Læsetid: 3 min.

Parlamentet spurgte. Putin sagde ’OK’. Og nu har han (næsten) grønt lys til magten i 16 år mere

Med et godkendt forslag i parlamentet onsdag kører Ruslands præsident, Vladimir Putin, sig i stilling til et livslangt præsidentembede. Det skal skabe stabilitet, siger han, mens flere eksperter bekymrer sig
De seneste to måneders forfatningsændringer i Rusland har givet præsidenten nye beføjelser.

De seneste to måneders forfatningsændringer i Rusland har givet præsidenten nye beføjelser.

Dmitry Dukhanin

12. marts 2020

Vladimir Putin indrømmer så godt som aldrig en fejl.

Men det skete onsdag, da den 67-årige præsident helt ekstraordinært dukkede op i parlamentet og stik imod tidligere udtalelser støttede et forslag om at nulstille antallet af hans præsidentperioder.

Bliver forslaget til realitet, kan Putin stille op som præsidentkandidat i både 2024 og 2030 og altså sidde på magten helt til 2036. Og det på en styrket post. For de seneste to måneders forfatningsændringer i Rusland har netop givet regeringens overhoved nye beføjelser.

Putin havde ellers overrasket alle i januar, da han foreslog at omskrive den russiske forfatning og nedtone præsidentrollen. Ruslandseksperter og politiske kommentatorer koblede det hurtigt sammen med præsidentens ønske om at sikre sin magtposition, efter at hans regeringsperiode udløber i 2024.

Blot vidste man ikke helt, hvordan Putin ville placere sig. Det gør man for så vidt stadig ikke, for dels ved ingen, om Putin vil stille op i 2024, dels er præsidenten notorisk kendt for at komme med udspil, bedømme reaktionen og derefter overraske igen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Det er et spørgsmål om tradition og tryghed og i Rusland er der tradition for en zar, på samme måde som der er tradition for et kongehus herhjemme. Nu skal russerne bare finde ud af hvordan de sætter Putin uden for politisk inflydelse, så har de et demokrati der er ligeså ægte folkestyret som vores.

Søren Andersen

Er der en grænse for, hvor længe en dansk statsminister kan fortsætte, hvis han bliver genvalgt hvert fjerde år?