Læsetid: 7 min.

»Måske har I lukket jeres grænser, fordi I ikke selv har set flygtninge lide og drukne«

Han blev indstillet til Nobels Fredspris for sin kamp på flygtningekrisens frontlinje, hvor han reddede hundredvis fra druknedøden. Nu, hvor flygtningestrømmen igen tager til, er den græske fisker Stratis Valamios stadig mere bitter over, at Europa både lader Grækenland og flygtningene i stikken. »Føler I slet ikke noget ansvar?« spørger han
Bunker af redningsveste brugt af flygtninge og migranter på Lesbos i marts 2017. I dag er der mange, der igen søger til øen, og regeringen i Athen advarer om, at landet har nået sin grænse.

Bunker af redningsveste brugt af flygtninge og migranter på Lesbos i marts 2017. I dag er der mange, der igen søger til øen, og regeringen i Athen advarer om, at landet har nået sin grænse.

Thanassis Stavrakis

26. februar 2020

SKALA SIKAMINIAS, LESBOS – »Hvis folk ikke kan svømme, så synker de som sten. De forsvinder bare ned i dybet, inden man kan nå at redde dem.«

Stratis Valamios klør sig i skægstubbene, da han deler erfaringen, som han helst havde været foruden.

Den 43-årige fisker står på molen i sin lille landsby på den græske ø Lesbos. Et par dusin små fiskerbåde ligger og gynger i havnen, der i skumringen rammes af en let pålandsvind. Fra det hvide fyrtårn er der frit udsyn de få kilometer mod nord over strædet til den tyrkiske kyst, hvor lys flimrer fra små byer i det bakkede landskab.

Det rolige vand ser tilforladeligt ud, men det er her, Stratis Valamios har set et utal af levende ansigter forsvinde endegyldigt ned under overfladen.

Hans hjemegn var frontlinjen, da flygtningekrisen var på sit højeste tilbage i 2015. I det år ankom op mod 850.000 flygtninge til de græske øer i Det Ægæiske Hav, og størstedelen kom her til Lesbos og kyststrækningen ved landsbyen Skala Sikaminias, hvor Valamios og de andre blot 150 indbyggere kastede sig ud i en desperat kamp for at redde nødstedte syrere, irakere og afghanere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johnny Christiansen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Mondrup
 • Britta Hansen
 • Steffen Gliese
 • Dorte Sørensen
 • Carsten Munk
 • Marianne Stockmarr
 • Gert Romme
 • Maria Francisca Torrezão
 • Tommy Clausen
 • Thomas Tanghus
 • Lillian Larsen
Johnny Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Britta Hansen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Gert Romme, Maria Francisca Torrezão, Tommy Clausen, Thomas Tanghus og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danmark og EU fremstår som humanistiske idioter!

Ete Forchhammer , Rikke Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Britta Hansen, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det er simpelt hen for pinligt.

Tænk hvis Danmark og hele Europa kommer i en situation, hvor danskerne og europæerne får behov for at flygte . . .

- Og tænk hvis andre regioner af verden lukke sine grænser . . .

Ete Forchhammer , Birte Pedersen, David Joelsen, Kim Folke Knudsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Tommy Clausen 26. februar, 2020 - 06:23

"Danmark og EU fremstår som humanistiske idioter!"

Ikke Danmark.

Takket være Holger K's klarsyn har vi i dag vores gode Retsforbehold, så al det flygtninge-halløj må de andre 26 selv rode med .... så måske idiot, men ikke humanistisk.

Politikerne har så prøvet at få os til at ophæve også undtagelsen på det retslige område -
men ikke tale om !! .... vi stemmer NEJ hver eneste gang.

Bent Nørgaard, Carsten Munk, René Arestrup, Henriette Bøhne og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Flygtningeproblematikken har potentiale til at styrte EU i grus. Problemet forsvinder jo ikke, tværtimod. Det vil snarere tage til og dermed også øge de i forvejen alvorlige spændinger, der hersker ved EUs sydlige grænse og internt i EU.

Det er sørgeligt, at de fleste EU-lande - DK inklusive - mest er optaget af at hyppe egne kartofler, tilsyneladende helt uden blik for hvad det er der er på spil. Men måske skal EU synke i grus før vi fatter alvoren?

Lasse Kristensen, Ete Forchhammer , Kim Øverup, Rikke Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Gitte Loeyche, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Tommy Clausen, Torben Lindegaard, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jamen vi forholder os da til det og de druknede får da en lille tanke, når katastrofen bliver til Kitsch og alle sprækker på Charlottenborg proppes med redningsveste fra Lesbos' strande.
Men så har vi også gjort vores!!!!

Kim Øverup, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Artiklen afspejler at propagandaen har virket, men naturligvis er Danmark og EU kynikere. Vi fremstår ikke bare som humanistiske idioter, vi er hykleriske kynikere, som hele tiden har vidst dette.

Kim Folke Knudsen

Måske indhenter skæbnen os.

Vi landet der har været så optaget af at tegne grænsen tydeligt op igen med grænsehegn og nu permanent grænsekontrol på udvalgte steder.

COVID 19 virussen er kommet til Europa og har især ramt dele af Norditalien.

Jeg håber meget, at der bliver fundet vaccine inden længe, for hvis denne epidemi eksploderer.

Så er det slut med åbne grænser i EU og Europa. I kan tro at der kommer til at ske ting og sager meget hastigt.

Omkring det med flygtningene: ja Europa har svigtet enhver nation er sig selv nærmest og flygtningene skubbes ud i nærområderne til en usikker fremtid. Se de Libyske modtagecentrer for flygtninge og illegale indvandrer, det nærmer sig et ophold i en KZ-lejr.

Gert Rommes kommentar indrammer hele elendigheden udi manglende samarbejde mellem nationerne: Lige netop vi der lukker grænserne kan ikke forvente, at andre vil åbne deres grænser den dag et vist lokum brænder her hos os.

Christel Gruner-Olesen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg kunne have tilføjer, at Sverige åbnede sine grænser for de danske, der trodsede de danske myndighederne, og aktivt blev kriminelle modstandere af den tysk "beskyttelsesmagt".

Min far, var en ganske ung politibetjent på 24 år, der en dag i 1944 stod på havnen i Helsingør, og ventede på signalet om afgang til Sverige, da han blev stukket af en villig dansker, der i den danske lovs forstand, derved gjorde en god gerning.

Ingen ved, hvad min far egentlig havde foretaget sig i perioden efter at dansk politi var blevet interneret og til denne vakre dag.

Men fakta er, at mange danske kom i sikre omgivelser i Sverige, fordi svenskerne netop ikke lukkede sine grænser, trods en visse interne protester.

Min far og en anden ung betjent, Helmut Clausen, var ikke så heldige. Da de kom hjem fra tysk "beskyttelse", var de totalt afkræftede og helt uden negle på hænder og fødder.

Nu er mit spørgsmål:
Hvis det skete i dag måske med Donald Trump og USA som den store "beskytter" af svenskerne, og hvis Sverige var i Danmarks situation, ville man så lukke svenske ind i Danmark?
- Ingen kan svare på det, men der er en stor sandsynlighed for et rungende nej.

Ete Forchhammer , Kim Øverup, Torben Lindegaard og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Ang. Moria, så var det officielle tal 850 mennesker i 2017. Det blev siden hævet til 1100, 1250, 1350, 1500, 1800, 2200 og nu i dag er det over 3000. Men lejren er ikke blevet fysisk større - der er blot placeret flere mennesker i telte og skure. Nogle beregnet på 8 med 30 mennesker i, der sover i skift.

Der er antageligvis 14000 inden for hegnet og 6000+ udenfor.