Læsetid: 11 min.

»Sanders kan ikke vinde over Trump ved at mobilisere millioner af nye vælgere«

Den politiske demograf Ruy Texeira knyttet til Det Demokratiske Parti mener, at Sanders tager fejl, hvis han tror, at et radikalt socialt og økonomisk budskab vil animere nok unge og arbejdere til at stemme Trump ud af Det Hvide Hus. Republikanske vælgere vil stille op i lige så stort et tal, siger han
Tilhængere af Bernie Sanders er samlet til et Sanders-vælgermøde i Los Angeles, Californien. 

Tilhængere af Bernie Sanders er samlet til et Sanders-vælgermøde i Los Angeles, Californien. 

Brian Cahn

3. marts 2020

Trods Joe Bidens overvældende sejr til South Carolinas primærvalg i lørdags er senator Bernie Sanders stadig favorit til at vinde flest delstater og flest delegerede til partikongressen i de 14 delstater, der tirsdag – den såkaldte Super Tuesday – skal afvikle demokratiske primærvalg.

Det siger den politiske geograf og demograf Ruy Texeira, der har studeret og skrevet om amerikansk valgpolitik siden 1980’erne.

Texeira, der er seniorstipendiat ved den demokratiske tænketank Center for American Progress i Washington, D.C., er skeptisk over for Bernie Sanders’ argument om, at han med sit budskab kan vinde præsidentvalget i november ved at motivere flere unge vælgere og arbejdere til at gå ud og stemme.

Valgdemografen mener på baggrund af sin egen og andres forskning, at Sanders kun kan slå præsident Donald Trump ved at justere sit budskab, så han tiltrækker moderate demokrater, partiuafhængige og endda liberale republikanere.

– Hvad forventer du, der vil ske i de 14 delstatsvalg til Super Tuesday?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Tommy Clausen
Bjarne Bisgaard Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er bizart, at amerikanerne ikke bare vil deres eget bedste og stemme på ordentlige forhold for den almindelige borger - altså Sanders.
De er så inficerede af kapitalismens opdeling af mennesker, at de ikke engang kan forstå, at den almene fordel for dem vil betyde et helt andet, bedre samfund, der kan bekæmpe armod og fysisk forfald og sikre en bedre, bæredygtig fremtid, hvor den urimelige jagt på job i en verden af urimelig overflod er tåbelig.

Ole Svendsen, Jakob Silberbrandt, Lisbeth Glud, Peter Hansen, Liselotte Paulsen, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Rasmus Stouby, Anders Olesen, P.G. Olsen, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Søren Fosberg, Søren Dahl, Mogens Holme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

...På den anden side var der også en hel hær af eksperter og kommentatorer, som blankt afvise at en eller anden grov og storskrydende ejendoms-magnat fra New York kunne blive USAs næste præsident....

Mikkel Møldrup-Lakjer, Jakob Silberbrandt, Søren Løvborg, Ole Schwander, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Jane Doe, Michael Friis og Torbjørn Methmann anbefalede denne kommentar

Desværre er der vist ingen af de Demokratiske kandidater, der kan slå Trump. Det spændende bliver, om han vi gå af efter 2024, eller om det vil lykkes ham at ændre spillereglerne. Han har jo stort set overtaget det Republikanske parti og de Republikanske vælgere støtter også op om hans skandaløse optræden. Både parti og vælgere støtter ham trods hans åbenlyse løgne, hans alternative fakta, hans skamløse optræden overfor fjender og allierede, han horrible holdninger til kvinder, handicappede, etniske minoriteter og andre folkeslag, hans sammenblanding af private og præsidentielle interesser. Mon ikke også de vil bakke ham op, så han kan stille op til en tredje præsidentperiode eller blive kåret til præsident på livstid?

Jakob Silberbrandt, Finn Jakobsen, Olaf Tehrani, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

»ubestrideligt dokumenteret«, »Det er bare et faktum«

Det er ord, jeg vil være forsigtig med at bruge i disse tider.

Mikkel Møldrup-Lakjer, Astrid Goplen, Steffen Gliese, Søren Dahl og Anders Olesen anbefalede denne kommentar

Der er MEGET delte meninger om dette emne.

Du kan f.eks. læse artiklen: "Bernie Sanders Can Beat Trump. Here’s the Math"
Most available evidence points in the direction of a popular vote and Electoral College victory.
By Steve Phillips

Denne artikel er et argument for, at Bernie Sanders har gode muligheder for at slå Trump.
Bl,a, fremhæves det i artiklen, at siden marts sidste år har Bernie slået Trump i 67 ud af 72 face-to-face contests. Desuden argumenteres der for, at den demografiske udvikling siden 2016 til 2020 kun favoriserer Sanders. Da procent delen af unge vælgere er steget fra 4 % til 10 %, og at Sanders især har formået at få stemmer fra unge amerikanere, der ellers ville have været sofa vælgere.

Der er væsentlig flere argumenter, og du kan læse hele artiklen her
https://www.nytimes.com/2020/02/28/opinion/bernie-sanders-polls.html?act...

Vi er selvfølgelig meget klogere efter "Super Tuesday" er overstået, mht. hvor meget vind Bernie har i sejlene til at blive demokraternes præsident kandidat.
Kan han slå Trump? Det er der altså gode argumenter for at han kan, jf. artiklen fra 28 feb.

Mikkel Møldrup-Lakjer, Liselotte Paulsen, Astrid Goplen, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Hanne Utoft og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

En fra Center for American Progress ville jeg måske ikke betegne som den mest objektive kilde...

fx"In 2017, the Center opposed Bernie Sanders' single-payer health plan. Critics said that this was because of funding from the health care industry, such as The Blue Cross Blue Shield Association, the Health Care Service Corporation and America's Health Insurance Plans, who would be eliminated under Sanders' plan. In 2018, the Center proposed an alternative to single payer that would offer patients and employers a choice between government coverage and private insurance." og "Some open government groups, such as the Sunlight Foundation and the Campaign Legal Center, criticized the Center's failure to disclose its contributors, particularly because it was so influential to the Obama administration. CAP has been voluntarily disclosing the identity of corporate donors contributing $5000 or more since December, 2013. Its website states that corporate donors are not allowed to remain anonymous, but Nathan Robinson, writing in 2018 for Current Affairs wrote that "continues to conceal the identities of many of its largest donors." He also criticized it for receiving "shady donations" and for a grant of $200,000 to the American Enterprise Institute in 2018."

Så alt i alt kan ovenstående vel nærmest læses som et parts indlæg fra sundhedsforsirkings industrien (og andre) der har en økonomisk interesse i at bekæmpe Sanders

Halfdan Illum, Niels-Holger Nielsen, Torbjørn Methmann, Astrid Goplen, Lars Løfgren, Jan Jensen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Utoft, Rasmus Stouby, Torben K L Jensen og Brian Nocis Jensen anbefalede denne kommentar

"»Ja, især hvis flere af de andre kandidater dropper ud efter Super Tuesday. Det kan gavne Biden mere end Sanders, og indtil nu er det ikke lykkedes for Sanders at nå op på mere end en tredjedel af stemmerne.«"

Hvor mange % fik Sanders i Nevada? Det var vist noget mere end 1/3. Og som Arestrup er inde på; en polariserende kandidat vandt i 2016, hvor samme propaganda kørte fra den Demokratiske elite(s klakører).

Jakob Silberbrandt, Lars Løfgren, Jan Jensen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det, der bliver afgørende for Sanders' chancer, er i hvilket omfang det vil lykkes 'den etablerede klasse' at jage en skræk i livet på Mr. & Mrs. America.

Der vil helt sikkert blive drejet voldsomt på 'dæmon-skruen' i alle de toneangivende medier.

Jakob Silberbrandt, Lisbeth Glud, Astrid Goplen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
niels christian sauer

Efter det der skete sidst, er jeg færdig med at lege spåmand her.To betragtninger, som peger hver sin vej:

1. Der er ikke nogen stor ved-ikke gruppe i midten, som kan tænkes at stemme på Trump. Han har delt landet så effektivt, at man enten hader eller elsker ham. Højst 40% elsker ham, og det kan han ikke vinde med.

2. Da George McGovern i 1972 stillede op mod Nixon på et program, der minder meget om Sanders', tabte han i 49 stater. Tre måneder efter Watergateindbruddet. Sporene skræmmer.

Ihvertfald bliver Trump svær at slå alene pga. hans helbred. For som han læge skrev i 2016:

If elected, Mr Trump, I can state unequivocally, will be the healthiest individual ever elected to the presidency.

Harold N Bornstein, MD, FACG