Læsetid: 8 min.

Sinn Féin kan blive størst til valget lørdag: Er populismen kommet til Irland?

For første gang nogensinde står det gamle IRA-parti Sinn Féin til at blive Irlands største parti ved valget i dag og har blandt andet stor opbakning fra landets unge. Den tre uger lange valgkamp har ikke handlet om klima, flygtninge og identitetspolitik, men om ’old school’-politik: pension, sundhed og især boligpolitik
Mary Lou McDonald, leder af Sinn Féin, sluttede sig onsdag til en stor demonstration i Dublin, hvor titusinder af irske pædagoger protesterede mod lav løn og manglende pension. Sinn Féin ser ud til at blive det største parti i Irland – blandt andet på løfter om lavere pensionsalder, 100.000 nye almene boliger og at hæve skatten for de rigeste og sænke den for de fattigste.

Mary Lou McDonald, leder af Sinn Féin, sluttede sig onsdag til en stor demonstration i Dublin, hvor titusinder af irske pædagoger protesterede mod lav løn og manglende pension. Sinn Féin ser ud til at blive det største parti i Irland – blandt andet på løfter om lavere pensionsalder, 100.000 nye almene boliger og at hæve skatten for de rigeste og sænke den for de fattigste.

Paulo Nunes dos Santos

8. februar 2020

DUBLIN – Hun skulle slet ikke have stået her i spotlyset og blitzblinkene foran tv-stationen RTÉ, hvor Irlands politiske journalister og offentlige opmærksomhed har samlet sig i vinterkulden for at følge den sidste og afgørende partilederdebat inden valget lørdag.

Men mandag morgen sprang en bombe på forsiden af The Irish Times: Sinn Féin – det gamle IRA-parti, Gerry Adams’ parti, det republikanske og det venstreorienterede parti – fører i meningsmålingerne for første gang nogensinde. Hver fjerde stemme står de til at få.

Det skulle ellers bare have være drengene i aften: en debat mellem premierminister Leo Varadkar fra partiet Fine Gael og lederen af hans parlamentariske grundlag, Micheál Martin fra partiet Fianna Fáil.

De to partier har De to partier har domineret de irske regeringer siden 1932, og så sent som i slutfirserne fik de mere end 80 procent af stemmerne tilsammen. Nu står de til 40 procent, irsk politik er vendt på hovedet, og tv-cheferne har været nødt til at invitere Sinn Fein med på scenen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Gert Romme
  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
Christian Mondrup, Gert Romme, David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Men det har jo intet med populisme og gøre, det er jo netop det stof, realpolitik er gjort af.

Liselotte Paulsen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Sune Keller, David Zennaro, Jens Flø, Carsten Hansen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Det er vel en del af den ultraliberale italesætning i dag at lønforhold, sundhed og boligpolitik kaldes populisme. De har været hårdt med i Irland, i konkurrencen om f.eks de laveste selskabsskatten.

Ole Henriksen, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Sune Keller, Poul Anker Juul, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mærkeligt at det til stadighed kommer bag på folk at de unge ikke stemmer som deres forældre og bedsteforældre..

Det kommer vi også til at se herhjemme på et tidspunkt.