Feature
Læsetid: 8 min.

Terror i Hanau: »Når vi migranter flytter hjem, har Tyskland for alvor et problem«

Tyske Hanau slikker sine sår efter massakren og diskuterer, hvem terroristen var. Og om hans højreradikale vanvid er smitsomt
Borgere viser deres respekt for dødsofrene i Hanau ved at lægge blomster og tænde lys på pladsen i midten af byen. Den 43-årige højreradikale enspænder og fritidsskytte Tobias R. dræbte onsdag aften ni mennesker, heraf næsten alle med migrationsbaggrund.

Borgere viser deres respekt for dødsofrene i Hanau ved at lægge blomster og tænde lys på pladsen i midten af byen. Den 43-årige højreradikale enspænder og fritidsskytte Tobias R. dræbte onsdag aften ni mennesker, heraf næsten alle med migrationsbaggrund.

Odd Andersen

Udland
22. februar 2020

»Man skyder måske sin kone eller nabo, for dem har man et forhold til. Men når tosser afreagerer ved at skyde vilkårlige migranter … så har Tyskland virkelig et problem. Hvor længe kan det gå godt?«

Jeg har været i Hanau i få minutter, før den libanesiske taxichauffør stiller dette spørgsmål. Han svarer selv ved at lade hænderne falde ned på rattet.

»Ikke længe,« siger han og sætter mig af ved byens gågade. Han har kørt denne tur med flere journalister i dag, så han peger sikkert mod de steder, hvor gårsdagens terrorangreb fandt sted, og dagens mindehøjtidelighed vil foregå:

»Markedspladsen lige frem, Midnight Shisha Bar er lidt længere og til højre.«

Os og dem

Midnight Shisha Bar er det ene af de to steder, hvor den 43-årige højreradikale enspænder og fritidsskytte Tobias R. fra kl. 22 onsdag aften dræbte ni mennesker, heraf næsten alle med migrationsbaggrund. Det andet gerningssted var Kiosk Arena Sports Bar i bydelen Kesselstadt. Senere myrdede Tobias R. angiveligt først sin mor og derefter sig selv. Hans vanvittige handlinger kostede i alt 11 menneskeliv.

I Hanaus centrum er byen tilsvarende stille. Næsten alle butikker er lukkede. Med lavmælte stemmer strømmer tusindvis af mennesker mod byens torv, hvor borgmesteren, Hessens ministerpræsident og Tysklands forbundspræsident, Frank Walter Steinmeier, skal tale.

Ved 18-tiden er 5.000 forsamlet på torvet, hvor en statue af bysbørnene brødrene Grimm er overdænget med blomster og gravlys. Pårørende holder billeder af de myrdede foran et banner med teksten »racisme og fascisme er overalt«. En anden plakat afspejler det budskab, som Steinmeier kort efter høster klapsalver med: »Jeres had kan ikke skille os ad.«

Men hvem er vi og de?

»Vi, det er det store flertal af samfundet, enhver hudfarve og alle etniske baggrunde,« siger den 63-årige Ute Rosner, som bor i en forstad til Hanau, der er på størrelse med Aalborg.

»De, det er dem, vi er her for at vise, at vi ikke vil affinde os med: Det er de højreradikale, det er racisterne, og ja, det er også Alternative für Deutschland. De er med til at gøde jorden for alt det her.«

Hendes ophidselse trækker flere til, heriblandt den 61-årige Werner Kachel.

»Der sker en permanent forråelse både på internettet og i den virkelige verden. Det er blevet i orden at sige alt muligt racistisk og brutalt.«

Han bliver afbrudt af en flok, der taktfast råber »Nazis raus. Nazis raus.« Men i den andægtige stemning virker det malplaceret og dør hurtigt ud.

»I politiet og i forbundshæren er der stadig flere højreradikale. Det er faktisk pænt bekymrende.«

Racens undergang

Fra scenen slår Steinmeier fast, at der var tale om terror – for hvad andet er vold og mord, der vil splitte samfundet?

Men terroren er ikke så overraskende. I månedsvis har den tyske efterretningstjeneste Verfassungsschutz advaret mod stadig flere højreradikale og en øget voldsparathed. Samme dag som Tobias R. gik amok i sin blodrus, havde indenrigsminister Horst Seehofer advaret mod en stigende fare fra højre. Fredag reagerede Seehofer med at love at øge politiets synlighed, også foran moskeer.

»Jeg er ikke overrasket, for vi oplever et stigende nationalistisk fremmedhad i hele Vesten,« siger den 30-årig Bernd L.

»Gerningsmanden var åbenlyst bindegal. Men paranoia er grundstrukturen i den højreradikale hetz. Det er os eller dem, det er folk mod folk, det er landets og racens undergang eller overlevelse – og alt er styret af fremmede kræfter, som man må bekæmpe med alle midler. Desværre omsætter stakler som ham Tobias jo bare de rabiate historier, som andre fortæller dem.«

Da der er opbrud i den store forsamling, er jeg svimmel af tørst. Det eneste, der har åbent i Hanau centrum, er McDonald’s midt på torvet, så jeg henter en burger og en liter vand.

Lige så etnisk blandet som området omkring Midnight Shisha Bar er med alle sine tyske og tyrkiske cafeer, spillehaller, apoteker og kebabbikser med Istanbul-panoramaer på væggene, lige så etnisk blandet er der på den propfulde McDonald’s, både foran og bag kassen.

Kapitalismen er iskold – den diskriminerer ikke, tænker jeg, og slynger vandet ned.

Foran McDonald’s står en tyrkisk mor, Cemile Erden, med sine to døtre. Den yngste, Neval på 15, balancerer med både burgere og pommes frites, der for længst når at blive kolde, før vi forlader hinanden.

De bor lige ved siden af det første gerningssted og har ikke lukket et øje hele natten.

»Jeg skulle op og på arbejde klokken halv fem. Men da jeg lige var gået i seng, var der pludselig helikoptere og sirener over det hele. Det virkede som et mareridt, da de første beskeder fra venner og naboer tikkede ind,« fortæller Cemile Erden.

»Jeg var hunderæd for min søn. Og for de andre her i nabolaget. Hanau er en lille by, så de fleste kender hinanden på den ene eller anden led.«

Et lig for livet

At Tobias R. valgte at slå vilkårlige mennesker ihjel på netop Shisha-baren, var helt planlagt, mener den tyrkiske familie.

»Der kommer kurdere, tyrkere, arabere, bosniere – alle mulige, men mest muslimer. Folk kommer for at hygge sig. Og så kommer der et menneske med en idé om ’at rydde op’, som han skrev i sit brev.«

Cemile Erden fisker sin mobil op af tasken. Hun viser en youtubevideo fra Hanaus sygehus, der har været i undtagelsestilstand hele dagen. Her fortæller den 20-årige Muhammed, hvordan han med nød og næppe overlevede, fordi en af Tobias R’s kugler ramte ham mellem skulderen og halsen og ikke i rygsøjlen eller luftrøret.

»Han kom over til os og skød den første direkte i hovedet. Så løb han rundt og skreg,« lyder det i videoen fra Muhammed i hospitalssengen.

»Vi endte med at ligge i en bunke af mennesker. Ham under mig var blevet skudt i halsen og sagde: pres på såret, pres på såret, bitte, bitte. Jeg kan ikke mærke min tunge. Jeg kan ikke få luft.«

Cemile Erdens stemme bliver sløret.

»Undskyld. Men jeg er så vred. Muhammed vil være dybt traumatiseret, et levende lig, resten af sit liv,« siger hun.

»Egentlig er jeg ligeglad med, hvor syg gerningsmanden var. Han har dræbt ti af vores medmennesker – af had. Og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi ikke er bange. Bange for, at nogen vil efterligne ham, at han har vækket noget i andre.«

Ingen fremtid

Cemiles døtre, Neval på 15 og Süheda på 22, fortæller om, hvordan de perifert kendte flere af dødsofrene.

»Jeg kan godt forstå mor. For der er mange nynazister her omkring Hanau,« siger Süheda.

Det er ikke forkert. I årevis har det nynazistiske NPD afholdt demonstrationer i byen, og det blev i 2014 retligt stadfæstet, at Hanaus borgmester måtte kalde NPD-funktionærer for »nazister«. Siden 2018 har byen oplevet selvgestaltede borgerværn og demonstrationer fra den højreradikale gruppe ’Wir schaffen das 2.0’. Under sloganet »beskyttelseszone« giver de indtryk af at beskytte borgerne mod Angela Merkels multikulturelle samfund, men også mod FN-pagten for global migrationspolitik fra december 2018, som angiveligt vil hente 300 mio. afrikanere til Europa som en del af den omfattende »udskiftning af befolkningen«.

»Vi begynder at spørge os selv, om vi har en fremtid her i Tyskland,« siger Cemile Erden.

Hendes datter Süheda fortæller, hvor svært hun har ved at finde et job.

»Tolerancen er på tilbagetog i hele samfundet. Jeg har gode karakterer, men jeg kender efterhånden godt grunden til, at det er så svært at få et job, selv om arbejdsgiverne klager over manglende arbejdskraft.«

Hun peger på sit tørklæde. Det flyver igennem hovedet på mig, at kapitalismen nok ikke er så kold alligevel.

»Tyskland er ikke, hvad det var tidligere,« siger hendes mor.

»Derfor overvejer vi også at rejse tilbage til Tyrkiet, selv om Tyskland er børnenes hjemstavn. Se på alt det, indvandrerne gør for Tyskland. Industri, gastronomi, rengøring, overalt. Når vi migranter begynder at flytte hjem, så får Tyskland for alvor et problem.«

Den sejrende race

Jeg booker et vilkårligt, billigt hotelværelse på mobilen. Det ligger tilfældigvis lige over for Midnight Shisha Bar bag politiafspærringerne, hvor der står en mur af kamerafolk. Politiet lukker dog alle igennem til hotellets foyer, der minder om en presseloge. Hele verden vil have en autentisk flig af tragedien i Hanau.

På hotelværelset læser jeg endelig hele Tobias R’s 24 sider lange skrivelse.

At kalde det et manifest ville være at overdrive konsistensen i det. Det er nærmere et usammenhængende indblik i et nedslået, storhedsvanvittigt og paranoidt menneske, der ifølge naboer og lokale nok var en særling og en enspænder, men som på overfladen havde en almindelig borgerlig biografi med bankuddannelse og økonomistudium bag sig.

Tobias R. henvender sig til »det samlede tyske folk« med teorier om, hvordan han har været forfulgt af hemmelige sikkerhedstjenester siden sin barndom, som har ødelagt hans forhold til det kvindelige køn. Det blandes med nærmest surrealistiske indslag som tegneserier med fantasier om Tobias R.’s indflydelse på det tyske fodboldforbund eller på Trumps kamp mod en »deep state«.

Men midt i konspirationsteorierne kræver han hele folkeslag udryddet i praktisk taget hele den ikkevestlige verden, hvorefter han vil foretage en mere »finkornet oprydning« i Vesten. I sidste ende vil »den sejrende race« være den, der »løser gåden«, lyder det kryptisk.

Racistisk narrativ

På et par af hotellets tv-kanaler kører liveopdateringer fra den efterhånden tomme gade, mens Tobias R.’s mentale tilstand og tråde til højreradikale og konspiratoriske netværk diskuteres i et talkshow på ZDF. Psykiateren Nahlah Saimeh er ikke i tvivl: Tobias R. var stærkt psykisk syg med paranoid skizofreni som et af elementerne, men også med narcissistisk forstyrrede og storhedsvanvittige træk. Og samtidig var han stærkt præget af ultrahøjreradikalt tankegods i sin »krig« mod de hemmelige efterretningstjenester og mod »degenerationen af vort folk«, som det hedder i hans efterladte skrivelse.

»Det eneste, der virker relativt klart, er det racistiske narrativ,« mener psykiateren.

»Det er en voldsomt psykisk syg mands voldsudgydelse ud fra et politisk motiv.«

Den dom er omstridt og afgørende, ikke mindst for striden om Alternative für Deutschlands medskyld i en radikalisering af store dele af det tyske samfund – og af ensomme ulve som Tobias R. Jeg surfer rundt på Twitter og falder over en klar afvisning fra AfD-leder Jörg Meuthen:

»Det er hverken venstreorienteret eller højreorienteret terror. Det er i sandhed en gerning fra en gal mand. (…) At instrumentalisere denne skrækkelige gerning er en kynisk fejltagelse.«

Med hovedet fuld af ængstelige holdninger og skråsikre tydninger går jeg hen mod midnat ud for at trække lidt luft. Selv journalisterne er efterhånden gået hjem, så der næsten kun er politi tilbage. Ved en kebabbar står en ca. 40-årig iransk-tysker og ryger en cigaret. Han bærer en »Muslimer for fred«-kasket og er i dag kommet til Hanau for at vise sin solidaritet med de pårørende.

»I USA sker det her jo regelmæssigt,« siger han så.

»Men her? I Hanau! I Tyskland! Vi skal virkelig passe på vores sammenhold. Civilisationens fernis er tyndere, end vi tror.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Næsten alle europæiske lande har oplevet højreterror i større eller mindre omfang. Med det had der udgår fra miljøet omkring DF, NB og Stram Lugt, så er det et spm. om tid, inden det også rammer vore muslimske medborgere.
Mens et Folketingsflertal ensidigt fokuserer på jøderne, så vokser hadet mod muslimerne. Hvem beskytter dem? Det måde selv gøre.

Kim Folke Knudsen, Jørgen Tryggestad, Inger Jensen, Mogens Holme, Karsten Aaen, Brian Nocis Jensen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Ole Henriksen, Gert Romme, Britta Hansen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Idioter findes alle vegne i alle grupperinger.

jeg går ud fra at alle rationelle mennesker tager afstand fra samtlige ovennævnte..

Carsten Hansen

Der bor ca. 200.000 jøder i Tyskland og lige knap 5.000-000 muslimer.

Det er komplet umuligt at beskytte samtlige lokaliteter hvor disse mennesker færdes.
Der er kun 3 ting at gøre; Offentligt at tage afstand til hetz mod alle grupperinger,at overvåge kendte ekstremistiske individer i alle grupperinger, samt at stå sammen når forbrydelser og terror viser deres fanatiske grimme ansigt.

Og det sidste er tyskerne faktisk ret gode til.

Inger Jensen, Karsten Aaen, Alvin Jensen og Bent Jensen anbefalede denne kommentar

Er det nu også de rigtige spørgsmål der stilles, eller der det igen de forkerte spørgsmål - de politisk internationale salonfæhige så man kan færdes på de bonede gulve, og måske med en international toppost i sigte?

Billedet vi i dg ser mange steder i verden, er en samling om nationalisme for borgerne, der syntes forlad i forbindelse med "globaliseringen", der har skabt megen ledighed for mange i deres eget land, hvor mange fremmedarbejdere har optaget deres arbejdspladser enten direkte i deres land, eller indirekte via eksport af arbejdspladserne til Asien igennem mange år.

Der er opstået et hul og en mangel på politisksolidaritet mellem politikerne og mange arbejderes, som samtidig er blevet trynet i forbindelse med den seneste krise, og nu har svært ved at finde tilbage til og fodfæste på arbejdsmarkedet.

Der bliver således flere og flere der spørger sig selv om, "hvem er jeg og hvor hører jeg til" en situation vi kender fra fortiden med uhyggelige følger, og det seneste udslag har vi lige netop set i England efter BREXIT, love om fremmed arbejdskraft på engelsk jord - altså en politisk forståelse af nødvendigheden af identitet i en national sammenhæng for mennesker, der i generationer har været med til at forsvare og arbejde for og i samfundet, så der har kunnet vokse til såvel teknologisk som til den storhed som de har været med til at skaffe landet via deres indsats på arbejdsmarkedet.

Kigger vi på det gamle Østeuropa er billedet det helt samme, og især Ungarn med Orban, det klart melder ud politisk, om han har en pagt med "vælgerne" om at beskytte dem og deres rettigheder imod de "de fine meninger fra de bonede gulve".

Kigger vi den anden vej mod Amerika, så er det lige netop nationalismen Trump hele tiden blæser til kamp for og fællesskabet heri.

Endelig er der opstået et særligt problem, som er blevet fornægtet igennem årtier fra politisk side, for de fine meninger og holdninger, - men som ikke har løst ved fornægtelserne, og i stedet har udviklet sig til en politisk pinlighed i samfundet,

Denne gruppe der overhovedet slet ikke vil de samfund som de selv er rejst mange mange kilometre for flytte til fra deres hjemegne, men som samtidig under ingen omstændigheder vil lade sig integrere sig i, men derimod stille stadig større og større krav til bliver indrettet til og efter deres anvisninger til passer til deres gammeldag måde at leve på, der hvor de kom fra.

Vore landes love er de komplet ligeglade med, og skaber i stedet parallel samfund til vore samfund i de vestlige lande som de kommer til, - og i mange tilfælde heller ikke vil deltage i opbygningen af med deres arbejdskraft, - men hellere ser nedbrudt i stedet for deres egne livskulturer af stærk religiøs natur, hvor religion og retssamfund er en og samme ting.

- Dertil kommer mange de tilrejsende ikke ligefrem er i risikozonen for at blive platfodede af at slæbe rundt på en stor studiegæld, men alene kommer for nyde af semfundet goder.

Det er en konfliktzone som politikerne har skabt ved at nedgøre egne borgere for deres kritik af disse fremmede, og i stedet har fremhævet dem som nærmest førsteklassesborger i stedet.

- Det er meget af det der i mange år har ligget og ulmet, og som nu slår tilbage politisk indenlands til fordel for de nationale toner, som politikerne har ladet hånt om igennem årtier.

Anders Mørk, Flemming Olsen, Søren Ferling, Bent Jensen, Danny Hedegaard, Jacob Nielsen, Kim Houmøller og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Så tragisk som terrorangrebet er, så må jeg dog endnu en gang bemærke, hvordan Mathias Sonne gør forskel på anslag i vest og øst.
Då den ensomme ulv i Halle gik rundt for at skyde mennesker, startede skribenten med at udpege at det handlede sig om en østtysker.
Ordet vesttysker dukker ikke op i denne artikel.
Måske er det endeligt også nået frem til ham, at højreekstremismen ikke er et eklusivt østtysk problem.
I mine øjne har pressen nemlig en vist medskyld i at der i lang tid blev vendt det blinde øje mod faren fra højre i Vesttyskland.

Mogens Holme, Per Torbensen, Ole Frank og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Espen Bøgh 30. 01. 2020 12:57:
"Denne selvvalgte sekterisme udstiller det forhold at jøder ikke vil være - opfattes i lighed med andre mennesker i de samfund de findes og bevæger sig i, men skal opfattes og omfattes af en helt anden menneske forståelse, som andre ikke kan komme ind under.

Denne sekterisme er usund i hele sin grundtanke, og ganske uforståelig hvis man vil leve i fred med sine omgivelser, og så samtidig ser ned på sine omgivende medborgere som også nævnt tidligere; "dem og os"!"

Nu kommer der så en ny stribe generaliseringer, denne gang om (muslimske) "fremmede": "de" stjæler arbejdspladserne; "de" bidrager i mange tilfælde ikke til samfundets opbygning med deres arbejdskraft, "de" er komplet ligeglade med loven, "de" vil ikke integreres, "de" danner parallelsamfund.

Jeg vil ikke et øjeblik insinuere, at Espen Bøgh går ind for handlinger som den, der har fundet sted i Hanau, eller for massedrab på jøder - men når det drejer sig om antisemitisme og islamofobi er det åbenbart vigtigst for ham at fortælle, at "de" i grunden selv er ude om det.

Mogens Holme, Michael Christiansen, Jan Fritsbøger og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Ib Gram-Jensen - Du læser biblen som fanden gør!

Kim Houmøller:
Det ved jeg nu ikke om Ib gør, for Espen Bøghs indlæg er på sin vis saglig og med forsøg på at forklare årsager og virkninger.
Det jeg savner her er menneskesyn og ansvar. For er der egentlig en eneste undskyldning for at være vrede på nye fremmede og mennesker i det hele taget? Er andre nogensinde "skyldige" i den enkeltes had,misundelse og vrede?

Jeppe Lindholm

Nu er det jo ikke udlændinge som er den alene årsag til alle problemer. Ikke mindst internettets kommunikationsform har fået alle på nakken af alle. Og det er først og fremmest her moderen til alle kultur sociologiske problemer skal findes. Udlændinge for bare skylden for nemhedens og bekvemhedens skyld.

Flemming Olsen

"Man skyder måske sin kone eller nabo, for dem har man et forhold til."
Øhh...nåh, hvad med ægtemanden?

Det helt grundlæggende i mit indlæg er identiteten hos mange i flere lande, - hvilken rolle spiller jeg i vore politikeres tanker her i globalismens prisme, og hvor mange ikke føler deres politikere har svigtet dem og deres forfædres indsats i og for samfundet, og føler sig udstødte.

Endvidere nævner jeg hele den gamle østblok af lande og England (BREXIT) men også i andre dele af EU for samt peger på Trumps Amerika, der også selv vil tage styringen over hvem og hvilke fremmede der fremover skal have ret til at komme ind i disse lande.

Det er så den nationalisme der dyrkes og som for at imødekomme denne manglende nationalfølelse og identitetsfølelse borgerne i mange lande efterlyser og har efterlyst i mange år hos det politiske demokrati.

England har netop - som det første efter BREXIT indført lige nøjagtigt en sorteringslov, som det allerførste, for hvem der fremover skal have ret til at komme ind i landet, og hvem der skal være arbejde til, - ud med polakkerne osv., og det gælder også mange fra de mørke dale bag fjerde bjergkæde, der ikke er i risikogruppen for at blive platfodede af at slæbe rundt på en stor tung studiegæld - og en tro på de er atomfysikere.

Ddt er en simpel analyse af en identitetsmangel for mange borgere rundt omkring i Europa i de politiske kredse, som der gøres op med.

Det er den politiske vilje vi ser til at tage de svære spørgsmål op, om borgernes identitetsfølelse og tilhørsforhold i deres egne lande, og en politisk accept af vore egne borgere igennem årtier der har været med til at opbygge vore samfund også skal have deres berettigede plads politisk.

Læs dog det der står , og ikke den forvrængning I selv kan finde på.

Jørgen Mathiasen

Den tyske stats svar på mordene i Hanau faldt prompte. Dagen efter udåden kategoriserede statsanklageren attentatmanden som racist, kansleren kaldte det en gift, indenrigsministeren forordnede fanerne på halv mast, og forbundspræsidenten rejste fra Berlin til Hanau. Det er alt sammen blevet understøttet af optog i forskellige byer, diskussioner i fjernsynets programmer og ledere i aviser. Civilsamfundet og politikken reagerer. Statsanklageren kan man heller ikke udsætte noget på, men retsstaten har fået nye udfordringer.

Kanslerens eget parti har alvorlige problemer med at håndtere de politiske udfordringer. Det antiracistiske svar på den højreradikale terror er at danne front med de andre demokratiske partier, - undgå en central fejl fra Weimarrepublikken, men CDUs partiledelse er nu gået i gang med at bekæmpe aftalen fra Erfurt, som også kom fredag aften. En reaktion som i den kolde krig.

Med de aktuelle mandatfordelinger i de østtyske forbundslande holder det ikke, for AfD udgør en spærreminoritet. Hvis CDU overhovedet skal lede regeringerne i øst og hvis de fortsat skal være flertalsregeringer, som dogmet i tysk politik er, så bliver det nødvendigt at tælle stemmerne fra Die Linke med. Det er en meget stor kamel at sluge for CDU.

Ib Gram-Jensen

Espen Bøgh,
Det, jeg reagerer på, er dine generaliseringer. "Etniske danskere" kan have og har vidt forskellige værdier og holdninger, de har religionsfrihed og kan også slutte sig til til sekter, hvoraf nogle kan være ret lukkede udadtil og øve social kontrol indadtil mht. til omgangskreds, påklædning og adfærd. De kan vælge friskoler af forskellig art til deres børn frem for folkeskolen. Hvis de danner kriminelle bander, der udkæmper bandekrige, er det banderne, der er et problem, ikke "danskerne" og deres kultur, ligesom kriminalitet i det hele taget begået af "etniske danskere" bliver betragtet som individuelle tilfælde, måske nok i en social sammenhæng, men ikke som noget, der falder tilbage på gruppen "danskerne" som helhed.

Når det gælder "disse fremmede", er optikken i de kommentarer, jeg citerer, derimod en helt anden. Rent bortset fra, at mange i de kategorier, du skriver om, er danske statsborgere født i Danmark, og at de eller deres forældre, bedsteforældre osv. er kommet til Danmark af forskellige grunde og fra forskellig baggrund, så kører du klart på den "dem og os"-synsvinkel, som du har bebrejdet jøderne for. Og jeg har ikke forvrænget noget i det, jeg citerer; du har skrevet det.

Der ligger helt klart nogle reelle samfundsmæssige problemer, skævheder og udviklinger bag den uvilje, mange danskere nærer mod "disse fremmede", men "disse fremmede" er ikke ansvarlige for dem, og de løses ikke ved at hakke på samme "fremmede", chikanere dem med forskellige love og regler, udvise dem, eller hvad forskellige personer og partier nu måtte forestille sig. Uanset problematisk adfærd hos et mindretal af "fremmede", som man også til enhver tid ser det hos et mindretal af "etniske danskere", er optagetheden af "de fremmede" (og omvendt af "nationen") reelt en afledning fra noget, der har helt andre årsager og stikker langt dybere. Og dermed - ud over risikoen for udslag som dem, vi senest har set et af i Hanau - i sig selv et problem.

Og, som et sidste eksempel på rundhåndet omgang med generaliseringer: du skev 22. 02. 10:17, at,

"Det er en konfliktzone som politikerne har skabt ved at nedgøre egne borgere for deres kritik af disse fremmede, og i stedet har fremhævet dem som nærmest førsteklassesborger i stedet."

"PolitikerNE"? - har du overset, at Dansk Folkeparti har 25-års jubilæum i år?

Michael Christiansen, Mogens Holme, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Kan der ikke være man skal passe på med alle de analyser, forklaringer, diskussioner af motiver og årsager, og andet der så tit kommer efter den slags handlinger? Ikke mindst når det drejer sig om de tanker, ideologier der menes at ligge bag eller som udøverne selv angiver som grunde? Er der en fornuftig ende på disse diskussioner? Eller er det mere rigtigt blot at se på og afvise disse handlinger og så så vidt muligt se orienteringen bag ved, hvad enten den er til "højre", til "venstre", for eller imod "Vesten", eller den ene eller den anden opfattelse, for eller imod den ene eller den anden påstået undertrykte eller forurettede gruppe som noget der så vidt muligt betyder lidt eller intet for hvorledes der bør gribes ind med de magtmidler der findes?

Ib Gram-Jensen, 23. februar, 2020 - 10:21

Det er dig der kategoriserer og tillægger det mine skriblerier, og det er jeg helst fri for, når jeg ligesom vore egne regering og andre landes regeringer, udpeger bestemte kendte dele af kendte grupperinger som problemer i vore samfund fordi de ikke vil integrere sig den mindste smule i de lande de er flyttet til.

Fællestrækkene er ringe uddannelse, religiøst retsligt dybt funderet og stærkt kvindeundertrykkende, og primært fra Mellemøsten og Lilleasien.

Jeg savner dinekommentarer fra og om de andre dele indenfor Europa(EU) og nu også England efter BREXIT og de nye stringente love som netop er indført imod disse grupper samt om Ungarns måde at tackle migrationen i 2015 på ved hegnbyggeriet - som EU politikerne blev dybt forargede over, men efter en god nats søvn, var yderst tavse omkring, så man tænkte - "de godter sig måske i det slet skjulte over den sidste halve mio. migranter heldigvis blev holdt udenfor"!

Så hvorfor du absolut syntes at bære besnæret at ensidigt at forfølge min person i denne sag er mig ganske uforståeligt, og så oven i købet ved at sortere i det skrevne, og kun bruge det du kan kritisere sådan som du gør. - for det er lidt ensidigt og kedeligt.

Ib Gram-Jensen

Espen Bøgh,
Det ser igen ud som om du prøver at løbe fra det, du selv har skrevet. Andre herinde kan selv læse dine kommentarer og vurdere, om du generaliserer eller ej, så jeg skal blot gøre følgende korte bemærkninger:

Du skriver IKKE i den kommentar 30. 01., som jeg citerer, "nogle jøder" eller "nogle grupper af jøder", men simpelt hen "jøder" - jvf. din kommentar 10. 10. 2019 10:23, hvor du omtalte, hvad du kaldte "jødernes højere moralmangel".

I din kommentar 22. 02. 2020 10:17 udpeger du IKKE "bestemte kendte dele af kendte grupperinger" som problemer, men omtaler "denne gruppe" uden at identificere den nærmere i forhold til muslimer/(ikke-vestlige) indvandrere og flygtninge generelt, og henviser ellers til medlemmerne af "denne gruppe" som "de". Og når du så til sidst skriver om politikerne, som nedgør egne borgere "for deres kritik af disse fremmede, og i stedet har fremhævet dem som nærmest førsteklassesborgere i stedet", er det svært ikke at opfatte de" og "dem" og "disse fremmede" som visende hen til muslimer/(ikke-vestlige) indvandrere og flygtninge generelt - for hvilke politikere har nogensinde fremhævet skyldige i æresdrab, hadprædikanter, bandemedlemmer og terrorister som førsteklassesborgere?

Jeg har ikke misforstået eller forvrænget, hvad du har skrevet. Hvis jeg har misforstået, hvad du mener, må du selv bære ansvaret for dét.

Kim Folke Knudsen

Det tyske Wirtschaftswunder i efterkrigstiden kan for en stor del tilskrives indvandrenes store indsats for at genopbygge Tyskland og genopbygge den tyske industri.

Allerede i 1950' erne kom italienere til Vesttyskland for at arbejde. Senere fulgte Jugoslavere, tyrkere pakistanere osv.

I har været med til at bygge Tyskland op til det der er idag. Tak for Jeres store og afgørende indsats. Jeg kunne ikke drømme om at miskreditere de mange som kom til Tyskland med ikke oprindelig tysk baggrund.

Selv under den 2 Verdenskrig arbejdede mio af udenlandske straffearbejdere og tvangsarbejdere i det daværende nationalsocialistiske Tyskland. Tvunget til at slave for den tyske herrefolksmentalitet og holde den tyske krigsmaskine i gang, medens mændene var indrullet i Die Wehrmacht. Ti tusinder af disse straffearbejdere gik deres undergang i møde og døde som følge af de elendige forhold, de måtte arbejde under, andre blev myrdet og pryglet til døde. Tusinder døde som følge af de allierede luftangreb, fordi de tyske myndigheder forbød jøder, straffearbejdere, og tvangsarbejdere at gå i beskyttelsesrum. KZ-fanger i Aussenkommando og strafarbejdere var dem som foretog oprydningen efter nattens store ødelæggelser og civile tab i de tyske byer med livet som indsats.

Så hvis der er nogen der skylder udlændinge i Tyskland en tak og et undskyld eller hvad vi nu skal kalde det, for intet absolut intet kan undskylde de 12 års vanvid !

Det er simpelthen ikke til at holde ud at høre på den racistiske retorik og selvretfærdige holdning som nu blusser op igen.