Læsetid: 10 min.

Pete Buttigieg: Ukendt for et par år siden. Outsider for et par dage siden. Nu blandt favoritterne

Efter det gode valg i Iowa er Pete Buttigieg blevet en af favoritterne til at blive demokraternes præsidentkandidat. Han er brillant begavet, taler som en ung præsident og lover amerikanerne at gå forrest i et nyt nationalt projekt. Hans kritikere frygter alliancen med Facebook og kalder ham de riges ven
Det amerikanske forsamlingshusmøde mellem borgere og ledere er en særlig tradition, som demokraternes præsidentkandidat Pete Buttigieg forstår og behersker.

Det amerikanske forsamlingshusmøde mellem borgere og ledere er en særlig tradition, som demokraternes præsidentkandidat Pete Buttigieg forstår og behersker.

Todd Heisler/Ritzau Scanpix

6. februar 2020

Da den franske aristokrat Alexis de Tocqueville i 1831 kom til USA, så han noget, han aldrig havde set før. Han kaldte det en »feber i samfundet«. Amerikanerne var aktive og energiske, de blandede sig i alting, og det var på gaden almindeligt, at folk henviste til paragraffer i forfatninger, når de skulle forsvare deres ret til at sige deres mening og forsamles. De vidste, de havde ret til frihed, og de var optaget af at bruge den offentligt.

Et andet ord for denne feber var demokrati:

»Det spreder i hele det sociale legeme en urolig aktivitet, en overflod af kræfter, en energi, som aldrig eksisterer uden den, og som kan frembringe undere, når ellers omstændighederne er gunstige,« som Tocqueville skrev i den bog, der siden skulle blive et hovedværk om den demokratiske kultur, Demokrati i Amerika.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bent Gregersen
  • Christian Skoubye
  • Torben Lindegaard
  • Michael Svennevig
  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
  • Poul Anker Juul
  • Eva Schwanenflügel
Bent Gregersen, Christian Skoubye, Torben Lindegaard, Michael Svennevig, David Zennaro, Ejvind Larsen, Poul Anker Juul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er ærgerligt, at Demokraternes sag mest af alt er koncentreret om, hvem der kan smide Trump på porten, og ikke helt så meget om hvilken politik vedkommende vil føre.

En ny Macron-type i USA vil næppe løse nogen fundamentale problemer, det amerikanske samfund står overfor.

Fuldstændig uforståeligt er det, at caucus i Iowa er rendt ind i så kæmpe tekniske problemer med valget af kandidaten, at ingen faktisk ved hvem det egentlig er.

Sanders har foreløbigt halvdelen af stemmerne, så håbet lever endnu..

Hanne Utoft, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Bent Gregersen, Christian Skoubye, Michael Rosenkilde, David Zennaro, Mogens Holme, Jens Pedersen, Erik Karlsen, Ejvind Larsen, Astrid Goplen, Ole Frank, Curt Sørensen, Rasmus Knus og René Arestrup anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Så vidt jeg kan vurdere, er 'Wine cave Pete' et blålys - en begavet og sleben retoriker, uden ret megen politisk substans, men med den form for ubændig ærgerrighed, amerikanerne elsker.

I øvrigt er han blevet erklæret som vinder på et temmelig spinkelt grundlag eftersom en tredjedel af stemmerne, i skrivende stund, endnu ikke er blevet talt op.

Hanne Utoft, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Michael Rosenkilde, Mogens Holme, Niels østergård, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Astrid Goplen, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

PB har ingen appel blandt ikke-hvide. Iowa er en 99% hvid stat! Glem det, rl

Michael Rosenkilde, Mogens Holme, Jens Pedersen, Dom Salcedo, Astrid Goplen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Da Bush jr. blev præsident så skete det også efter omfattende problemer med de maskiner, som bruges til valghandlingen. Et idiotisk hulkortsystem kunne ikke ramme rigtigt, så der var massive problemer med at finde ud af hvad folk havde stemt. Det løstes først da Floridas højesteret kårede Bush til præsident. Siden har der været andre tilfælde af vrøvl med optællingen, hvilket jo igen viser, at USA er en papirtiger, der ikke er i stand til at klare en så relativ simpel ting som optælling af afgivne stemmer. Her kunne USA lære noget af Europa, hvor vi fx her til lands har det endelige valgresultat få timer efter, at valget er afsluttet. Og det har ikke noget med landes størrelse af gøre, men om hvordan man organiserer sig.
Men ellers ….Pete Butterdej eller hva fa'en han hedder? - ved hvert valg er der altid stjernekastere og shooting stars, der kommer fra det ukendte, også her. De glimrer og glitrer og medierne falder pladask på maven for det lokalle geni. Trudeau, Macron, di Maio, Kurz og sikkert mange flere.
Som regel bliver folk fælt skuffede når de opdager at det mest var smart markedsføring og varm luft. Men hvad med at holde sig til solide, erfarne og uglamouriøse politikere som Sanders og Warren

Elisabeth From, Thomas Tanghus, Bent Gregersen, Michael Rosenkilde, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Pete er den hvide kandidat, i en stat hvor det taler positivt ind i demografien. Dét parret med hans store fokus på Iowa og de andre kandidaters fravær, grundet impeachment høringerne, og det er ikke så overraskende.
Nu er hele processen jo så stor en skandale, at selv nu hvor 82% er talt op, aner man reelt ikke hvad der foregår.
Personligt tror jeg, at Bernie står så stærkt i de urbane områder, at han i sidste ende også tager sejren.

Niels Peter Nielsen, Hanne Utoft, Astrid Goplen, Michael Rosenkilde, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Jeg vil nok alligevel holde en peng på Pete Buttigieg da han er ung og en frisk vind i stedet før de gamle 'gubbar' som Biden og Sanders, Elisabet Warren har været så uheldig med at skyde sig selv i foten med at vifte med trans-kortet, desværre. Unge nye krafter skal tage over, naturligvis.

Var det noget med at udvikleren for den kaos-app som udnævnte Piet Butigieg som vinder pudssigt nok var Piet fan?

Eva Schwanenflügel, Jan Damskier, Niels Peter Nielsen, Hanne Utoft og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

Pete har tidligere været ansat i samme firma, som Bjarne Corydon blev ansat i, da han udtrådte af Folketinget. Det begynder med K.

Pete mener også, som fremhævet i en tidlig nomineringsdebat med Tulsi Gabbard, at man ikke skal tale med sine opponenter (underforstået, de skal bekriges).

Eva Schwanenflügel, Niels Peter Nielsen og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Allan S. K. Frederiksen

@Eva Schwanenflügel
Der var adskillige demokrater/socialister ude med anklager om svindel, inden Trump tweetede om det. Pas på med ikke at reagere som Bernie Sanders, som flere gange har ændret mening, blot fordi Trump gav ham ret ved at tweete det samme som Bernie har anklaget DNC og Biden for.

The Jimmy Dore Show: "DNC Caught Flipping Votes From Bernie To Buttigieg"
https://www.youtube.com/watch?v=VX4_RyfedBU

Status Coup (Jenn Dize): Iowa Dems PULL #IowaCaucus Results After Giving BERNIE SANDERS Votes to Steyer & Patrick
https://www.youtube.com/watch?v=GKbjWQcLVCQ

The Hill: Krystal Ball: Iowa was rigged, here's the proof
https://www.youtube.com/watch?v=nDO2kHGEoY0

Astrid Goplen, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Læs ovenstående links til de kommentatorer, der har fingeren på pulsen.
Den eneste grund til at Pete Buttigieg kan udnævne sig selv som vinder INDEN resultatet er talt op, må logisk set være fordi han kender programmøren og til programmeringen af den app, som åbenbart var medvirkende til at få Iowa optællingen til at gå i kaos. DNC er atter ved at spille fallit på at favorisere kandidater, der ikke vil kunne slå Trump, men som for enhver pris skal tjene det korrupte Establishment. 2016 gentager sig nu i nye varianter. I denne første omgang handler det derfor mest om at forhindre Bernie Sanders i at fremstå som vinder.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Allan S. K. Frederiksen

Du har utvivlsomt ret i, at det passer komplet i Trumps kram at Dems anklages for favoritisme og valgsvindel pga beslutningen om at benytte en uafprøvet app til Iowa caucus.
Og det gavner selvklart ikke.

På den anden side var denne fejl så graverende, at den eneste anden forklaring er at de er inkompetente, hvilket næsten er ligeså slemt set med valgbriller.

René Arestrup

Det giver i hvert fald næring til konspirations-teorierne, at en kandidat som Buttigieg - tilsyneladende ud af ingenting - pludselig kan mobilisere en politisk opbakning, han ikke har haft i nogle meningsmålinger indtil videre.

Eva Schwanenflügel, Astrid Goplen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

“Iowa-gate”: 100% af caucus stemmerne nu talt op. I realiteten vandt Bernie. Flere unge progressive kommentatorer nævner nu tæt på seriøst, at det muligvis kan blive nødvendigt at få UN ind over for at overvære USAs primary (og måske også general) elections. God gennemgang her af sagens gang af Kim Iverson. Se Link.

https://www.youtube.com/watch?v=2xsH3jJnTYg