Læsetid: 5 min.

Så reagerede Trump endelig på coronavirussen

Mindst 2300 amerikanere er registreret som smittede, og 50 er døde, men først nu har den amerikanske præsident aktiveret en beredskabslov, der skal sikre de nødvendige ressourcer til inddæmning og virusbekæmpelse
Præsident Trump forsøger at genoprette den folkelige tillid efter at have vakt vrede og bekymring i vide kredse med konfuse, bagatelliserende og afvisende udtalelser i offentligheden om udbruddet af Covid-19 i USA.

Præsident Trump forsøger at genoprette den folkelige tillid efter at have vakt vrede og bekymring i vide kredse med konfuse, bagatelliserende og afvisende udtalelser i offentligheden om udbruddet af Covid-19 i USA.

Drew Angerer

14. marts 2020

WASHINGTON/NEW YORK – Fredag aften, dansk tid, erklærede Donald Trump USA i national nødretstilstand som optrapning af de amerikanske bestræbelser på at få greb om coronavirus-pandemien. Med dette skridt afsættes op til 50 milliarder dollar i forbundsstatslige midler til hjælpeindsatsen, som bl.a. vil omfatte et screening-website og oprettelse af ’drive-in’-testfaciliteter.

Præsident Trump forsøger dermed at genoprette den folkelige tillid efter at have vakt vrede og bekymring i vide kredse med konfuse, bagatelliserende og afvisende udtalelser i offentligheden om udbruddet af Covid-19 i USA, som nu har bredt sig til 46 stater med mindst 2300 registrerede smittetilfælde og 50 døde.

Ved et pressemøde i Rosenhaven i Det Hvide Huse udtalte Trump:

»For at kunne bruge alle forbundsregeringens magtbeføjelser i forhold til indsatsen i dag erklærer jeg hermed officielt national nødretstilstand – to meget store ord«.

Med erklæringen lagde Trump op til at frigive over 50 milliarder dollars. Præsidenten opfordrede også de enkelte stater til hurtigt at etablere nødoperationscentre og hospitalsfaciliteter, der kan varetage de nødretlige planer.

Hård kritik

Trump er i de sidste dage blevet mødt med hård kritik på grund af manglen på testudstyr, hvilket har udstillet USA som uforberedt i sammenligning med Sydkorea og andre lande. I går opremsede han navne på en række store selskaber, som vil indgå i offentligt-private partnerskaber for at råde bod på situationen.

Trump sagde, at hans krisestab forventer, at »en halv million ekstra test-kit vil blive tilgængelige i næste uge, og næste uge igen kan vi være oppe på 1,4 millioner og om en måned oppe på fem millioner. Vores altoverskyggende mål er at stoppe virussets spredning«.

Han kunne dog ikke modstå at tilføje:

»Men igen ønsker vi ikke, at alle amerikanere skal tage testen. Det er totalt unødvendigt. Det her går over.«

Trump har besluttet sig for ikke at gøre brug af en tysk fremstillet test, som Verdenssundhedsorganisationen har sagt god for, men på spørgsmål fra journalister afviste han at påtage sig nogen skyld for, at USA nu må kæmpe for at få sit beredskab op i omdrejninger.

»Jeg vil ikke påtage mig et ansvar overhovedet«, sagde han, »for vi blev stillet over for nogle omstændigheder, og vi overtog nogle regler, reguleringer og specifikationer fra en anden tid«.

Han tilføjede:

»Hvad vi har gjort, er at redesigne det meget hurtigt med hjælp fra mennesker omkring mig … Vi vil få kapacitet til at lave millioner inden for meget kort tid.«

USA’s militær sagde senere fredag, at man vil indstille al indenrigstrafik med enkelte undtagelser for alle tjenestegørende, civilt ansatte medarbejdere og deres familie i lyset af, at coronavirussmitten nu breder sig så hastigt.

Memoet, som er underskrevet af viceforsvarsminister David Norquist, oplyser, at bestemmelserne foreløbig vil være gældende frem til mandag den 11. maj.

Der vil dog, fremgår det, kunne gøres undtagelser for rejser, som er nødvendige for at gennemføre vigtige missioner. eller som kan begrundes med humanitær nødvendighed.

Lageropfyldning

Trump erklærede også, at han vil aflyse renteopkrævning på alle offentligt udstedte studielån indtil videre, og at USA nu vil opkøbe store mængder råolie, som skal lagres som en strategisk reserve.

»Det er et godt tidspunkt at fylde lagrene op på,« sagde han.

Vicepræsident Mike Pence, Dr. Anthony Fauci, chefen for det Amerikanske Center for Sygdomskontrol og -Forebyggelse, sundhedsminister Alex Azar og andre medlemmer af den amerikanske regerings coronavirus-taskforce stod ved Trumps side, da han introducerede de virksomhedsledere, som skal samarbejde med holdet.

Dr. Deborah Birx, en af lederne af beredskabsindsatsen, demonstrerede et nyoprettet website, på hvilket amerikanske borgere vil kunne udfylde et screenings-spørgeskema, der skal klarlægge, om de behøver at tage en test. Derudover vil ’drive-in’-testcentre blive oprettet på parkeringspladser ud for CVS-, Target-, Walmart og Walgreens-butikscentre.

Demokraterne hilste præsidentens erklæring velkommen. Chuck Shumer, minoritetsleder i Senatet, sagde:

»Det glæder mig, at præsidenten har lyttet til vores opfordringer om at aktivere Stafford-nødretsloven, så der kan ydes vital finansiel bistand i indsatsen for at sikre lokalsamfund imod udbruddet af coronavirus«.

Han tilføjede dog:

»Mens andre skridt nu overvejes, er det vigtigt at sige, at præsidenten ikke må gå ud over sine beføjelser eller lade sig friste til at give efter for sine autokratiske tilbøjeligheder på områder, der ikke har nogen klar forbindelse til denne offentlige sundhedskrise«.

Men samtalerne om de ekstraordinære coronaviruslove fortsatte på Capitol Hill, sagde Trump:

»Vi synes ikke, demokraterne giver nok«.

Gratis tests

Tidligt lørdag, dansk tid, vedtog Repræsentanternes Hus dog en coronaviruspakke med overvældende stemmeflertal. Pakken vil sikre gratis testudstyr og betalt sygeorlov i et forsøg på at begrænse de økonomiske følgeskader af en pandemi, der allerede har ført til lukninger af skoler, sportsarenaer og kontorer.

Med stemmerne 363 mod 40 vedtog det demokratisk kontrollerede Repræsentanternes Hus – men med en stemmeafgivning, der gik på tværs af partiskel – at afsætte de lovede milliarder af dollar, som skal udstrække sikkerhedsnetprogrammer til de amerikanere, som risikerer at miste jobbet, når arbejdspladser lukker over de kommende uger.

Den 110 sider lange coronaviruslov blev til efter omfattende forhandlinger mellem forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og finansminister Steven Mnuchin. Sidstnævnte forsøgte længe at presse på for at yde tilskud som skattelettelser, mens Pelosi insisterede på at bruge statsmidler til udvide sikkerhedsnettet. Loven endte med ikke at omfattede de lettelser på indkomstskat på 1.000 milliarder dollar, som Trump havde ønsket.

Forholdet mellem Trump og Pelosi er stadig iskoldt, og de to har da heller ikke talt direkte med hinanden under den aktuelle krise.

»Det var der ikke behov for,« sagde Pelosi ved et pressemøde fredag aften.

Trump sagde, at han aktiverede nødretsloven fra 1988, den såkaldte Stafford Act, og giver Det Hvide Hus og forbundsregeringen særlige beføjelser til at assistere de enkelte delstaters regeringer og lokale myndigheder under »naturkatastrofer«. I henhold til denne lov er det alene præsidenten som kan proklamere, at der foreligger en katastrofetilstand.

Trump har påkaldt sig Stafford Act flere gange i sin præsidentperiode, bl.a. i forbindelse med oversvømmelser i Midtvesten og naturbrande i Californien. Dem amerikanske beredskabsmyndighed for katastrofer, Federal Emergency Management Agency (FEMA) tager sig normalt kun af naturkatastrofer, men kan også indsættes imod pandemier.

Trump blev spurgt, om han ville lade sig teste for coronavirus, efter at der er dukket billeder op, der viser ham i tæt kontakt med den brasilianske præsident, Jair Bolsonaros pressetalsmand på Trumps resort Mar-a-Lago i Florida sidste weekend. Pressetalsmanden er siden testet positiv for corona.

»Nej,« sagde Trump først.

»Vi har ikke spor af symptomer«.

Men adspurgt om han ikke dermed risikerede at smitte andre, syntes præsidenten at fortryde, og antydede, at han nok ville lade sig teste alligevel.

»Jo, sandsynligvis«, sagde han.

Associated Press bidrog til denne artikel

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kent Nørregaard

Trump reagere som han skal. Mobiliseringen af initiativer og testning er allerede langt foran Danmark og Mette Frederiksens politik med ikke-testning. Man vil f.eks teste på parkeringspladser foran supermarkeder. Mette Frederiksen derimod har besluttet at færre skal testes.

Siden i torsdags er færre testet og ja derfor et fald i antal af nye smittede. Eller rettere færre officielt smittede. Hvorfor man ikke får oparbejdet kapacitet til testning er mig en gåde men heldigvis kan vi holde hende ansvarlig når vi kommer ud på den anden side.

Det kommer til at være et slaraffenland for undersøgende journalistik at grave i regeringens beslutninger og interne emails.

Carsten Hansen

Carsten Svendsen.

Har lige læst historien på Tysk-tekst-tv.

Er den sand er manden en større idiot end hidtil antaget.
Sindssyg er måske mere betegnende ?.

Klaus Seidenfaden

@Kent Nørregaard

https://www.information.dk/indland/2020/03/ekspert-sundhedsmyndighederne...

Jeg citerer fra ovenstående:

Fra at have forfulgt inddæmningsstrategien er de danske sundhedsmyndigheder gået over til kun at teste de personer, der skulle indlægges.

»Alle dem, der ikke er syge, eller ikke er så syge, at de skal på sygehuset, men bare rider det af som en forkølelse, de kan jo få lov til at være ude i samfundet. Dem behøver vi ikke at teste længere, for vi kan ikke spore smittekæderne længere,« siger Christian Wejse.

Sören Tolsgaard

Dr. Kristian Jensen argumenterer for, at det kan være af afgørende betydning for den alvor, hvormed en lettere angrebet borger overholder sin selv-isolation, at man faktisk kan blive testet:

'Det gør det meget nemmere at få folk til at blive hjemme, pga af SARS-CoV-2, hvis de ved om de har den eller ej. Jeg tror der er en stor fejl, ikke at ville teste sine borgere. Jeg tror det kommer til at øge antallet af smittede og få varigheden krisen til at blive dybere og længere end nødvendigt.'

https://www.information.dk/indland/2020/03/ekspert-sundhedsmyndighederne...

Trump har reageret for langsomt, for svagt, lagt ansvaret fra sig og har måttet lægge sin strategi om, hårdt presset af sit bagland, aktiemarkedet.

Kent Nørregaard

Seidenfaden. Alt andet lige er det at spille hazard med hele landets helbred. Smittekæderne er irrelevante nårdundhedssystmet bliver overvældet af selve antallet af indlæggelser hvilket er det vi ser nu.

I den nuværende situation er Wejses udtalelse meget lidt værd. Hele steategien kommer til at koste menbeskeliv og længere lockdown.