Analyse
Læsetid: 4 min.

Republikanerne lovede, at Trump ville lære af rigsretssagen. Nu er han på hævntogt

Efter tre års »heksejagt« og frifindelse i Senatet føler en hævngerrig præsident sig urørlig og går på krigsstien. Kongresvidner og »illoyale« rådgivere fjernes. Trump får justitsministeren til at forkorte fængselsstraffen for sin ven Roger Stone
Justitsminister William Barr gav på opfordring fra Donald Trump statsadvokaterne ordre til at forkorte straffen mod en af Trumps nære allierede, Roger Stone.

Justitsminister William Barr gav på opfordring fra Donald Trump statsadvokaterne ordre til at forkorte straffen mod en af Trumps nære allierede, Roger Stone.

Sarah Silbiger

Udland
15. februar 2020

Præsidenten har lært lektien. I fremtiden skal han nok holde sig i skindet.

Sådan kan mange republikanske senatorers budskab sammenfattes efter frifindelsen i sidste uge af Donald Trump i en rigsretssag, hvor han blandt andet var anklaget for at have misbrugt sit embede til at fremme sine egne personlige, politiske interesser.

Kun godtroende iagttagere uden nogen vilje til at vedkende sig denne præsidents hævnsyge karakter og udspekulerede manipulation af sine kernevælgeres mistro mod den politiske elite og statsbureaukratiet i Washington, D.C. ville have kunnet falde for denne ønskedrøm.

Nu ni dage efter 52 republikanske senatorers frifindelse kan regningen gøres op. Den viser, at de tog grundigt fejl. Kontrarevolutionen er begyndt, og den vil utvivlsomt fortsætte, indtil Trump har fjernet alle potentielle modstandere i Det Hvide Hus og regeringsbureaukratiet.

Han stoler kun på sin familie, nære venner og mangeårige rådgivere fra Trump Organization og Trump-kampagnen i 2015-16 samt de ideologiske frontfigurer på Fox News.

Hævnakten startede nogle få dage efter frifindelsen, da et af vidnerne i rigsretssagen blev eskorteret ud af Det Hvide Hus. Det var oberstløjtnant Alex Vindman, han havde overhørt samtalen mellem Trump og Ukraines præsident i juli 2019 og var straks gået til sin overordnede i Det Nationale Sikkerhedsråd.

Som officer gjorde Vindman blot sin pligt, som tidligere stabschef og general John Kelly bemærkede torsdag i en tale på Drew University i New Jersey.

For en god ordens skyld blev Vindmans tvillingbror samme dag verfet ud af Det Hvide Hus. Han arbejdede som juridisk rådgiver i sikkerhedsrådet, der indtil september sidste år var ledet af John Bolton.

Hovederne ruller

Hovederne var begyndt at rulle.

Den næste til at miste sin stilling var demokraternes kronvidne, EU-ambassadør Gordon Sondland. Han havde begået den værste synd mulig mod Trump – at adlyde en stævning fra Repræsentanternes Hus frem for at udvise personlig loyalitet over for præsidenten.

På de republikanske rækker i Senatet kunne man høre femøren falde. Vindman og Sondland blev straffet for at have opfyldt deres pligt over for staten. Deres personlige mod og den høje pris, de har måttet betale i form af trusler mod deres personer på sociale medier, blev mødt af republikanerne med larmende stilhed.

Trumps tidligere kampagnechef, Steve Bannon forklarede i et interview med The Washington Post fredag, hvorfor præsidenten føler sig berettiget til at indlede et hævntogt.

»Han er rasende, og det bør han være. Demokraterne og medierne har spildt tre år på en heksejagt. Nu er han rede til at benytte præsidentembedets magt til fulde. Dem, der fingerer at være chokeret, bør vænne sig til det.«

Trumps hævnkampagne begrænser sig ikke til kongresvidner. Han har flere gange i tweets opfordret Justitsministeriet til at gå efter »kriminelle« som tidligere FBI-chefer James Comey og Andrew McCabe. Senest har han indbefattet tidligere særanklager Robert Mueller i denne gruppe. I Trumps øjne skal de alle straffes for »heksejagten«.

Og til forskel fra tidligere føler præsidenten sig nu urørlig. Alle de indre dæmoner er sluppet løs og står til frit skue for verden.

Stone-sagen

Det er formentlig forklaringen på, at præsidenten i et tweet onsdag opfordrede justitsminister William Barr til at få statsadvokater i retssagen mod Trumps nære ven, Roger Stone, til at anbefale forbundsdommer Amy Berman Jackson en forkortelse af den sædvanlige straframme på mellem syv og ni år.

I november sidste år blev Stone blev dømt skyldig i at have hindret Kongressens undersøgelse af hans rolle i Trump-kampagnens bestræbelser på at få fat i e-mails hacket fra Det Demokratiske Partis hovedkvarter i 2016. Han blev også dømt for at have intimideret andre vidner.

Nogle få timer efter Trumps tweet modtog statsadvokaterne – der ikke er politisk udnævnt – en ordre fra Barr om at nedsætte straframmen.

Her er altså et oplagt eksempel på, at præsidenten vil have Justitsministeriet til at gøre ham en personlig tjeneste – at lempe straffen for hans tidligere nære politiske rådgiver Roger Stone. Og det i en sag, der angår Trump-kampagnens mulige koordination med udenlandske kræfter – nemlig Wikileaks og russiske agenter.

Reaktionen fra de fire statsadvokater involveret i retssagen mod Stone var prompte. De trak sig. To af dem har af principielle grunde forladt deres stilling. Trumps tweet og Barrs ordre til statsadvokaterne tolkes som en trussel mod Justitsministeriets formelle uafhængighed af Det Hvide Hus.

Spørgsmålet er, hvordan føderale anklagere med god samvittighed kan fortsætte deres arbejde under en justitsminister, der efterkommer præsidentens diktater i retssager. I et interview med ABC News torsdag søgte Barr at berolige gemytterne. Heri hævdede han, at beslutningen om at anbefale en forkortet straf for Stone var blevet taget nogle få timer før Trumps tweet.

I en ekstraordinær reprimande opfordrede han præsidenten til at »ophøre med at tweete om vores retssager. Det sætter mig i en umulig situation«.

I et forudsigeligt svar på Twitter hævdede Trump fredag, at det er hans »lovmæssige ret at blande sig i kriminalsager«.

Nu er det spørgsmålet, hvilke andre hoveder der vil rulle i Washington …

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det næste bliver vel at han prøver at fyre hele Kongressen..

Susan Hansen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Ole Frank, Estermarie Mandelquist, Erik Kall, Helle Walther og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Hvad havde man forventet andet? Det er da himmelråbende naivt at tro den mand kan lede noget som helst fornuftigt og stabilt. Det ene øjeblik er han Nordkoreas bedste ven, og Putins ditto, og tre dag efter, så vendes bøtten. Trump kører sin egen linje, og tror twitter er hans regeringsdomæne. Jo før han fjernes fra jobbet des bedre. Håber Pete B vinder for demokraterne, men det bliver nok Blomberg, og så kan de bekrige hinanden på twitter. Vor herre be var os andre vel.

Torben linnemann Hansen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Ole Frank, Carsten Svendsen og Erik Kall anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Kan vi overhovedet være sikker på at Trump forlader det Hvide Hus, hvis han taber valget ?
Et valgnederlag bliver måske også til fake :-)

Lars F. Jensen, Anker Heegaard, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Ole Frank og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Ledende Demokrater gjorde Hillarys valgnederlag i 2016 til fake ved at implementere Russiagate, så banen er vel så at sige klargjort til Trump.

Anker Heegaard

En diktator er født ........

Jeg ved ikke om dette er stedet at diskutere dette, men hvor ellers: I der bakker Pete B op, mener I det alvorligt? En kandidat som intet har at byde på, ud over det bestående neoliberale; som lige så godt kunne være republikaner, bortset fra at de nok ikke ville kunne lide ham pga hans seksuelle orientering. Helt alvorligt?

Vi så hvordan det begyndte i forrige århundrede, og efter al ødelæggelsen, afgav vi - lederne igennem tiderne derefter, at vi aldrig måtte glemme dette kapitel, af mennesket historie, - men ak, i dag sker det atter lige for øjnene af os i en stor nation, - det politiske forfald, til pøbelen og rendestenens niveau, og hvor andres tanker udstilles som statsfjendtlige for pøbelens masser, og hvor selvtægts retten retfærdiggørelse lægges i hænderne på såkaldte patrioter af statens leder.

Sandheder kaldes løgn, landsskadeligt, præsidentens skiftende egopsykose i form af skiftende meninger, er sandheder og udstillingen af navngivne personer, vidner og andre der tror på retssamfundet, som løgnere, bedragere der alene vil skade præsidenten - der kun har sine tilhængere som beskyttelse imod disse falske anklager.

Præsidentens hævngerrighed overfor alle der modsiger ham, har stået på igennem længere tid, og er nu kommet til fuldt udtryk, i såvel selvhyldest som i hævntørst, med afskedigelser for de berørte, og snart ser vi vel også den skabte sekts medlemmer forfølge enhver der taler eller tænker præsidenten imod - for disse patrioter vil for enhver pris følge præsidenten i ham kamp for frihed,
en kamp der ubegrænset magt over alle i landet, og fjernelse af landsskadelige tanker.

- Hvad bliver mod det næste, - tja vi kender historien med disse demagoger, for allerede i forrige århundrede havde Amerika sin egen Mccarthyisme, hvor alle blev udsat for forfølgelse på løsagtige tanker og fortænkte anklager som modsvar på spørgsmål om fremvisning af bevis for påstandene om kommunisme og sammenhængen mellem homoseksualitet og kommunisme.

Nu gentager historien sig igen indenfor Amerikas grænser for anden gang, uden republikanerne selv griber i egen barm, og viser hvilke værdier Amerika skal fastholde som kerneværdier for det amerikanske samfund.

Præsidenten har retfærdiggjort og styrket sin position som diktator, der kan handle alene og over hele staten, uden indblanding fra andre.

Mikkel Zess, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel og Susan Hansen anbefalede denne kommentar

@ Espen Bøgh

Her står vi altså sammen.

De amerikanske kerneværdier; Guds eget land; enhver gadefejer kan blive millionær, den private ejendomsret og sangen om personlig frihed. Samt retten til selvtægt.

Trump plejer da de amerikanske værdier udmærket. Utroligt, som nogle italesætter de amerikanske værdier som noget, der ligger fjernt fra Trump.