Læsetid: 4 min.

Kinesisk advokat bag kritiske videofortællinger er forsvundet på 11. døgn i Wuhan

Chen Qiushi gav med sine videofortællinger et unikt indblik i viruskrisens alvor i den afspærrede kinesiske storby Wuhan. Han skjulte sig for politiet, men blev til sidst pågrebet. Siden 7. februar har hverken familie eller omgangskredsen hørt fra ham, forklarer en ven via Qiushis twitterprofil
Chen Qiushis videofortællinger gik viralt, og som advokat kendte han til risikoen ved at udtale sig kritisk. Derfor opererede han også i skjul, indtil han pludselig forsvandt.

Chen Qiushis videofortællinger gik viralt, og som advokat kendte han til risikoen ved at udtale sig kritisk. Derfor opererede han også i skjul, indtil han pludselig forsvandt.

Skærmdump fra video

18. februar 2020

Da Information den 31. januar ringede til Chen Qiushi sad han på sit hotelværelse tæt ved banegården i Wuhan. Kort inden coronavirussen fik millionbyen lukket ned, var han ankommet med tog fra Beijing for at dokumentere situationen og fortælle om udbruddet, som han så det. Uden censur og uden omsvøb. Det gjorde han udstyret med en mobiltelefon og en internetforbindelse.

Hans videofortællinger kan stadig findes på YouTube, men der kommer ikke flere til. Chen Qiushi tager ikke længere telefonen, og ingen ved, hvor han befinder sig. Politiet, der flere gange kontaktede ham for at få ham til at stoppe og til at oplyse sin adresse, fandt ham til sidst. Hvad der præcis skete, ved ingen.

Alligevel er det muligt at stykke en del informationer sammen baseret på oplysninger fra Chen Qiushis venner, familiemedlemmer og onlinestøtter. For det er ikke første gang, at den jurauddannede borgerjournalist og menneskerettighedsaktivist er i myndighedernes søgelys. Han kendte til risikoen ved sit foretagende og havde forberedt sig. Kun ganske få betroede personer i Wuhan vidste, hvor han opholdt sig.

En af dem havde til opgave at kontakte ham over telefonen med seks timers mellemrum. Det lykkedes sidste gang om eftermiddagen den 7. februar, hvor Chen Qiushi var på vej hen til et af Wuhans hårdest ramte hospitaler. Få timer senere ringede telefonen igennem uden svar.

Over midnat slog personen alarm og underrettede flere af Chen Qiushis bekendte andre steder i og uden for Kina. Siden er det kommet frem, at politiet i Chen Qiushis hjemby langt fra Wuhan opsøgte hans forældre og underrettede dem om, at deres søn var tilbageholdt og i karantæne.

»De kunne ikke lide, at han rapporterede om coronavirussen, så de har gjort brug af et karantænetiltag som en måde til at gøre ham tavs. Jeg håber, at han kan komme ud efter 14 dage, men ingen kan være sikker på, hvad de vil gøre efter det,« skriver en af Chen Qiushis venner til Information via Chen Qiushis twitterprofil.

Chen Qiushi havde i god tid sendt kodeord til sine profiler på sociale medier til venner i udlandet sammen med instrukser om at ændre koderne, hvis han skulle blive anholdt. Vennen ønsker at forblive anonym. Han fortæller, at både familie og venner har forsøgt at få myndighederne i Wuhan til at oplyse, hvor Chen Qiushi befinder sig, men uden held.

En af de støtter, der har valgt at stå frem med navn, er Xu Xiaodong. Dagen efter, at Chen Qiushi blev pågrebet, publicerede han en video på nettet. Her roser han sin vens mod og vilje til at sige sandheden.

»Vi bliver alle nødt til at hjælpe hinanden. Hvis vi ikke hjælper hinanden, hvis vi ikke udbreder sandheden, hvis vi vælger at forblive tavse, så ender vi alle med at dø,« siger han i videoen. Den er angiveligt optaget i udlandet, og Xu Xiaodong er godt klar over, at han ved at stå frem også selv løber en betydelig risiko.

»Jeg siger det igen. Mit navn er Xu Xiaodong. Jeg fortæller dette på legal vis. Jeg er en borger i Folkerepublikken Kina. Jeg har ret til at tale frit, jeg spreder ikke rygter, og jeg er bekendt med loven. Når jeg vender tilbage til Kina, og I fører mig bort, så tænk nøje over, at jeg ikke har brudt nogen lov,« udtaler han.

Bagslag 

Virusudbruddet har til dato ført til flere end 71.000 smittede og kostet 1.776 menneskeliv. Både størstedelen af døde og smittede har befundet sig i Hubei-provinsen. Tvungne karantæner og censur har fra starten været en del af myndighedernes virkemidler til at kontrollere situationen. Ofte pakket ind i en retorik om at komme rygter og fake news til livs.

At den fremgangsmåde kan give bagslag blev tydeliggjort i sagen om den nu afdøde læge Li Wenliang. Han var blandt de første til at advare imod en SARS-lignende virus i Wuhan og fik prompte mundkurv på af politiet. Efterfølgende blev han smittet og døde.

Få sager har skabt så højlydt et kollektivt vredesudbrud på Kinas sociale medier som den velmenende læges skæbne. Li Wenliang døde samme dag, som Chen Qiushi blev pågrebet. Kort tid efter begyndte den øverste ledelse i kommunistpartiet i Beijing at skifte ud på de politiske poster i Wuhan og i provinsen Hubei, hvor Wuhan er hovedstad.

Hubeis partisekretær er nu en af præsident og partichef Xi Jinpings betroede støtter. Han hedder Ying Yong og har tidligere arbejdet sammen med den kinesiske præsident i en anden provins. Ying Yong kommer fra en post som borgmester i Shanghai, men har primært arbejdet inden for retssystemet.

Han har skærpet restriktionerne i den allerede stærkt regulerede provins yderligere. Senest er der blevet indført vejblokader for alle private biler i flere byer, mens indbyggerne har fået besked på kun at forlade deres hjem i nødstilfælde. Kun en person pr. husstand må hver tredje dag bevæge sig ud for at handle ind.

Ved at udskifte provinsens politiske ledelse forsøger centralregeringen i Beijing at lægge afstand til den mangelfulde håndtering i krisens første uger, vurderer Lynette Ong, ekspert i kinesisk politik ved University of Toronto.

»Men det adresserer ikke den grundlæggende årsag til problemet i kraft af informationskontrol og manglen på pålidelige informationer, hvilket er af dyb institutionel karakter,« siger hun til avisen Straits Times.

Med Ying Yong i spidsen for Hubeis virusbekæmpelse vil lov og orden og loyalitet til partitoppen være i højsædet. Til lokale medier har han udtalt, at indsatsen mod spredningen har direkte betydning for Kinas sociale og økonomiske stabilitet. En politisk linje, der peger i retning af endnu mindre frirum til at oplyse frit og ucensureret fra udbruddets epicentrum i stil med Chen Qiushis borgerjournalistik.

Læge Li Wenliang slog alarm før coronavirussen for alvor tog til i den kinesiske provins Wuhan. Nu er han død af den selv samme virus, der på nuværende tidspunkt har ramt over 40.000 og dræbt mere end 1000. Mange kinesere mener, at det kinesiske styre ikke tog advarslen alvorligt, og er medansvarlige i det, der ifølge WHO har udviklet sig til en international sundhedskrise.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • ingemaje lange
  • Ib Gram-Jensen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
Poul Anker Juul, ingemaje lange, Ib Gram-Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

Trist, men ikke synderlig overraskende. Der findes kun én sandhed i Kina. Og den formulerer regimet.

Peter Beck-Lauritzen

Forkasteligt! De kinesiske ledere er nogle "tøsedrenge", der ikke formår at forholde sig til virkeligheden! Utroværdige ledere, som ingen, ejheller kineserne, kan stole på! Og de skal tillige belære andre, også danskerne! Boykot Kina!

Torben K L Jensen

Det sker over hele verden og hvad med USA´s jagt på Julian Assange - et demokratisk land der vil bure en whistleblower inde på livstid. Stop for helvede med den Kina-bashing inden der er fejet for egen dør - begge historier er dybt bekymrende.

Peter Beck-Lauritzen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Torben K L Jensen
Nu skal jeg heldigvis ikke stå på mål - eller til ansvar - for hvad amerikanerne foretager sig. Og derfor kan jeg heller ikke se, at jeg bør undlade at 'bashe' det kinesiske regime, hvis jeg finder at det er nødvendigt. Og det gør jeg.

Jørgen Larsen, Peter Beck-Lauritzen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

René - det ville jo også være for meget forlangt at du begyndte at kritisere Tyrkiet,Saudi-arabien,de fleste lande i Afrika,Asien og resterne af Sovjetunionen. Jeg giver dig ret - det er uoverkommeligt selv for en ildsjæl som dig.