Analyse
Læsetid: 8 min.

Irernes barske historie kan blokere for genforening

Sinn Féin overraskede alle med et godt resultat ved det irske valg forrige måned. Partiet vil blandt andet arbejde for en genforening med Nordirland, men gammel mistro mellem partierne står i vejen for et muligt samarbejde
Ved det irske parlamentsvalg i februar fik partiet Sinn Féin anført af Mary Lou McDonald (midt i billedet) 24 procent af stemmerne. Landets to store liberale partier har siden meddelt, at de ikke kan se sig selv danne en koalitionsregering med et parti, der ifølge dem, stadig er knyttet til IRA.

Ved det irske parlamentsvalg i februar fik partiet Sinn Féin anført af Mary Lou McDonald (midt i billedet) 24 procent af stemmerne. Landets to store liberale partier har siden meddelt, at de ikke kan se sig selv danne en koalitionsregering med et parti, der ifølge dem, stadig er knyttet til IRA.

Brian Lawless

Udland
9. marts 2020

Det mest slående, når man besøger Dublin lige nu, er, hvor travlt der er. Der hænger nærmest et net af kraner over den irske hovedstads tage, efter der for alvor igen er kommet skub i økonomien. Der er også gang i Dublins mange barer og pubber – det er der ikke noget nyt i – og så alligevel.

På den legendariske pub Toners i Temple Street, som i gamle dage blev frekventeret af litterære superstjerner som James Joyce og Patrick Kavannagh, flyder der naturligvis Guinness i stride strømme. Men nu er der også champagneflasker på bordene, og da Information var på besøg holdt der en Ferrari og en Bentley rundt om hjørnet.

Irland er kommet til penge. Fra 1995 til 2019 steg den irske gennemsnitsindkomst med næsten 200 procent imod Storbritanniens cirka 40 procent. Gennemsnitsireren tjener i dag cirka 25 procent mere end gennemsnitsborgeren i Storbritannien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her