Klumme
Læsetid: 3 min.

Nultolerance og fem superhelte står bag Singapores coronasucces

Singapore var med forrest i feltet over smitteramte lande, men bliver nu fremhævet som mønstereksempel på smittebekæmpelse. Midt i en kaotisk og global krise fremstår østatens kontrolmani ikke længere helt så ekstrem, fortæller Informations korrespondent
Rejse- og karantænerestriktionerne er som i resten af verden blevet strammet løbende I Singapore. Der er ingen tolerance over for brud på reglerne. Bøden for ikke at overholde en hjemmekarantæne er på op til 66.000 kr. eller fængselsstraf i op til et halvt år.

Rejse- og karantænerestriktionerne er som i resten af verden blevet strammet løbende I Singapore. Der er ingen tolerance over for brud på reglerne. Bøden for ikke at overholde en hjemmekarantæne er på op til 66.000 kr. eller fængselsstraf i op til et halvt år.

Tyrone Siu

Udland
18. marts 2020

SINGAPORE – Virussen fandt først vej til Singapore via en 66-årig kinesisk turist fra Wuhan. Det var den 23. januar. Få timer efter det første bekræftede tilfælde var der mail fra min datters børnehave.

Frem med ansigtsmaskerne til de ansatte, daglig afspritning af legetøj, adgangsforbud for udefrakommende, krav om underskrevne rejsedeklarationer og en lang række andre tiltag udgjorde nu de nye sundheds- og hygiejnestandarder.

Siden har jeg to gange dagligt modtaget min datters temperaturmålinger i børnehavens mobilapp. Dertil kommer adskillige ugentlige e-mails fra ledelsen med overblik og nye dessiner fra myndighedernes side.

I starten virkede det overvældende og besværligt. Det gør det ikke længere. Børnehaven og resten af Singapores uddannelsesinstitutioner er stadig åbne. Det samme gælder resten af samfundet i østaten med 5,7 millioner indbyggere. Jo, økonomien er ramt, og mange ting er aflyst.

Der har også været det obligatoriske stormløb på toiletpapir og fødevarer. Men selv om mange arbejder hjemmefra, og kontakten til omverdenen er begrænset af rejserestriktioner, så fortsætter hverdagen. Det gør den på grund af Singapores krisestrategi.

Internationalt knudepunkt

Det så ellers sort ud i starten. Den 30. januar blev den første singaporeaner smittet, og få dage senere begyndte virussen at spredes lokalt. I midten af februar var Singapore det sted uden for Kina med flest registrerede tilfælde. 67 var der på det tidspunkt. Og fordi Singapore er et internationalt knudepunkt for handel og et yndet kinesisk turistmål var der grund til bekymring.

Alligevel er Singapore lykkedes med at få COVID-19-kurven til at flade ud, mens andre lande er tordnet forbi i statistikken. Det samlede antal smittede er nu på 243, og landet bliver fremhævet som et mønstereksempel på smittebekæmpelse. Så hvad gjorde man rigtigt?

For det første har Singapore været der før. Generalprøven hed SARS og havde ligeledes sin oprindelse i Kina. Det var tilbage i 2003. SARS, der også er en coronavirus, smittede 238 personer i Singapore, hvoraf 33 døde.

Det førte til etableringen af et kriseberedskab, der blev fintunet under H1N1 svineinfluenzaen i 2009. Da SARS bredte sig, var myndighederne på bagkant, det har ikke været tilfældet denne gang. Da den genetiske sammensætning af det nye virus blev kendt, udviklede Singapore hurtigt sin egen testteknik og startede egenproduktion.

Det blev kombineret med en aggressiv indsats for at finde og isolere alle tilfælde – derfor det høje antal i starten. Det er fortsat strategien. For at stoppe spredningen bliver detaljerede informationer om nye tilfælde delt med offentligheden. Smittede bliver sat til at nedfælde deres aktivitetshistorik på minutbasis, mens alt fra politiets overvågningskameraer til offentlige transportregistre er i brug for at finde personer, der har været tæt på smittebæreren.

Udadtil var Singapore blandt de første lande til at afvise rejsende fra Kina. Rejse- og karantænerestriktionerne er som i resten af verden blevet strammet løbende. Der er ingen tolerance over for brud på reglerne.

Bøden for ikke at overholde en hjemmekarantæne er på op til 66.000 kr. eller fængselsstraf i op til et halvt år. Udlændinge, der bliver taget i at afvige fra karantænereglerne, får frataget deres opholdstilladelse og bliver permanent udelukket fra at kunne få en arbejdstilladelse.

Patriotisk informering af befolkningen

Og så er der folkeoplysningen. Den er der meget af, og den kommer gerne i nationalpatriotisk indpakning. Premierminister Lee Hsien Loong står for at informere om nye tiltag, mens Singapores statskontrollerede medier formaner om håndvask og kollektivt ansvar.

Til brug i skolerne har Ministeriet for Uddannelse lavet en kampagne under navnet »Together We Keep Singapore Strong«, der ud over mere traditionelt undervisningsmateriale også består af en sang og fem superheltemaskotter. Super Soaper Soffy minder eleverne om at bruge sæbe, mens Hands Down Hanna aldrig rører sit ansigt.

Maskotter i folkeoplysningens navn er ikke et nyt fænomen i Singapore – og er ikke kun for børn. I metroen er Move-in Martin og Give-way Glenda fast inventar. Metroen er også et yndet sted for officielle oplysningskampagner om Singapores terrorberedskab og militære formåen. Ligesom i Israel og Sydkorea har Singapore årelang tvungen militærtjeneste. Det kan man godt undre sig over. Israelerne og sydkoreanere har deres åbenlyse begrundelser.

Men Singapore? Den mest gennemregulerede og fredelige lille plet på verdenskortet? Som tilflytter har jeg endnu ikke vænnet mig til østatens permanente kriseberedskab og lettere formynderiske forhold til egne borgere. Men helt så ekstremt virker det pludselig ikke længere. Så længe pandemien raser derude, skal jeg og familien ingen steder.

Serie

Hverdag med corona

Informations korrespondenter og skribenter skriver dagbog om deres hverdag med coronavirus, og om hvordan det påvirker de lande, de hver især bor i.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

I sydøst asien løser de krisen med kirurgisk præsition. I USA hamstre dele af befolkningen våben for at beskytte sig mod hinanden. Jeg ved godt hvilken løsning jeg foretrækker og finder overlegen.

Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, jens christian jacobsen, Dennis Tomsen, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hovedparten af indbyggerne i Singapore er jo også kinesere - og ligesom Kina er det heller ikke et demokrati - i vestlig forstand.

Bea Gustafson

#Jeppe Lindholm: vil med vilje se bort fra, at dit spørgsmål sandsynligvis var retorisk, bare for at gøre det helt soleklart: du foretrækker, og finder, en autoritær styreform, til tider autokratisk, uden pressefrihed, overlegen. Tillykke med dine valg, det er jo altid muligt at flytte dertil. Med mindre altså du foretrækker at gribe til våben. Også der er det muligt at flytte til. God tur.

Er der nogen som kan komme med noget som fungerer rigtig godt i Europa.
Jeg har kun set Europa, og særligt Danmark bliver dårligere de sidste 20 år. Og jeg har set en stor del efterhånden.

Lise Lotte Rahbek

Jeg er ikke tilhænger af magtkontrol. Eller kontrolmagt. Eller aggressiv menneskejagt. Uanset årsagen.
Det minder alt for meget om en lovgivningsindsats, som kan blive svær at slippe af med igen, og højlydt ifaldet af dem, som profiterer af det og som slipper for at tænke. Selv.
"Vi har jo ikke noget at skjule.."