Baggrund
Læsetid: 5 min.

Arkitekten bag EU-Tyrkiet-aftalen før møde med Erdogan: »EU er offer for sin egen tøven«

Op til Erdogans besøg i Bruxelles plæderer arkitekten bag Tyrkiet-EU-aftalen for en ny aftale ud fra gensidige interesser, hvis EU ikke skal ende som et »Orban-Europa«. Det handler ikke kun om tyrkisk afpresning – EU ligger også, som europæerne selv har redt
Nyligt ankomne flygtninge på Lesbos har søgt ly ved et hus på stranden.

Nyligt ankomne flygtninge på Lesbos har søgt ly ved et hus på stranden.

Louisa Gouliamaki

Udland
9. marts 2020

Den tyrkiske præsident Erdogan har overraskende taget imod en invitation om et besøg i Bruxelles i dag mandag. Officielt skal mødet handle om det generelle forhold mellem Tyrkiet og EU, om den europæisk-tyrkiske toldunion og om visa-betingelserne for tyrkere i EU.

Men det er mere end tydeligt, at krisemødet vil have ét afgørende omdrejningspunkt: den grasserende flygtningekrise ved den græsk-tyrkiske grænse.

At det haster for EU’s vedkommende, blev tydeligt ved et møde mellem EU’s udenrigsministre i Zagreb i fredags, hvor der ikke blev taget nogen beslutning om ekstra støtte til Tyrkiet. Samme dag udtalte den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis, at aftalen mellem EU og Tyrkiet fra marts 2016 om at standse flygtningestrømmen til Europa nu endegyldigt er »død«.

Ingen altruisme

Dødsattesten fik opmærksomhed i europæisk presse. Men for arkitekten bag EU-Tyrkiet-aftalen fra 2016, lederen af tænketanken European Stability Initiative (ESI), Gerald Knaus, har det været åbenlyst, siden Erdogan i forrige uge for sin part åbnede grænsen til Grækenland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det nytter vist ikke meget med politisk "vatpikke holdning" overfor Tyrkiet Erdogan, sådan som Gerald Knaus implicitlader til at foreslå.

Så hellere den helt klare holdning som Orban står for i forbindelse med disse såkaldte selvtagende migranter af rettigheder, et hegne og militær der holder dem ude af Ungarn.

EU skal gøre som Grækenland - "erklære aftalen med Tyrkiet for død" lukke pengekassen og bruge pengene på hegn og FRONTEX i en klar handling om beskyttelse af EU's grænser.

Erdogan bliver således selv "sorteper" i sit eget spil om såvel migranter og Erdogans drøm om, at få Tyrkiet ind i EU, og selv blive "Det reformerede EU's kalif i det nye kalifat for Islam", som han selv dyrker den politiske retning i Tyrkiets vej til fremtiden.

Ingen slapsvanseri fra EU's politiske side, men klar i spyttet overfor Erdogan afpresning af EU for flere penge, og for brug af migranterne som bønder i hans spil, - et spil som EU's politiske ledere ikke også skal blive en del af bønderne i.

Altså - man har som nation er forpligtelse, der er fastlagt i 2 konventioner, og den kan man ikke bare ignorere. Derfor har bagmanden bag Tyrkiet-aftalen ganske ret.

Noget andet er så, at nogle førende EU-lande vil tage børn uden voksne til sig fra de græske flygtningelejre. Målet er at tage 1.500 børn, men blot i en enkelt lejr, der er beregnet til 2.300 personer, men beboes af 20.000, er der 7.000 børn, der hverken får skolegang eller anden hjælp.

Denne lejr har i øvrigt 5 pedaltoiletter og 4 stålvaske til disse 20.000 menneskers totale behov. Sundhedspersonale er ulønnede voluntører fra UNHCR.

Jan Weber Fritsbøger

når jeg læser et indlæg som Espens, mister jeg lidt af håbet om en fremtid som er bedre end nutiden og fortiden,
det samme sker når almindelig anstændighed og empati, dæmoniseres med fascistoide udtryk som pladder-humanisme,
jeg er ikke et sekund i tvivl Gerald Knaus baserer sine udtalelser på en omfattende viden om de faktisk forhold,
og Espen sine på en basis af fordomme og fjendebilleder, sikkert som en følge af den dominerende propaganda, som jo kun kan medføre uvidenhed og had, hvilket jo faktisk også netop er formålet med propagandaen,
og nu ved jeg jo godt at Erdogan faktisk er en kedelig type, hvilket man kan konkludere ud fra hans aggressive adfærd, og villige brug af Tyrkiets militær imod kurderne,
og jeg ser desværre en vis lighed mellem Espen, Erdogan, og Orban, de er hardlinere og de vælger løsninger på deres egne behov, som er totalt renset for empati med dem som bliver ofre,

Skal vi så ikke - om ikke andet end for håbets skyld, fastslå, at Viktor Orbán´s popularitet er stærkt faldende, og er ganske hurtigt på retur. Faktisk er hans politik og popularitet næsten helt borte i de større byer, hvor man ønsker et Ungarn, der ligner andre EU-lande.

Og, som ved starten af hans karriere, er det faktisk kun den meget lavtuddannede landbefolkning, der stadig tror på hans postulater, og ser ham som nationens redning.

Så der er altså håb for fremtiden - også i Ungarn. Samt også de øvrige såkaldte Visegrad-lande, der udviser samme politiske tendenser i disse år. Så de nye hardlinere er derfor Østrig og Danmark.