Hvor vidtrækkende bliver de økonomiske chokbølger af den verdensomspændende coronavirus? Og kan viruskrisen blive gnisten til ny recession – ja, endda til ny økonomisk verdenskrise?
Fabrikker står stille, og forsyningskæder er brudt. Sportsbegivenheder indstilles, flyafgange aflyses eller passagerfly flyver halvtomme, og hoteller ligger øde. I Milano er vinbarerne og byens berømte opera lukket ned. Og så er 5.000 milliarder dollars ifølge det franske dagblad Le Figaro på få dage forsvundet op i den blå luft.
Elementer til en ny økonomisk verdenskrise er ifølge flere iagttagere til stede, skriver Le Figaro. Og nu risikerer den seneste uges tiltagende panik på de finansielle markeder også at ramme realøkonomien.
Virologer og sundhedsmyndigheder i stadig flere coronavirusramte lande – i går nåede landelisten op på 56 – må kæmpe hårdt for at inddæmme spredningen af de virale smitstoffer.
Imens søger verdens økonomiske beslutningstagere, eksperter og centralbankchefer febrilsk at tage mål af de potentielle økonomiske skadevirkninger af de eskalerende sygdomsudbrud, der dag for dag synes at tage kurs mod pandemiske proportioner.
Frit fald
Et første skøn – fremsat af IMF-chef Kristalina Georgieva ved G20-topmødet i Riyadh i sidste weekend – lød på, at den globale vækst (som IMF tidligere har vurderet til 3,5 procent for 2020) ville blive påvirket negativt med 0,1 procent. Men efter en uge med aktiekurser »i frit fald« på verdens børsmarkeder er hendes estimat for længst »forældet«, vurderer en finansanalytiker i Le Figaro.
Snarere kan der forestå et økonomisk tilbageslag af en størrelsesorden, hvis lige verden ikke har oplevet siden finanskrisen i 2008, skriver The Guardian.
En vifte af negative rekorder blev i ugens løb sat på verdens aktieindekser.
The Guardian noterer, at markedsindekset Dow Jones Industrial Average oplevede sit værste fald på en enkelt dag – 1.190 points svarende til 4,4 procent – mens det britiske FTSE100-indeks for de største 100 børsnoterede virksomheder måtte tage imod et tab på 3,5 procent i, hvad der blev indeksets værste uge siden eurogældskrisen i 2011.
Det toneangivende tyske aktieindeks DAX faldt over hele ugen med hele 13 procent, det franske CAC40-indeks – også for hele ugen – faldt med 9 procent, og Nikkei-indekset i på børsen i Tokyo torsdag måtte med et fald på 3,69 notere sit største tab i et halvt år. Også torsdag faldt USA’s elektroniske aktiemarkedsindeks, NASDAQ, med 4,6 procent – det værste tab på en enkelt dag siden 2011.
»Ikke siden Den Store Depression i 1933 har det amerikanske aktiemarked ramt en officiel korrektion så hurtigt. De seneste seks dage er det ledende S & P 500-indeks faldet med over 10 pct.«, lyder det i en opsummering af den globale nedtur i Jylland-Postens finanstillæg, Finans.dk.
Styrtblødning
Herhjemme »styrtblødte« de førende danske selskaber milliarder af kroner i markedsværdi – alene i den første time af fredagens handel tabte de 25 selskaber i det toneangivende aktieindeks 70 milliarder kroner i markedsværdi, noterede nyhedsbureauet Ritzau, og faldet for hele ugen på C25-indekset nærmede sig 11,5 procent, hvilket ifølge Berlingske er den værste uge for indekset, siden det blev oprettet i slutningen af 2016.
Panikken på de amerikanske børsmarkeder fortsatte, da handlen åbnede i går fredag, med nye drastiske fald, der afsluttede den værste uge i indeksets historie siden finanskrisen i 2008.
Ifølge nogle eksperter kan det sagtens blive endnu værre. Scotte Minerd, en analytiker fra det finansielle rådgivningsfirma Guggenheim Partners citeres i The Guardian for at have udtalt til Bloomberg TV, at udbruddet af coronavirus »nok er det værste, jeg har set i min karriere, der går så langt tilbage, at den omfatter aktieboblen og krakket på Wall Street i 1987 og Lehman Brothers’ konkurs i 2008«. Han tilføjer:
»Det her har potentiale til at blive ekstremt alvorligt, fordi det er så svært at forestille sig et scenario, hvor inddæmning vil lykkes. Det er det, der skræmmer mig mest.«
På linje med Miners ligger Lars Christensen, en tidligere finansanalytiker for Euroinvestor, der nu betegner sig selv som uafhængig økonom. Til Information siger han:
»Det er svært at undervurdere, hvor voldsomt det, der sker lige nu, er. Det globale aktiekursfald er lige nu hurtigere, end hvad vi så i 2008-9, men dog ikke større. Intet aktiemarked, intet land er upåvirket. Det samme gælder den økonomiske effekt. Det er et markant negativt globalt økonomisk chok, og efter min mening er store dele af den globale økonomi allerede i recession – Kina, Japan, Tyskland, Italien og Sydkorea vil alle opleve markant negativ BNP-vækst i første kvartal. Vi må håbe på det bedste – det her bliver på ingen måde sjovt.«
Hvis coronavirusudbruddet vitterligt udvikler sig til en pandemi i fuld skala, sådan som flere virologer har forudsagt, slipper verdensøkonomien ikke med nedjusteret vækst, vurderer en talsmand for rådgivningsfirmaet, Capital Economics.
I stedet kan verdenshandlen, markederne og de nationale valutaer blive lige så hårdt ramt som under finanskrisen, da det globale BNP krympede med 0,5 procent.
»Det står nu klart, at vi ikke kan forudsige sygdommens spredning eller, hvor slemt det kan ende med at blive. Men har vi først en pandemi, er det ikke så svært at komme ud i noget, der ligner 2008. Vi kan kun håbe, at vi går fri af et så dystert scenarie,« siger Jennifer McKeown til The Guardian.
Forsyningskæder
Centralbankerne verden over råder ikke over redskaber til at sætte ind imod det økonomiske chok, som denne gang er en effekt af, at store dele af det globale erhvervsliv bremser op eller går helt i stå, og fremfor alt som følge af brudte forsyningskæder fra Kina, hvor adskillige fabrikker er lukket ned i et forsøg på at inddæmme smittefaren.
Ifølge Jon Cunliffe, vicechef for Bank of England, som The Guardian har talt med, står monetær politik »magtesløs« over for sådanne »kritiske chok på udbudssiden«.
Onsdag hyldede USA’s præsident, Donald Trump, »Amerikas fabelagtige succes« i bekæmpelse af virusset, men få timer efter blev han undsagt af Janet Yellen, en tidligere direktør i den amerikanske centralbank, som advarer imod, at også den amerikanske økonomi meget vel kan blive kastet ud i recession, rapporterer The Guardian.
I mellemtiden er olieprisen faldet til sit laveste niveau i 13 måneder som et resultat af forventninger om nedsat økonomisk aktivitet, imens investorer fra Londons City flokkes om at indkøbe værdipapirer, der vurderes som mere sikre, først og fremmest statsobligationer, skriver den britiske avis.
Det er dog også muligt at finde mindre pessimistiske vurderinger. Le Figaro har talt med Jean-François Robin, der er chef for global markedsforskning i investeringsbanken Natixis. Til avisen siger han:
»Ingen tvivl om, at verdensøkonomien kommer til at lide under det her, men jeg tror kun, det er et midlertidigt chok, der snart vil blive massivt kompenseret af kinesiske statsinterventioner, der vil kunne genstarte et opsving så tidligt som tredje semester af 2020. Flaskehalse i forsyningskæder indebærer ikke langvarig lammelse af produktion og efterspørgsel, så jeg mener ikke sammenligninger med finanskrisen i 2008 er rimelige – måske er vi allerede ovre det værste.«
Kina "kunne" teoretisk lade neturen køre gennem hele den amerikanske valgkamp for så mister Trump alle argumenter for genvalg - den stærke amerikanske økonomi og måske bliver hans håndtering af Covid-19 krisen med et sundhedsvæsen der synes totalt uforberedt på en pandemi.
Sker det så ? det må varigheden af krisen vise.
Det virker som om at viruskrisen lukker af for alle andre analyser af en kommende global økonomisk krise, derfor vil jeg gerne henvise til denne artikel, som blev bragt i Magasinet Arbejderen, nummer 4, december 2019, og skrevet lang tid før virussen dukkede op.
En ny og mere omfattende krise er på trapperne. Af Jo Cottenier & Henri Houben, solidaire.org. Belgiske marxistiske økonomer.
Det er ikke nogen hemmelighed, at verdensøkonomien i øjeblikket er på vej ned. De økonomiske betingelser er tydeligvis på vej i en retning, hvor man frygter et nyt sammenbrud, og selvom det ikke skulle gå helt så galt, er fremtiden alligevel alt andet end rosenrød. Røde lamper blinker overalt.
Det tydeligste tegn på krise er, at der er faldende vækst i næsten alle større lande i verden, mest tydeligt hos de globale hovedaktører: USA, Kina, Japan og EU.
I 2017 syntes krisen i 2008 at være lagt bag os, og den globale handel så ud til at være kommet tilbage på sporet, ja fremtidsudsigterne var ligefrem forbedret, selv i EU, som var blevet ramt meget hårdt.
I slutningen af 2018 hævede USA’s centralbank Federal Reserve sine rentesatser fra et historisk lavpunkt på 0,25 procent til 2,5 procent som et klart signal om økonomisk bedring, mens den Europæiske Centralbank (ECB) helt holdt op med at anskaffe statsobligationer (1), hvorefter de mørke dage så ud til at være lagt bag os. Det gjaldt lige indtil for nylig, hvor ECB af skræk for en ny recession besluttede at genåbne sit obligationsprogram. Og nu er markederne atter kommet ind i en turbulent periode.
I kan læse hele artiklen på https://arbejderen.dk/teori/en-epoke-er-slut
Globaliseringen er på vej mod sin afslutning.
I det mindste vil der blive udledt mindre CO2.
En tanke: Burde verdens samfundet ikke blokere og forbyde aktiespekulationer når en epidemi eller andet pludselig dukker op?
Disse jakkeklædte eller hvid skjortede skader jo menneskeheden med deres legen med menneskers job og kapitalens uhæmmede begær.
@Viggo Okholm - du kan ikke forbyde handel med værdipapirer!
Det er jo et virkeligt tegn på, at økonomien er et fantasifoster: intet forandrer sig objektivt set.
@Viggo Okholm
01. marts, 2020 - 16:30
Har lige et par bemærkninger/spørgsmål til dig, Viggo...
"En tanke: Burde verdens samfundet ikke blokere og forbyde når en epidemi eller andet pludselig dukker op?"
Kan du afgøre hvornår der er tale om aktiespekulation, og hvornår en dansk eller svensk pensionskasse blot "lufter porteføljen", som det hedder i fagjargonen?
"Disse jakkeklædte eller hvid skjortede skader jo menneskeheden...."
Hvad er der egentligt galt med en nobel habit og en hvid skjorte? Skal man da gå med lella bondeskjorte og brune fløjlsbukser for at være med på det rigtige hold?
Tilrettet:
@Viggo Okholm
01. marts, 2020 - 16:30
Har lige et par bemærkninger/spørgsmål til dig, Viggo...
"En tanke: Burde verdens samfundet ikke blokere og forbyde når en epidemi eller andet pludselig dukker op?"
Kan du afgøre hvornår der er tale om aktiespekulation, og hvornår en dansk eller svensk pensionskasse blot "lufter porteføljen", som det hedder i fagjargonen?
"Disse jakkeklædte eller hvid skjortede skader jo menneskeheden...."
Hvad er der egentligt galt med en nobel habit og en hvid skjorte? Skal man da gå med lilla bondeskjorte og brune fløjlsbukser for at være med på det rigtige hold?
Meget tyder på, at der er en klar negativ sammenhæng mellem produktivitetsudvikling (produktion per arbejdstime) og udviklingen af den finansielle sektors størrelse: jo mere den finansielle sektor fylder, jo mindre bliver væksten i økonomien.
Derfor er det vel en glimrende idé at lægge bånd på aktiehandel. Måske skal denne ikke forbydes, men den kan jo beskattes på passende vis. Hvilket enten vil mindske dennes omfang, eller skabe indtægter til de offentlige myndigheder (jo mere af det ene, jo mindre af det andet).
Gennem en afgift (eller beskatning) slipper vi for en bureaukratisk afgørelse af, hvornår noget er spekulation: hvis man (”de jakkeklædte i hvid skjorte”) er parat til at erlægge en afgift, har man næppe kun et spekulativt formål.
Med andre ord: flere fluer med et smæk. Den produktive udvikling fremmes, og spekulation begrænses. Det er relevant i en viruskrise – og relevant i øvrigt.
Den negative sammenhæng mellem produktivitetsudvikling og udviklingen af den finansielle sektors størrelse er bl.a. belyst i en række studier fra Bank of International Settlements (bis.org). F.eks. https://www.nber.org/papers/w25079.
Glem ikke at en yderligere aktieafgift eller beskatning (udbytter og kursgevinster beskattes allerede) også går ud over pædagogens og murerarbejdsmandens pension, idet disse og andre lønmodtagergrupper ejer betydelige aktieporteføljer via deres pensionskasser.
Det er ikke kun de pæne og nobelt klædte forretningsfolk, der ejer aktier. Også dem med lilla ble om hovedet og dem i kanvas har aktier i pensionsdepotet. Det samme gælder magistrene i brun og bredriflet jernbanefløjl - sådan så de ud i min gymnasietid!! De ejer også aktier qua magistrenes pensionskasse.
Erik Fuglsang
Du tager fejl. Hvad pædagoger og murerarbejdsmænd vil få i fremtidig pension, afhænger dels af, hvorledes værdien af den samlede produktion udvikler sig i fremtiden og dels af, hvorledes værdien af denne produktion fordeles mellem forskellige samfundsgrupper (fordelt efter erhverv, alder, køn m.m.).
Hvis værdien af den samlede produktion i fremtiden kun udvikler sig svagt (eller negativt) pga. svag produktivitetsvækst, vil der blive mindre til fordeling mellem os alle sammen, Inklusive pædagoger, murerarbejdsmænd og de jakkeklædte i hvid skjorte. Og det er lige præcis det, der tilsyneladende sker som et resultat af, at den finansielle sektor, inklusive spekulativ handel med værdipapirer, udvikler sig uhæmmet. Produktivitetsudviklingen er gået i stå, og derfor bør den finansielle sektors vækst bremses.
Prøv nu at sætte dig lidt ind i litteraturen om emnet, inden du svarer mig. Der findes faktisk folk, der har forsket i disse spørgsmål. En kort introduktion findes her: https://voxeu.org/article/why-growth-finance-drag-real-economy
Erik Fuglsang og Houmøller:
Er sandheden ilde hørt bare fordi jeg tillader mig en tanke? :) Men faktisk synes det som om at panikken breder sig til skade for alle,hvis der kommer en virus eller sker andre uforudsigelige ting.
Det var derfor jeg tænkte om vi ikke kunne få en aftale eller påbud om en midlertidig suspendering af aktiehandel for om muligt at bevare en form for tilstand/ligevægt til tingene igen falder til ro. Mange af disse spekulationer er jo i sig selv "kun" papir,men udløser andre panikhandlinger,hvor mange aber og andre vinder,uden at der egentlig er grund til det.
En virksomhed går jo ikke ned på grund af en smitte,men kan gøre det på grund af spekulation.