Nyhed
Læsetid: 4 min.

Lykketoft: Erdogan vil have flere penge for at stoppe flygtningebølge. Det bør vi give ham

EU-landene kan ikke blive enige om ret meget andet, end at de ikke vil overskylles af en ny flygtningebølge. Det mener Mogens Lykketoft, som siger, at hvis vi ikke vil tage imod flygtningene, så er vi nødt til at skrue markant op for støtten i nærområderne
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at Tyrkiet havde »åbnet portene« og vil lade nogle af de 3,6 millioner syriske flygtninge, der opholder sig i landet, søge uhindret mod Europa.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at Tyrkiet havde »åbnet portene« og vil lade nogle af de 3,6 millioner syriske flygtninge, der opholder sig i landet, søge uhindret mod Europa.

Presidential Press Service

Udland
3. marts 2020

»Hvis det fortsætter på den her måde, så vil det ende i en stadig strøm af tragedier.«

For Mogens Lykketoft er der optræk til et deja-vu. Da han tilbage i 2015 var formand for FN’s Generalforsamling, var han forbløffet over, at den store flygtningebølge, som dengang ramte Europa, kom så fuldstændig bag på EU-landene.

Men hvordan kunne den det, når der blandt andet var en massiv krig i gang i Syrien, og de europæiske regeringer brugte alt for lidt penge på at hjælpe flygtninge ude i nærområderne?

Selvfølgelig begynder strømmen af flygtninge at tage til i en sådan situation, argumenterede han og beskrev det som »dybt deprimerende« at bevidne den mangel på handlekraft, som prægede EU’s håndtering af flygtningekrisen.

Men nu, fem år senere, er der stadig en krig i gang i Syrien, og EU-landene bruger fortsat for få penge ude i nærområderne, og igen står tusindvis af flygtninge ved EU’s grænse, mens Tyrkiets Erdogan advarer om, at han vil sende millioner af syriske flygtninge mod Europa. Fortsat har EU ikke fundet en holdbar strategi, mener Lykketoft. Det eneste, man kan blive enige om, det er, at man ikke igen vil lade sig overskylle af en ny flygtningebølge.

»I Europa har vi jo fortsat ikke fundet nogen fælles holdning til problemerne, blot lyder det næsten enslydende fra europæiske lande, at man ikke er indstillet på at modtage nye store flygtningestrømme fra Mellemøsten,« siger den tidligere socialdemokratiske partiformand og udenrigsminister. »Der vil ikke blive åbnet for portene denne gang. Det vil ikke engang ske i Tyskland eller Sverige; det vil ikke ske nogen steder.«

Ifølge Lykketoft har politikere i Europa lært af 2015, at de skal frygte, hvordan en flygtningebølge kan forårsage store politiske forskydninger mod højre.

»Der er jo mange af dem, som måske tidligere være meget mere imødekommende over for at modtage flere flygtninge, som nu siger: ’Jamen, det er fuldstændig uoverskueligt, og hvis vi åbner for sluserne, så vil der ikke være nogen ende på, hvor mange der kommer, og så vil der heller ikke være nogen ende på, hvor stærke nationalistiske, xenofobiske og halvfascistiske bevægelser kan udvikle sig i europæiske lande. Det er desværre den erfaring, vi har gjort os siden 2015,« siger han.

Åbner portene

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at Tyrkiet havde »åbnet portene« og vil lade nogle af de 3,6 millioner syriske flygtninge, der opholder sig i landet, søge uhindret mod Europa.

Det førte hen over weekenden til stor uro på grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland, hvor græske grænsevagter skød tåregasgranater mod flygtninge for at holde dem på afstand.

Erdogans udmelding kom som en reaktion på de eskalerende krigshandlinger i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, hvor 34 tyrkiske soldater natten til fredag blev dræbt under et syrisk luftangreb. Siden er kampe mellem tyrkiske og syriske styrker taget til.

Mandag forstærkede Erdogan sine advarsler og sagde, at han vil lade »millioner« af flygtninge krydse grænsen til Europa for dermed at tvinge europæerne til »at tage jeres del af byrden«.

Fra adskillige europæiske regeringer, inklusiv den danske, lyder det, at prioriteten er at beskytte EU’s ydre grænse for at forhindre en ny flygtningebølge.

Kritikere har dog påpeget, at når græske grænsevagter affyrer tåregas og frarøver potentielle flygtninge muligheden for at søge asyl i Europa, så er det et brud på flygtningekonventionerne, som giver folk ret til at få prøvet deres behov for asyl individuelt gennem en sagsbehandling.

Til det siger Lykketoft: »Man er nødt til at prøve at finde en acceptabel humanitær løsning ud fra de politiske kendsgerninger, og de kendsgerninger er jo, at grækerne godt ved, at hvis de tager imod flygtningene, så kommer de ikke videre fra Grækenland. Byrden bliver ikke fordelt i Europa, og derfor lukker grækerne dem ikke ind, og det kan man jo godt have en vis forståelse for.«

Men en hårdere grænse er ikke en løsning på langsigtede problemer. I stedet mener Lykketoft, at der, hvor Europa skal gøre en forskel, det er ved at øge den økonomiske og humanitære indsats i nærområderne.

»Lige siden jeg sad ovre i FN, da vi havde den første flygtningebølge, har jeg sagt, at hvis vi ikke er klar til at tage imod flygtningene selv, så bliver vores forpligtigelse til at hjælpe i nærområderne, hvor problemerne er værst, endnu større,« siger Lykketoft. »Hvis Europa ikke kan finde ud af andet, så må Europa i hvert fald kunne iværksætte en meget større indsats i nærområderne.«

Hoste penge op

I marts 2016 indgik EU en omstridt aftale med Tyrkiet om, at tyrkerne skulle holde grænsen til Grækenland og Europa lukket for til gengæld at få en ordentlig pose penge (i alt 45 mia. kr.) for blandt andet at forbedre forholdene for de syriske flygtninge i Tyrkiet. Den aftale har Erdogan hidtil i det store og hele overholdt, men det er tilsyneladende slut nu.

»Selv om Tyrkiet har en eller anden grad af medansvar for alt det, der foregår i Idlib nu, så synes tyrkerne også, at deres byrde er overvældende. For Erdogan handler det om, at han synes, at europæerne skal hoste op med nogle flere penge,« siger Lykketoft.

»Og hvis Europa kan finde ud af at målrette og styre det tilstrækkeligt selv, så synes jeg også, man skal gøre det. At skrue op for den økonomiske støtte til Tyrkiet, som så igen vil lukke grænsen, det er nok noget af det eneste, de europæiske lande kan blive enige om, og ud over at vi dermed vil leve op til en humanitær forpligtelse, så har vi også en stor egeninteresse i at gøre det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det vil da være idioti at betale Erdogan flere penge i anledning af flygtningestrømmen, han bruger sin krig i Syrien til netop at skabe endnu flere flygtninge i alle retninger, - og sandelig også ind i Tyrkiet, som han selv sender videre mod EU og Europa for at afpresse EU for endnu flere penge, og naturligvis ligger der samtidig atter noget straf over det, fordi EU ikke vil lade Tyrkiet komme ind i EU's medlemskreds.

Erdogan er ikke blot gal, men splitterravende gal, og vil være kaliffen af EU og Europa.

- Det har vi bestemt ikke brug for.

Nike Forsander Lorentsen, Flemming Berger, Kristian Jensen, jens christian jacobsen, Ole Svendsen, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Kim Houmøller, Martin Sørensen, Jan Kauffmann, Niels K. Nielsen, Gert Romme, Anker Heegaard, Henrik Andersen, Ole Schwander og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Var det 45 mia.kr? - eller €! Hvorom alting er; har Erdogan brugt pengene på flygtningene eller på krudt og kugler?
Hvem startede "moradset" i Syrien? USA? Ja, så er det jo fint at lade EU og Tyrkiet betale!
Hvorfor er der aldrig nogen der flygter til Rusland?

Kim Saxman, Christian Birk, Liselotte Paulsen, Kristian Jensen, Niels K. Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Han vil jo blive ved med gidseltagning og blackmail - ligegyldigt hvor maget han får ned i sine store lommer.

Kim Saxman, Kristian Jensen, jens christian jacobsen, Ole Svendsen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar

Kære Peter Beck-Lauritzen
Så vidt jeg husker startede krigen i Syrien som et internt anliggende omkring “menneskerettighedskrænkelser, manglende indflydelse, manglende økonomiske muligheder og fire årtiers autoritært etpartistyre under Ba'ath-partiet og dets ledere, først Hafez al-Assad 1971-2000 og siden 2000 hans søn Bashar al-Assad.”
Så lad vær med pr automatpilot at trække USA-kortet.

Birte Pedersen, Søren Knudsen, Ole Svendsen, Henrik Ovesen, Peter Beck-Lauritzen og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar

Erdogan har lidt for gode erfaringer med at det kan betale sig at afpresse og blackmaile EU, hvis politikkere har af alt for villigt ladet sig afpresse, selv om alle erfaringer viser at det aldrig kan betale sig. Nu hvad Tyrkiet hjælper flygtninge frem til den græske grænse med busser, løgne om åbne grænser mv. bør man lukke af for enhver økonomisk "hjælp" som også går til at bekæmpe kurdere og skabe flygtninge i Afrin og Idlib. Dernæst, hvis ikke det hjælper, så yderligere økonomiske sanktioner, udsmidning af NATO som Tyrkiet alligevel kun tager p.. på og i sidste ende tropper ved grænsen, ikke for at stoppe flygtninge, men et signal om at EU kan blive nød til at skabe en bufferzone til flygtningene i Tyrkiet. Ærlig talt burde Assad og Putin ligeledes udsættet for økonomisk pression. Flygtninge der er kommet og vil komme må EU tage ansvar for og ikke mindste de rige lande som Danmark, Vi har råd, selv om også dem der beriger sig på samfundets bekostning må sætte tempoet lidt ned. Visse kan ikke lide flygtninge, men så kan de jo klage til egne og andre politikkere, der har ladet sig afpresse af kriminelle som Erdogan, snorksovet og ladet stå til i alt for lang tid. Lykketoft opfører sig ubegavet, hvis han tror at flere penge vil stoppe Erdogan eller stoppe for flere flygtninge,

Lars Kristensen

ERDOGAN LYVER!,

Har fortæller vidt og bredt at grænsen til Europa er åben, selv om den er lukket.

Stop pengestrømmen til ham og giv den i stedet til Jordan og Libanon, de har huset flygtninge fra Syrien i årtier. Det vil være et fint vink til Erdogan.

Erdogan er en magtsyn diktator, som forfører og bedrager sine landsmænd og -kvinder.

Kim Saxman, Kristian Jensen, jens christian jacobsen, Birte Pedersen, Søren Knudsen, Ole Svendsen, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Martin Sørensen, Jan Kauffmann og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Efter min opfattelse er Mogens Lykketoft helt ude i hampen i denne sag.

Hvorfor give den korrupte og selvbestaltede storvisir i Den Høje Port flere penge - og for hvad i grunden. Han holder omkring en kvart million.af sige egne borgere i fængselslignende straffelejre hvoraf mange børn ned til 12 år og mange uden både sigtelse eller dom. Heraf er der også vestlige journalister , der bliver undersøgt på 3. år for at finde noget på dem.

I forvejen har Tyrkiet officielt 3.7 mio. flygtninge og uofficielt op mod 5 mio., som Tyrkiet trods ganske mange penge fra EU ikke rigtigt gør noget for. Og nu har tyrkiets forsøg på at kabre oliekilder i nabolandet skabt nye flygtninge strømme på op mod 1½ mio. gamlinge, kvinder og børn og mænd..

Denne enorme flugt for overhovedet at kunne opretholde livet er især vestens ansvar og problem. Og det bør vesten - altså ikke blot EU tage alvorligt.

Flygtninge har ret til at søge asyl og dermed ret til at få prøvet deres asylansøgning efter gældende internationale regler. Og dem der er kommet til EU-grænserne bør EU-landene tage et fælles ansvar for. Og set i forhold til EU´s samlede befolkning er dette slet ikke noget egentligt problem.

Det kan ikke være Italiens og Grækenlands ansvar alene. Og den græske måde, som sås i går, hvor en fra de græske sikkerhedsstyrker skød en flygtning på tyrkisk side direkte ind i munden, er simpelt hen en skamplet på Grækenland og på EU.

At den græske premierminister bagefter sagde, at det var en helt anden, der havde skud, når der faktisk er solidt billedmateriale på det modsatte, viser, at han slet ikke er ansvarlig sin opgave som politisk leder. Tror man virkelig i Grækenland, at denne familiefader skød sig selv for at kaste skylden på de græske sikkerhedsstyrker?

Kristian Jensen, jens christian jacobsen, Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Svendsen, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Gitte Loeyche, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Jeg er enig med Lykketoft.

Men selvfølgelig, hvis EU-landene har en bedre løsning, så...

Søren Dahl, Pietro Cini og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Erdogan er dybt involveret i krigen i Syrien, han er en direkte part i den krig. Desuden bruger han migranter og flygtninge, som politisk våben, som man i et skakspil sender bønderne frem, sender Erdogan migranter og Flygtninge frem og tilbage i sit magt/krigsspil. Vi skal under ingen omstændigheder sende flere penge til Erdogan, penge der samtidig giver ham en hjælpende hånd til sine krigsspil i området. Lykketoft din politik er afprovet og den har fejlet.

Kim Saxman, Nike Forsander Lorentsen, Kristian Jensen, Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Svendsen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De stopper hér - siger grækerne,tyrkernes gamle arvefjender med den begrundelse at man ikke kan stole på Tyrkiet så længe problemet Nord-cypern ikke er løst og som tyrkiske okkuperede på bedste russervis. Lykketoft pisser i sine bukser for bevare varmen på bedste merkel-vis.

Kim Saxman, Kristian Jensen, jens christian jacobsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

JR; krigen i Syrien er en borgerkrig, hvor eksterne aktører har støttet eller ikke støttet al-Assad. USA mobiliserede koalitionen mod IS og al-Assad. Derfor spurgte jeg til USA's andel i konflikten. Nu har USA trukket sig ud, ladet de tidligere allierede, bl.a. kurderne, i stikken. Al-Assad og russerne har derfor kunnet generobre al-Assad modstandernes områder, med flygtningestrømme til følge. Så, jo USA har del i ansvaret for flygtningestrømmene! Nu er der kun Tyrkiet som bolværk mod flygtningene og Erdogan vil have flere penge af EU, ej USA. Håber det forklare mit "USA-kort".

Kim Saxman, Hanne Utoft, jens christian jacobsen, John Andersen, Ole Svendsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

Uanset hvor ubehagelig Erdogan er, har han en pointe når han beder os om at hjælpe med at bevare et hjørne af Syrien for de millioner af mennesker, der flrygter Assad's regime. Vi bør hjælpe Tyrkiet med at etablere en flyforbudszone, der virker, over Idlib provinsen, både for vores egen skyld, for Tyrkiet, og fro de stakkels mennesker, der bombes af Assads fly.

Martin Mortensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Der kan man da tale om menneske-handel på højeste niveau...

Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Kristian Jensen, Karsten Lundsby og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Og pengene kan vi finde ved at ligge afgifter på israelske varer når de kommer til EU. Israel som jo ikke gør en tøddel andet end at puste til ilden konstant og selv tager 0 flygtninge.

Torben K L Jensen

Godt set Carsten.

Erdogan har fx selv været med til at starte krig i Syrien, for at folkemyrde Kurdere. Skal vi give ham penge for det?

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Torben K L Jensen, Ole Svendsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Erdogan og hans håndlangere har forvandlet Tyrkiet fra et skindemokrati til en tyrannisk slavestat, hvor respekten for liv kommer helt an på hvilket liv der er tale om. Tanke- og talerihed kan I glemme alt om.Han tager gladeligt sagesløse flygtninge som gidsler og bruger dem til at afpresse sine allierede. Han forfølger og fører krig mod landets minoriteter og har effektivt indført en politistat, som fængsler og myrder sine politiske modstandere. Han er ganske enkelt en diktator. Skal vi lade en diktator afpresse europa?
Det synes jeg ikke. Vi skal bruge vore demokratiske magt til at vælte diktatorer, ikke støtte dem.
Erdogan skal væk.
For at undgå migrationsstrømme, skal vi lave udviklingsprogrammer i den 3. verden. De mennesker flygter mod frihed og muligheder for at skabe et liv for sig selv og sine børn. De flygter mod en fremtid.
Den fremtid, skal vi hjælpe dem med at skabe i deres egne lande. Det vil være bedre for dem, os og hele verden. Det er på tide at verdenssamfundet træder i karakter. Vi skal ikke stiltiende se til, men dikatorer og tyrannier undertrykker, forfølger og dræber være medmennesker i andre lande. Vi skal aktivt ændre på de magtstrukturer, som holder despoterne ved magten. Indtil vi gør det, vil vi blive ved med at være vidner og modtagere for stakkels mennesker, der vover familie, liv og legme på at flygte mod håbet om en fremtid.

"Nu har USA trukket sig ud, ladet de tidligere allierede, bl.a. kurderne, i stikken."

Det amerikanske militær er fortsat i Syrien og befæster bl.a. de syriske gas- og oliefelter, men fordi det ville være forbundet med krigsforbrydelse selv at tage indkomsterne fra olien og gassen, giver USA disse til SDF, som landet i forvejen støtter økonomisk. Den amerikanske rolle er slet ikke udspillet i Syrien; Washington bakker Erdogans militære offensiv op. Og nu beder tyrkerne om en flyveforbudszone.

Erdogan har et formål. Det er at afpresse Europa for at hvad det kan trække. Så hvis han får penge nu, vil har fortsætte. Ligesom andre afpressere

Martin Mortensen

Gunner Boye Olesen: Jeg er enig, det er da Assad og Putins fremfærd i regionen, der er den primære årsag til de mange flygtninge. Jeg kan ikke ligefrem forestille mig, at Tyrkiet synes det er mega fedt, at de alene skal håndtere 3,6 mio. flygtninge. Jeg betragter det blot, som endnu et eksempel på Putins proxykrig imod Europa. Det er ufatteligt, at der fra EUs side ikke bliver sendt nogle klare signaler til Rusland om, at det kan blive meget svært, at indgå nogle handelsaftaler med landet, så længe de fortsætter deres fjendtlighed. Men det skyldes måske, at nogle lande allerede har gjort sig afhængig af gas fra Rusland.

Carsten Svendsen

@Martin Mortensen
Putins engagement i Syrien skyldes, at Ruslands eneste flådebase i Middelhavet ligger i Syrien.

Per Christiansen

Seriøst, overvejer man stadig at inviterer Tyrkiet ind i EU?

Søren Kristensen

Hvis EU ikke selv vil være sherif, må vi betale nogen for at være det. Det er naivt at tro vi kan blive ved med at forvente at USA, der har serviceret Europa hidtil, skal blive ved med at redde kastanjerne ud af ilden for os, når vi ikke engang vil give dem Grønland. I flygtningespørgsmålet har de rigeligt at se til i deres egen baggård.
Sherif er selvfølgelig en slags synonym for en EU-hær eller i hvert fald et omfattende EU-politi. Men et sådant vil jo under alle omstændigheder få karakter af en EU-hær, før eller siden. Så måske er det en meget god idé at betale os ud af problemerne, så længe vi kan. Money talks, som man siger.

Vi skulle selvfølgelig ikke have understøttet USAs angrebskrige i Mellemøsten, som viste sig at have nogle alvorligere konsekvenser end de danske politikere anno 2003 var forberdt på. Men det er nemt at være bagklog og det ændrer bare ikke ved at der er en regning som skal betales.

Uanset, at vi ikke kan lide hverken Erdogan, Assad eller Putin, så er flygtningene fra krigene i Syrien og de kurdiske områder ikke selv personligt ansvarlige for krigene, og ingen har valgt at bo i flygtningelejrene.
Det er dem, vi straffer ved at nægte at hjælpe Tyrkiet.

Det er ganske fænomenalt som Saudi-Arabien, USA og EU, som har spillet en betydelig rolle i hele krigsudviklingen, i manges øjne slet ikke har noget ansvar ... andet end for flygtningekrisens håndtering. Selve krigen er Syrien selv, tyrkerne og russerne ansvarlige for. Det er helt på månen, som sædvanligt.

torben - nielsen

Herinde er jeg blevet læst og påskrevet, den ene gang efter den anden, at når der kommer flygtninge til den danske grænse og søger asyl, så skyldes det den danske krigsindsats i de lande flygtningene kommer fra.

Der er altså en direkte sammenhæng imellem landenes krigsindsats og strømmen af flygtninge.

Altså hvis danskerne bomber i Irak, så flygter irakerne til Danmark.

Og hvis danskerne bomber i Syrien, så flygter syrerne til Danmark.

Eller hvis danskerne bomber i Afghanistan, så flygter afghanerne til Danmark.

Nu er dem som bomber mest i Syrien jo russerne.

Hvor er flygtningestrømmen til Rusland??

@ Torben Nielsen,

Hvis nogen er fremkommet med den påstand, du giver her, er det formentlig en misforståelse. Men også en misforståelse som du selv kan se, - eller i hvert fald burde kunne indse, er fejlagtig. - Du har vel ikke hørt om 11 mio, flygtninge i Danmark, - eller har du?

Det der formentlig menes, det er, at når vestlige lande udfører krigshandlinger i nævnte lande, og dette går ud over civile (i går fremkom det, at en af parterne i en konflikt direkte havde bombet 11 skoler og børnehaver), så flygter borgerne for deres liv.

Hvis Danmark trak sig ud af dette, ville Danmark i hvert fald ikke være medskyldig. Og nogl af Danmarks samarbejdspartnere i disse områder er faktisk beskyldt for ret grove overtrædelser af menneskerettighederne samt af Geneve-konventionen.

Disse konflikter i mellemøsten har deres udspring i kolonimagternes håndtering af den hårfine etniske balance. Og efterfølgende har man åbenbart ikke lært noget som helst af sine tidligere fejl.

Hvis Danmark vil gøre en forskel, så kan Danmark etablere felthospitaler i disse områder, der er så bevæbnede, at de virkelig kan slå ethvert angreb eller overgreb tilbage.
.

Det tyrkiske politi kører flygtninge til den græske grænse i busser. Det er ikke andet end et tyrkisk forsøg på afpresning

Hør i radioen i et interview med en professor i mellemøstlige forhold fra Saxo institut.

Og

https://politiken.dk/udland/art7692255/%C2%BBAlle-stiger-ud-af-bussen-nu...