredjedel flere end i 2008.

Meningsmålinger er notorisk upålidelige i Nevada. Alle angiver dog, at Biden og Sanders vil vinde flest stemmer fra minoritetsvælgerne, og at Sanders formentlig vil løbe af med sejren i delstaten.

Senator Elizabeth Warren har brugt mange kampagnemidler til at vinde terræn blandt latinovælgere. Hun kan muligvis klare sig bedre end forventet blandt minoritetsvælgere set efter en imponerende præstation i tv-debatten i Las Vegas tidligere i denne uge.

For tidligere borgmester Pete Buttigieg og senator Amy Klobuchar har det derimod været en udfordring at slå igennem med et moderat budskab i en farvet befolkning, hvor mange bestrider lavtlønnede job.

Selv for den progressive mangemilliardær, Tom Steyer, der har spenderet millioner af dollar på reklamer, barbecues og rockkoncerter, har det været op ad bakke hele vejen.

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Et nyt USA er på vej. Det ændre Trump intet ved. Det kommer helt af sig selv.

Steffen Gliese

Jeg har set forlydender nu om, at Sanders har vundet.

Ligner en jordskreds-sejer for Bernie Sanders i Nevada. Latinoerne mødte meget talstærkt op for Bernie. Bernie Sanders har nu vundet flest personlige stemmer (popular votes) i primærvalget/valgkredsvalget i de tre første stater i dette primærvalg for en ikke-siddende præsident. Det er første gang i USAs historie nogensinde at det sker.

Altså, er det første gang en præsident-kandidat, som ikke allerede er præsident, vinder flest stemmer i alle de tre første stater i træk i primærvalget i USA. Go Bernie!

Latinoerne - de fleste af dem? - er mere eller mindre katolske, og hvis deres syn på aborter er som vanligt, så vil Sanders nok få problemer deangående. Så gu' ved om han bliver ved med at få deres støtte? Forhåbentlig for det er på tide, at USA får en sober og ærlig præsident, der ikke er ude på at fylde sine og vennernes lommer.

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar