Læsetid: 5 min.

Sanders smalle sejr og Warrens nederlag sår tvivl om deres progressive dagsorden

Kandidater for den moderate fløj i Det Demokratiske Parti samler næsten 60 procent af stemmerne i New Hampshires primærvalg tirsdag. Det antyder, at et flertal af vælgerne lægger større vægt på valgbarhed end gennemgribende reformer
Senator Elizabeth Warren går ind for gennemgribende forandringer – ligesom Bernie Sanders. Hun led nederlag ved primærvalgene i både Iowa og New Hampshire.

Senator Elizabeth Warren går ind for gennemgribende forandringer – ligesom Bernie Sanders. Hun led nederlag ved primærvalgene i både Iowa og New Hampshire.

Scott Olson

13. februar 2020

Hvordan gennemfører man en politisk revolution med en massebevægelse, der kun er baseret på 25 procent af stemmerne i demokraternes primærvalg?

Den udfordring er senator Bernie Sanders tvunget til at løse efter sin uventede smalle sejrsmargin i tirsdagens primærvalg i New Hampshire over den nye stjerne i Det Demokratiske Parti, eksborgmester Pete Buttigieg. Det endelige resultat lød på 25,7 procent til Sanders og 24,4 procent til hans moderate rival.

Sanders-kampagnens vigtigste ledemotiv er, at han kan animere unge og arbejderklassevælgere, der sjældent eller aldrig stemmer, til at deltage i præsidentvalget til november.

Men resultaterne fra vælgerforsamlingerne i Iowa og primærvalget i New Hampshire peger ikke i den retning. I begge stater deltog færre vælgere mellem 18 og 29 år end i 2016. Det lagde en dæmper på Sanders’ præstation.

Venstrefløjens darling stod til at vinde i Iowa, men tabte til Buttigieg med en tiendedel af en procent. I New Hampshire i 2016 vandt Sanders støtte fra 60 procent, og stod især stærkt blandt delstatens største vælgergruppe – de partiuafhængige.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Faktatjek!!:
Påstand: “Men resultaterne fra vælgerforsamlingerne i Iowa og primærvalget i New Hampshire peger ikke i den retning. I begge stater deltog færre vælgere mellem 18 og 29 år end i 2016”
Fakta: I Iowa i sidste uge stemte 33% flere unge 18-29 års aldermen på Bernie Sanders end i 2016.
Fakta: Efter primær valget i 2016 i New Hampshire(NH), hvor rekord mange unge stemte på Bernie Sanders, indførte repuplikanere i New Hampshire en ny regel om at unge college studerende, der kommer til NH for at studerende ikke har lov at stemme ved NH valg før de har opnået ekstra ligimitation som f.eks New Hampshire kørekort. Der er flere populære universiteter i NH. Denne nye regel satte selvsagt en dæmper på, hvor mange unge under 29 i NH der kunne deltage i primær valget i 2020 sammenlignet med 2016.
Der var over 12 mulige kandidater at sætte kryds ved ved dette års primær valg/vælgerforsamlinger i Iowa og New Hampsire, af hvilke ca 8 reelt modtog stemmer. Sammenlign det med 2016 hvor der var omkring 4 kandidater at sætte kryds ved, hvor det reelt kun var et valg mellem Bernie Sanders og Hillary Clinton. Selvsagt er det en større præstation at vinde disse primærvalg i 2020 end i 2016.
I feltet af 8 (+) kandidater i 2020 vandt Bernie Sanders flest personlige stemmer både Iowa og New Hampshire end de resterende kandidater. I Iowa vandt han ca 6000 flere stemmer end Buttigieg og i New Hampshire vandt Bernie Sanders ca 4000 flere personlige stemmer end Buttigieg.
I stedet for at sige at resultaterne fra vælgerforsamlingerne/primær valgene i Iowa og NH er skuffende for Bernie Sanders – (bortset fra det faktum, at han ikke selv virker særlig skuffet), ville det være mere korrekt at sige, at Bernie Sanders vandt flest stemmer i begger stater trods odds, så some en kurrupt optællings app i Iowa og konstant medie-hetz og/el flere måneders blackout-dækning fra de traditionelle mediekoncerner i USA.

Jan Damskier, Stig Larsen, Anders Graae, Eva Schwanenflügel og Kasper Frausing anbefalede denne kommentar