Læsetid: 8 min.

Efter Merkel ligger CDU udtømt tilbage. Partiet har brug for et helt nyt grundlag

Ikke bare Merkels CDU, men hele den tyske konservatisme og politiske midte er i krise, mener historieprofessor og CDU-mand Andreas Rödder. Han håber på et hurtigt tysk nyvalg og en CDU-formand, der ligger klart til højre for Merkel – uden at gå på kompromis med AfD
CDU efter kansler Angela Merkel står over for et enormt genopbygningsarbejde af partiets politiske profil. ’Målet må være at skabe en skarp profil for CDU som en samlingsbevægelse for den borgerlige midte. CDU bør have glasklare principper og samtidig være i stand til at handle mere pragmatisk i situationer som i Thüringen. Det kan man godt formidle til vælgerne, hvis man som parti har faste holdninger og ikke lader sig drive af en rød-grøn tidsånd, som CDU for tiden gør det,’ siger historikeren og CDU-kenderen Andreas Rödder.

CDU efter kansler Angela Merkel står over for et enormt genopbygningsarbejde af partiets politiske profil. ’Målet må være at skabe en skarp profil for CDU som en samlingsbevægelse for den borgerlige midte. CDU bør have glasklare principper og samtidig være i stand til at handle mere pragmatisk i situationer som i Thüringen. Det kan man godt formidle til vælgerne, hvis man som parti har faste holdninger og ikke lader sig drive af en rød-grøn tidsånd, som CDU for tiden gør det,’ siger historikeren og CDU-kenderen Andreas Rödder.

Christian Spicker Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

15. februar 2020

»Krise? Det kan man roligt sige om CDU’s tilstand. Det er også Angela Merkels arv.«

Selv om Andreas Rödder både er historieprofessor med speciale i konservatisme, CDU-medlem og lejlighedsvis rådgiver i Europas største parti, lægger han ikke fingrene imellem: Han ser Merkel som en »visionsløs magtmaskine«, der senest ved det regulære valg i efteråret 2021 vil efterlade sig et »splittet og indholdstømt CDU«.

Men Merkels fald kan meget vel komme hurtigere efter magtspillet i delstaten Thüringen, hvor det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD) i begyndelsen af februar kuppede afstemningen om posten som ministerpræsident. Det satte gang i en politisk kædereaktion. Først faldt den nyvalgte ministerpræsident. Få dage senere måtte Annegret Kramp-Karrenbauer trække sig som CDU-leder og dermed som Merkels favorit til posten som kanslerkandidat.

Dermed står partiet nu med omtrent samme magtvakuum som i efteråret 2018: De er presset af AfD fra højre og De Grønne fra midten – og på jagt efter både partileder, kanslerkandidat og en tidssvarende politisk identitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Johnny Christiansen
  • Jørgen Mathiasen
Torben K L Jensen, Johnny Christiansen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Mathiasen

Hvad Rödder ikke lige har bemærket er, at SPD i indeværende valgperiode har nået en tilstand af politisk ruin. En af grundene er, at Merkel har foretaget kurskorrektioner af CDU eller snarere af Unionen (CDU/CSU), som har gjort pladsen for SPD trang. Til korrektionerne hører bl.a den europapolitiske beslutning Merkel traf i 2015, den som sendte vælgere både fra unionen og fra SPD til AfD, især i Østtyskland.

Merz har erklæret, at han vil bekæmpe AfD knaldhårdt, men hans konservatisme vil efterlade plads på midten. Det kan SPD profitere af, men De Grønne kan i endnu højere grad. Derfor står unionen over for en retningsstrid. Med adresse til danske stereotyper så vil den bayerske komponent i unionen også bekæmpe AfD hårdt, mens de udadtil erklærer, at De Grønne med 18% af stemmerne ved landdagsvalget i Bayern er deres værste konkurrent. Markus Söder vendte på en tallerken, da han så valgresultatet, og han er en mand som kan koalere med de grønne. Han kan blive svaret på spørgsmålet om unionens kanslerkandidatur, hvis CDU ikke kan finde et svar på, hvad retningen skal være.

Det håber bl.a Giovanni di Lorenzo i Die Zeit, at det kan. Hvis ikke, er sandsynligheden for Robert Habeck som næste tyske kansler steget væsentligt.

Jeppe Lindholm

En Mutti er altid svær at erstatte. For der findes kun én. Dertil kommer, at det ikke var CDU/CSU, som folk stemte på til at lede Tyskland. Det var Mutti. Og det siden 22. november 2005.

Lidt skræmmende at Angela Merkel snart går af som kansler i en urolig tid.