Læsetid: 6 min.

Kina spreder konspirationsteorier for at ændre sit image som smittespreder

Et fly til Italien fyldt med læger og vilde anklager om, at det i virkeligheden er USA’s militær, der har angrebet Kina med coronavirus. Det er del af offensive kinesiske forsøg på at skrive en alternativ fortælling, som slører Kinas ansvar i den globale pandemi – og som sælger landets autoritære styre som overlegent i forhold til vestlige demokratier
Torsdag ankom et fly fra Kina til Italien fyldt med tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

Torsdag ankom et fly fra Kina til Italien fyldt med tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

Cheng Tingting

16. marts 2020

Italien tiggede og bad sine EU-partnere om hjælp. Det italienske sundhedssystem var ved at bryde sammen under coronavirussens voldsomme pres, og der var brug for alt fra ansigtsmasker til respiratorer.

Torsdag ankom hjælpen så endelig … men fra Kina.

Du ved, hvem dine virkelige venner er, når krisen rammer, og det er nu en udbredt opfattelse i Italien, at disse venner ikke findes i europæiske hovedstæder, men derimod i Beijing.

Og selv om det også lod til at være del af et propagandastunt fra kinesisk side – og viste sig langt fra at være ren filantropi – så var flyet, der torsdag ankom fra Kina til Italien også fyldt med virkelig og håndgribelig støtte. Om bord var stærkt tiltrængt medicinsk udstyr og et hold af kinesiske læger og sygeplejersker, der alle er veteraner fra Kinas egen coronakamp.

I det allerede EU-skeptiske Italien er det med til at forstærke en fortælling om, at resten af EU’s medlemslande har en grim vane med at lade Italien i stikken, når det virkelig brænder på. Det skete med finanskrisen, med flygtningekrisen og nu med coronakrisen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Tommy Clausen
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Britta Hansen
  • Olaf Tehrani
  • Poul Anker Sørensen
  • Erik Karlsen
Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Olaf Tehrani, Poul Anker Sørensen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Øv - Hvad fanden er det for en gang propaganda og så lige nu hvor den fleste lande har accepteret Kina´s måde at gøre tingene på har vist sig at være den rigtige. Angående konspirationsteorierne mindes jeg at Gøttske fra Information var én af de første der bragte det til torvs med afskrevne artikler fra Wall Street Journal. Lad nu det ligge - alvorlige tider kommer og her vil jeg afslutte med Deng Zhiao Peng´s vise ord ; "Det betyder mindre hvilken farve katten har - bare den fanger mus" - I dette tilfælde - redder menneskeliv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Dahl, Anders Graae, Alvin Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Hans Aagaard og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

15/mar/2020

Ja, stop (forbyd på FN-plan) Kinas pro-
duktion (og forbrug) af virus-skabende
dyr, på Kinas såkaldte “wet markets” !!!

Med bekymret hilsen
Claus

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Sören Tolsgaard, Birte Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Marian Steffensen

Hold da op en tendentiøs artikel. I det hele taget falder Information i den grad på halen for USA. Ubegribeligt. Og i hvert fald på ingen måde nogen neutral og upolitisk formidling. Jeg er træt af at læse amerikanske interviews og forskningsresultater fra Yale. Brug dog europæisk ekspatise også. Ellers magter jeg i hvert fald ikke at fortsætte med at abonnere på Information.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels-Holger Nielsen, Søren Dahl, Anders Graae, Hans Aagaard, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Det er Kina og kun Kina der æder alt og jeg siger alt, der kan bevæge sig ved egen kraft. Flagermus fyldt med vira der er helt ukendte for menneskeheden. Når de blander det hele sammen på deres wet markeder skal det gå helt galt. At de render for ansvaret er helt forventeligt!

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Sören Tolsgaard og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Hundehandlere som Trump og kinesiske ledere vil altid, når noget går galt, lede efter nogen at kaste skylden på, og håbe at tilstrækkelig mange tror på det, hvis de gentager det tit nok.

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Det værste ved denne form for ansvarsfraskrivelse er vel, at det derved forhindres at lukke wet markederne effektiv. I forvejen er det chockerende, at disse kun er lukket midlertidigt!

Hvis ikke vi stopper med at byde vilde og 'produktions'dyr elendige forhold i kulturens, vanens og profittens interesse, må vi vel forvente at se den ene katastrofe efter den anden i form af ukendte virusser, MRSA, forurenet grundvand m.v.

Derfor gælder det os lige så meget som kineserne, at gøre op med vores uvaner og absolut mindske, om muligt helt stoppe konsum af dyr.

Peter Beck-Lauritzen, Sören Tolsgaard, Birte Pedersen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Når man bor i en slavestat, må man forvente at tyranernes propaganda er mere løgn end sandhed. Rejs jer dog op Kinesere, vælte de røvhuller som undertrykker jer!

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Nu er det jo ikke kinerserne, der har spredt virus, men dem, der har tilladt indrejse af smittede mod bedre vidende.

»Kina forsøger at fjerne opmærksomheden fra dets rolle med at have startet en global pandemi uden at have informeret verden om det,« siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters. Er den udtalelse "uden at have informeret verden om det" faktatjekket af Information?

Også tak til Information for den vigtige afsløring af, at Kineserne med et BNP per indbygger på 9.771 US Dollars, tager betaling for varer og tjenesteydelser til Italien, der har et BNP per indbygger på 34.483 US Dollar (2018).

Kent Nørregaard

Der kommer et efterspil og det kan meget vel blive dyrt for Kina. Meget muligt at den efterfølgende økonomiske krise giver nye muæigheder for at hive kinesiske produktionsjobs til andre dele af verden.

Som minimum skal rejser til og fra Kina underlægges restriktioner. Når styret storlyver om alvoren og hvad der egenligt foregår kun for senere at score billige point på at tilbyde lidt hjælp til at slukke den brand man selv havde startet hopper kæden sku' af. Mere usympatisk blover det ikke.

Heldigvis kan man begynde at lure hvor varer er produceret og vælge kinesisk fra.

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Således talte Zarahustra:

Højt oppe i lufthavet fulgte Covid-19 den gamle Silkevej, tog sin told i Qum og på perserrigets karavaneveje; fløj over Golfen til Det lykkelige Arabien, nåede Italiens havne og handelsbyer, den iberiske halvø og de nordatlantiske kyster; læg hertil de indiske riger og Indonesien, Afrika og Amerika, ingen vil gå fri, før plagen har hærget de fjerneste afkroge, før Fugl Fønix genopstår af forvandlingens ild.

Peter Beck-Lauritzen

Fake news, - kære Trump, det er åbenbart ikke kun dig, der behersker dette fænomen. Hvad kan du lære af, at det nu er kineserne, der (igen) "fører sig frem på flade dæk"? Intet, sikkert, absolut intet. Det er dog foruroligen for alle os andre!
Hvad skal italienerne mon yde til gengæld? Kinesere gør intet gratis! Næste afstemning i EU, mod/om Kina, vil afsløre det! Se på grækerne, efter at Kina hjalp dem ud af IMF/La Gardes "spændetrøje", ved at købe Piræus havn.