Analyse
Læsetid: 4 min.

Unge og ældre, hvide og farvede gav Bernie Sanders markant sejr i Nevada

I Nevada vandt Bernie Sanders endnu større tilslutning end ved valgene i Iowa og New Hampshire takket være hans evne til at tiltrække latinovælgere, afroamerikanere, ældre amerikanere og fagforeningsmedlemmer. Kan han gentage den succes i andre delstater, er vejen banet for at blive demokraternes kandidat i 2020
Bernie Sanders præsenterede ved sin sejrstale i San Antonio, Texas, lørdag aften sin hustru Jane O’Meara Sanders som »USA’s næste førstedame«. Efter sin overbevisende sejr i Nevada lørdag synes nomineringen til Det Demokratiske Partis præsidentkandidat i 2020 at være inden for rækkevidde.

Bernie Sanders præsenterede ved sin sejrstale i San Antonio, Texas, lørdag aften sin hustru Jane O’Meara Sanders som »USA’s næste førstedame«. Efter sin overbevisende sejr i Nevada lørdag synes nomineringen til Det Demokratiske Partis præsidentkandidat i 2020 at være inden for rækkevidde.

Zuma / SplashNews.com

Udland
24. februar 2020

Efter en overbevisende sejr i den vestlige ørkenstat Nevada lørdag med næsten halvdelen af stemmerne føler senator Bernie Sanders sig mere og mere sikker på, at nomineringen til Det Demokratiske Partis præsidentkandidat i 2020 nu er inden for rækkevidde.

Det fremgik af Sanders’ sejrstale i San Antonio, Texas, lørdag aften, hvor han foran tusindvis af begejstrede tilhængere præsenterede sin hustru, Jane O’Meara Sanders, som »USA’s næste førstedame« og for første gang i en valgtale opfordrede til »medfølelse« og »kærlighed« til hinanden og »national enhed«.

»Trump og hans venner tror, de vinder dette valg ved at splitte os ud fra vores hudfarve, hvor vi er født, vores religion eller vores seksuelle identitet. Men vi vil vinde ved at gøre det modsatte. Vi vil forene folket,« sagde den triumferende præsidentkandidat i Cowboys Dance Hall i San Antonio.

Efter optællingen af halvdelen af 2.000 valgkredse i Nevada stod Sanders til at få 47 pct. af stemmerne. Det er 20 procentpoint flere end ved valgene i Iowa og New Hampshire og langt over den opbakning på 25-30 pct., valganalytikere hidtil har formodet han nyder i partiets vælgerskare.

De andre præsidentkandidaters resultater ligger langt bagefter Sanders’. Tidligere vicepræsident Joe Biden placerer sig bedst med cirka 20 pct. af stemmerne, hvilket overvejende tillægges støtte fra ældre vælgere og afroamerikanere. Det antyder, at Biden stadig er konkurrencedygtig og har en chance for at vinde primærvalget i South Carolina lørdag i næste uge.

Tidligere borgmester Pete Buttigieg fik 15 pct., senator Elizabeth Warren ti pct. og senator Amy Klobuchar fire pct.

God udsigt

Efter den markante sejr i Nevada har den demokratiske socialist og senator fra delstaten Vermont god grund til at være optimistisk i forhold til at vinde flest delegerede ved Super Tuesday-valgene den 3. marts i 14 delstater. Det vil kunne give ham så stort et forspring, at ingen af de andre kandidater vil have en reel chance for at indhente ham i de tilbageværende 32 delstater.

Sanders kan glæde sig over, at han i Nevada formåede at vinde et flertal af latinovælgerne og fik næsten lige så stor en opbakning fra afroamerikanere som Biden. I primærvalgene i 2016 støttede disse etniske grupper overvejende Hillary Clinton.

Stikprøver fra vælgere i Nevada antyder, at Sanders, hans græsrodsbevægelse og hær af unge frivillige var bedst til at mobilisere latinoer og afroamerikanere – et yderst vigtigt segment af partiets vælgerskare.

Der var andre gode nyheder at hente for Sanders i stikprøverne. Han vandt ikke overraskende flest stemmer blandt progressive hvide vælgere med en videregående uddannelse; vigtigere klarede han sig lige så godt blandt vælgere uden en universitetsuddannelse – et segment, der i vid udstrækning støttede Donald Trump ved præsidentvalget i 2016.

Sanders vandt endda flest stemmer i alle aldersgrupper mellem 16 og 65. I meningsmålinger indtil for nylig lå hans styrke primært blandt unge vælgere mellem 18 og 30.

Resultatet i Nevada tegner således konturerne af en bred vælgerkoalition.

»I Nevada har vi skabt en koalition bestående af alle generationer og etniske grupper, som vi vil bruge til at indtage hele landet,« sagde Sanders i San Antonio.

Sanders’ sejrsmargin i Nevada var markant større end ved primærvalget i New Hampshire. Hvis han kan gentage successen på Super Tuesday den 3. marts, har de øvrige kandidater kun en spinkel chance for at bremse hans fremmarch. Det vil kræve, at alle kandidater på nær en opgiver deres kampagne.

Intet tyder på, at det vil ske inden den 3. marts. Joe Biden satser stort på at vinde primærvalget den 29. februar i sydstaten South Carolina, hvor 60 pct. af vælgerne sædvanligvis er afroamerikanere. Men nylige landsdækkende meningsmålinger viser, at Bidens opbakning fra denne gruppe er vigende og Sanders’ stigende.

Ikke desto mindre vil Bidens andenplads i Nevada utvivlsomt tiltrække kampagnebidrag fra donorer, der frygtede, at hans kampagne ville kollapse efter nederlagene i Iowa og New Hampshire.

Bloombergs håb

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg satser på at klare sig bedre i den næste tv-debat i South Carolina tirsdag efter hans fiasko i debatten i Nevada i sidste uge. Bloombergs kampagneleder advarede lørdag om, at det snart kan være for sent at stoppe Sanders.

»Valgresultatet fra Nevada illustrerer, at et spredt felt af kandidater giver Bernie Sanders muligheden for at vinde et forspring i antal delegerede, som ingen kan indhente,« sagde Kevin Sheekey i en udtalelse lørdag.

Ligesom Bloomberg mener Pete Buttigieg, at han er den eneste kandidat, der kan samle hele partiet og dets vælgere om sit kandidatur. I sin tale i Nevada lørdag aften gik Pete Buttigieg til angreb på Bernie Sanders.

Ifølge Buttigieg skulle senatoren fra Vermont agitere for en »ufleksibel, ideologisk revolution, der ignorerer de fleste demokrater og amerikanere«.

»Vi står ved en korsvej,« sagde Buttigieg. »Enten vælger vi ideologisk renhed, eller også vælger vi at involvere alle i partiet. Enten benytter vi internettet til smædekampagner (en kritik af Sanders-tilhængere, red.), eller også bringer vi dem ind i vores (Buttigiegs, red.) bevægelse. Enten forlader vi os på en snæver gruppe af kernevælgere (som Sanders, red.), eller også åbner vi teltet og byder en bred koalition af amerikanere med store hjerter indenfor.«

Hagen ved Buttigiegs analyse er, at Sanders’ base synes at være større end hidtil antaget efter sejren i Nevada og nu ligner en bred koalition. Det uafklarede spørgsmål er, om Sanders kan tiltrække midtsøgende vælgere i de amerikanske storbyers forstæder.

Under kongresvalgene i 2018 vandt moderate demokratiske kandidater flere hvide kvinder over på deres side i forstæderne end i 2016. Præsident Donald Trump og republikanerne satser stort på at vinde netop denne vælgergruppe tilbage ved præsidentvalget i november.

Hvis Sanders skulle vinde nomineringen på demokraternes partikongres i juli, vil han formentlige udpege en kvindelig vicepræsidentkandidat.

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

USA mainstream media værter og WA DC elite pundits/eksperter stigende anti-Bernie desperation over de sidste 12 måneder godt illustreret her i dette link.

https://twitter.com/BernieWatchdog/status/1230184595016081409

Lars Løfgren, Hanne Utoft, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

The real truth is that Wall Street regulates the Congress.

Let us wage a moral and political war against war itself, so that we can cut military spending and use that money for human needs.

Det kan godt være, at Information debatpanel forsøger at foregøgle sig selv, at Sanders er "socialdemokrat", men ingen ville nogle sinde høre Mette Frederiksen sige, at Børsen styrer Folketinget, eller at vi skulle føre moralsk krig mod krigen selv og bruge militærudgifterne til at afhjælpe social nød. Den slags paroleagtige formuleringer og letkøbte årsagssammenhænge minder mere om Enhedslisten.

Steffen Gliese

Næ, Flemming Olsen, det er jo ganske tæt på, hvad mainstreamsocialdemokrater ganske ukontroversielt har ytret igennem årene - blot tænk på Lykketofts 'hysteriske kællinger'.
Sandheden er, at alle efterhånden erkender, at den økonomiske overklasse udgør en femte kolonne i et demokratisk samfund, der fortrænger virkelige værdier og kampen for et bedre og mere retfærdigt samfund for selv at kunne udbygge en ekstraparlamentarisk magtbase. Det er åbenlyst for alle - endog den progressive del af selvsamme overklasse, der ikke i længden vil føle sig hjemme blandt fornærede og indolente parasitter.

Esben Lykke, Mikael Velschow-Rasmussen, Bent Gregersen, Steen Bahnsen, Lars Løfgren, Ole Svendsen, Arne Lund, Pia Nielsen, Søren Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Vous, Hanne Utoft, Anders Graae, Michael Waterstradt, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Flemming Olsen; af ren skær nysgerrighed, hvem ser du som en bedre præsidentkandidat end Bernie Sanders, og hvorfor?

Det demokratiske partiestablishment er ved at skide grønne grise over Sanders fremgang. Det var de også i 2016, hvor de gjorde alt for at forhindre, at han blev valgt. De gik endda så langt og brugte så grove metoder, at forkvinder, der var pyt og pande med Hillary Clinton, måtte træde tilbage midt under valgkampen
De "liberale" medier er ikke bedre. TV-stationen MSNBC - den er de "linousineliberales" TV-kanal (BIll Gates, Clintons og lign.) sammenligner Sanders sejr i Nevada med Nazi-tysklands erobring af Frankrig i 1940. En sjælden opvisning i stupid historieløshed af folk med alenlange uddannelser.
Også pamperne i hotelbranchens fagforeninger agiterede mod at deres medlemmer stemte på Sanders, hvilket medlemmerne alligevel gjorde.
Fortsætte Sanders sin fremgang, da vil det næppe vare længe førend Mette Frederiksen og hendes lakajer vil fortælle alverden, at Sanders - ligesom Corbyn - er ude på en selvmorderisk kurs, og at Sanders ikke er demokratisk socialist på den rigtige måde (dvs. Mette Frederiksens måde, forstås), og at Trump som ingenting vil kunne slå Sanders.
Hvis de amerikanske vælgere vil deres eget bedste, så stemmer de på den korrupte Joe Biden, der i sin var med til at promovere invasionen i Irak. Biden er nemlig en politiker der nemt kunne være medlem af det kgl. danske Socialakrobati.

Hanne Utoft, Mikael Velschow-Rasmussen, Bent Gregersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hold så op med at male fanden på væggen - han fører og de fleste amerikanske medier giver Bernie de største muligheder for at stille op mod den orangefarvede i det hvide hus.

Torben K L Jensen

Og forresten - hvad fanden har det med Danmark at gøre ?

Flemming Olsen

Hvis Sanders har noget tilfælles med Mette, så er det den samme forblommethed med hensyn til indholdet af de påtænkte sociale reformer. Ikke så meget finansieringen, det er slynglerne i Wall Street, der skal punge ud, men hvad det overhovedet kommer til at koste at genne hele USA ind i den samme sygeforsikring. ”Two paragraphs” var Warrens rammende karakteristik af planens detailrigdom.

Michael Waterstradt

Flemming Olsen, medicare for all koster ikke noget, tværtimod ligger der en besparelse på 550 milliarder dollars pr år ved at udskifte det dobbelt så dyre amerikanske sundhedssystem med et system der ligner det skandinaviske...

John Hansen, Lars Løfgren og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

@23/2/2020.23:02: Et tu, Brute? Gaaaaaab!