Joe Bidens akilleshæl er Californien, hvor han risikerer at score nul delegerede

Efter comebacksejren i South Carolinas primærvalg bliver det ramme alvor for Joe Biden på ’Super Tuesday’. Tirsdag skal han vinde fire sydstater, nå over 15 procentbarrieren i Californien og sikre et acceptabelt resultat i Texas for at holde trit med venstrefløjskandidaten Bernie Sanders
Spærregrænsen på 15 procent af vælgerne kan muligvis blive en kæmpe hovedpine for Joe Biden, der praktisk talt har været fraværende i delstaten Californien, mens Bernie Sanders har opbygget en stor kampagneorganisation og stemt dørklokker i en million husstande. I meningsmålinger taget inden primærvalget i South Carolina lå den tidligere vicepræsident kun lige over spærregrænsen i Californien.

Spærregrænsen på 15 procent af vælgerne kan muligvis blive en kæmpe hovedpine for Joe Biden, der praktisk talt har været fraværende i delstaten Californien, mens Bernie Sanders har opbygget en stor kampagneorganisation og stemt dørklokker i en million husstande. I meningsmålinger taget inden primærvalget i South Carolina lå den tidligere vicepræsident kun lige over spærregrænsen i Californien.

AL DRAGO

Udland
3. marts 2020

Tirsdag aften til Super Tuesday vil alles øjne være rettet mod primærvalgene i USA’s to mest befolkningsrige delstater: Californien og Texas. Tilsammen råder de to delstater over halvdelen af de delegerede, der tirsdag skal vælges i 14 delstater til demokraternes partikongres.

Regner man alle de delegerede sammen fra de 14 tirsdagsvalg, udgør de en tredjedel af de i alt godt 4.000 delegerede til kongressen i juli. Det er første gang i USA’s historie, at så mange delegerede står på spil på en enkelt dag. Årsagen er, at Californien har rykket sin valgdag fra juni frem til den 3. marts.

Tidligere vicepræsident Joe Bidens overvældende sejr i South Carolina lørdag og Pete Buttigiegs og Amy Klobuchars beslutning om at droppe ud af valgkampen har omfordelt kortene og skabt større usikkerhed om udfaldet af Super Tuesday.

Indtil for nylig blev det anset for sandsynligt, at senator Bernie Sanders ville vinde et forspring i antal delegerede, som ingen af rivalerne kunne indhente i de tilbageværende 32 primærvalg.

Men den forudsigelse kan blive gjort til skamme, hvis Biden vinder fire sydstater, hvor sorte vælgere udgør en betydelig del af den demokratiske vælgerskare, og på samme tid ligger over spærregrænsen på 15 procent af stemmeandelen i Californien og klarer sig hæderligt i Texas.

I Texas viser meningsmålinger, at Biden bliver nr. 2 og vinder et betragteligt antal delegerede, dog færre end Sanders. I ingen af de andre delstater, bortset fra Virginia, tyder noget på, at Biden kryber over spærregrænsen.

Spærregrænsen på 15 procent af stemmerne kan således blive den faktor, der afgør, hvor langt bagud Biden vil være efter Sanders i antal delegerede efter Super Tuesday.

Bidens hovedpine

Reglen blev vedtaget i 1988 for at reducere et stort felt til to eller tre præsidentkandidater. En kandidat skal enten vinde 15 procent af stemmerne i en enkelt kongresvalgkreds eller i hele delstaten for at optjene delegerede. Hvis man er under spærregrænsen, uddeles spildte stemmer proportionalt til kandidater med over 15 procent.

I Californien kan denne barriere muligvis blive en kæmpe hovedpine for Biden, der praktisk talt har været fraværende i delstaten, mens Sanders har opbygget en stor kampagneorganisation og stemt dørklokker i en million husstande. I meningsmålinger taget inden primærvalget i South Carolina lå den tidligere vicepræsident kun lige over spærregrænsen i Californien.

Hvis Biden ryger under 15 procent, og mangemilliardæren Michael Bloomberg gør det samme, vil Sanders vinde alle 415 delegerede i Californien og sikre sig et forspring, der kan blive meget svært – ja, næsten umuligt – at indhente for nogen anden kandidat.

Bidens udfordring besværliggøres yderligere af, at et flertal af vælgerne i Californien har stemt tidligt – altså inden hans comebacksejr i South Carolina.

I Texas er udsigten noget bedre for Biden, selv om mange af vælgerne i denne delstat også har sat deres kryds tidligt. Meningsmålinger antyder, at han vil blive nr. 2, og han kan blot håbe på, at de to andre mulige levedygtige kandidater – Bloomberg og senator Elizabeth Warren – ryger under spærregrænsen. Det betyder nemlig, at Biden vil dele deres delegerede med Sanders.

Hvis det scenarie udfolder sig i Texas, og Biden samtidig ligger over spærregrænsen i Californien og vinder i de fire sydstater, vil han score nok delegerede på Super Tuesday til at ligge behageligt tæt på frontløberen Sanders.

Det er kun i den situation, at de tilbageværende kandidater – Bloomberg og Warren – formentlig vil bøje sig for virkeligheden og tage afsked med valgkampen. Herefter kan et hestevæddeløb mellem de to førende præsidentkandidater begynde.

Udforsk kortet: Så mange delegerede er i spil på Super Tuesday

 

38 procent af de delegerede til demokraternes primærvalg bliver afgjort på Super Tuesday. Der er stor forskel på, hvor mange delegerede der er på spil i delstaterne, men Californien og Texas vægter særligt tungt. RealClear Politics laver et gennemsnit af en række meningsmålinger, og kortet her viser de kandidater i de enkelte delstater, som står til mindst 15 procents opbakning. Flere delstater har ikke pålidelige målinger, så de er udeladt. Amerikansk Samoa med 6 delegerede og 5 superdelegerede mangler på kortet. Kilde: Realclearpolitics.com | Infografik: Rasmus Raun Westh

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hvis man ikke vinder Californien vinder man ikke præsidentvalget.

Torben K L Jensen

Nu er Trump heller ikke demokrat - eller hur.

Torben K L Jensen

Det jeg mener er at man ikke bliver demokratisk præsidentkandidat hvis man ikke vinder Californien.