Læsetid: 12 min.

»Vi har socialisme i USA – for de rige. Bernie vil give os socialisme for folket«

Inden tirsdagens primærvalg i New Hampshire synes Bernie Sanders’ bevægelse uovervindelig. Han ligner nu en kandidat, som kan gøre det, der blev regnet for umuligt: at blive demokraternes præsidentkandidat som erklæret socialist
Bernie Sanders ser måske ikke ud af meget, foroverbøjet i krøllede bukser og en nusset mørkegrå blazer – mest ligner han en ældre mand på vej hjem fra bingo. Men når man hører ham tale, lyder han som en leder, der bevæger mennesker fremad mod sejre og bedre tider. Og når man ser, hvad det gør ved gamle og unge, mænd og kvinder, arbejdere og landmænd, studerende og arbejdsløse, som kommer for at høre ham, forstår man, hvorfor han er blevet favorit til at blive demokraternes præsidentkandidat.

Bernie Sanders ser måske ikke ud af meget, foroverbøjet i krøllede bukser og en nusset mørkegrå blazer – mest ligner han en ældre mand på vej hjem fra bingo. Men når man hører ham tale, lyder han som en leder, der bevæger mennesker fremad mod sejre og bedre tider. Og når man ser, hvad det gør ved gamle og unge, mænd og kvinder, arbejdere og landmænd, studerende og arbejdsløse, som kommer for at høre ham, forstår man, hvorfor han er blevet favorit til at blive demokraternes præsidentkandidat.

Ruth Fremson

11. februar 2020

Der er forskel på synet af Bernie Sanders og lyden af Bernie Sanders.

Når man ser den 78-årige præsidentkandidat gå på scenen i Milford, New Hampshire, foroverbøjet i krøllede lysegrå bukser og en nusset mørkegrå blazer, ligner han en ældre mand på vej hjem fra et opslidende bingoarrangement.

Under denne valgkamp har Sanders været sygemeldt, fordi han mistede stemmen, er dukket op med forbindinger i ansigtet efter et sammenstød med en toiletdør, og han har været på hospitalet efter et hjerteanfald.

Men når man hører Bernie Sanders fra talerstolen i Milford, lyder han som en leder, der bevæger mennesker fremad mod sejre og bedre tider. Som en demokratisk socialist og borgerrettighedsforkæmper, der har set de uretfærdigheder, der rammer borgere i USA, og nu lover retfærdighed. Som en politiker, der kan og vil forandre det amerikanske samfund.

Stemmen er engageret og behersket, indigneret og venlig. Den kommer fra dybet gennem hans spinkle krop og fylder hele den gamle idrætssal i Milford.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Nikolai Beier
 • Henrik Leffers
 • Espen Bøgh
 • Jane Jensen
 • Hanne Utoft
 • David Breuer
 • Ib Gram-Jensen
 • Anders Graae
 • Marianne Ljungberg
 • Kurt Nielsen
 • Bent Gregersen
 • Jakob Trägårdh
 • Christian Skoubye
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Tommy Clausen
 • Alvin Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Astrid Goplen
 • Poul Erik Riis
 • Torben K L Jensen
Nikolai Beier, Henrik Leffers, Espen Bøgh, Jane Jensen, Hanne Utoft, David Breuer, Ib Gram-Jensen, Anders Graae, Marianne Ljungberg, Kurt Nielsen, Bent Gregersen, Jakob Trägårdh, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Astrid Goplen, Poul Erik Riis og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Fedt Rune

Holger Madsen, Karsten Lundsby, kjeld jensen, Søren Christensen, Lars Løfgren, Anders Graae, Marianne Ljungberg, Bent Gregersen, Jakob Trägårdh, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Astrid Goplen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Til CNN kaldte Michael Trice, som underviser i kommunikation på Massachusetts Institute of Technology (MIT) denne tendens for »skræmmende«. Da Elizabeth Warren hævdede, at Sanders under et privat møde havde sagt til hende, at han ikke troede, en kvinde kunne slå Trump, cirkulerede de massivt sloganet NEVERWARREN på sociale medier."

At Sanders skulle have sagt sådan kommer Warren pludselig i tanker om et år efter samtalen, netop som hendes opinionstal er dalende og Sanders fortsat får øget tilslutning. Og givet Sanders mangeårige, positive omtale af en kvinde som amerikansk præsident, forekommer det særdeles dubiøst at han skulle have sagt sådan (til nød kan det være undsluppet ham at Warren ikke ville kunne slå Trump, for dette har hun jo bevist ved at gå i tåbelige, privatpersonlige infights med sidstnævnte; infights hun har tabt).

Men bortset fra ovenstående, så er det ikke 'skræmmende' at politiske modstandere tilsværter hinanden med skældsord; det er uhensigtsmæssigt, men helt normalt. I denne forbindelse er der bare en stærk vilje i de amerikanske mainstreammedier til at gøre Sanders' tilhængere (som jo har fuldstændigt ret i at Warren er en del af The Establishment, tilhænger af det kapitalistiske kredsløb, stordonorer, amerikansk exceptionalisme og konkurrence på sundheds- og uddannelsesområderne m.m.). CNN burde se lidt på hvordan bl.a. DNC-, Clinton-, Biden- og Buttigieg-tilhængere omtaler Gabbard, Stein og andre (Sanders har også været snittet med podet, russisk feber) progressive som russiske agenter m.m., hvis organet vil referere til noget reelt skræmmende.

Hovs. I denne forbindelse er der bare en stærk vilje i de amerikanske mainstreammedier til at fremmedgøre Sanders’ tilhængere

Allan S. K. Frederiksen

@Hanne Utoft

Du kan godt glemme alt om at CNN og de andre MSM går i kødet på DNCs foretrukne kandidater, for deres ejere er pot og pande med DNCs ledelse.

Søren Kristensen

Socialisme er noget man skal gøre sig fortjent til og det har de færreste fattige i USA og andre vestlige lande, for den sags skyld. Hvilket der sikkert er mange, som er glade for. Bernie kommer nok til at sige: alt for mange.