Læsetid: 10 min.

Tidligere Goldman Sachs-børsmægler: Verden har vendt sig mod olieselskaberne. Dødsklokkerne ringer

Usikkerhed er nøgleordet, der karakteriserer udsigterne for den fossile sektor. Der produceres for meget olie og gas i forhold til efterspørgslen, priserne falder, og det gør indtjeningen derfor også. Det lokker selskaberne til at lede efter endnu mere olie og gas med yderligere prisfald som sandsynlig konsekvens. Investorerne er ved at miste troen på sektoren og sælger ud af aktierne. ’De er færdige,’ siger finansanalytiker om olieselskaberne
Olieprisen er faldet voldsomt i starten af 2020. Scroll ned for at se en interaktiv version af grafen. 

Olieprisen er faldet voldsomt i starten af 2020. Scroll ned for at se en interaktiv version af grafen. 

14. februar 2020

Sælg!

Goldman Sachs’ oliemarkedsanalytiker Neil Mehta var klar i mælet, da han sidste mandag rådede sine investorklienter til at skille sig af med aktier i olieselskabet Exxon. Selskabet, der for få år siden rangerede som verdens mest værdifulde virksomhed, har mistet 184 milliarder dollar i værdi siden højdepunktet i 2014, hvor Exxon-aktien kostede 114 dollar – efter Mehtas melding faldt kursen brat og nåede den laveste værdi i et årti: 60 dollar pr. aktie, svarende til et værditab på 40 procent.

Exxon er hårdest ramt af de store olieselskaber, men langtfra alene. Siden sidste sommer har Chevron, Shell og BP mistet henholdsvis 15, 20 og 22 procent i aktieværdi.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jens Carstensen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Carsten Mortensen
 • Morten Erlandsen
 • Brian Nocis Jensen
 • Hilbert Larsen
 • Gert Romme
 • Torben K L Jensen
 • Bent Gregersen
 • Thomas Tanghus
 • Alvin Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Christian Skoubye
 • Poul Anker Juul
Jens Carstensen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Morten Erlandsen, Brian Nocis Jensen, Hilbert Larsen, Gert Romme, Torben K L Jensen, Bent Gregersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Christian Skoubye og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det burde være klart for enhver, at markedstanken er en destruktiv, ødelæggende og i bund grund barnlig og forkert måde at producere og distribuere på.

Jens Magnus, Lars Løfgren, Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Jeppe Lindholm, Olav Bo Hessellund, Torben K L Jensen, Sebastian Skals, Pia Nielsen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sebastian Skals

Lad kapitalfondene og markedsspekulanterne smelte sammen med olieselskaberne. Dette er vores allesammens mulighed for at fremtvinge en socialt retfærdig omfordeling af kapital, som ikke bare indebærer en omrokering i BlackRocks investeringsportefølje.

Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Mikael Nielsen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar

20 grader ved Anarktis og udslip på et omfang der kan sammenlignes med en hel nations CO2-udledning i løbet af 20 dage som skete ved en af naturgasproduktionerne i Ohio samt muligheden via sattelitovervågning i fremtiden at afsløre udslip som ikke bliver rapporteret kan formentlig også være med til at påvirke aktierne i negativ retning

The well was owned by Exxon subsidiary XTO, which did not report the incident as a major methane leak, even though it spewed gas for 20 days before the company succeeded in plugging the well. As the New York Times reported, satellite data revealed the leak was one of the largest methane releases in U.S. history — underlining the unreliability of industry self-reporting of methane.

https://www.desmogblog.com/2020/02/12/eu-study-climate-impact-natural-ga...

Methan er virker 40-50 gange stærkere som drivhusgas end CO2

Og alligevel kunne man i går læse at
I år har EU-Kommissionen udvalgt 151 projekter, som kan få støtte fra det store støtteprogram til energiinfrastruktur. ..... med på listen er også 35 gas- og olieprojekter: en olieledning til Bratislava, en gasledning til Malta, en olieterminal i Gdansk. Et af gasprojekterne har en løbetid på 40 år, altså lang tid efter, at unionen skal være klimaneutral.

Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Randi Christiansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Kynisk set er epidemien indtil videre en forholdsvis billig pris at betale for nedsat CO2 udledning, når man samtidig ser på, hvor mange menneske- og dyreliv stigende temperaturer, voldsomt vejr, forurenede byer, stigende vandstand etc, etc, koster

Bent Gregersen

Og jeg som troede på relationen mindre efterspørgsel mindre udbud! Desperationen i den fossile branche er velbegrundet. De må se deres udslettelse i øjnene og trække de overflødige fup-finensforetagender med sig i glemslen.Hvor høj bliver verdenhavenes niveau når polerne og gletsjerene er smeltet. Alverdens store byer er næsten alle kystbyer!

Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Dette er jo ingen nyhed.

Det er faktisk 7-8 år siden at verdens største olie, a-kraft, kul og energiselskab, Standard Oil med ExxonMobil og Chevron på bagsmækken, så skriften på væggen.

Aktionærerne turde/ville simpelt hen ikke risikere deres penge i fossil og svinende energi. Og skule man tiltrække investeringer fra aktionærerne, måtte man afvikle alle de usikre og risikable investeringer.

- I øvrigt var både kul og a-kraft allerede dengang en dårlig forretning, og indtjeningen på olie var stærkt på vej ned.

Derfor besluttede aktieselskabsbestyrelsen i Standard Oil allerede dengang, at lave en plan for afvikling af dette, og på sigt overgå til anden for for energi.

Hvordan det er netop nu med Standard Oil, hvor Donald Trump huserer i det Hvide Hus og forlanger energi på kulkraft, ved jeg ikke.

Men kulbranchen i USA går altså stadig rigtig skidt, og er i fortsat nedgang. Og det skyldes, at aktionærerne bag kraftværkerne i USA heller ikke tror på kul som fremtidens energi, og investering i nye kulkraftværker er relativt langsigtet.

Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

Og idioten Trump støtter stadig fossil energi, så han kan støtte beskæftigelsen her. En branche som ingen fremtid har. Synd for USA.

Torben Bruhn Andersen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar

Hvis klimapanikken breder sig og indvindingen af fossile brændsler reduceres, vil olieinvestorerne hurtigt få Rockefeller til at ligne en kirkerotte. Mekanismen er helt den samme, som når Pusherstreet ryddes.

People want. People supply. People buy. Resten er make beleive. Hvis Tyskland stoppede fossil energiforsyning i morgen, ville statskonstruktionen miste sin relevans og opbakning over night.

Varer vil ikke kunne produceres og fordeles. Varme kan ikke frembringes og forsynes. El er væk, arbejdspladserne lukket og kommunikation bombes 100 år tilbage.

Den menneskeskabte løsningsmodel omkring den menneskeskabte globale opvarmning er en reel trussel mod civilisationen, som vi kender den i dag. Een forkælet generation med velfærd og tryghed var hvad vi kunne svinge os op til at frembringe på toppen af vores udvikling.

Vores største fejltagelse var ikke at uddanne den næste generation i forlængelse af vores naturvidenskabeligt opnåede forståelse af verden omkring os. Det bliver dyrt.

Kig ud på motorvejen, på alt det plastik vi bruger og sig så at der ikke er penge i det! Den sidste på vej til banken der griner er manden fra Goldman Sachs.

Søren Fosberg

Steffen Giese: Hvorfor forklarer du ikke om markedstanken i stedet for at fortælle hvad du mener er klart for enhver. Det bliver ingen jo klogere af.

Bent Gregersen

Peter Bahne

”Den menneskeskabte løsningsmodel omkring den menneskeskabte globale opvarmning er en reel trussel mod civilisationen”

Dette er ikke en løsningsmodel. Det er en videnskabelig målbar kendsgerning med en sandsynjlighed på omkring 99%.

Din holdning er et mislykket desperat velkendt floskel som, om noget, derfor er et angreb på vor fælles fremtid.

Så vidt jeg ved har vi stadig mange danske pensionskroner investeret i olie og gas selskaberne. Og hvem skal betale for oprydningen, når selskaberne går konkurs. Det er vel dig og mig. Håber den danske stat har fået nogle garantier for at det ikke bliver sådan for de udvindinger, der finder sted på dansk grund.