Nyhed
Læsetid: 6 min.

Kina spreder konspirationsteorier for at ændre sit image som smittespreder

Et fly til Italien fyldt med læger og vilde anklager om, at det i virkeligheden er USA’s militær, der har angrebet Kina med coronavirus. Det er del af offensive kinesiske forsøg på at skrive en alternativ fortælling, som slører Kinas ansvar i den globale pandemi – og som sælger landets autoritære styre som overlegent i forhold til vestlige demokratier
Torsdag ankom et fly fra Kina til Italien fyldt med tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

Torsdag ankom et fly fra Kina til Italien fyldt med tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

Cheng Tingting

Udland
16. marts 2020

Italien tiggede og bad sine EU-partnere om hjælp. Det italienske sundhedssystem var ved at bryde sammen under coronavirussens voldsomme pres, og der var brug for alt fra ansigtsmasker til respiratorer.

Torsdag ankom hjælpen så endelig … men fra Kina.

Du ved, hvem dine virkelige venner er, når krisen rammer, og det er nu en udbredt opfattelse i Italien, at disse venner ikke findes i europæiske hovedstæder, men derimod i Beijing.

Og selv om det også lod til at være del af et propagandastunt fra kinesisk side – og viste sig langt fra at være ren filantropi – så var flyet, der torsdag ankom fra Kina til Italien også fyldt med virkelig og håndgribelig støtte. Om bord var stærkt tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

I det allerede EU-skeptiske Italien er det med til at forstærke en fortælling om, at resten af EU’s medlemslande har en grim vane med at lade Italien i stikken, når det virkelig brænder på. Det skete med finanskrisen, med flygtningekrisen og nu med coronakrisen.

»EU eksisterer ikke længere,« lød det i en rasende italiensk aviskommentar. »Kina hjælper os, mens EU lægger strikken om vores hals,« hed det i en anden.

At EU vender Italien ryggen, mens Kina støtter, er et narrativ, der spredes hastigt på sociale medier. Journalisten Giuseppe Minzolini skriver for det italienske nyhedsbureau AGI, at »sangen fra de kinesiske sirener« lyder stadig mere forførende, når »vores allierede lukker grænserne«, og når man samtidig kigger på USA’s præsident Donald Trumps »skødesløse« håndtering af pandemien.

Også udenrigsminister Luigi Di Maio har talt Kinas bidrag op og bruger det til at udskamme den manglende hjælp fra resten af EU’s side. »Sådan her ser solidaritet ud,« sagde han, da det kinesiske fly ankom. »Vi er ikke alene, der er folk ude i verden, som ønsker at hjælpe Italien.«

En propagandasejr

Kina har pludselig set en åbning for at score en propagandasejr. Landet er blevet anklaget for at sprede virus, men vil nu i stedet sprede et bedre image. Mens kineserne er begyndt at få smitten under kontrol, og den i stedet vokser dramatisk i omfang i Europa og USA, er Beijing gået i offensiven for at skrive en alternativ, positiv fortælling. I den kinesiske fortælling er den globale pandemi ikke Kinas skyld, det kinesiske styre er en eksemplarisk og ansvarlig international ven, og landets autoritære styre har håndteret virusudbruddet langt bedre end de kaotiske, blødsødne demokratier.

Men langt hen ad vejen lader den alternative kinesiske fortælling til at basere sig på et skrøbeligt grundlag af store udeladelser og konspirationsteorier.

Tag for eksempel det medicinske udstyr – fra ansigtsmasker til respiratorer – som Kina ud over Italien har stillet til rådighed for blandt andet Iran og Irak. Det bliver præsenteret som donationer, og det kinesiske kommunistpartis talerørsmedier beskriver med stor fanfare, hvordan »Kinas bidrag opnår respekt verden over«.

Men som blandt andet den italienske avis Il Foglio har kunnet dokumentere, så er der tale om, at modtagerlandene køber udstyret. Det er altså ikke en humanitær gestus fra kinesisk side.

Og så er der spørgsmålet om, hvor coronavirus kommer fra. Lige siden det første tilfælde af en coronapatient blev offentliggjort, har det været ukontroversielt, at smitten har sit epicenter i den kinesiske by Wuhan. Det har lederen af Kinas egen sundhedsstyrelse slået fast.

Men nu, hvor smitten har bredt sig til over 100 lande, har smittet 160.000 og dræbt næsten 6.000, så har det kinesiske styre travlt med at forhindre, at ansvaret for det vil klæbe sig til Kina. Regeringen har fortalt kinesiske journalister, at de ikke længere skal rapportere, at virussen kommer fra Kina, og udenlandske medier og politikere er blevet anklaget for at politisere coronavirussen, når de påpeger dens oprindelse. »Det er helt og aldeles FORKERT og UPASSENDE at kalde det den kinesiske coronavirus,« skrev Hua Chunying, talskvinde i Kinas udenrigsministerium, på Twitter torsdag.

Kommunistpartiet legitimerer i høj grad sig selv over for folket som beskytteren af Kinas ære, og hvis der er den mindste skønhedsplet – for ikke at tale om en så stor en som coronavirussen – vil det i kommunistpartiets selvforståelse skade dets anseelse i den kinesiske befolkning.

»Den kinesiske propagandakampagne forsøger at omdirigere opmærksomheden væk fra den kinesiske regerings tidligere fejlslagne reaktion på smitten ved at skabe en kontrovers om, hvor virussen opstod – uden på noget tidspunkt at have tilvejebragt beviser for, at den ikke opstod i Kina,« siger Steve Tsang, leder af kinainstituttet på SOAS i London, til Financial Times.

Stærkt lederskab

Nu forsøger Beijing også at udbrede historien om, at det kinesiske styre har håndteret epidemien fremragende, selv om det i starten blev anklaget for at mørklægge smittet og forhindre livsvigtig information i at nå ud til befolkningen og omverdenen – hvilket førte til, at coronavirussen fik lov til at sprede sig ukontrolleret i begyndelsen. Nu lyder det fra Kinas udenrigsministerium, at landets »indsats for at bekæmpe epidemien har givet omverdenen tid til at forberede sig«. Og i en kæmpe mediekampagne bliver udviklingen i Kina koblet sammen med de kaotiske forhold i udlandet, fremstillet som en sejr for den kinesiske tilgang, der beskrives som karakteriseret af kommunistpartiets »stærke lederskab« anført af præsident Xi Jinping.

»Nu bliver situationen bedre, og han vil vise, at hans lederskab har været en succes,« siger Minxin Pei, ekspert i kinesisk politik fra Claremont McKenna College i USA, om præsident Xi til The Washington Post. »Budskabet er, at vi til sammenligning skal se Vestens reaktion som kluntet og inkompetent.«

USA står bag

Det kinesiske regime sprænger dog rammerne for almindeligt politisk spin ved nu at sprede konspirationsteorier om, at det i virkeligheden var det amerikanske militær, som står bag coronaepidemien.

»Det var måske USA’s hær, som bragte pandemien til Wuhan. Vær transparent! Gør jeres data offentlige. USA skylder os en forklaring!« skrev Zhao Lijian, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, på Twitter torsdag.

Zhao har ikke på nogen måde frembragt beviser for sin påstand. Fredag strammede han dog sit udsagn endnu en gang ved på Twitter at dele et link til en artikel på en hjemmeside, der er kendt for at udbrede konspirationsteorier. Den pågældende artikel påstår, at virussen opstod i USA.

En anden talsmand påstår, at »det internationale samfund, inklusive USA, har forskellige holdninger til, hvor virussen stammer«, og kinesiske medier, der styres af kommunistpartiet, siger, at »den kinesiske offentlighed deler mistanken« om, at virussen stammer fra USA.

De kinesiske påstande har fået et politisk efterspil. David Stilwell, der er USA’s topdiplomat for Asien, har skarpt kritiseret udmeldingerne fra Kinas udenrigsministerium, og Kinas ambassadør i USA, Cui Tiankai, blev indkaldt til et møde i USA’s udenrigsministerium fredag.

»Kina forsøger at fjerne opmærksomheden fra dets rolle med at have startet en global pandemi uden at have informeret verden om det,« siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters. »At udbrede konspirationsteorier er farligt og latterligt. Vi ønsker at gøre det klart over for den kinesiske regering, at vi ikke vil tolerere det. Det gør vi af hensyn til Kinas befolkning og for hele verden.«

Victor Shih, en ekspert i kinesisk politik fra University of California i San Diego, mener, at de kinesiske påstande om, at det amerikanske militær skulle stå bag coronavirussen, formentlig skal ses som en afledningsmanøvre, der har til mål at sløre Kinas egen indsats. Men han siger samtidig, at det er en stærkt bekymrende mulighed, at de kinesiske topledere selv tror på postulatet.

»Hvis lederskabet virkelig tror på den amerikanske regerings skyld,« advarer Victor Shih i The New York Times, »så kan det reagere på en måde, som på dramatisk vis kan gøre forholdet mellem de to lande endnu værre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Øv - Hvad fanden er det for en gang propaganda og så lige nu hvor den fleste lande har accepteret Kina´s måde at gøre tingene på har vist sig at være den rigtige. Angående konspirationsteorierne mindes jeg at Gøttske fra Information var én af de første der bragte det til torvs med afskrevne artikler fra Wall Street Journal. Lad nu det ligge - alvorlige tider kommer og her vil jeg afslutte med Deng Zhiao Peng´s vise ord ; "Det betyder mindre hvilken farve katten har - bare den fanger mus" - I dette tilfælde - redder menneskeliv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Dahl, Anders Graae, Alvin Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Hans Aagaard og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

15/mar/2020

Ja, stop (forbyd på FN-plan) Kinas pro-
duktion (og forbrug) af virus-skabende
dyr, på Kinas såkaldte “wet markets” !!!

Med bekymret hilsen
Claus

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Sören Tolsgaard, Birte Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Marian Steffensen

Hold da op en tendentiøs artikel. I det hele taget falder Information i den grad på halen for USA. Ubegribeligt. Og i hvert fald på ingen måde nogen neutral og upolitisk formidling. Jeg er træt af at læse amerikanske interviews og forskningsresultater fra Yale. Brug dog europæisk ekspatise også. Ellers magter jeg i hvert fald ikke at fortsætte med at abonnere på Information.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels-Holger Nielsen, Søren Dahl, Anders Graae, Hans Aagaard, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Det er Kina og kun Kina der æder alt og jeg siger alt, der kan bevæge sig ved egen kraft. Flagermus fyldt med vira der er helt ukendte for menneskeheden. Når de blander det hele sammen på deres wet markeder skal det gå helt galt. At de render for ansvaret er helt forventeligt!

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Sören Tolsgaard og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Hundehandlere som Trump og kinesiske ledere vil altid, når noget går galt, lede efter nogen at kaste skylden på, og håbe at tilstrækkelig mange tror på det, hvis de gentager det tit nok.

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Det værste ved denne form for ansvarsfraskrivelse er vel, at det derved forhindres at lukke wet markederne effektiv. I forvejen er det chockerende, at disse kun er lukket midlertidigt!

Hvis ikke vi stopper med at byde vilde og 'produktions'dyr elendige forhold i kulturens, vanens og profittens interesse, må vi vel forvente at se den ene katastrofe efter den anden i form af ukendte virusser, MRSA, forurenet grundvand m.v.

Derfor gælder det os lige så meget som kineserne, at gøre op med vores uvaner og absolut mindske, om muligt helt stoppe konsum af dyr.

Peter Beck-Lauritzen, Sören Tolsgaard, Birte Pedersen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Når man bor i en slavestat, må man forvente at tyranernes propaganda er mere løgn end sandhed. Rejs jer dog op Kinesere, vælte de røvhuller som undertrykker jer!

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Og hvor er det så lige denne her virus for alvor breder sig? Yes, de frie rige vestlige lande.

Nu er det jo ikke kinerserne, der har spredt virus, men dem, der har tilladt indrejse af smittede mod bedre vidende.

»Kina forsøger at fjerne opmærksomheden fra dets rolle med at have startet en global pandemi uden at have informeret verden om det,« siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters. Er den udtalelse "uden at have informeret verden om det" faktatjekket af Information?

Også tak til Information for den vigtige afsløring af, at Kineserne med et BNP per indbygger på 9.771 US Dollars, tager betaling for varer og tjenesteydelser til Italien, der har et BNP per indbygger på 34.483 US Dollar (2018).

Kent Nørregaard

Der kommer et efterspil og det kan meget vel blive dyrt for Kina. Meget muligt at den efterfølgende økonomiske krise giver nye muæigheder for at hive kinesiske produktionsjobs til andre dele af verden.

Som minimum skal rejser til og fra Kina underlægges restriktioner. Når styret storlyver om alvoren og hvad der egenligt foregår kun for senere at score billige point på at tilbyde lidt hjælp til at slukke den brand man selv havde startet hopper kæden sku' af. Mere usympatisk blover det ikke.

Heldigvis kan man begynde at lure hvor varer er produceret og vælge kinesisk fra.

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Således talte Zarahustra:

Højt oppe i lufthavet fulgte Covid-19 den gamle Silkevej, tog sin told i Qum og på perserrigets karavaneveje; fløj over Golfen til Det lykkelige Arabien, nåede Italiens havne og handelsbyer, den iberiske halvø og de nordatlantiske kyster; læg hertil de indiske riger og Indonesien, Afrika og Amerika, ingen vil gå fri, før plagen har hærget de fjerneste afkroge, før Fugl Fønix genopstår af forvandlingens ild.

Tommy Clausen

Ja, den Gule fare, herger overalt , løgn bekæmpes med løgn, sandhed er ilde set...

Peter Beck-Lauritzen

Fake news, - kære Trump, det er åbenbart ikke kun dig, der behersker dette fænomen. Hvad kan du lære af, at det nu er kineserne, der (igen) "fører sig frem på flade dæk"? Intet, sikkert, absolut intet. Det er dog foruroligen for alle os andre!
Hvad skal italienerne mon yde til gengæld? Kinesere gør intet gratis! Næste afstemning i EU, mod/om Kina, vil afsløre det! Se på grækerne, efter at Kina hjalp dem ud af IMF/La Gardes "spændetrøje", ved at købe Piræus havn.