Nyhed
Læsetid: 7 min.

Kinesere tog coronavirus med til Irans hellige by, og nu spreder den sig til hele Mellemøsten

Coronaudbruddet har ramt Iran, og vicepræsidenten, 23 parlamentarikere og flere tusinde iranere er smittet med virusset. Alt tyder på, at udbruddet skyldes de kinesere, der bor i den hellige by Qom. Byen er et centrum for shiamuslimske pilgrimme og internationale studerende på ayatollahernes præsteseminarer. Herfra har den spredt sig til resten af Mellemøsten
Alt tyder på, at det coronaudbrud, der ifølge BBC Persian allerede har kostet mindst 210 iranere livet, peger tilbage på Irans hellige by Qom. I den iranske by Arak bliver busserne vasket og rengjort med desinfektion for at bekæmpe coronavirus.

Alt tyder på, at det coronaudbrud, der ifølge BBC Persian allerede har kostet mindst 210 iranere livet, peger tilbage på Irans hellige by Qom. I den iranske by Arak bliver busserne vasket og rengjort med desinfektion for at bekæmpe coronavirus.

Ritzau Scanpix

Udland
6. marts 2020

Da det iranske sundhedsministerium indkaldte til en pressekonference om coronavirusset, stod vicesundhedsministeren, Iraj Harirchi, klar til at besvare journalisternes spørgsmål. Badet i sved tørrede han panden med den ene serviet efter den anden, og indimellem sine svar kunne han ikke holde en hosten tilbage.

Et parlamentsmedlem fra byen Qom havde forinden påstået, at 50 beboere allerede havde mistet livet på grund af coronavirusset.

»Jeg træder tilbage, hvis det virkelige tal er bare det halve eller det kvarte af 50,« insisterede vicesundhedsministeren, mens han manede befolkningen til ro og understregede, at præstestyret »næsten havde stabiliseret« udbruddet.

På et tidspunkt spurgte han en medarbejder, om man ikke kunne åbne et vindue. Han havde det tydeligvis varmt.

Et døgn senere var han selv testet positiv for virusset.

Alt tyder på, at det coronaudbrud, der ifølge BBC Persian allerede har kostet mindst 210 iranere livet, peger tilbage på en af Irans helligste byer Qom. Byen er en populær destination for shiamuslimske pilgrimme og et centrum for internationale studerende på ayatollahernes præsteseminarer.

Herfra har virusset allerede spredt sig til hele landet, og næstefter Kina er Iran det land, der er hårdest ramt. Siden har udenlandske pilgrimme taget virusset med sig hjem til blandt andet Irak, Pakistan, Afghanistan, Kuwait, Oman, Libanon, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.

Kinesernes skyld

Enhver, der har været i Qom, ved, at byen plejer at summe af liv. Millioner af pilgrimme fra hele verden strømmer hvert år til den hellige by, hvor Fatemeh Masoumeh, en af shiamuslimernes helgener, ligger begravet.

Hendes mausoleum er et pragteksempel på iransk arkitektur. Det første, man lægger mærke til, er den skinnende guldkuppel og den himmelblå mosaik, der dækker helligdommens smukke ydre, og så snart man træder indenfor, føles det ikke, som om man befinder sig i Iran længere. De fremmede sprog – for det meste arabisk, urdu og dari – overdøver ofte de iranere, der alle beder Masoumeh om frelse og helbredelse.

Et par kilometer derfra, tæt på byens motorvej til Teheran, bor flere hundrede kinesiske islamstuderende. Og efter at lederen for et medicinsk universitet i Iran ifølge iranske medier slog fast, at Qoms kinesiske studerende var årsagen til virussets udbrud, er de på alle beboerne i byens læber.

Sheikh Sadeqi underviser selv i islamisk ret på et præsteseminarium, der har en håndfuld elever fra Kina:

»Så snart jeg hørte om virusset, skyndte jeg mig at tage hele familien med på hospitalet. Jeg havde jo gået op og ned ad eleverne i flere uger. Og hvem ved, hvornår den første blev syg,« siger han over telefonen.

I mellemtiden er byen blevet til noget, der ligner en spøgelsesby. Skolerne, præsteseminarierne og universitetet er lukkede, vejene er tomme og moskeerne mangler både deres imam og menighed. Byens største supermarked, Kowsar, er en af de få butikker, der har åbent, og den er begyndt at køre dagligvarer ud med maskerede bude på motorcykler for at undgå, at smitten breder sig.

»Alle i Qom er bange. Apotekerne og butikkerne har hverken masker eller håndsprit tilbage, og hvis du er heldig, kan du købe en maske for 50.000 toman på det sorte marked. Den kostede 2.000 toman for en uge siden,« fortæller Sheikh Sadeqi.

For første gang i den islamiske republiks historie aflyste regeringen fredagsbønnen i sidste uge. Men på trods af mange forsøg på at lukke landets mange mausoleer, der tiltrækker mange både iranske og udenlandske turister, insisterer Qoms lærde på at holde Fatemeh Masoumehs mausoleum åben.

»Vi betragter denne helligdom som et sted for helbredelse. Det betyder, at folk skal komme her for at helbrede sig fra åndelige og fysiske sygdomme,« fortalte Sayed Mohammad Saeedi, leder af Masoumehs mausoleum, til en folkemængde efter en fællesbøn i mausoleet.

Flere klip, der er gået viralt blandt iranere på Twitter, viser, hvordan en mand og en lille dreng med tungen slikker helligdommen for at vise, at Masoumeh er immun over for virusset.

Skiftende forklaringer

Siden de kinesiske studerende fik skylden for udbruddet, har lederen af deres præsteseminarium, der huser mere end 40.000 internationale studerende, afvist, at de er årsagen til udbruddet.

Men mange i Qom tror ikke på ham:

»Han lyver. Det er jo kun, fordi mullaherne ikke vil have, at byen skal vende sig mod dens studerende, at de siger det. Man kan ikke tro på noget, de siger,« siger Amir, der arbejder som frisør i byen, over WhatsApp.

Siden det første tilfælde blev opdaget, har regeringen flere gange skiftet årsagsforklaring, men forklaringerne fører alle sammen tilbage til kinesere i Qom. Ifølge Minoo Mohraz, en embedsmand fra sundhedsministeriet, mener man nu, at virusset »skyldes de kinesiske arbejdere, der lige nu arbejder i Qom«.

De skiftende forklaringer har gjort, at iranerne ikke længere ved, hvad de skal tro på. Mens det officielle dødstal onsdag var på 92, meldte BBC Persian om mindst 210 dødsfald allerede i sidste uge, herunder to iranske parlamentsmedlemmer.

Næstformanden for det iranske parlament fortalte på iransk stats-tv, at mindst 23 politikere i det iranske parlament er testet positive for virusset. En af dem er landets vicepræsident og den højest rangerede kvinde i regeringen, Masoumeh Ebtekar. Hun deltog den 26. februar i et møde med præsident Rouhani og resten af regeringen, og nu frygter man, at hun kan have smittet flere højtstående medlemmer af regeringen.

Senest mistede rådgiveren for landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, livet som følge af virusset. 

Da den iranske vicesundhedsminister, Iraj Harirchi, forleden besvarede journalisternes spørgsmål om coronavirussets udbrud i Iran, tørrede han sved af panden med den ene serviet efter den anden, og indimellem sine svar kunne han ikke holde en hosten tilbage. Et døgn senere blev han testet positiv for coronavirus.

Da den iranske vicesundhedsminister, Iraj Harirchi, forleden besvarede journalisternes spørgsmål om coronavirussets udbrud i Iran, tørrede han sved af panden med den ene serviet efter den anden, og indimellem sine svar kunne han ikke holde en hosten tilbage. Et døgn senere blev han testet positiv for coronavirus.

Mehdi Bolourian

Antallet af coronasmittede blandt Irans politiske elite er usædvanligt højt sammenlignet med andre lande i verden.

Alireza Ghasempour arbejder som sygeplejerske på hospitalet Kamkar i Qom, og han har delt en video på Twitter, hvor han fortæller, at han på én vagt så otte mennesker miste livet til virusset. Han tror ikke på de officielle tal fra regeringen.

»Hvornår stopper regeringen med at vise denne mangel på ansvarlighed,« spørger han til sidst i den et minut lange video.

Qom har ryddet to af byens hospitaler for at gøre plads til virusramte iranere. Hospitalernes operationsstuer, hjerteafdelinger, lungeafdelinger, ja, selv børneafdelingerne er overfyldte med iranere, der skal undersøges for virusset, mens de er i karantæne.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har beskyldt præsident Rouhanis regering for at skjule det reelle dødstal, men præsidenten svarede hurtigt igen og kaldte på sin hjemmeside amerikanernes beskyldninger for »propaganda« og uddybede:

»Coronavirusset bør ikke blive fjendens våben for at stoppe befolkningens arbejde og produktion i vores land.«

Udbruddet i Iran startede få dage før det iranske parlamentsvalg den 21. februar, hvor valgdeltagelsen på 42,6 procent var den laveste siden revolutionen i 1979. Landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, beskyldte i samme vendinger som sin præsident Irans fjender for at ville bruge coronavirusset til at skræmme befolkningen fra at stemme til valget.

Ramt på pengepungen

Mange i Qom har ikke forladt deres hjem i flere dage. Hussein Maddani, der plejer at køre taxa i sin gule Peugeot 405, har ikke været på arbejde i otte dage. De økonomiske sanktioner, der har haglet ned over Iran det seneste års tid, har allerede ramt ham hårdt på pengepungen, men udbruddet får ham til at frygte, at han ikke engang kan betale næste måneds husleje.

»Normalt ser jeg frem til en fridag eller to, hvor jeg kan være sammen med min familie. Men når du er tvunget til at være hjemme, er det pludselig svært at finde på noget at tage sig til,« siger han over telefonen.

Han fortæller, at hans kone er træt af at være spærret inde i huset, og at hans dreng på 13, Mohammad, er bange.

»Jeg kunne ikke holde ud at se dem lide på den måde. Så for at komme lidt ud i torsdags brugte vi ekstra meget tid med håndsprit ved vasken, tog handsker og masker på, og så kørte vi en kort tur i bilen. På en af Qoms mest travle strækninger så jeg ti biler. Ti! Jeg er vant til at sidde i kø i lang tid her.«

Efter at skolen lukkede for en uges tid siden, er lærerne begyndt at undervise over nettet, så hver morgen sidder sønnen Mohammad klar med iPad, hæfte og blyant, og når undervisningen er færdig, bruger han sin tid med klassekammeraterne i en WhatsApp-gruppe, de har oprettet, hvor de taler sammen.

Onsdag den 26. februar forventede præsidenten, at iranerne kunne vende tilbage til en normal hverdag den efterfølgende lørdag. Men lørdag forlængede regeringen den landsdækkende skolelukning med tre dage.

Sheikh Sadeqi, der heller ikke er vant til at bruge så mange dage derhjemme, er bange for fremtiden.

»Vi kan ikke gøre andet end at bede Masoumeh og Gud om at beskytte os mod virusset og helbrede dem, der allerede er blevet smittet«

Han håber på at vende tilbage til undervisningen i næste uge, men tror ikke rigtigt på, at det kommer til at ske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Denne artikel man man ikke bruge til en skid for journalistik der bygger på løse rygter hører ganske simpelt ikke til på en seriøs avis som Information. En beretning om en fjer der bliver til en hel hønsefarm er lige i overkanten hvad en chefredaktør kan tillade hvis hans avis skal beholde sit image som Danmark bedste avis.

Gunna Hölludottir

Uanset om det der står i artiklen er sandfærdigt, så er der også mange kinesere i NordItalien. Det kunne godt være tilfældet i Iran.

Jeg har bekendte, der bor i det nordlige Italien. De har fortalt mig, at det er lang tid siden kineserne opkøbte fabrikker og produktionsvirksomheder i Norditalien. Der er sågar vejnavne, der står både på italiensk og kinesisk, flere steder. Der bor mange kinesere i Norditalien.

Interessant, at ingen journalister har skrevet om det. Italienerne har som bekendt ikke kunnet finde den første smittekilde.

Maj-Britt Kent Hansen, Leif Drud, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Sören Tolsgaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jens-henrik Skovgaard

Rygtebaseret journalistik, hvis formål synes at være at bidrage til almindelig kineserbashing. Herregud.