Kommentar
Læsetid: 3 min.

I Jeff Bezos’ supermarkedskæde får ansatte hverken sygedagpenge, mundbind eller handsker

Jeg har været i situationen før, skriver Informations USA-korrespondent. Under krigsretstilstanden i Polen, terrorangrebet i 2001 og børskrakket i 2008: Alle kriser lærer os noget nyt om vores generøsitet og sammenhold. Også denne pandemi
Jeff Bezos, der ejer Whole Foods, er verdens rigeste mand, men de ansatte får ikke løn under sygdom. De får ikke engang udleveret handsker og mundbind, selv om det bliver solgt på Bezos’ amazon.com, skriver korrespondent Martin Burcharth.

Jeff Bezos, der ejer Whole Foods, er verdens rigeste mand, men de ansatte får ikke løn under sygdom. De får ikke engang udleveret handsker og mundbind, selv om det bliver solgt på Bezos’ amazon.com, skriver korrespondent Martin Burcharth.

Lindsey Wasson

Udland
23. marts 2020

Det er morgen, og vi har allerede dagen forinden besluttet, at nu skal vi til stranden og gå en tur for at trække frisk havluft, kigge ud over Atlanterhavets bølger og tænke på familien i Danmark og Polen og nære venner i Sydeuropa.

Den forløbne uge har været anstrengende. Min kones studerende på Harvard University har måttet rømme campus. Undervisningen vil fra nu af foregå online. Nogle af dem vil hun ikke se igen.

Min arbejdsgang har været febrilsk og minder mig om andre omvæltninger i mit arbejde som korrespondent. Krigsretstilstanden i Polen i 1981. Terrorangrebet mod USA i 2001. Børskrakket på Wall Street i 2008.

Fælles for dem alle er en oplevelse af rådvildhed og uigennemskuelighed. En tyk tåge lægger sig for ens indre blik. Nogle ting virker uforklarlige. Nye informationer vælter ind hele tiden. De skal fordøjes og hurtigt omsættes til indsigt og overblik. Det er en udfordring.

Crane Beach ligger nogle kilometer fra Ipswich, Massachusetts, en af de første byer grundlagt af puritanerne i 1600-tallet. Stranden og klitterne er ufatteligt smukke.

Jeg ruller vinduet ned ved indgangen ind til det fredede område. Vagten træder ud af sit lille hus og siger smilende: »Beklager, vi har måttet lukke vores økologiske toiletter på grund af corona.«

Mange mennesker har valgt at gå tur på denne kolde og blæsende dag. Fra toppen af den sidste klit mødes vi af et usædvanligt syn: Familier med små børn har slået sig ned i hver sin gruppe med pæn afstand til hinanden på stranden. Trods vejret er legetøjet medbragt. Børn fra forskellige familier holdes adskilt. The new normal.

Supermarkedet

I Polen i 1981 kunne ingen hamstre. Hylderne var tømt i forvejen. Efter terrorangrebet den 11. september blev der hamstret i USA. Nu sker det igen.

I supermarkedet Whole Food, der sidste år blev opkøbt af Jeff Bezos fra Amazon, står vi i en lang kø foran kassen. En herre har lagt tre dusin æg i sin vogn. Hvad skal du bruge dem til, spørger min kone ham.

»Til at bage challa og kage,« lyder svaret.

Straks falder samtalen på huslige gøremål som at bage brød og lave syltetøj. Mel og gær er forsvundet fra hylderne.

Fyren bager surdejsbrød – noget, jeg aldrig har orket at tage fat i. Han tilbyder at komme med noget surdej til os. Sådan er det altså at leve i en tidsalder med en smittefarlig sygdom. Generøsitet og sammenhold.

Jeff Bezos, der ejer Whole Foods, er verdens rigeste mand, men de ansatte får ikke løn under sygdom. De får ikke engang udleveret handsker og mundbind, selv om det bliver solgt på Bezos’ amazon.com.

Italienske tilstande

Holdånden fejler ikke noget, heller ikke under Trump. Amerikanerne er vant til at klare sig uden forbundsstaten. Delstater og lokale myndigheder har taget sagen i egen hånd. Men det betyder desværre, at skoler kan være lukket i én delstat, mens de forbliver åbne i nabostaten.

I medierne advarer sundhedseksperter mod »italienske tilstande«.

En ældre ven i Rom fortæller, at han og hustruen lever i karantæne. Han har overlevet kræft, hun leukæmi.

»Det værste er, at vi ikke må se vores børn og børnebørn,« skriver han og tilføjer dystert: »Vi har hørt, at situationen i USA kan blive værre end i Italien, fordi USA ikke har et nationalt sundhedssystem.«

En anden ven i Rom, født ti år efter den spanske syge raserede Europa i 1917-18, udviser en god portion galgenhumor: »Som I ved, er vi gamle italienere for dyre at holde i live. Virussen giver staten et bekvemt påskud til at spare på pensionsydelser og skabe balance på statsbudgettet,« skriver han.

»Men selv om jeg har levet et alt for langt liv og føler mig lidt træt og ikke har spor imod at flyve op i ateisternes paradis, har jeg ikke til sinds at stille disse listige formidlere af pesten tilfredse.«

Det er måske en god idé at gøre lidt grin med en usynlig fjende. Fremover får vi brug for masser af humor. Det ved dem, der har levet længst, bedst.

 

Serie

Hverdag med corona

Informations korrespondenter og skribenter skriver dagbog om deres hverdag med coronavirus, og om hvordan det påvirker de lande, de hver især bor i.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Nej, manden er ikke blevet milliarder for sjov. Mange har betalt en stor pris for at det har kunnet lade sig gøre. Og gør det forsat med livet som indsats.

Er det det "moderne" samfund vi ønsker os i Danmark?

Nej vel.

Gudske tak og lov vi har en socialdemokratisk regering i en krise som denne. Tænk bare vis Alex Vanopslagh var statsminister. Bare rolig. Det er ikke tilfældet.

Martin Sørensen, John Andersen, Fam. Tejsner, Karsten Aaen, Dagmar Christiandottir, Carsten Hansen, Torben Bruhn Andersen, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Henrik Leffers, Lars Løfgren, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Anders Graae, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Mogens Holme, Carsten Mortensen, Tommy Clausen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

MB; find en anden butik, hvor udstyret til personalet er i orden, også for din egen skyld! - og lad Bezos "sulte"!

Britta Hansen, Erik Karlsen, John Andersen, Dagmar Christiandottir, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , Per Torbensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er dybt problematisk, at Bezos sidder på Whole Food, der er den bedste forhandler af sunde og giftfri varer i byerne.
Imidlertid har det jo tidligere vist sig, at han kan presses - som Bernie Sanders førte en kampagne for 15 dollars mindsteløn, som Bezos tilsidst accepterede.
Man skal imidlertid være klar over, at hvor benhårdt han kører på: i de første mange år drev han Amazon med kæmpeunderskud - med bevidstheden om på et tidspunkt at kunne vende sit held.

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Yes, Jeppe. Det er dag godt med en Social demokratisk regering, da alle på højre fløjen jo er at sammenligne med typer som Bezos.

PS. Du glemte at får order "neoliberal" med i din kommentar som du plejer.

Svend Erik Sokkelund

Vi har selv gjort Jeff Bezos til verdens rigeste man, med vores egne penge. Fordi det er så nemtat handle hos Amazon...
Brug i stedet lidt tid & omtanke på at handle lokalt.

Martin Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Erik Karlsen, Jacob Johansen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Svendsen, Arne Albatros Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Jeg har boycuttet Amazon i de sidste fem år eller mere. Desværre ser det ikke ud til at have nogen effekt, firmaet bare vokser og vokser uden at tage notits af mig. Hvad gør jeg?

Martin Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den eneste måde at bringe amazon ned i format, hvad der er tiltrængt, er at sikre folk et alternativ på arbejdsmarkedet.
Der er ingen tvivl om, at vi har oplevet en forandring af samfundet, som vi aldrig er blevet spurgt om, og som vi derfor ingen indflydelse har haft på: at vores produktive samfund er blevet til ét, hvor vi billedligt talt klipper hinanden. Det er ikke sundt, kan vi se - det er nødvendigt, at vi fremover placerer mere produktion lokalt og nationalt, ikke mindst for i tiden fremover at minimere trækket på finanserne. Hvad vi bruger indenfor landets grænser, er vi selv herrer over.
Et godt eksempel er omstillingen til fremstilling af de nødvendige produkter til sundhedsvæsenet, som flere virksomheder nu foretager.

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Er prekariatet ikke et for længst accepteret vilkår på arbejdsmarkedet?
https://da.wikipedia.org/wiki/Prekariat

Brian W. Andersen

@ Jeppe Lindholm

Tænk bare hvis.... Nej tak, jeg får rigeligt ondt i hovedet ved tanken om at der både er nogle som har valgt at Alex Vanopslagh skal være partileder og mange som har stemt på at han skal være folketingsmedlem. Jeg har aldrig anset ham for at være politiker, hverken da han var aktiv i LAU's ungdomspolitik og senere i Københavns Borgerrepræsentation eller nu hvor han sidder i tre af Folketingets mest magtfulde udvalg.

Han er lobbyist i enhver betydning af ordet. Han har helt målrettet uddannet sig til at være det, lige fra bachelorstuderende i statsvidenskab til Public Affairs studerende hos Landbrug og Fødevarer. Efter 3 år som Public Affairs konsulent hos Grace PA, der både er en del af Dansk Industri og af AmCham (The American Chamber of Commerce), stemte danske vælgere ham direkte fra dette job og ind i Folketinget.

Jeg tror ikke på at hans loyaliteter og ambitioner er skiftet det mindste i forbindelse med jobskiftet fra levebrødslobbyist til folketingspolitiker, så bare tanken om at han en dag kunne besidde en ministerpost er alt for ubehagelig. Jeg er i forvejen ikke det mindste tryg ved at han den ene dag sidder med fortrolige oplysninger i Folketingets Erhvervsudvalg og Beskæftigelsesudvalg for den næste dag at sidde i lukkede rundbordssamtaler som denne: https://amcham.dk/events/policy-committee-with-alex-vanopslagh-la

Det føles for meget som den perfekte opskrift på at kaste hele resten af samfundet helt ukritisk i hænderne på moralsk afstumpede milliardærer som Jeff Bezos.

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Jeppe Lindholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

same story, different day !

Jeppe Lindholm

Danmark har også sin helt egen "Jeff Bezos"... Hvem? Ja det må du selv gætte.

Carsten Svendsen

@Jeppe Lindholm
Hr. Povlsen :o)