Læsetid: 8 min.

Hvor langt vil vi gå for at sikre EU’s ydre grænse mod flygtningestrømme?

EU overtræder internationale konventioner og egne love, når grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet forsvares mod potentielle asylansøgere med tåregas og afvisning af flygtningebåde, siger migrationsekspert. Om vi i sidste ende vil se europæiske grænsevagter skyde med skarpt mod flygtninge og migranter, er i bund og grund et politisk spørgsmål
Grænsen lige nu mellem Tyrkiet og Grækenland.

Grænsen lige nu mellem Tyrkiet og Grækenland.

Bulent Kilic

6. marts 2020

EU-landene bakker bredt op om Grækenlands hårde beskyttelse af EU’s ydre grænser. Men når græske grænsevagter skyder tåregas mod potentielle asylansøgere og tvinger flygtningebåde til at sejle tilbage til Tyrkiet, er det faktisk et brud på EU’s egne love og internationale konventioner.

Det siger Hanne Beirens, migrationsekspert og leder af Bruxelles-tænketanken Migration Policy Institute Europe.

Hun mener, at EU i disse dage sender et »farligt signal« til resten af verden, når et relativt lille antal flygtninge og migranter på den græsk-tyrkiske grænse får Europa til at kaste ellers etablerede humanitære principper ud ad vinduet.

»Dette sætter flygtningekonventionen og dens mulighed for at overleve under et enormt pres,« siger Hanne Beirens.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Tommy Clausen
  • Thomas Tanghus
Johnny Christiansen, Tommy Clausen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er i hvert fald ikke villig til at gå længere end til de, i øvrigt meget fornuftig, konventioner, som faktisk er gældende - også i EU. Og dermed er jeg åbenbart i opposition til de herskende kristeligt-konservative politikere, der dominerer EU og ledelsen af EU´s medlemslande i disse år.

Og jeg vil helst undgå det, men hvis det kommer til en hård konfrontation omkring disse holdninger, så står jeg i hvert fald ikke på det populistiske flertals side.

Hvis vi i vesten for ry for, at vi ikke overholder de gældende internationale regler, f.eks. Geneve-konventionen, så er der jo slet ingen retsregler. Og så kan vi da heller ikke forvente, at andre overholder de gældende regler overfor os.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Maia Aarskov og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Hvem sender de skyldige politikere til domstolene? Der skal dømmes her!

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Steffen Gliese, Maia Aarskov og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Man kunne også stille det her spørgsmål: Hvor mange flygtninge og emigranter kan EU bære for fremtiden uden at bryde sammen?

Finn Thøgersen, Per Torbensen, Jan Kauffmann, Lasse Reinholt, Flemming Olsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis EU ikke selv opretholder kontrol med de ydre grænser og unionen ikke længere kan betale Tyrkiet for at påtage sig ansvaret, må de enkelte nationer selv tage ansvaret for at bryde den vidt åbne pipeline for grænseløs indvandring til vores eftertragtede velfærd, som de fleste af os ønsker at bevare.

Aftalen med Erdogan narrede kun dem, der inderligt ønskede at lade sig narre med den indbildte glorie og de rene hænder i behold.

Jan Kauffmann, Lars Jensen, Flemming Olsen, Jørgen Larsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det bløder i mit hjerte at vi skal afvise disse mennesker, især fordi jeg er ret sikker på at jeg kunne have mødt de samme mennesker i Syrien for 10 år siden, under helt andre omstændigheder, i deres land, og på deres vilkår, og have fået den mest hjertelige og gæstfrie modtagelse.

Men, det her er ikke et micro problem. Vi bliver nødt til at håndtere det på macro niveau. Gør vi ikke det, og lader vi vores følelser løbe af med os, så vil Europa forandre sig til noget som vi der bor her, ikke ønsker.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Lars Jensen, Flemming Olsen og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Som langt som det kræves - hvad ellers? Hvis man ikke - om nødvendigt - vil håndhæve grænsen, så er der ingen grænse. Jeg har da bestemt den største medfølelse med disse mennesker og vi skal da virkelig gå langt for at hjælpe dem. Men i sidste instans, så er der altså vores beslutning om hvem og hvor mange vi vil lukke ind.

Lars Jensen, Flemming Olsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Man kan aldrig forsvare drab og mishandling af mennesker der flygter. Heller ikke ved at omdøbe dem bekvemmelighedsflygtninge, eller ved at betale andre for at udføre det beskidte arbejde. Klart at opgaven er for stor for Danmark alene, men heldigvis er vi er en del af EU og en del af den rige verden.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Maia Aarskov og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Vi er åbenbart ikke villig til at gå særligt langt.
En betaling på omkring 12.000 kr. pr. Person forargede mange europæer. Trods at vi for dette beløb købte sundhedsydelser og skolegang i flere år for 3.500.000 personer, inkl. Bevogtning så de ikke kom til os. Vi fordømte også Tyrkiet, at de ville skaffe en 30 km dyb non konflikt one til at kunne starte hjemsendelsen på. Så nej vi er ikke villig til særligt meget.

Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Lund Petersen

Vi står i en situation vi først har det begyndelsen på. Det er en bombe under vores velfærdssamfund, derfor må vi stoppe de mennesker der vil tiltvinge sig adgang til et land. Det næste bliver klimaflygtninge, hvis EU skal have en fortsat opbakning må de ydre grænser styrkes. Hvis det kommet til en voldelig konfrontation må vi benytte de midler vi har. Jeg ønsket ikke en ny 9. April.

At indirekte påstå situationen er normal, sådan som det sker i artiklen er noget vrøvl, - den er alt andet end normal, og det er migrationen heller ikke - for ingen søger om indrejsetilladelse, man tager i stedet sin egen ret.

Frikendelsen af Erdogan for at hundse rundt med flygtningene, er også det rene vrøvl selv om det sker i det skjulte, ved at undlade at kritisere ham for det, ligesom man også undlader at kritisere ham for at bruge migranterne i han spil om penge, - for det går jo dårligt med økonomien i Tyrkiet, og så ville nogle ekstra mia. fra EU uden tvivl lune i kassen.

FRONTEX blev oprettet for at beskytte EU's ydre grænser, men hidtil har vi set en svaghed i den måde det blev forvaltet på tilbage fra tidligere og ikke mindst 2015, - her sad FRONTEX på fortovscafeerne i Bruxelles og nød der cafe latte i forårssolen, og småpludrede med folkene fra EUROPOL, der begge var papirorganisationer, som skulle være facade for elitens børn, venner og bekendte til et velbetalt job i EU-regi, - for deres fine uddannelser måtte endelig ikke gå til spilde, men det gjorde derimod ikke noget når det gjaldt håndværkeruddannede iblandt pøbelen, for sådan så man på det oppefra.

EU må gøre det nødvendige - bygge et hegn ligesom Ungarns Victor Orban gjorde, og som viste sig meget effektivt, selv datidens EU ledere syntes godt om det, efter de havde sovet på det, for deres kritik forstummede nemlig dagen derpå, da de måtte erkende at det var da vist godt den sidste mio. ikke også nåede at komme ind i EU.

Rikke Nielsen

Ret naivt at tro, at vores velfærdssamfund er noget, der kan opretholdes i et lukket økosystem, og at denne velfærd ikke uundgåeligt vil blive påvirket af krig, sult og klimaændringer i andre dele af verden. Jo mindre vi er villige til at hjælpe, des mere vil det påvirke vores velfærdssamfund i negativ retning.

Vi kan ikke leve af at klippe hinandens hår, vi har ingen specielle ressourcer at blive rige af, hvorfor vi er dybt afhængige af vores evne til at samarbejde med resten af verden. Men et samarbejde er en to-vejs relation, og den opretholdes ikke ved, at vi sætter os over i et ene hjørne og surmuler.

Steffen Gliese

Hold dog op med det pis, Lars Jensen. Den eneste krig, der kan kæmpes med nogen ret, er et oprør imod en isoleret og almægtig overklasse, der har hamstret værdien af almindelige menneskers arbejde og bruger det himmelråbende ufornuftigt.
Det kunne vi med fordel stå sammen om.

Morten Draab Topp, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar