I Moria-lejren på Lesbos mærkede de øboernes vrede. Så truede Erdogan med at åbne Europas porte

Erdogans melding om, at han vil »åbne porten« til Europa for migranter har fået spændingsniveauet til at vokse eksplosivt på flygtningeøen Lesbos. Både flygtninge og ngo’er føler sig truet af vrede lokale grækere, og det forværrer forholdene i den allerede miserable Moria-flygtningelejr
Erdogans melding om, at han vil »åbne porten« til Europa for migranter har fået spændingsniveauet til at vokse eksplosivt på flygtningeøen Lesbos. Både flygtninge og ngo’er føler sig truet af vrede lokale grækere, og det forværrer forholdene i den allerede miserable Moria-flygtningelejr

Louisa Gouliamaki

Udland
7. marts 2020

»Alle er bange nu,« siger 24-årige Aminullah.

Der ligger en lille bunke af sten i knytnævestørrelse i hjørnet af teltet, hvor han sover sammen med fem andre afghanere i den berygtede flygtningelejr Moria på den græske ø Lesbos. De er klar til at blive kastet i selvforsvar, hvis en af de hyppige natlige slåskampe i lejren kommer for tæt på.

Før var Aminullah nervøs for at blive overfaldet af andre asylansøgere i lejren. Men nu er han mest af alt ræd for de lokale græske øboere.

»De er så vrede på os. Vi tør ikke gå ud,« siger han, og fortæller, at grupper af græske mænd nogle aftener er blevet set gå rundt med køller i udkanten af lejren.

Aminullah har undsluppet krig, han har rejst flere tusinde kilometer, og har klaret overfarten i gummibåd fra Tyrkiet for at ende i den beskidte og overfyldte Moria-lejr, hvor tusindvis af børn, kvinder og mænd bor i telte uden varme og vand, og hvor de fortæller, at der er knivstikkerier og overfald næsten hver nat.

Nu skal Aminullah også frygte de lokale øboeres vrede.

»Jeg har været her i kort tid, men kan allerede mærke, at situationen bliver værre,« sagde Aminullah., da Information mødte ham for to uger siden i lejren. Dengang var situationen allerede anspændt. Men da Information ringer til ham torsdag i denne uge, beretter han, at situationen for alvor er ved at koge over.

Det sker, da lokalbefolkningen på Lesbos, der i mange år har ligget på flygtningekrisens frontlinje, i stadig stigende grad er blevet vrede og frustrerede. De føler, at de er ofre for en invasion af flygtninge. Og at de ikke får tilstrækkelig hjælp fra hverken Athen eller EU til at håndtere en enorm migrantbyrde.

Og med truslen om, at flygtningepresset nu kan blive endnu større, efter Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fredag i sidste uge truede med at »åbne porten« og lade »millioner« af flygtninge og migranter søge mod Europa, har mange på øen fået nok.

Nogle af øboerne er ifølge rapporter fra blandt andet AFP et miks af fremmedfjendske højreradikale og almindeligt frustrerede borgere, der protesterer. Et mindretal er ifølge tv-optagelser sågar begyndt at forsøge at forhindre flygtninge og migranter, som ankommer i gummibåde fra Tyrkiet, i at komme i land på deres ø.

Et ubeboet modtagecenter er blevet brændt af, og asylansøgere er blevet truet. Journalister er ifølge Deutsche Welle blevet overfaldet, og især er vreden gået ud over ngo’er, som i stadig større grad beskyldes for at tiltrække migranter til Lesbos. Lokale har blokeret ngo’ers adgang til Moria-lejren, og ngo’er rapporterer om et hastigt voksende antal overfald på deres nødhjælpsarbejdere.

Dystopisk situation

Udviklingen har fået flere ngo’er og nødhjælpsorganisationer til at indstille deres arbejde.

»Vi har oplevet mange trusler mod vores medarbejdere, og i andre organisationer har flere også været udsat for vold,« siger Sophie McCann, talsperson for Læger uden Grænser i Grækenland.

Den humanitære nødhjælpsorganisation driver en lægeklinik lige uden for Moria-lejren, hvor de primært arbejder med at behandle de af lejrens omkring 8.000 børn, som har brug for hjælp.

Efter situationen for alvor blev intensiveret oven på Erdogans udmelding om, at han ville lade flygtninge og migranter tage mod Europa, har Læger uden Grænser måttet holde deres klinik lukket et par dage, fortæller Sophie McCann, men efter at have holdt en række møder med lokale myndigheder valgte de torsdag morgen at åbne igen. Dog med et mindre hold end det, der plejer at være. Og med visheden om, at de kan lukke igen, hvis det viser sig, at det ikke længere er forsvarligt.

»Vi kan ikke forudsige, hvad der sker. Lige nu evaluerer vi situationen dag for dag og håber, at der vil falde mere ro på. Men hvis det blusser op igen, må vi sikre vores medarbejdere. Og patienterne, for de opholder sig også på klinikken,« siger Sophie McCann.

»Lige nu må vi bare sige, at situationen på Lesbos er dystopisk.«

Sophie McCann fortæller også, at en række af de små frivillige organisationer har været nødt til at indstille deres arbejde eller helt forlade øen.

En anden organisation, Boat Refugee Foundation (BRF), har også bekræftet over for Information, at de fra søndag til torsdag har haft deres arbejde sat på pause. Imidlertid er de så småt begyndt at komme tilbage, dog med et mindre hold end normalt, som kun arbejder i dagstimerne og ikke i nattetimerne, som de ellers plejede.

Adskillige læger, som er ankommet til Lesbos for at arbejde i Moria-lejren, fortæller til blandt andet avisen The Guardian, at de er blevet overfaldet ved lejren af grupper af mænd bevæbnet med køller og knipler.

Endnu mere sårbare

Flere hundrede ngo’er arbejder med flygtninge i Grækenland, og de leverer i vid udstrækning en nødvendig humanitær støtte, der hvor myndighederne ikke magter at løfte opgaven. Det er specielt tilfældet i Moria-lejren, hvor asylansøgere er stærkt afhængige af den hjælp, som ngo’er yder. Og når ngo’erne nu tilsyneladende forsøges presset væk, kan det gøre beboerne i lejren endnu mere sårbare, end de allerede er.

Moria-lejren er af menneskerettighedsorganisationer og nødhjælpsorganisationer længe blevet beskrevet som en skamplet på Europa og som en moralsk falliterklæring. Men alligevel bliver situationen ikke forbedret. I stedet bliver den faktisk værre. Lejren har aldrig før været mere overfyldt – den blev oprindeligt bygget til at huse under 3.000 asylansøgere, men nu er her omkring 20.000.

Det er et resultat af EU’s asylpolitik, der har fanget titusindvis af asylansøgere på fem græske øer i Det Ægæiske Hav. For som en del af den omstridte flygtningeaftale EU indgik med Tyrkiet i 2016, hvor tyrkerne fik milliarder i betaling for at blokere for flygtninges videre færd til Europa, skulle de asylansøgere, som alligevel nåede de græske øer, holdes tilbage der, mens deres ansøgninger om asyl blev behandlet.

Dem, der ikke havde ret til at blive i Europa, skulle med det samme sendes retur til Tyrkiet. Og dem, der havde ret til asyl, skulle fordeles blandt europæiske lande.

Men planen har aldrig rigtig virket. Ganske få bliver sendt retur til Tyrkiet – under 2.000 er blevet tilbagesendt de seneste fire år – og kombineret med en yderst langsommelig asylbehandlingsproces og utilstrækkelig vilje i mange andre EU-lande til at påtage sig en større andel af den byrde, som er tilfaldet Grækenland – blandt andet fordi europæiske befolkninger i vid udstrækning har stemt på partier, der går ind for udlændingestramninger – fungerer Lesbos og andre græske øer nu som en flaskehals, hvor asylansøgere sidder fast.

Og da antallet af flygtninge og migranter, som ankommer til de græske øer, er vokset drastisk især siden sensommeren – omkring 60.000 ankom til de græske kyster sidste år – bliver situationen på Lesbos og i Moria-lejren også stadig mere desperat.

Livet på spil

Nu vokser lejren bare dag for dag. Nyligt ankomne skal i høj grad sørge for sig selv, mens de venter på, at deres asylansøgning behandles, hvilket kan tage et år, to år og i nogle tilfælde endnu længere tid. De fleste finder et sted at sove ude i oliventræsmarkerne, der ligger i det bakkede landskab, som nu er omdannet til et virvar af telte og presenninger.

Der er vokset en hel økonomi op omkring opførelsen af nye ’boliger’. 23-årige Mostafa Hosana fra Afghanistan er blevet hyret af to familier til at bygge dem et containerhjem i udkanten af lejren. Af en græker har han købt træpaller, som han skiller ad for at skabe en trækonstruktion, som vil blive overtrukket af presenning. »Et luksushjem,« siger Mostafa Hosana med et grin.

»Der kommer hele tiden nye folk hertil,« fortsætter han. »Der er rigeligt at lave.«

Områdets oliventræer hugges ned gren efter gren for at blive kastet på bål, der bruges til madlavning – gløder fra bålene bringes ind i teltene og giver varme i kulden, men fylder også teltene med en skarp røg, der fremkalder en stikkende hoste.

Som en markant illustration af, hvor længe nogle af Morias indbyggere har været her, er der skabt noget, der ligner et kommercielt byliv. I en presenningoverdækket kasse holder en afghansk frisør til, ved boder sælges frugt og grøntsager, en familie sælger nybagt fladbrød, et sted sælges cigaretter og et andet muligheden for at få opladet sin mobiltelefon.

Men langs de mudrede jordstier og ved siden af de stinkende bjerge af affald hører man utallige klager over mangel på mad, nervøsitet over kulden og frygten for volden om natten.

»Du sætter livet på spil, hvis du bevæger dig udenfor efter solnedgang,« siger 38-årige Ahmed Mohammed fra Somalia.

»Der er slåskampe hver aften. Nogle gange er det afghanere mod arabere. Nogle gange congolesere mod somaliere, nogle gange afrikanere mod arabere. Nogle gange er der overfald, hvor folk bliver bestjålet. Eller der er slåskampe om at stå længere fremme i madkøen.«

»Det er lovløst herinde. Politiet kommer aldrig herind, selv når vi tigger og beder dem om hjælp,« siger Ahmed Mohammed.

»Jeg vil bare til et sted, hvor der er fred. Jeg er ligeglad, hvor det er henne, så længe der bare er fred.«

Ved siden af står en anden somalier, Khalif Mahmoud Gullit, der fortæller, at han en måned forinden blev stukket i benet med en kniv. Gerningsmændene var en gruppe afghanere, der ville stjæle hans mobiltelefon.

Organisationen Oxfam har rapporteret, at voldtægtsforsøg er så udbredt i lejren, at kvinder som konsekvens siger, at de forsøger at minimere risikoen for at blive overfaldet ved at begynde at gå med ble om natten for at undgå at skulle forlade deres telte og gå på toilettet udenfor i mørket.

Under et besøg i Moria-lejren har Europarådets menneskeretskommissær, Dunja Mijatovic, beskrevet situationen i lejren som »eksplosiv«, og hun påpeger en »desperat mangel på adgang til lægehjælp«.

Hvor skal jeg tage hen?

De fleste i Moria fortæller, at de har betalt omkring 1.000 dollar alene for at få plads i en overfyldt gummibåd fra Tyrkiet til Lesbos.

»Før jeg kom hertil, havde jeg ingen anelse om, hvor slemt det var i Moria,« siger Rohullah, der i Afghanistan arbejdede som nyhedsredaktør for tv-stationen Ayna TV. Han flygtede, fortæller han, da han blev truet på livet på grund af sit arbejde. Han var et år undervejs, inden han nåede til Lesbos.

»Da jeg flygtede, var det bare for at redde mit liv,« siger han. »Undervejs begyndte jeg dog at drømme om et liv i Europa, men nu er jeg kommet hertil, jeg har været her i fem måneder, og det er mest af alt et mareridt.«

»Bare fordi vi er flygtninge, betyder det ikke, at vi vænner os til at lide, og vænner os til at være bange for volden her i lejren. Nu er vi også bange for grækerne uden for lejren,« siger Rohullah.

»Jeg forstå nu, at vi ikke er velkomne her, men det er ikke muligt for mig at tage tilbage. Hvor skal jeg tage hen?«

Solidariteten falmer på flygtningeøen Lesbos

Den græske ø Lesbos har i fem år ligget på flygtningekrisens frontlinje. Indbyggerne har reddet flygtninge fra druknedøden og givet dem beskyttelse. Men nu, hvor antallet af flygtninge igen vokser drastisk, har de fået nok. Både øboere og flygtninge protesterer og anklager Europa for manglende solidaritet og for at lukke øjnene for flygtningenes lidelser i umenneskelige lejre. Information har genbesøgt flygtningeøen, som mange gerne vil glemme, men som nu er tættere på at eksplodere i konflikter, end vi tidligere har set

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Ja, og hvad gør Danmark, ingenting. Denne en gang så stolte humanistiske stat. Et mordernt skænsel!

Rolf Andersen, Hans Larsen, Anders Skot-Hansen, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Lene Bøgh Sørensen, Gert Romme og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Anita Pedersen

Hvis Vest-Europa skal bevares som demokratiske retsstater og velfærdssamfund, skal folkevandringen stoppes.
Det har aldrig været meningen, at store menneskemængder blot skal kunne tiltvinge sig adgang til en nation.
Grækenland er i sin fulde ret til at forsvare sine grænser.
Hovedparten af de, der vil til Europa er migranter og ikke flygtninge.
Vi har i de seneste år fået nogle forvarsler på, hvad det multikulturelle helvede kan føre til.
Desværre har vi (selvom der også er kommet mange udmærkede mennesker til f.eks Danmark) ikke været videre heldige med de indvandrere fra muslimske lande i Mellem Østen og Afrika, vi har modtaget hidtil. Som gruppe betragtet gør de sig uheldigt bemærket i for mange forkertr statistikker, bl.a mht overtrædelse af straffeloven.
Derfor skal vi gå over til istedet at tage kvoteflygtninge og måske skulle vi satse på kristne. De er faktisk på verdensplan den mest forfulgte gruppe og er formentlig lettere at integrere.

Det vi ser på Lesbos, kan være Europa om 20-30 år, hvis vi ikke begynder selv at tage kontrol over Europas grænser.

Henrik Keller
Der er derfor ingen v

Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Morten Pedersen, Jan Rosberg, Henrik Andersen, Søren Ferling, Therese Hagen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Jeg så i går på tysk tv., at der i hele lejren ikke er andet sundhedspersonale end de frivillige læger og sygeplejersker, der udfører humanitært arbejde.

Jeg syntes heller ikke, at Italien og Grækenland skal hænge på denne byrde. Men - man må jo nok kunne forlange, at Grækenland indsætter sundhdspersonale. Og i øvrigt begynder at behandler asylanternes asylansøgning.

Lene Bøgh Sørensen

Til Anita Pedersen, Henrik Keller m.fl:
Kampen mod det multikulturelle samfund begyndte i 1915 med folkemordet på armenierne. Det var interessant nok ikke islamister der stod bag, men Kemal Atatürks folk. Siden Første Verdenskrigs urkatastrofe har bølge efter bølge af udrensninger og forfølgelser som bekendt hærget det europæiske kontinent. Formålet har altid været at etablere 'den rene rensede nation'. Det er denne forestilling og praksis. der har været så katastrofal, ikke det multikulturelle samfund. Tværtimod. Jeres grundholdning er simpelthen rystende. Derudover er det iøvrigt utroligt, og en skænsel, at det samlede store EU ikke kan hjælpe de stakkels
flygtninge på Lesbos

Stig Bøg, Rolf Andersen, Hans Larsen, Anders Skot-Hansen, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Kenneth Krabat, Pietro Cini, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

De omsiggribende flygtningekatastrofer og -kriser, som igennem flere årtier har været velkendt i store betydelige dele af Mellemøsten, er nået til Fort Europa, som ikke 'har råd' til at standse processen.

Fort Europa, som har initieret/deltaget i angloamerikanske krige og vestlige konspirationer mod mellemøstlige styrer, stater og samfund, som ikke ville deltage i/opnå op for den neoliberale markedskapitalistisme. Fort Europa, som har allieret sig med Erdogan i kampen mod Assad.

Det bliver næppe mere kortsynet og kynisk.

Rolf Andersen, Mikkel Zess, Anders Skot-Hansen, Kenneth Krabat og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

store/betydelige

Carsten Hansen

Ingen bliver rige af at modtage millioner af u-uddannede flygtninge fra 3.verdens-lande.
Mange bliver rigere af at blive uddannet og forblive i 3,verdenenslande.

Det kræver så at diktatorer og stormagters indflydelse i samme lande bliver bortskaffet .

Lidt af en gordisk knude der kun kan løses ved at omfordele verdens ressourcer i et hidtil uset/uhørt omfang.
Er vi parate til at ofre dette på fredens om fremtidens alter ?.

Søren Ferling

@ Curt Sørensen

"Siden Første Verdenskrigs urkatastrofe har bølge efter bølge af udrensninger og forfølgelser som bekendt hærget det europæiske kontinent. Formålet har altid været at etablere ’den rene rensede nation’. Det er denne forestilling og praksis. der har været så katastrofal, ikke det multikulturelle samfund."

De to ting har da ikke noget med hinanden at gøre alene fordi de er foregået i forskellige tider.

Iøvrigt er det den større overensstemmelse mellem nation og stat, der har skabt efterkrigstidens fred og ikke EU.

"’den rene rensede nation’" - er en fantasi og et propagandabegreb - der er ingen europæiske lande, der lever op til den fantasi - men Tyrkiet gør...

Per Torbensen, Flemming Olsen, Jan Rosberg og Anita Pedersen anbefalede denne kommentar
Anita Pedersen

Curt Sørensen. Kan du nævne mig eet eksempel på et vellykket multikulturelt samfund?
De problemer, vi har i DK med indvandrere og flygtninge har de i hele Vest Europa.
Der er tale om vold. Organiseret, klan- og banderelateret kriminalitet der truer samfundene. Terror. Æresrelateret vold og social kontrol af især piger og kvinder. For mange af disse mennesker ønsker ikke at være fuldgyldige medlemmer af samfundet.
Det er ved at ændre det tillidsbaseret samfund til et mistillidsbaseret samfund, hvor grupperne lever side om side i parallelle samfund.
Et samfund er et produkt af dets indbyggere. Der er kun demokrati, ligeret mellem kønnene, accept af fri sexualitet etc så længe, der er flertal for det.
Man skal være mere end blind og døv for ikke at have observeret den dårlige udvikling de sidste årtier. Det er forbryderisk dumt at fortsætte ad den vej. Det bliver nogle rædselsfulde samfund og borgerkrig kan blive en følge.

Henrik Keller

Per Torbensen, Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Morten Pedersen, Jan Rosberg, Henrik Andersen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Det eneste rigtige svar på Erdogans udfordringer via sine ydmygelser af flygtningene og migranterne, ved at drive dem foran sig i kampen for at få flere penge fra EU, er at lukke grænserne effektivt med hegn og militær ved EU's grænser til Tyrkiet og dertil fratage ham de 45 mia. vi hidtil årligt har betalt ham for at holde styr på flygtningene strømmen igennem Tyrkiet.

Så får han ingen penge og sidder alene tilbage med flygtningeproblemerne, og så skal han nok komme til fornuft.

Søren Ferling, Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Jan Rosberg, Anders Mørk og Anita Pedersen anbefalede denne kommentar
Lene Bøgh Sørensen

Til Anita Pedersen,

Alle dine eksempler, er netop eksempler på den ekstreme nationalismes hærgen

Eksempler på multulturelle samfund er :

Frankrig inden højreracismen tog over,

USA i den klassiske migrations periode inden Harding, Coolidge og Hoover brød med denne ( tolerancen dog brudt af settlerne i Californien allerede i 1800-tallet)

Den gamle polske republik inden delingerne i 1772, 1793 og 1795,

Det osmanniske Imperieum før 1914

Habsburg Imperiet før 1914

Altså vidt forskellige samfund og også med mange fejl og kritisable ting, men uden den nedbrydende integrale nationalisme der udviklede sig under Balkankrigene, forstærkedes under Første Verdenskrig, akcellerede i mellemkrigsåre og eksploderede i Anden Verdenskrigs orgier af ekspansiv nationalisme, raceimperialisme og udryddelser

Grundlæggende er nationalismen den største fare for et tolerant samfund

Rolf Andersen, Hans Larsen og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Anita Pedersen

Curt Sørensen.
Bare for tage bare nogle af dine eksempler.
Jeg tror ikke, at hverken USAs indianere og sorte vil give dig ret. USA er desuden splittet som aldrig før.
Det er måske forbigået din opmærksomhed, men Frankrig har været udsat for en række terrorangreb begået af islamister og har befundet sig i en årelang undtagelsestilstand

De andre eksempler ved jeg ikke nok om, men jeg tvivler på, at de har bestået af så forskellige befolkningsgrupper som f.eks danskere og muslimer og islamister fra meget fjerne lande, hvoraf mange end ikke taler sproget.

Sverige som er tolerancens højborg er plaget af skyderier, bombesprængninger og klaner, der reelt har taget magten i områder i bl.a Göteborg. Nogle steder med oprettelse af selvbestaltede sharia-patruler, f.eks i Rinkeby. Der ruller en bølge af voldtægter og overfald over landet. Det er så grelt, at selv politiet, politikerne og de sky svenske medier er begyndt at skrive om det. Bl.a bander af indvandrerbander, der overfalder og mishandler enlige svenske teenagere. Frarøver de, alt. Tvinger dem til at tage tøjet af, kysse deres fødder eller simpelthen pisser dem i munden, mens de råber racistiske skældsord. De ved at de svenske unge ikke kan slås, er ubevæbnede og ikke har en stor voldsparat familie i ryggen.

Tyskland. Store kriminelle klaner (den største m ca 3000 medlemmer) har reelt taget magten i flere byer. De er aggressive, hensynsløse og bevæbnede. På 10 min kan de via sms tromme 100 personer sammen. Politiet er magtesløst. Det har været beskrevet i seriøse blade og aviser, i bøger og senest i et program i ARD.
Jvfr Der Spiegel aflyttede politiet en voldelig tysk MC-bande, hvis medlemmer er af tyrkisk oprindelse. De beskæftiger sig med afpresning, beskyttelsespenge, vold, narko, trafficking oma. Pludselig hører politiet, at selveste Erdogan ringer til Mc-klubbens leder. Erdogan vil have afklapset en kritisk journalist, bosiddende i Berlin. Politiet nåede at bringe ham i sikkerhed.

Tolerante Holland. Der siger politikerne rent ud, at samfundets stabilitet er truet af den sk “Moccro-maffia”, som er en marokkansk mafia, som er uhyre brutal. De truer og likviderer vidner, modstandere og pårørende til vidner. De satte kronen på værket ved at likvidere en jurist og true dommere og politifolk.
Det er kommet frem, at adskillige politifolk formentlig er truet og bestukket af dem til at lække oplysninger og for nylig har de hollandske myndigheder fået mistanke om, at den iranske sikkerhedstjeneste benytter gruppen til at chikanere og likvidere iranske flygtninge. Som modydelse får de penge og hjælp til at holde efterlyste medlemmer skjult.

Hvorfor tror du, at højreradikale grupper har vind i sejlene?

Henrik Keller (det er mig der skriver, men abonnementet står i min kones navn)

Per Torbensen, Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Morten Pedersen, Jan Rosberg, Henrik Andersen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Henrik Keller, højreradikalismen har fortrinsvist vind i sejlene pga. klassesamfundets destruktive dynamikker, neoliberalismen og globaliseringen.

Rolf Andersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Anita Pedersen

Hanne Utoft. Ja globalisering og indvandring. Det er hovedårsagerne og det er det, de typisk angiver som grund, når de bliver spurgt. Bl.a folkevandringen i 2015 og episoder som nytårsaften 2015 i Köln, har fældet stort set samtlige Europas arbejderpartier og har gjort partier som Sverigesdemokraterne store.
Henrik Keller

Per Torbensen, Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Henrik Andersen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Lene Bøgh Sørensen

Til Henrik Keller

Alle dine eksempler er igen eksempler på den ekstreme nationalismes hærgen. Fra Donald Trump til de såkaldte 'islamister ' er de allesammen nationale fanatikere, blot med forskellige symboler, ideologier og slagord.

Eksemplet med USA kan du godt tage i dig igen: USA blev på den ene side grundlagt på et princip om multikulturalisme og absorberede millioner af immigranter. Dette blev så på den anden side udhulet af en ekstrem amerikansk nationalisme, startende med slaveriet , udryddelsen af indianerne og den imperialistiske ekspansion ind over Cuba og Phillippinerne, og videre over hele Stillehavsområdet. 'The Manifest Destiny' som de kaldte det

De eneste områder og perioder i historien, hvor der var enklaver af tolerance , var de af mig tidligere nævnte. Jeg skal give endnu et eksemel: I 1492 , da de seraphiske jøder blev fordrevet fra Spanien, fandt de et fristed i det Osmanniske Imperium. En del blev bosat i Konstantinopel, men mange også i Thessaloniki. Mange år senere, i 1942, blev disse sidste så af en ekstrem nationalistisk og imperialistisk stormagt, det nazistiske Tyskland, sendt til Auschwitz .

Nationalismen er dødbringende og en eller anden form for multikulturalisme er nødvendig

Christel Gruner-Olesen, Rolf Andersen, Hans Larsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

At påstå der ingen problemer er omkring indvandrere er omtrent lige så naivt som at påstå der er problemer med alle indvandrere.

Sverige er et udmærket eksempel på at selv ultra-tolerance ikke dæmmer op for problemer.
I Tyskland foretog man i 0-erne en stor undersøgelse der viste at et sted mellem 10 og 15 % af indvandrerne er decideret integrations-uvillige. Et land der huser millioner af indvandrere og ikke har været belemret med et højrenationalistisk parti af betydning, i perioden mellem NSDAP og AFD..
Her har man mega-ghettoer i visse storbyer, hvor skoler har måtte indføre forbud mod alt andet end det tyske sprog på skolernes område (minus selvfølgelig i fremmedsprogs-timer), da alt for mange indvandrerbørn ikke kan gennemføre en uddannelse efterfølgende pga dårlige tysk-kundskaber.

Og så er der masser af historier hvor integrationen går ganske udmærket.

Anita Pedersen

Curt Sørensen.
Hvad er det for noget vrøvl. Amerika var indianernes land. De blev udsat for folkemord, begået af europæere, der kom som datidens indvandrere til deres land.
Det er helt nyt for mig, at efterkommere af slaver ikke har været diskrimineret i stort hele USAs historie
Henrik Keller

Lene Bøgh Sørensen

Anita Petersen:
Hvis du nu læser, hvad jeg faktisk skriver, så er det netop, at Amerika var indianernes land og at slaver var diskriminerede. Du ignorerer derudover hvad jeg skriver om skiftende amerikanske præsidenters og hvide settlers udryddelsespolitik i en amerikansk nationalismes navn. Du forstår tydeligvis ikke deres begreb om 'Manifest Destiny' . Du besvarer overhovedet ikke min nuancerede argumentation. I stedet råber du 'vrøvl'. Hvor herre bevares, sikke et diskussions niveau

Anita Pedersen

Curt Sørensen. Sorry. Jeg overså, at du faktisk nævnte udryddelse af indianere etc

Søren Ferling, Hanne Utoft og Lene Bøgh Sørensen anbefalede denne kommentar

"Ja globalisering og indvandring. Det er hovedårsagerne og det er det, de typisk angiver som grund, når de bliver spurgt. Bl.a folkevandringen i 2015 og episoder som nytårsaften 2015 i Köln, har fældet stort set samtlige Europas arbejderpartier og har gjort partier som Sverigesdemokraterne store."

Den uforholdsmæssigt store indvandring og flygtningestrømmene er symptomer på globale/internationale klassesamfundsdynamikker ... hvoraf globaliseringen er én af dem. Globaliseringen er samtidig et politisk udtryk for de besiddende klassers fortsatte imperialisme, men store dele af de vestlige befolkninger iagttager ikke disse bagvedliggende årsager, hvormed der sker en forskudt forståelse af årsager og virkninger. Dermed er vejen banet for neofascistiske højrepartier og -flagellanter, hvilket blot forstærker problemkomplekserne og kapper fornuften helt over.