Analyse
Læsetid: 3 min.

Bidens forbløffende præstation på Super Tuesday er en kæmpe udfordring for Sanders’ bevægelse

Den tidligere vicepræsident overgår alle forventninger med sejre ved størsteparten af valgene i 14 delstater tirsdag. Størst er overraskelsen i Texas, hvor CNN-prognose giver Biden sejren, mens Sanders ligner en vinder i Californien. De to kandidater forventes at kapre mere eller mindre samme antal delegerede
Valgdagen tirsdag stod utvivlsomt i Joe Bidens tegn.

Valgdagen tirsdag stod utvivlsomt i Joe Bidens tegn.

Mike Blake

Udland
4. marts 2020

Muligheden for en dyst om nomineringen af Det Demokratiske Partis præsidentkandidat på kongressen i juli er vokset betydeligt efter Joe Bidens imponerende præstation på den hidtil største valgdag, Super Tuesday.

Nogle få dage før primærvalgene i 14 delstater tirsdag lød det kvalificerede gæt på, at Sanders ville vinde mellem 100 og 300 flere delegerede end tidligere vicepræsident Biden.

Men efter Bidens comeback-sejr i South Carolina med hjælp fra sydstatens mest prominente politiker, Jim Clyburn, og de tidligere rivaler Pete Buttigiegs og Amy Klobuchars opbakning kan de to konkurrenter Bernie Sanders og Joe Biden ende med mere eller mindre det samme antal delegerede på Super Tuesday.

Det lægger op til et væddeløb, der kan vare hele vejen til partikongressen. Hvis ingen af de to frontløbere møder frem med et flertal af de delegerede, skal der stemmes i to runder. Sidste gang det skete var i 1980, hvor senator Edward Kennedy udfordrede siddende præsident Jimmy Carter og tabte afstemningen.

Den udslagsgivende faktor ved partikongressen kan blive de ca. 700 superdelegerede udvalgt af demokraternes landsudvalg blandt kongresmedlemmer, senatorer, lokalpolitikere og diverse notabiliteter i partiet.

Valgdagen tirsdag stod utvivlsomt i Joe Bidens tegn. Det var forventet, han ville vinde i fire sydstater med en anselig stor sort befolkning og være konkurrencedygtig i North Carolina og Virginia. Men absolut ingen havde regnet med, at Biden ville vinde Elizabeth Warrens hjemstat Massachusetts (Sanders blev nummer et og Warren nummer tre).

Biden havde ikke engang ført kampagne i Massachusetts. Ditto for Minnesota og Oklahoma, som Biden også vandt – i øvrigt to delstater, hvor Sanders slog Hillary Clinton stort i 2016. Den tidligere vicepræsident brugte praktisk talt ingen penge på tv-reklamer eller på at opbygge en organisation i nogen af disse tre delstater.

Fugl Fønix

Biden har med andre ord rejst sig som Fugl Fønix fra asken på mindre end fem dage. Han høstede en kæmpe gevinst, da Buttigieg og Klobuchar trak sig og sluttede op om hans kampagne. Efter alt at dømme fulgte de fleste af de to kandidaters vælgere deres anbefaling om at stemme på Barack Obamas tidligere vicepræsident.

Biden havde samtidig vind i ryggen fra sin overraskende sejr i South Carolina sidste lørdag. Han blev yderligere hjulpet af den omstændighed, at mange vælgere besluttede sig i sidste øjeblik og var mest tilbøjelige til at stemme på den, der ifølge mange medier og førende demokratiske politikere er bedst positioneret til at besejre Trump.

Biden kan blive yderligere styrket, hvis mangemilliardær og tidligere borgmester i New York, Michael Bloomberg, dropper ud af valgkampen. Sent tirsdag aflyste han nogle vælgermøder planlagt onsdag og fløj til New York for at møde sine rådgivere.

Ifølge CNN vil Bloomberg bruge sine 2.400 medarbejdere og sin formue til at hjælpe Biden, hvis han skulle beslutte at trække sit kandidatur. Bloomberg vandt ikke en eneste delstat, selv om han vandt delegerede.

Texas skuffer

For Sanders levede Super Tuesday ikke op til forventningerne. Alle meningsmålinger havde givet ham en solid føring i Texas, USA’s næststørste delstat. Men mandag erklærede den tidligere præsidentkandidat, Beto O’Rourke, der er populær blandt latinoer, sig som støtte til Biden. Sent tirsdag aften lignede Biden en vinder af Texas, hvilket vil være et ydmygende nederlag for Sanders.

I Californien lå Sanders i spidsen efterfulgt af Bloomberg og Biden på en tredjeplads. Kun i Vermont, Colorado, og Utah sikrede Sanders sig sejre. End ikke Maine i nordøstlige USA kunne han vinde.

Som i tidligere primærvalg stod senatoren fra Vermont meget stærkt blandt unge amerikanere mellem 18 og 29 år, men hans akilleshæl er, at unge vælgere i langt mindre udstrækning deltager i valg end ældre vælgere. Det var præcist, havde der skete på Super Tuesday.

Bernie Sanders og hans bevægelse af unge hvide og minoritetsvælgere står altså overfor en kolossal udfordring. Han har desperat brug for, at Elizabeth Warren opgiver sin kampagne og giver sin helhjertede støtte til Sanders og derved samler den progressive fløj i partiet.

Det er præcist, hvad de fleste progressive politiske grupper i USA opfordrer de to senatorer til at gøre, men Sanders og Warren er ikke på særlig god fod. Ledende rådgivere i hver kampagne kommer dårligt ud af det med hinanden.

Men Warrens situation er næsten umulig. Hun klarede sig så dårligt i Super Tuesday-delstaterne, at der ikke synes at være nogen farbar vej for hende til at kapre nomineringen. Kilder i hendes kampagne sagde til CNN, at hun onsdag vil rådføre sig med sin stab og træffe en beslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Ingen tvivl om at Sanders ville være en mere tiltrængt forandring for USA - men han har nok ikke store chancer for at vinde de mange midtsøgende stemmer, som er nødvendigt for at slå Trump - og for at vinde et præsidentvalg i USA i det hele taget.

Joe Biden er det sikreste kort for Demokraterne.

/O

Henrik Bjerre, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Olsen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Bidens præstation er egentlig ikke forbløffende. Demokraterne er fortsat i vildrede, fordi de har svært ved at mønstre en kadidat der for alvor kan matche Trumps umiskendelige gennemslagskraft og så er amerikanere over en kam grundlæggende anti-socialister. Altså er det stadig Sanders succes - up til now, der er forbløffende. Når vælgerne er i vildrede, for nu ikke at sige i panik, bliver de trygheds- og midtsøgende og derinde på midten af amerikansk politik står Biden og skal egentlig bare tage imod. Så taler det i øvrigt til hans fordel at Trumps frontalangreb ("Ukrinegate") allerede har været sat ind og stort set manet i jorden. Så det er svært at se hvad der skulle kunne stoppe ham, andet end alderen.

Kim Øverup, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Ejvind Larsen og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis Joseph Biden skal vinde over Trump bliver han nødt til at overtage nogle vigtige dele af Bernie Sanders mærkesager i et kompromis for at få ungdommen til stemmeurnerne i november - meen lad os nu se : "It ain´t over till the fat lady sings"

Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Flemming Olsen, Jan Damskier og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tænk, at Platon, da han skrev sin hulelignelse i Staten, kunne forudse den amerikanske vælgerbefolkning.

Mads Kjærgård, Flemming Berger, Jan Fritsbøger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Skadhede

Enig med Torben KL Jensen.

Hjertet siger Sanders, men fakta peger nu på Biden. Så vil jeg håbe, han vælger en yngre kvindelig vicepræsidentkandidat fra venstrefløjen som Ocasio-Cortez - eller til nød den ikke så unge Warren.

Søren Skadhede

Martin Kristensen

Biden kommer helt klar til at vælge en yngre, kvindelig og gerne minoritet som VP kandidat. Ocasio-Cortez kan det ikke blive (hun er ikke gammel nok) men Stacey Abrams nævnes. Klobuchar er også en mulighed mens Kamala Harris nok har forspildt sin chance ved ikke at skabe mere enthusiasme end hun gjorde.

Det taler til Klobuchars fordel at Biden allerede står stærkt blandt sorte, og Klobuchar vil være et stærkere kort overfor den hvide arbejderklasse end eks. Abrams.

Flemming Olsen

Sanders er vel den eneste, som seriøst ønsker at gøre noget ved medicinpriserne. Og alt snak om at det kun er mellemhandlernes profit man går efter, virker altså ikke beroligende på aktiekurserne. Derfor skal vi i Danmark være glade for Biden, som kan sikre Novo en fortsat god indtjening til fordel for den danske økonomi og navnlig de danske pensionskasser.

Jan Fritsbøger

flemming ja selvfølgelig verden bliver jo bedre hvis danmark får økonomisk vækst, så kan vi få råd til at bombe nogle flere for USA, og flemming kan få sig en større bil som pensionist, hvem ville da også få glæde af det hvis verden blev lidt mindre styret af grådighed, lige bortset fra klimatosserne.

René Arestrup

Amerikanerne ønsker tilsyneladende ikke en ny reform-kurs, men status quo, repræsenteret i Joe Biden.

Problemet er blot, at JBs fumlende uld-i-mund-stil vil være det rene barnemad for en grov og direkte Trump.

Four more years. Suk!

Steen K Petersen, Flemming Olsen, Mogens Holme, Michael Friis, Kim Øverup, Freddie Vindberg, Lasse Kristensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Al mulig sympati og respekt for Sanders men når det spidser til tror jeg ikke han har en chance. Majoriteten af middelklasse demokrater tør ikke begive sig ud i et "socialistisk" eksperiment og det demokratiske establisment vil kæmpe hårdt imod.
Der er for mig ingen tvivl om hvor de såkaldte 700 superdelegerede vil stille sig ved et eventuelt kampvalg

morten andersen

Interessant at det er Trump der indirekte dikterer hvem der skal være demokraternes præsidentkandidat.
I øvrigt mener jeg, at Biden-Trump valg blot bliver en gentagelse af Clinton-Trump tragedien.

Mogens Holme, Freddie Vindberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Demokraterne kan gøre et vælgerkup, ved at de faktisk tage begge de to førende kandidater og gør den ene til præsidentkandidaten og den anden til vicepræsident.

Den ene har fat på den konservative og forsigtige del af befolkningen og den anden har fat på de mere socialistiske og de viljelystne.af befolkningen.

De vil kunne sige, at de vil mennesket først og på den måde gøre USA stor, langt større end USA nogen sinde har været.

De kan endog sige, at de gør det, ikke fordi det er let, men fordi det er svært.

Amerikanerne satte mennesket på Månen, ikke fordi det var let, men fordi det var svært.

Nu vil de igen sætte mennesket - ikke på Månen - men derimod først til at få et værdigt liv, rig som fattig og gøre det, ikke fordi det er let, men netop fordi det er svært.

Når USA så har gjort dette, er USA blevet STORT.

Her fortæller MSNBC (04.05) at nu kan Warren trække sig; hun har gjort sit arbejde (kneecapping Bernie + giving Joe the help he needed). https://www.youtube.com/watch?v=A3BzkisPVhA

Der er styr på Joe's 'fantatiske præstation', må man sige. Problemet er bare at hans ringe artikulationsevner og helt igennem slørede mission med præsidentskabet vil være guf for Trump.

Emil Davidsen, Henrik Bjerre, Mogens Holme og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Det er nok en god ide, hvis Bidens kampagne sørger for, at han holder sig væk fra flere debatter med de andre kandidater - og navnlig med Trump - så vælgerne ikke oplever flere tilfælde med, at han snubler over ordene og går i stå midt i en sætning. Han bør nøjes med at gå rundt og trykke hænder, kramme små børn og være empatisk over for det sorte segment i Sydstaterne, som er pinedød nødvendigt for en sejr over republikanerne.

Jeppe Lindholm

Mike Bloomberg er ikke demokrat. Det er han lige så lidt som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon er Socialdemokrater. Bloomberg er multi multi dollar milliardær og dermed en af de 1%. Han har brugt over 3 milliarder kr. på en valgkæmp han aldrig har haft intentioner på at vinde.

Formålet med at stille op som præsidentkandidat for demokraterne har udelukkende været at forhindre Bernie Sanders i at blive præsident kandidat og præsident for USA. En socialistisk præsident i USA, som ville være en alvorlig trussel for den 1%, som næsten ejer alt. Inkl. Bloomberg selv.

Den slags mennesker, som Bloomberg, har en anden moral og værdi kodeks end folk i almindelighed.

Michael Waterstradt, Mads Kjærgård og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er heldigvis aldrig for sent at finde pessimismen frem. Intet tyder desværre på at USA og verden får en bedre kurs. Men det er et væddemål jeg gerne taber.

Henrik Bjerre

Nu må vi bare håbe og bede til at Trump ikke finder alt for meget snavs frem om Biden, og at de amerikanske vælgere kan køre korruptionsskandalen i Ukraine ind under en fars kærlighed til sin søn.

Bloomberg er klart det bedste valg til VicePræsident, hvis Biden alligevel vakler før eller siden.

Jovist, det var et nederlag for Sanders.

Biden,

som i årevis har ligget både 20-30-40 % højere i meningsmålingerne end de andre kandidater,

har det fulde demokratiske establishment bag sig

plus spandevis af USA's superrige,

er nu blevet The Comeback Kid, efter hans udtalelser, nu hvor han på det seneste er blevet nødt til at debattere, tydeligvis er det rene vrøvlerier............

Emil Davidsen

Igen håber jeg på at tage fejl, men hvis demokraterne får held til at holde Bernie nede så er det 4år mere med Trump.
At Bernie ikke snart fatter at det "ekstrem venstrefløj" og "socialist" mærkat han til tider nærmest bære med stolthed ikke bare er taktisk dumt men faktisk forkert i "current year" kontekst er deprimerende. Hans politik og dagsorden er bredt støttet i befolkningen og derfor er han, tragikomisk nok, den mest moderate. Desværre tror jeg, og beklager mit forfald til generationskamp her, bare ikke at boomerne fatter dette men ser sig helt blinde på "mærkatet".

Flemming Olsen

@Jan Weber Fritsbøger
Jeg forsøger at se situationen, ud fra det mere nære perspektiv, så må vi tage diskussionen om Irak krigen en anden gang. Den aldrende danske befolkning - herunder sikkert en del Information læsere - vokser støt og lever længere. Den er temmelig afhængig af opsparede pensionsmidler, hvorunder en stor del er investeret i danske aktieporteføljer, hvorunder den danske medicinalindustri udgør en ordentlig bid. Og så er der grænser for hvor meget luksus og store biler. man kan få for en ratepension, hvis den skal holde livet ud.

Søren Kristensen

Vi har før set en problempræsident blive udskiftet med en stangvare: Nixon - Ford. Denne gang er der bare ikke tale om en rigsret, selv om det var tæt på, så måske der slet ikke kommer nogen udskiftning.