Nyhed
Læsetid: 6 min.

Italien tester grænserne for, hvor langt man kan gå for at bremse smitte i åbne samfund

Italiens regering har sat 16 millioner personer i karantæne for at inddæmme coronaepidemien, der har sat sundhedssystemet under enormt pres og risikerer at ramme økonomien hårdt. Med det drastiske tiltag tester Italien, hvor langt man kan gå i et frit og demokratisk samfund for at bekæmpe en dødelig smitte
Der er de seneste dage blevet sat et stort spørgsmålstegn ved, om Italiens sundhedssystem kan håndtere den nuværende krise. Især fordi sundhedssystemet i Lombardiet – et af Italiens rigeste områder – lader til at være ved at knække under for presset.

Der er de seneste dage blevet sat et stort spørgsmålstegn ved, om Italiens sundhedssystem kan håndtere den nuværende krise. Især fordi sundhedssystemet i Lombardiet – et af Italiens rigeste områder – lader til at være ved at knække under for presset.

MIGUEL MEDINA

Udland
9. marts 2020

En fjerdedel af hele Italiens befolkning er sat i karantæne, sundhedssystemet er på randen af kollaps, og EU’s tredjestørste økonomi risikerer at gå i recession.

Italien vågnede op til en ny virkelighed søndag, da premierminister Giuseppe Conte i løbet af natten havde underskrevet et dekret, der er det seneste drastiske og tilsyneladende desperate forsøg på at hindre coronavirussens fortsatte spredning.

Den italienske regering indfører tiltag, som ellers er uhørte i et vestligt samfund. Og med foranstaltninger, der begrænser italienernes personlige frihed og livsstil, tester man  grænserne for, hvor langt man kan gå i et frit, demokratisk samfund for at bekæmpe en epidemi.

»Vi står i en nødsituation. En national nødsituation,« sagde Conte på en hasteindkaldt pressekonference natten mellem lørdag og søndag.

Omkring 16 millioner italienere i den nordlige del af landet har nu fået forbud mod at rejse ud af de såkaldte røde zoner. Regionen Lombardiet, hvor der alene bor ti millioner mennesker, og som inkluderer storbyen Milano, er blevet lukket ned. Det er desuden 14 provinser i de tilstødende regioner Veneto og Emilia-Romagna, hvilket vil sige, at indbyggerne i blandt andet Venedig, Parma og Modena er spærret inde.

De tre ramte regioner – Lombardiet, Veneto og Emilia-Romagna – er Italiens økonomiske motor og står for 40 procent af landets produktion. Ved at lukke ned for dette kæmpe område i forsøg på at bremse smitten, kan regeringen i Rom reelt have ofret den italienske økonomi, som i forvejen er på randen af recession. Samtidig forlyder det, at Italiens relativt velrenommerede sundhedssystem er ved at være tvunget i knæ.

Med udviklingen i Italien, trænger spørgsmålet sig mere og mere på: Er det et varsel om, hvad der venter i resten af Europa?

Og i tillæg hertil: Hvordan vil resten af Europa reagere for at bremse smittefaren. Hvis corona bliver ved med at sprede sig, kan det fundamentale princip om EU’s åbne grænser – der allerede er kommet under pres af den såkaldte flygtningekrise – for alvor blive sat på prøve, hvis kontinentets politikere beslutter sig for at lukke grænser for at bremse smitten.

Virus accelererer

»Vi er klar over, at dette vil skabe bekymring, og at disse foranstaltninger vil skabe gener, store som små. Men nu er det tid til at handle ansvarligt,« sagde Conte om indførslen af de hidtil mest drastiske tiltag, der er set uden for Kina, hvorfra coronasmitten stammer.

Ifølge dekretet skal alle, der bor i en rød zone, »absolut undgå enhver form for rejse ind og ud af områderne«, og enhver rejse ud af den røde zone vil kræve en særlig tilladelse, som kun gives under hensyntagen til sundhed eller arbejde. Tiltagene gælder i første omgang frem til den 3. april.

Tiltagene er en konsekvens af, at de hidtidige og allerede omfattende foranstaltninger i Italien for at hindre coronavirussens spredning åbenlyst er slået fejl. Epidemiens omfang er de seneste dage accelereret kraftigt; kort før dekretet blev underskrevet, blev det offentliggjort, at der var registreret 1.200 nye coronatilfælde i løbet af de de foregående 24 timer – det største antal på et døgn, siden epidemien begyndte at tage fart i Italien for cirka to uger siden.

Italien er uden sammenligning det hårdest ramte land i Europa. Landet har 6.387 registrerede smittede og 366 døde. Omkring 85 procent af virustilfældene – og 92 procent af alle registrerede dødsfald – er sket i Lombardiet, Emilia-Romagna og Veneto.

Politiet – og hvis det bliver nødvendigt, også militæret – vil ifølge dekretet blive sat ind for at håndhæve karantænen. Personer, der forbryder sig mod de nye regler, kan blive straffet med bøde eller fængsel.

Det er dog fortsat uklart, hvor strengt dekretet vil blive opretholdt, da blandt andet flytrafikken ind og ud af Milano og Venedig lod til at fortsætte søndag. Man kunne ligeledes fortsat købe togbilletter ud af de røde zoner.

Planerne om, at man ville sætte en fjerdedel af befolkningen i karantæne, blev lækket flere timer før Conte rent faktisk officielt meddelte og underskrev dekretet. Italienske medier rapporterer, at folk i al hast er flygtet ud af de røde zoner, inden forbuddet mod at forlade dem trådte i kraft. At et stort antal personer lader til at have forladt den røde zone på grund af frygt for at blive spærret inde, kan altså i sig selv bidrage til at sprede smitten.

Det seneste træk fra den italienske regering vækker mindelser om de drakoniske tiltag,  kommunistpartiet har indført i Kina, hvor flere hundrede millioner personer er under hel eller delvis karantæne. De kinesiske myndigheder rapporterer, at antallet af nye smittede er faldet markant den seneste uges tid og nu ligger under antallet af nye tilfælde i flere andre lande, deriblandt Italien.

Pres på sundhedsvæsnet

»Vi er nødt til at begrænse virussets spredning og forhindre, at vores hospitaler bliver løbet over ende,« angav premierminister Conte som en af hovedårsagerne til, at det er nødvendigt at indføre de seneste tiltag.

Der er de seneste dage blevet sat et stort spørgsmålstegn ved, om Italiens sundhedssystem kan håndtere den nuværende krise. Især fordi sundhedssystemet i Lombardiet – et af Italiens rigeste områder – lader til at være ved at knække under for presset.

»Som situationen er nu, er vi nødt til at udføre intensiv behandling ude på hospitalets gange, på operationsstuerne og på opvågningsstuerne. Vi har tømt hele hospitalet for at gøre plads til de alvorligt syge. Et af de bedste sundhedssystemer i hele verden, det, vi har i Lombardiet, er blot et skridt fra sammenbrud,« lyder det desperat fra Antonio Pesenti, leder af Lombardiets kriseenhed, til den italienske avis Corriere della Sera.

Til tv-stationen Sky TG24 siger Massimo Galli, leder af afdelingen for smitsomme sygdomme ved Milanos Sacco Hospital: »Denne epidemi har et omfang, som er større, end nogen kunne have tænkt, forestillet sig eller kunne have afværget.«

I Lombardiet er ti procent af sundhedspersonalet på regionens hospitaler forhindret i at arbejde, da de selv er testet positive for coronavirus og befinder sig i karantæne. Italien annoncerede fredag en plan om at styrke sundhedsvæsnet med op mod 20.000 ansatte. Det skal blandt andet ske ved at indkalde pensionerede læger og sygeplejersker.

Økonomiske konsekvenser

Italien havde indtil søndag forsøgt at inddæmme coronavirussen ved blandt andet at afspærre ti ramte mindre byer i Norditalien, hvorved 50.000 personer kom i karantæne. Og inden weekenden havde skolerne i hele Norditalien – også uden for de røde zoner – allerede været lukket i to uger og vil forblive lukket i hvert fald frem til midten af marts.

Ifølge søndagens dekret skal alle museer, barer, diskoteker, biografer, kulturelle centre, skiområder og svømmehaller holdes lukket i de røde zoner. Bryllupper og begravelsesceremonier er suspenderet.

De omfattende foranstaltninger forventes at få enorme økonomiske konsekvenser.

Italiens økonomiminister, Roberto Gualtieri, annoncerede i sidste uge en stimuluspakke på 7,5 milliarder euro, som skal afbøde nogle af de værste økonomiske bivirkninger af coronaepidemien. Men det kan hurtigt vise sig at være alt for lidt. Onsdag i sidste uge – før de nye tiltag var kendt – blev det vurderet, at turismesektoren kunne miste hele 7,4 milliarder euro i indtægter alene i andet kvartal af 2020.

Og Italien er allerede svækket. Sidste år havde landet med beskedne 0,2 procent den laveste vækstrate i hele EU. Det blev værre hen mod slutningen af året, da økonomien i sidste kvartal skrumpede med 0,3 procent. Den udvikling vil coronaudbruddet forstærke, og Italien står foran sin fjerde recession siden finanskrisen i 2008.

»Bare rolig. Vi skal nok klare den,« forsøgte premierminister Conte at berolige natten til søndag.

Men allerede nu fremstår Italien som et eksempel på, hvor sårbare europæiske nationer står over for en epidemis hærgen. Og der er ingen tvivl om, at Italien vil stå endnu mere svækket tilbage, når coronavirussen er færdig med at rase.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

i Italien er alt jo også politik, så det er spørgsmålet, hvor meget den forholdsvis store opbakning til Lega igennem mange år har haft en betydning.

Kurt Svennevig Christensen og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Egelund

Nu er det i hvert fald helt officielt; penge afgør om vi lever eller dør.
Hvis verden og Danmark mener noget seriøst med, at prøve at stoppe smitten havde de for længst lukket samfundet ned, spærrede alle grænser, skoler osv. I det mindste bare en måned. Lige nu går vi alle bare rundt og smitter hinanden og så om en uge eller to begynder de at lukke mere og mere ned, men der vil det være alt for sent.
Det er vanvittigt at følge med i og være midt i og det er med livet som indsats.

Thomas Bindesbøll, Kenneth Lund, Erik Winberg, Anne-Marie Krogsbøll, Per Torbensen og Flemming Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Tænk hvis regeringerne rundt omkring udviste samme handlekraft over for den potentielt langt, langt alvorligere klimakrise.
Nu må vi bare glæde os over at der bliver fløjet mindre, luftforureningen er mindre, CO2 udslippet mindre, overforbruget mindre, færre trafikuheld pga den mindre transport.

Michael Egelund
Spørgsmålet er, hvad det havde hjulpet at "lukke samfundet ned" i en måned med en smitsom virus som denne. Og hvordan gør man lige det, og samtidig sikre fødevare-,og elforsyning m.v. og ambulancer, hospitaler, brandvæsen etc.

Den frie verdens forsvarer og leder land tester grænser:
Fra Berlingske live blog:
Medie: USA pressede Israel til karantæne for alle
Israels regering blev presset af USAs vicepræsident, Mike Pence, til at lade en karantæne gælde alle og ikke specifikt være rettet mod ankomster fra USA. Det hævder israelsk TV "Channel 13". Ifølge TV-stationen sagde Pence søndag til israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at et forbud specifikt rettet mod USA ikke ville blive vel modtaget. Coronasvirus i USA er blandt andet registreret i et område i New York med en større jødisk befolkningsgruppe. Israels regering har afvist, at den har handlet under pres. Mandag udstedte Israels regering et krav om 14 dages karantæne for alle ankomster både for israelere og for udlændinge.
https://www.berlingske.dk/nyheder/liveblog-coronavirus-spreder-sig-over-...

Thomas Bindesbøll

Stakkels Italien -

De har så åbenbart misset en masse vigtige forsigtigheds-rutiner i de indledende faser af denne ekstremt hurtigt voksende epidemi/pandemi. Men det er de nu ikke ene om:
Ingen nævnt og ingen glemt.

Nu sidder Italien i en dyb sundhedsmæssig og humanitær krise.

Jeg udsteder samme suk som i mange andre tråde: Hvorfor var "vi" - inklusive Italien dengang, år 2003 - så utroligt meget mere hurtigt på dupperne og fik inddæmmet (og udryddet!) SARS-virus ?
Det lykkedes jo !!!

Det håber jeg eftertidens forskere og kritiske journalister vil bore videre i, mht samme mildt sagt "ikke-succes"(!) ift, til Corona-Covid krisen 2019- og fremover ?

I mellemtiden er det den næste måned slaget skal slås: Forhåbentlig lykkes det, i det mindste på europæisk plan, blot at inddæmme / forsinke dette mega-smitsomme virus ift. forårsvarmen hvor samme varme i det mindste vil hæmme nyt virus i at blomstre ret meget.

Et virus "vi" i øvrigt stadig ikke ved ret meget om endnu, andet end den rimeligt vigtige detalje, at INGEN på forhånd har immunitet overfor samme nye virus. Hverken ung eller gammel. Mutationsgraden kender vi heller ikke noget til.

Så herfra blot alle gode tanker til de arme almindelige italienere, der hver i sær prøver at gøre det så godt de nu kan. Vi får håbe at "nedlukningen" vil knække / forsinke smittespredningen, med streg under (citat) "...nødvendigheden af drastiske forholdsregler for at undgå alle større forsamlinger, hvor smittespredning sker".

Danske myndigheder er heldigvis stadig foran både de utroligt sløve svenskere, også foran nordmændene. Man må virkelig undre sig over, hvorfor vore skandinaviske venner ikke ligger på linje med Danmark, bl.a. ift til både rejsevejledninger, samt appeller om at undgå "massemøder", etc... ?

Håber snart ordet "påbud" bliver indført, fremfor "henstille", mens vi stadig har en lille chance for dermed at inddæmme dette.

Det burde ske den dag i morgen - men af erfaring sker det nok ikke. Suk igen, volume XXX.

Historieskrivningen om 20 år kommer til at straffe os hårdt i kritikken overfor denne slingrende "slendrian"-kurs, første måneder af smukke årstal 2020, mens vi kunne have gjort det(!)

Nu er der desværre store muligheder for at dette nye virus kommer ud af kontrol, mht smittespredning, også "lokalt". En del skyldres ren slendrian og et repressivt, kommercielt(!) kinesiske regimes chikane af en egen modige læge der udstedte et SOS, men som blev direkte modarbejdet / chikaneret, indtil det gik op for samme idioter at manden jo havde ret i sit SOS!

For sent....!
Samme modige kinesiske læge døde så selv en pinefuld lungedød, påført af Corona.
Han bør hyldes som en helt !
The Chinese doctor who tried to warn others about coronavirus
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51364382

- Hvorfor lærer folk intet af historien, inklusive pandemi-historien"? - Spurgte historikeren her.
Svarer blafrer indtil videre - og som så ofte - i vinden.

Ligenu gælder det helt solidarisk blandt alle lande, herunder EU-lande, at bruge alle midler mod den nye invasion. Hvad ellers?
Arme Italien er i en krise.
Vi andre kan bl.a. hjælpe dem med mere akut nødvendigt hospitals udstyr, både forebyggende og livreddende. Så nu frem med mere konkret, solidarisk støtte. Lige fra mundbind til respiratorer.