Analyse
Læsetid: 5 min.

Et usædvanligt beskidt politisk rænkespil i Østtyskland vil gå over i historiebøgerne

I et kaotisk døgn havde den østtyske delstat Thüringen en ny ministerpræsident med støtte fra den mest højreradikale del af partiet Alternative für Deutschland. Hårdt presset har han atter trukket sig og efterladt Merkels CDU til tælling i en farlig og historisk velkendt politisk fragmentering
Demonstranter fra de spontane protester over rådvilde partiledere til en nyvalgt ministerpræsident, der fik smidt sin blomsterbuket for fødderne med ordene: »Du er ikke demokrat – skam dig.«

Demonstranter fra de spontane protester over rådvilde partiledere til en nyvalgt ministerpræsident, der fik smidt sin blomsterbuket for fødderne med ordene: »Du er ikke demokrat – skam dig.«

Steve Bauerschmidt

Udland
7. februar 2020

På tværs af de tyske medier er der opstandelse og bred enighed: Tyskland oplevede onsdag et politisk dige- og tabubrud, der vil gå over i historiebøgerne.

Et brud, der lynhurtigt skabte ikoniske billeder fra spontane demonstrationer over rådvilde partiledere til en nyvalgt ministerpræsident, der fik smidt sin blomsterbuket for fødderne med ordene:

»Du er ikke demokrat – skam dig.«

Bare et døgn senere havde han atter trukket sig og efterladt en ny politisk virkelighed i Tyskland.

Hvad er der sket?

I et usædvanligt beskidt politisk rænkespil havde det højreradikale og ellers isolerede parti Alternative für Deutschland (AfD) for første gang nogensinde været med til at udpege en tysk ministerpræsident.

Dermed fik et parti til højre for CDU/CSU altså for første gang i den tyske efterkrigshistorie en konkret bid af magten – vel at mærke i den østtyske delstat Thüringen, hvor AfD ledes af partiets måske mest berygtede hardliner, vesttyskeren Björn Höcke, der ifølge rettens ord gerne må betegnes som ’fascist’.

Det undrer ikke, når han som åbenlys historisk revisionist har betegnet holocaustmindesmærket i Berlin som »skændslens mindesmærke«.

Weimarer-forhold

Udviklingen er et resultat af kaotiske regeringsforhandlinger siden delstatsvalget i Thüringen i oktober måned, som endte med et komplet uoverskueligt resultat.

Med 23 procent til Alternative für Deutschland på den yderste højrefløj og 31 procent til Die Linke på den yderste venstrefløj blev alle regeringskoalitioner på midten umulige: Merkels CDU nægtede at gå i regering med både AfD og Die Linke, og en rød-rød-grøn regering (Die Linke, SPD og De Grønne) havde ikke længere flertal.

Det har i de seneste måneder derfor ikke skortet på analyser, hvor Thüringen ses som et politisk laboratorium for fremtidens langt mere politisk fragmenterede situation i Tyskland – et faktum, som ofte og virkningsfuldt er blevet sammenlignet med ’forholdene i Weimarrepublikken’ i 1920’erne. For alle ved, hvad der kom efter den republik.

Dertil kommer, at Thüringen i skikkelse af den nu afsatte Bodo Ramelow i forvejen var berygtet for sin periode som den første ministerpræsident fra Die Linke – partiet fra den yderste tyske venstrefløj, der ad omveje og fusioner har visse historiske rødder i SED-enhedspartiet i DDR.

Selv om Die Linke og Bodo Ramelow i den forgangne valgperiode har regeret som mainstream socialdemokrater uden strejf af revolutionære mål, har han fungeret glimrende som skræmmebillede for hele den borgerlige fløj. Og for AfD, der demonstrativt har kaldt sig »en del af den borgerlige fløj«.

Bukserne nede

Sat på kort formel har AfD i Thüringen taget samtlige andre partier med bukserne nede – måske med velsignelse fra Merkels CDU og det liberale FDP, der trods et valgresultat lige på kanten af spærregrænsen overraskende endte med at få ministerpræsidentposten i form af Thomas Kemmerich.

AfD opstillede en pseudokandidat til posten, som fik lige præcis nul stemmer. Han fik altså heller ingen stemmer fra AfD-parlamentarikerne. De stemte netop på Kemmerich fra FDP.

Dermed kunne FDP og CDU i princippet regere i Thüringen på AfD’s nåde, selv om begge de borgerlige partier gang på gang har prædiket, at de aldrig i livet vil samarbejde med AfD. CDU-lederne i Thüringen prøvede da også efter valget at se overraskede ud over udfaldet.

I første omgang huserede spørgsmålet: Var det en kalkuleret risiko, en stille overenskomst eller direkte aftalt spil mellem CDU, FDP og AfD?

Hvis det var aftalt spil, var det et kynisk og vovet træk fra CDU og FDP. Hvis ikke, virker de to borgerlige partier nærmere snotnaive. Ikke mindst, fordi FDP og CDU fortsat nægter at samarbejde med AfD, mens samtlige partier til venstre for CDU omvendt har afvist at samarbejde med den nyudpegede ministerpræsident fra FDP. Regeringen så altså dødfødt ud på forhånd.

Hvad er konservatisme?

For FDP og CDU førte udviklingen prompte til en krise, som begge partispidser tydeligvis havde undervurderet. I toppen af Merkels CDU fløj bebrejdelserne frem og tilbage, og fra particentralen i Berlin lød der allerede onsdag højlydte krav om nyvalg i Thüringen, indtil Merkel torsdag kaldte processen for »utilgivelig« og krævede en omstødelse af valget af FDP-ministerpræsidenten.

Hårdt presset slog FDP-ledelsen ind på samme linje, og efter et døgns tid som ministerpræsident måtte den nyvalgte Kemmerich smide håndklædet i ringen og bane vejen for et muligt nyvalg i delstaten.

På forbundsplan har CDU’s strategi udadtil ellers været klar i de seneste år: Vi står for en klar afgrænsning mod AfD, som vi ikke betragter som et borgerligt, men derimod et småfascistisk parti.

Alligevel har der især i Østtyskland været adskillige tilnærmelser, som både har haft som mål at affortrylle AfD som protestparti og at trække konservative AfD-vælgere tilbage i CDU’s fold.

Oven i denne zigzagkurs giver balladen i Thüringen nu masser af brændstof til partiets debat om konservatisme og borgerlighed. Anstændighed og principfasthed synes i hvert fald ikke længere at høre til borgerlige dyder for de to partier.

Historiemetafysik

Med AfD som modspiller er denne debat et historisk sprængladet minefelt at bevæge sig ind i i Tyskland. Allerede nu står det klart: Trods den først vaklende og siden hen resolutte damage control vil historien i Thüringen skade begge partier betragteligt.

De to partiledelser ser slet ikke ud til at have styr på deres bagland. Og med de østtyske delstater som en delvis undtagelse er og bliver den politiske virkelighed for CDU/CSU, at der er flere stemmer at tabe på den politiske midte end ud mod højre.

Om end CDU’s magtflirt med AfD gør en kommende regering mellem CDU og De Grønne sværere, ligner især De Grønne nu en vinder uden kamp. Men også AfD kan profitere på udviklingen og de andre partiers taktiske underminering af en i princippet demokratisk proces.

Det har fået de historiske paralleller til atter at svirre. Den venstreorienterede avis TAZ har eksempelvis gjort opmærksom på, at netop Thüringen allerede i 1930 var den første delstat med det nazistiske NSDAP i regeringen – et »pilotprojekt for Hitlers magtovertagelse«.

Der huserer mange lignende historiemetafysiske sammenhænge mellem Weimarrepublikken og »de nye 1920’ere«. Men trods Björn Höcke og partiets illiberale og autoritære træk er AfD ikke NSDAP, og blandt det overvældende flertal af tyskerne, der ikke vælger AfD, ønsker langt de fleste, at partiet ignoreres og isoleres.

Alligevel er Thüringens kaos en bitter lærestreg. Det vidner 22 procent vrede AfD-vælgere om. Og ikke mindst det helt store problem: at Thüringen nu for alvor ligner en ekstrem variant af den parlamentariske splittelse, der kan komme til at herske i tysk politik i de kommende år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, facister og nazister lurer i busken, og stikker sin beskite snude frem...

Gert Romme, Carsten Nørgaard, Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Fascismen er en styreform hvor ejerne af de største virksomheder afgør hvilke love der skal gælde. Moderne fascister lusker ikke rundt i krattet, de flyver i jetfly til Davos for at forhandle med alverdens statsledere som f.eks. Trump. Nogle gange er det svært at se på lederstilen hvem der er hvem. Mousellini har ikke levet forgæves, og der er dem som efterligner hans lederstil. Fascisterne har stadigvæk deres klamme hænder rundt om halsen på demokratiet.

Demo Krati - Borgerne styrer. Hvordan kan nogen tro på at de kan styre noget som helst ved at aflevere et stykke papir en gang hvert fjerde år? Vi har overladt verden til nogle få multimilliardærer, som nu ejer mere end tres procent af verdens befolkning. Den rå magt vil til enhver tid og i ethvert politisk system overtrumfe regeringsmagten, det gælder også i et demokrati. Penge er magt, pengene styrer, pengemagten styrer verden - PengeKrati. Hvorfor tror man stadigvæk at demokratiet er den højeste magt i landet, altså at folket bestemmer? Beviserne for det modsatte er så overvældende. Det er tydeligt at se hvem der har magten i samfundet og magtelitens hæmningsløse uligheds- og fattigdomsskabelse modvirker en Socialdemokratisk regerings politik ikke.

Der er en ganske særlig indkapsling af magten i Danmark. Enhver regering uanset farve vil altid være fanget i det system som hersker. Politikerne er efter Folketingsvalget 2019 tilbage i de samme gamle folder. Betyder det at vi i denne regeringsperiode vil se en gentagelse af de sidste 20 års nedskæringer og fattigdomsskabende politik? Muligvis ikke, men det man glemmer er, at der eksisterer de samme samfundsstrukturer, vi skal leve med den samme overklasse, og en union som kun tænker på rovdyrkonkurrence. Der er fripas til de multinationale skatteunddragende selskaber, og frit lejde til finansvæsenet med rekord stor hvidvask og vi har de samme grådige banker med skattely, samt godsejerne med deres lobbyfirmaer, som jævnligt oversvømmer medierne med de riges politiske dagsordener. Alt dette bliver ikke lukket ned, og ingen kommer i fængsel hvis de tilhører overklassen, mens underklassen i større mængder proppes ind i overfyldte fængsler. Alle de ting ændres ikke.

Vi lever med de samme supermarkeder, med priser som er 40 % højere end de burde være, og internet-butikkerne med de samme ejere som oftest er milliardærer. Kort sagt skal vi leve med det samme system, som i bund og grund skaber accelererende ulighed og fattigdom. Politikerne er stadigvæk spændt ud mellem neoliberale økonomer i Finansministeriet hvis eksistens er til for at afskærme formuerne, NPM-embedsmænd og nedskæringschefer i alle sociale institutioner, samt bundet af de sidste 20 års menneskefjendske love. Kan politikerne bare fjerne den lovgivning og den praksis som hersker på socialkontorerne? Den nye socialdemokratiske regering kommer ikke til at omfordele magten her i landet, om max fire år vil vi tydeligt se resultatet.

Dem som har fulgt med i politik er bundet af fortidens erfaringer på godt og ondt. Vi kan mærke på vores egen økonomi, hvis den førte politik skifter retning. Det handler ikke bare om en medie-sag, det er vores hverdag, det er os som skal leve med følgerne af nedskæringspolitikken og de love som ikke fjernes. Er det realistisk at vi får en rimelig del af samfundskagen under en Socialdemokratisk regering? Nej vel.

Vi er nødt til at se virkeligheden i øjnene. Hele den skandinaviske sjæl er smadret ved samarbejdet mellem højrefløjen og overklassen. Danmark er blevet et yderliggående højreorienteret land, på linje med Polen, Østrig/Ungarn. Flygtningelejrene ved unionens grænser består med voldtægter, selvmord og menneskehandel finansieret af Danmark gennem EU. Mette Frederiksen var en af de første som hyldede disse flygtningelejre. Udlandet set stadigvæk Danmark som et ekstremistisk højreorienteret land om fire år efter denne valgperiode. Kan de mennesker som findes i Integrationsministeriet bare fjernes i et hug? Mellem 1500 og 2000 mennesker eksporteres ud af landet hvert år, ofte til lande som er hærgede af krige og fattigdom. Får vi overhovedet nedlagt og omlagt de herskende ministerier, som har været centrale i den neoliberale rædselspolitik på det sociale område de sidste 20 år? Hvornår indser flertallet af befolkningen forvandlingen?

Rolf Andersen, Egon Stich, jens christian jacobsen, Gert Romme, Per Christiansen, Carsten Nørgaard, Christel Gruner-Olesen, gert rasmussen, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Hanne Utoft, Ruth Sørensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Knud Christensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Man kan ikke bare pr. definition ignorere 23% af vælgerne -
heller ikke i Thüringen.

Eller for den sags skyld de 31% til die Linke.

Man kan fravælge koalitioner med AfD & die Linke, fordi deres politik er uforenelig med ens eget partis holdninger; men det er ikke demokratisk på forhånd at udelukke et samarbejde med partier, der repræsenterer så store dele af vælgerne.

Anders Reinholdt, Tom Bratzen, Kim Folke Knudsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Jo flere oplysninger, der fremkommer om regeringsdannelsen i Thüringen, desto tydeligere bliver det, at De frie Demokrater har smedet et kup som skulle gøre AfD stuerene. Det faldt på befolkningens og mediernes reaktion, som faldt prompte.

Merkels CDU er derimod ikke til tælling. Kanslerens reaktion faldt lige så prompte og den var en komplet desavouering af CDU-Thüringen. Kramp-Karrenbauer overlever også sagen, hvad Mike Mohring derimod ikke gør. Han har i dag meddelt sin afgang.
CDU-Øst har et problem med at holde sig fri af AfD, mens CDU-Vest afgør, hvor skabet skal stå. Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, ikke mindst i forhold til danske stereotyper, at CSU's Markus Söder øjeblikkeligt tog samme stilling som CDU-Vest. Den mand har sigte på kanslerposten.

De aktuelle meningsmålinger viser, at AfD ikke vinder på sagen, og Forsa tolker det således, at AfD har udtømt sit vælgerpotentiale. Resten af den tyske befolkning skal ikke have noget af Höcke og hans historierevisionisme, naziparoler, og fremmedhad etc.
CDU-Thüringen står til at tabe 10% ved et nyvalg: Man må forvente at partiet finder en eller anden vej til at acceptere Bodo Ramelows genvalg som ministerpræsident. Alternativet er at tage et møde med vælgerne.

Anders Reinholdt, Ole Frank, Gert Romme og gert rasmussen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg er enig med Torben Lindegaard i hans udsagn ovenfor.

AFD er ikke et nationalsocialistisk parti. Det er en højrepopulistisk bevægelse, som er opstået af lignende årsager, som Donald Trump, Sverigesdemokraterne, Frihedspartiet i NL, Front National i FR, Lega Norte i Italien. Dele af den tyske befolkning og det er ikke kun i den gamle russiske besættelseszone føler sig godt og grundigt svigtet af de etablerede koalitionspartier SPD, CDU,CSU og det øvrige establissement.

AFD er en reaktion på dette. AFD er også et tegn på, at en ny generation er kommet til i Tyskland, som ikke har noget medansvar for den grusomme periode 1933-1945 med Nationalsocialismen.

I flere årtier var der ikke nogen national identitet at fejre som tysker. Ordet nationalsindet var et fy ord og fejet helt under gulvtæppet med minderne fra Stunde Null Tysklands totale sammenbrud i 1945 både et moralsk og et visuelt sammenbrud.Synet af KZ lejrene antydede ikke nogen nation men et selvskabt helvede på Jord med en grusomhed ikke set før i historien.

En nation kan ikke leve uden en nationalfølelse uden en følelse af national sammenhørighed mellem borgerne og en følelse af være en del af landets kultur historie og gestalt. Perioden fra 1945-1989 har været en periode, hvor denne identitet var sat på pause i Tyskland. Der var heller ikke et Tyskland men to tyske stater formet af besættelsesmagternes forsøg på at få landet på fode med hver sit ideologiske udgangspunkt.

Nu er den nationale identitet og følelse langsomt men sikkert ved at vende tilbage til tyskerne. Der ses flag i kolonihaverne og ved folks hjem, hvor der før ikke var flag: Schwarz-Rot-Gold. Fodboldholdet hyldes og Tyskland og tyskerne skal nu til at se deres lands historie i den lange og store sammenhæng ikke kun perioden 1918-1945. Det ser jeg som en helt naturlig og sund udvikling. Kan hænde at nabolande ikke bryder sig om tysk national identitet men det er altså deres problem og ikke det tyske folks problem.

Jeg er helt overbevist om, at 1932 ikke gentager sig heller ikke ved, at AFD bliver en vigtig politisk medspiller i Tyskland. AFD har ikke nogen racelove i deres politiske program og de har ikke noget ideologisk hadefuldt skrift mod jøderne, som Adolf Hitlers Mein Kampf var udtryk for. Her blev datiden faktisk advaret om, hvad denne psykopat af en politiker kunne finde på.

Men alt er ikke idyl i Tyskland. Den hadefulde retorik mod Jøder på visse sociale medier er beskæmmende og helt uacceptabel. Der er en oplevelse, af at visse politikredse ikke går helhjertet ind i bekæmpelsen af højreekstremisme i Tyskland. Beskyttelsen af vores tyske medborgere af jødisk tro er helt utilstrækkelig og bør strammes meget op.

Derfor hilser jeg det velkommen, at Forbundsregeringen vil arbejde med en national plan mod antisemitismen og fremmedhad. Det skal starte helt ned i børnehaven og skolerne med at advare mod den hæslige ideologi og fastholde mindet om forbrydelsen Holocaust i erindring om de mange borgere, der mistede deres statsborgerskab værdighed og liv , medens naboen så passivt til eller ligefrem jublede med de nationalsocialistiske horder.

Ligeså finder jeg det meget besynderligt, at AFD betegner et mindesmærke for de millioner af civile borger, tyskere, såvel som utallige borgere fra andre europæiske nationer som en skamplet. Holocaust monumentet er som en kirkegård et mindemærke for de døde og deres triste skæbne, det står lige præcis der hver det skal stå midt i den tyske hovedstad tæt på magtens institutioner, som dengang iscenesatte den store krigsforbrydelse Holocaust.

Holocaust skal ikke glemmes eller fortrænges. Erindringskulturen omkring den forfærdelige fortid skal holdes i live i respekt for de døde og i forvisningen om, at noget lignende aldrig mere skal gentage sig fra tysk jord. Aldrig mere skal tyske borgere eller andre landes borgere fordrives undertrykkes og myrdes på grund af deres tro.

Der er også grund til at holde øje med at kritikken mod Islam ikke kammer over og får lignende karakter af hetz, som antisemitismen er.

Der er grund til at holde øje med den antisemitisme og højreradikalitet i visse dele af Tyskland, som lurer lige under overfladen, at de ikke erobrer kampen om den tyske identitet og nationalfølelse.

Jeg vedlægger en artikel fra Süddeutsche Zeitung (SZ), om attentatet mod synagogen i Halle, hvor der er meget som tyder på, at myndighederne men også de lokale omgivelser har svigtet overfor beskyttelsen af den jødiske menighed.

https://www.sueddeutsche.de/politik/halle-anschlag-synagoge-1.4788897

jens christian jacobsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Når Tyskland lejlighedsvis vinder verdensmesterskabet i fodbold, fejrer hele nationen foran Brandenburger Tor med solidt tysk øl i stride strømme. Dagen efter går alle på arbejde igen, og senest en uge efter har alle pakket flagsymbolerne ned, dog undtaget dem, der har ekstraordinære vanskeligheder med at lære noget som helst af fortiden.

Det er efter en afgørelse fra tyske domstole ikke retsstridigt at kalde Björn Höcke fascist. Han genanvender nogle af nazisternes begreber, han angriber mindesmærket i Berlin, og han foreslår en omvending på 180 grader af erindringskulturen i forbundsrepublikken, for ikke at nævne hans omgang med ekstremister i kamp med forfatningen. Netop Höcke var manden bag "kuppet" i Thüringens landdag tirsdag, og netop i det forbundsland, hvor nazisterne indledte deres magtovertagelse.

Hvorfor almindeligt konservative mennesker med forståelsesproblemer i temaet demografi plejer omgang med en blanding af voldsparate ekstremister og "durchgeknallte" medløbere, som AfD præges af, er ikke godt at vide, men resten af partierne i tysk politik vil tage vare på, at tyske forbrydelser under den anden verdenskrig ikke bliver glemt.

Anders Reinholdt, Ole Frank, Britta Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard

Jo, man kan! Og man skal! Overalt, og ganske særligt i Tyskland!

Parallelerne til fortiden er alt for tydelige og modbydelige. Her et foto, postet af Guy Verhofstadt, der har været de Liberales mangeårige fraktionsformand i EU- hans motto: Not in my name!

https://www.insuedthueringen.de/region/thueringen/thuefwthuedeu/Verhofst...

Thüringens forhenværende Ministerpräsident, Bodo Ramelow, har postet fotografiet på sin fb-side med følgende tekst:

"Den größten Erfolg erzielten wir in Thüringen. Dort sind wir heute wirklich die ausschlaggebende Partei.[...] Die Parteien in Thüringen, die bisher die Regierung bildeten, vermögen ohne unsere Mitwirkung keine Majorität aufzubringen."

A. HitIer, 02.02.1930

Parolen er: Ikke én millimeter til højre! Hverken nu eller i fremtiden.

Anders Reinholdt, Henriette Bøhne, Ole Frank, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Et vigtigt afgørende tema - og tak for nogle utroligt gode og oplysende læserkommentarer om politikken (og historie) i et naboland, som vi kender forbløffende lidt til via danske medier.
F. eks. vil ethvert delstatsvalg i selv den mindste provins i USA være dækket mere i både DR og TV2 end forbundsstatsvalget i Tyskland!
Situation i Tyskland er kompleks. Dels kan jeg genkende - heldigvis - at et stort flertal af tyskere afviser de højreradikale. Dels synes det også at være tilfældet, at der er tendenser til en større markant splittelse i vore samfund. Hovedsageligt af mange af de grunde som Mikael Jensen ridser op.
Ikke kun i Tyskland.
Som Kim Folke Knudsen rigtig remser tilfældene op; Donald Trump, Sverigesdemokraterne, Frihedspartiet i NL, Front National i FR, Lega Norte i Italien!
På den ene side er der flertal (endnu) mod disse kræfter.
Ikke desto mindre er tilfældet i Thüringen med at gøre højreradikale kræfter "stuerene" desværre ikke alenestående.
Trump sidder faktisk og troner i USA.

Og i Danmark! : https://www.berlingske.dk/karriere/pia-kjaersgaard-dronning-af-folkestyret

Britta Hansens konklusion rammer plet: "Parolen er: Ikke én millimeter til højre! Hverken nu eller i fremtiden."

Moralen i FDP har sandelig ændret sig siden Hans Dietrich Genscher´s tid. Og han kom endda fra Halle an der Saale, der er langt mere ramt af denne "facisme-syge" end det Thüringen, som jeg har boet i.

Torben Lindegaard

@Britta Hansen 07. februar, 2020 - 21:28

Jeg skrev:

"Man kan ikke bare pr. definition ignorere 23% af vælgerne -
heller ikke i Thüringen.

Eller for den sags skyld de 31% til die Linke."

Du springer muntert forbi die Linke med 31%, det største parti i Thüringen.

Jeg fastholder imidlertid, at det er et demokratisk problem, hvis man pr. definition udelukker 23,4% af vælgerne fra at deltage i regeringsmagten - for slet ikke at tale om die Linke's 31% af vælgerne.

AfD-lederen Björn Höcke er en helt utrolig kedelig karl - selv blandt AfD's medlemmer er han kontroversiel, så jeg forstår sagtens, at Angela Merkel øjeblikkeligt gjorde indsigelse imod CDU's deltagelse i den uhellige alliance imellem CDU, AfD og FDP.

Men Merkel indsigelse gjaldt generelt i hele Forbundsrepublikken -
og der skal som bekendt være valg i Tyskland senest september 2021.

Så det kan meget vel ende med en Deutscher Bundestag, hvor der ikke kan etableres en regering, fordi partierne allerede inden regeringsforhandlingerne har udenlukket potentielle samarbejdsmuligheder - og hvor måske 23,4% eller 31% føler sig sat helt uden for demokratisk indflydelse.

Torben Lindegaard

Björn Höcke er AfD leder i Thüringen - beklager den manglende præcisering i ovenstående.

Jørgen Mathiasen

Information havde engang en læserskare, som uophørligt refererede til tyske tænkere og deres tekster. Det er længe siden.

Hvis meningsmålingerne blev omsat til et valgresultat på næste søndag ville Tyskland få en regering bestående af unionen og De Grønne. Er man funktionær i CDU og står i vejen for det, kan man regne med at blive fyret. Det er netop sket for Christian Hirte, CDU's ekspert for Østtyskland og en Thüringer, som ikke kan afgrænse sig i forhold til AfD.

Torben Lindegaard:

Du skrev: "Man kan fravælge koalitioner med AfD & die Linke, fordi deres politik er uforenelig med ens eget partis holdninger; men det er ikke demokratisk på forhånd at udelukke et samarbejde med partier, der repræsenterer så store dele af vælgerne."

Samarbejde (i enkeltpunkter, som CDU er villig til i forhold til 22 projekter, som AKK har angivet) er noget andet, end at lade sig tolerere af AfD som Ministerpräsident for en delstat! Sidstnævnte er ganske enkelt en no-go.

At jeg 'springer forbi' Die Linke skyldes, at den ikke er det centrale punkt i denne sammenhæng. Bodo Ramelow er en yderst vellidt mand i Thüringen og langt henover delstatens grænse.

CDUs ligevægtige afgrænsning mod Die Linke og Afd er obsolet. Det er den Schleswig-Holsteinske Uddannelsesminister Karin Prien overbevist om. Hun omtaler netop Ramelow som en respekteret Ministerpräsident:

"Sie sei überzeugte Antikommunistin, aber "einen respektablen Ministerpräsidenten wie Bodo Ramelow mit einem Herrn Höcke (Thüringens AfD-Chef Björn Höcke - Anmerkung der Red.) gleichzusetzen, ist eine politische und historische Verzerrung", sagte Prien. "Diese Realität hätten wir viel früher zur Kenntnis nehmen müssen."

https://www.sueddeutsche.de/politik/landtag-hamburg-cdu-ministerin-prien...

Slutteligt: Hvis jeg vidste, hvordan AfD-vælgerne i sidste ende kan inddrages, havde jeg nævnt det. Der gøres mange forsøg på det, om end med det resultat, at fx CDU har åbnet sig mere og mere til højre.

Men at så stor en vælgerskare ikke blot kan ignoreres, er en selvfølge!

https://www.sueddeutsche.de/politik/landtag-hamburg-cdu-ministerin-prien...

At det bliver vanskeligt, at

Beklager kommentarens sidste to linier, der blot var et gemt link og starten af en planlagt sætning, som ikke længere var relevant. Så det ikke og kan jo, som bekendt, desværre ikke rette i uploaded tekst!

Jørgen Mathiasen

For at forhindre valget af Bodo Ramelow som ministerpræsident har Alexander Gauland (partilederen) foreslået, at AfD i Thüringen skal stemme for Ramelow, da han så ikke kan antage valget. Det var ikke kommet til dette teater i Erfurt uden de borgerliges rænkespil med AfD, og hvis Ramelow skal genopstilles som MP, forlanger Die Linke derfor, at mindst 4 landdagsmedlemmer fra CDU-Thüringen skal stemme for ham.

Uanset hvad man gør i politik, er der en konsekvens, og det ser ud til, at CDU-Berlin er parat til at tage et magttab i Thüringen og en udrensning i partiet med for at skabe "klare forhold" i Erfurt. Det går over et nyvalg, hvor CDU står til at tabe 10%. AfD står til uændret tilslutning og profiterer altså ikke af det kaos, det har fået skabt Thüringen.

Vi bør gøre, hvad der overhovedet er muligt, for at forhindre at AfD i at undergrave den demokratiske og retsstatslige grundorden i Forbundsrepublikken, og man kan med tilfredshed notere, at det er en målsætning, som Die Linke også er enig i.

Torben Lindegaard

@Jørgen Mathiasen

Det er ret ironisk, at CDU tvinges til at vælge imellem AfD og die Linke.

De fleste regner vel med, at CDU vælger at støtte genvalg af Bodo Ramelow -
i hvert fald med 4 stemmer !!

Jørgen Mathiasen

@Torben Lindegaard
Blandingen af dilettantisme og sympati for AfD i CDU-Thüringen har sat sidstnævnte i en håbløs situation, men om CDU-Thüringen kommer til at stemme for Ramelow, ville jeg nu vente med at se, for CDU-Berlin / AKK har frabedt sig den slags.
Det er ret usandsynligt at valgperioden kommer til at gå til sidste dag, og Ramelow har da også sagt i et interview til Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), at han godt kan se et valg for sig inden da. Måske ender det med en opløsning af landdagen i Erfurt.

Gert Romme

"Moralen i FDP har sandelig ændret sig siden Hans Dietrich Genscher´s tid. Og han kom endda fra Halle an der Saale, der er langt mere ramt af denne "facisme-syge" end det Thüringen, som jeg har boet i."

Der kom jeg til at tænke på bogen "Die Flakhelfer" af Malte Herwig, hvori også Hans Dietrich Genschers fortid som både Flakhelfer, men også og især som medlem af NSDAP behandles. Og hvorfor dokumenterne fra US-arkivet Berlin Document Center først blev frigivet i 1994.

Her en artikel, der omhandler bogen og de historiske sammenhænge:

https://www.fr.de/politik/flakhelfer-kabinettstisch-11717098.html