Læsetid: 6 min.

Mitt Romneys tale mod Trump: »Min ed og min samvittighed byder mig at sige, at Trump burde afsættes«

Kun én republikansk senator stemte imod en frikendelse af Trump i rigsretssagen: den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney. I denne tale til sine senatskolleger forklarer han, hvordan den amerikanske præsident har gjort sig skyld i groft magtmisbrug
Mitt Romney gik enegang og stemte som den eneste republikanske senator for at dømme Trump skyldig. Siden har bl.a. Donald Trump Jr. ytret, at Romney bør smides ud af partiet.

Mitt Romney gik enegang og stemte som den eneste republikanske senator for at dømme Trump skyldig. Siden har bl.a. Donald Trump Jr. ytret, at Romney bør smides ud af partiet.

Jonathan Ernst

7. februar 2020

Forfatningen danner selve fundamentet for vores republiks succes – og vi må hver især stræbe efter ikke at tabe af syne, at vi har lovet at forsvare den. Et redskab, som forfatningen har etableret, er rigsretsprocesser som den, der har optaget begge Kongressens kamre i de seneste mange dage.

Vi har brugt mange kræfter på loyalt at løfte vores ansvar for at føre den.

Vi nåede frem til forskellige afgørelser, men jeg håber, at vi vil acceptere hinandens gode tro.

De beskyldninger, som bliver rejst i rigsretssagens anklagepunkter, er meget alvorlige. Som senator og jurymedlem har jeg aflagt ed over for Gud om, at jeg vil øve »upartisk retfærdighed«.

Jeg er en dybt religiøs person, og når jeg aflægger ed over for Gud, påtager jeg mig også de enorme konsekvenser, som dette måtte indebære. Jeg vidste fra begyndelsen, at det ville blive mit livs vanskeligste beslutning at skulle dømme præsidenten og lederen af mit eget parti. Heri tog jeg ikke fejl.

Lederne af Repræsentanternes Hus har fremlagt et dokumentationsmateriale, der kan støtte deres sag. Dette bestrides af advokaten for Det Hvide Hus.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Agnete La Cour
  • Erik Karlsen
  • Ole Frank
  • Palle Rasmussen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Britta Hansen
Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Agnete La Cour, Erik Karlsen, Ole Frank, Palle Rasmussen, Maj-Britt Kent Hansen og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

At se og høre Trumps tale i går, var virkelig trist, selvfedme grænsende til det psykopatiske. Og en klappende omgang pingviner, som i visse andre lande, hvor ensretning hersker. Grusomt syn. Og som en anden avis skrev i USA, medd en frifindelse, kan Trump gøre, hvad han vil. Hans parti har banet vejen til kaos i USA.

Morten Jørgensen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Ole Frank, Søren Knudsen, Jesper Sano Højdal, Palle Rasmussen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

For at forstå ham og hans synspunkter, skal man være klar over, at Mitt Romney ikke blot er jurist og Master i jura.

Men på den ene side er han også stærkt troende mormon, hvor han både har været biskop og været missionær. Desuden ejer han omkring ½ mia. US-dollar, så han bryder nok ikke samfundet i USA ned..

På den anden side er Mitt Romney altså også stærk modstander af abort og ægteskab mellem 2 af samme køn, og har en meget stærkt konservativ familie- og livsopfattelse.

Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Trump minder mig mere og mere om Berlusconi. Samme attituder, samme adfærd, eklatant mangel på respekt, osv. osv. Heldigvis begik Berlusconi alvorlige fejl, og mon ikke Trump i sin magtfuldkommenhed falder i samme muddergrøft?

Gert Romme, Karsten Lundsby, Ole Frank og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Nej, jeg tror desværre, at Trump blever genvalgt. Heldigvis kan kan ikke blive præsident på livstid. som Putin måske bliver. Men vi må tåle ham i 4 år endnu, og det er slemt nok.

Søren Fosberg, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar

"Og som en anden avis skrev i USA, medd en frifindelse, kan Trump gøre, hvad han vil. Hans parti har banet vejen til kaos i USA."

Ledelsen i Demokraterne (DNC) blev talrige gange advaret mod at Trump ikke ville blive dømt af Senatet for disse anklager - så man kan vel sige at de mod givne, kvalificerede råd, spillede Trump endnu et vælgerkort i hånden. Man kan kun undre sig over hvorfor.

P.G. Olsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Bent Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Mitt Romneys anstændighed er til at tage at føle på; i 2012 ytrede han bl.a. at han som præsident ville kunne gå i krig mod Iran uden Kongressens godkendelse. Han støttede interventionen i Libyen, som også skete uden kongressens godkendelse. Og han støttede Bush jr.-regeringens ulovlige masseaflytninger, foruden Obama-regeringens ditto,

Det er utroligt, som kritikere af Trump kan blive renskurede og kaldt anstændige/demokratiske, blot fordi de åbner munden og virker demokratisk indstillede.

Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar