Interview
Læsetid: 7 min.

Det smukke ved coronakrisen: »Vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive«

Coronapandemien kan ikke sammenlignes med andre historiske kriser, mener historiker Adam Tooze. For tænk, at vi med vilje ofrer vores job, frihed og økonomi for at redde vores ældre. Det er nyt, og det er fantastisk
»Det utrolige ved coronakrisen er, at vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive. Dem, virusset rammer, er jo i forvejen de mest udgiftstunge borgere, og nu gør vi millioner af unge arbejdsløse, lukker skoler og universiteter for at redde dem,« siger Adam Tooze.

»Det utrolige ved coronakrisen er, at vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive. Dem, virusset rammer, er jo i forvejen de mest udgiftstunge borgere, og nu gør vi millioner af unge arbejdsløse, lukker skoler og universiteter for at redde dem,« siger Adam Tooze.

Matteo Biatta

Udland
18. marts 2020

»Det her virker virkelig nyt,« siger den britisk-tyske økonomihistoriker, Adam Tooze, da jeg spørger, hvilke historiske begivenheder vi skal sammenligne coronapandemien med.

Han står i sit køkken i New York og laver en kop te til sin kone, mens han ser ned på gaden, hvor folk stadig vandrer omkring, som om intet var hændt.

»Det utrolige ved coronakrisen er, at vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive. Dem, virusset rammer, er jo i forvejen de mest udgiftstunge borgere, og nu gør vi millioner af unge arbejdsløse, lukker skoler og universiteter for at redde dem,« siger Adam Tooze.

Til daglig er han professor på Columbia University, men universitetet er lukket på grund af corona, så han har god tid til at tale.

– Jeg så et meme på nettet i dag, der kaldte coronavirussen ’Boomer Remover’ …

»Ja, det har jeg set. Tænk, at samtlige amerikanske præsidentkandidater i teorien kunne dø af det her. Men helt alvorligt: At vi er villige til at ofre så meget for at redde de ældre, viser, at det gamle slogan – It’s the economy, stupid – er forkert. Det her handler ikke om økonomien, slet ikke. Det handler om livet. Og det synes jeg ikke, vi har set før. Folk taler om det her som en krig, men set fra samfundets perspektiv er det det modsatte: Vi vil ikke ofre de her mennesker. Vi vil faktisk gøre alt for ikke at ofre dem.«

»Historikere kan være nedladende og sige: ’Åh, vi har set alt det her før, nu skal jeg fortælle dig om 2008 eller om oliekrisen i 1973’. Men det her ser virkelig nyt ud. Det er anderledes end finanskrisen i 2008, fordi det økonomiske chok nu er startet i realøkonomien og ikke i finansverdenen. Og det er forskelligt fra 1918, for i 1918 havde vi ikke velfærdsstater, der lovede at holde alles bedsteforældre i live.«

Vi har vundet et år til at redde klimaet

Adam Tooze forsker i kriser. Han har skrevet bøger om begge verdenskrige, og i 2018 udkom hans bestseller Crashed om finanskrisen i 2008. Hans næste store bog skal handle om den politiske kamp mod klimaforandringer, så jeg spørger ham, hvordan coronapandemien påvirker klimakampen.

»Vi har grundlæggende fået et ekstra år,« siger Adam Tooze.

»Det økonomiske kollaps får CO2-udslippet til at falde i en takt, vi ikke har set siden 2008. Det er massivt, især i Kina. Og med fare for at lyde kynisk: Faldet i CO2-udledning og kulkraftværkernes forurening vil sandsynligvis redde flere liv i Kina i år end coronavirussen vil slå ihjel. Ti gange flere. Det er svært at tænke på, men det er næsten helt sikkert sandt.«

En mand klargør en ambulance, der er blevet brugt til at transportere en COVID-19 patient til Alzano Lombardo-hospitalet. 

En mand klargør en ambulance, der er blevet brugt til at transportere en COVID-19 patient til Alzano Lombardo-hospitalet. 

Fabio Bucciarelli
Efter planen skal der være klimatopmøde i Glasgow til november, og Kina og EU skulle have mødtes til topmøde i Leipzig til september – det sidste er nu aflyst. Og det bør Glasgowmødet også blive, mener Tooze.

»Vi bør udskyde klimamøderne, for alles opmærksomhed er et andet sted. Og så bør EU og Kina bruge corona til at styrke deres forhold. Trump og Xi Jinping kan ende med at gøre corona til en konflikt mellem USA og Kina, men det må vi ikke gøre, og vi bør ikke betragte kinesisk støtte til europæiske lande som fjendtlig eller kynisk.«

Det er måske allerede i gang. Mens amerikanerne indførte indrejseforbud for europæere uden så meget som at ringe til EU, og mens tyskerne og franskmændene indførte eksportforbud for medicinsk udstyr til resten af Europa, landede en stor airbusmaskine fuld af kinesisk medicin og hospitalsudstyr i Rom. Og onsdag sendte den kinesiske regering en million masker og handsker til Frankrig.

»Det er åbenlys propaganda fra kineserne, men Kina er bare bedre til at lave propaganda end EU. Folk i Bruxelles og Berlin har ikke opdaget, at det her både er en udfordring og en mulighed for EU,« siger Adam Tooze.

Lige nu ligner coronakrisen i det hele taget »et symbolsk vendepunkt« for den globale magtkamp mellem Kina og USA, mener han: Kina har inddæmmet smitten og hjælper nu resten af verden med udstyr og forskning. Imens ser USA ud til at blive meget hårdt ramt.

Sælg, sælg, sælg

Tooze er til gengæld meget bekymret for de finansielle markeder, siger han.

Økonomien er allerede gået i stå. Vi står på en gang med et udbud- og et efterspørgselschok, hvilket er helt uhørt, og til juni vil tre millioner amerikanere sandsynligvis have mistet deres job, forudsiger han. Det er samme skala som 2008. Oven i det hele risikerer vi en regulær finanskrise, som vil gøre det hele »uendeligt meget værre«, som han siger.

»Vi skal være heldige, hvis vi bare får en recession,« siger han. »Vi risikerer et regulært finansielt hjertestop som det, vi så i 2008.«

Lige nu trække alle deres penge til sig. Sælg, sælg, sælg. Banker, virksomheder og investorer sælger. Se bare på de amerikanske statsobligationer: Normalt vil de følge aktiemarkedet. Når aktierne falder, køber investorerne statsobligationerne, som er sikre papirer.

»Men lige nu er jagten på cash så voldsom, at folk sælger amerikanske statsobligationer, så renterne stiger. Det burde ikke ske,« siger Tooze

»Der er en reel risiko for et finansieringschok (hvor ingen vil låne ud, red.). Måske ender det med et nyt Lehman-øjeblik, hvor en investeringsbank bryder sammen og skaber bølgeeffekter ud i hele det finansielle system. Og så kan – Gud forbyde det – hele eurokrisen komme tilbage, for det er tilfældigvis Italien, der er ramt hårdest, og pludselig vil vi igen stå med en trussel mod Italiens kreditværdighed. Vi er stadig langt fra sådan en situation, men det er frygten. Det er det, markederne frygter. Og ind til nu har Den Europæiske Centralbank vist sig at være inkompetent i sin håndtering.«

Og så er der det med olien … prisen på en tønde olie styrtdykkede i sidste uge som en direkte konsekvens af coronapandemien. For da det stod klart, at efterspørgslen på olie ville falde dramatisk, fordi Kinas økonomi blev sat i stå, så Rusland og Saudi-Arabien hinanden i øjnene.

Nu havde de mulighed for at starte en priskrig mod de amerikanske frackingproducenter i Texas og Oklahoma, så mens efterspørgslen faldt, hævede saudierne produktionen: Mere olie plus mindre efterspørgsel giver markant lavere priser, som gør det svært for amerikanerne at tjene penge.

»De har simpelthen sagt: Vi vil bruge det her chok til at dræbe jer,« siger Tooze.

Så lige nu er global magtpolitik viklet sammen med pandemi, finansmarkederne og kampen mod klimaforandringerne.

»Det her gør investeringer i olie uattraktivt, og det er fint. Men det betyder også, at de store olieproducenter næppe kaster sig ud i store grønne investeringer, og at regeringer får en større rolle i forhold til at skabe høje karbonpriser. Nu skal afgifterne være endnu højere for at virke,« siger Tooze.

Staten er tilbage

Man sidder i det hele taget med fornemmelsen af, at staten er tilbage som politisk aktør. Ingen taler længere om budgetdisciplin og nedskæringer, selv tyske konservative er med på, at det her kommer til at koste penge, og at vi er nødt til at låne dem. Donald Trump overvejede endda at give penge direkte til borgerne. Så jeg spørger Adam Tooze: Er det her enden på neoliberalismen?

»Ja, det er umiddelbart svært at konkludere andet,« siger han. »Den balance, vi troede, der var mellem marked og stat, bliver i hvert fald forskubbet lige nu – og meget radikalt.«

Men så trækker han alligevel på det.

»Neoliberalisme har aldrig handlet om at rulle staten tilbage, men om at lave den om. Den kyniske venstreorienterede tolkning har altid været, at når de neoliberale siger, de ruller staten tilbage, mener de, at staten rulles tilbage for de arbejdsløse og de enlige mødre, mens staten ruller den røde løber ud for investorer, bankmænd og oligarker,« siger Adam Tooze.

»Det offentlige vil nu understøtte hele den private sektor. Det kan man så enten se som den totale opløsning af neoliberalismen eller som den største bekræftelse af neoliberalismen, man kan forestille sig. Vi ved ikke, hvordan de nye interventioner vil fungere. Den tyske version tilbyder kredit til alle virksomheder, det er ikke en klassisk keynesiansk intervention, for den går via private virksomheder, ikke individer.«

Vi er stadig kun i starten af krisen. Vi ved stadig ikke, hvordan den folder sig ud. Men vi ved, at vi står over for noget nyt. Og at tusindvis, måske millioner, af mennesker kommer til at dø, hvis vi ikke alle sammen ofrer en smule, siger Adam Tooze.

Han står stadig i sit køkken. Han venter et andet opkald, siger han, så vi er nødt til at ringe af.

»Det triste ved et samfund som det amerikanske,« siger han og ser ud ad vinduet, hvor solen skinner, og folk går omkring.

»Det triste er, at se på den kollektive afvisning af at bringe det offer, som kan redde de ældre. De folk, jeg ser på gaden lige nu, vil ikke stoppe deres liv for det. De vil ikke blive hjemme, men siger grundlæggende: I don’t give a shit

– Er det derfor, du er hjemme i dit køkken klokken tre om eftermiddagen …?

»Ja. Det er jo det, vi kan gøre. Bliv derhjemme.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Mange økonomer sagde i 2008/9 at der automatisk ville komme en ny krise og at den ville blive værre. Den er her nu - bare værre end værre - verdensøkonomien er gået kold - lige så kold som en brøndgravers røv og det eneste der kan ende det er en global statslig investeringsbølge med Paris-aftalen som mål - en enestående mulighed for Verden og Kloden der ikke må mistes.

Anne-Marie Paul, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Hans Houmøller, Anders Graae, Jan Fritsbøger, Pia Nielsen, Steen K Petersen, Ingrid Olsen, Eva Schwanenflügel, Eva Kjeldsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

"Det smukke ved coronakrisen: »Vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive"

Og:
"Det utrolige ved coronakrisen er, at vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive. Dem, virusset rammer, er jo i forvejen de mest udgiftstunge borgere, og nu gør vi millioner af unge arbejdsløse, lukker skoler og universiteter for at redde dem,« siger Adam Tooze."

- Har tænkt det samme, det er da i virkeligheden pudsigt, de selvsamme mennesker - befolkningsgrupper, hvor det er blevet sagt gennem årtier, at der ikke var anden mulighed end at spare, spare, spare - hørte forleden, at selvfølgelig skal hjemløse have tag over hovedet - her i den såkaldte 'velfærdsstat' ...
Hvis det ikke alt sammen var så trist, ville det faktisk være sjovt ;-(

Anne-Marie Paul, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Steffen Gliese, René Arestrup, Michael Friis, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Interessant med en økonomisk og historisk faglig indsigt fra en realist med samvittighed

»Det triste er, at se på den kollektive afvisning af at bringe det offer, som kan redde de ældre. De folk, jeg ser på gaden lige nu, vil ikke stoppe deres liv for det. De vil ikke blive hjemme, men siger grundlæggende: I don’t give a shit.«

So much for crowd control, på gaden og på børsen...

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Men lektien fra Corona krisen kan netop meget vel blive den, at samfundet "næste gang" netop IKKE må agere lignende - simpelthen fordi at omkostninger, også afledet på menneskers sundhed og dens fremtidige underfinansiering ss , simpelthen er for store. Og det vil altså de næste 10 års global og dansk økonomisk udvikling måske vise.

Hasse Poulsen, Michael Friis, Nis Jørgensen, Benny Nissen og Lars Fahlgren anbefalede denne kommentar

Ja, de yngre generationer må simpelthen bare se i øjnene, at når de er uproduktive eller når pensions alderen, så får de en pille eller en virus, som ingen gider at gøre noget ved....
Jeg jeg sikker på, at det er stemmer til de politikere, der stiller sig op med det program :-)

Mikkel Zess, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo en afgørende forkert analyse - New Deal gik ikke ud på andet, Keynes går ikke ud på andet end at sætte mennesket først. For når alt kommer til alt er økonomi jo bare noget, vi leger.

Anne-Marie Paul, Mikkel Zess, Anne Schøtt, Søren Dahl, Rolf Andersen, Brian W. Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

@ Steffen Gliese
Tja, men nu hverken folk på gaden eller børsen eller Trump, for den sag skyld. har læst Keynes,
så er VI, der hvor DE er...

IKKE har læst, !!
Beklager..

Jeg tror heller ikke, at mange folketingsmedlemmer har haft Keynes i tankerne, når de har stemt på diverse hjælpepakker i de seneste dage,
Økonomisk teori og praktisk politik, behøver ikke at følges ad :-))

Mikkel Zess, Alvin Jensen, Lillian Larsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Der er intet smukt i det, kun en perverteret tankegang. Det økonomisk rentable står øverst på evolutionens rangordenen. Så katastrofen er ikke så stor, når biodiversiteten må vige for det rentable. Jeg er rystet over det menneske og verdenssyn artiklen repræsenterer.

Anne-Marie Paul, Nike Forsander Lorentsen, Søren Dahl, erik pedersen, Hans Houmøller, Steffen Gliese, Karsten Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Min første kommentar var reaktion på overskriften. Artiklen rummer absolut anerkendelsesværdige synspunkter.

Margit Johansen

Nej, vær ikke naiv, krigens logik råder nu. Virus skelner hverken mellem aldre, køn eller geografi. Vi ruster sundhedsvæsnet op, så vi er forberedte, når de store slag skal slås - og de kommer. Sundhed og sikkerhed kommer først i krigstid.

»Neoliberalisme har aldrig handlet om at rulle staten tilbage, men om at lave den om. Den kyniske venstreorienterede tolkning har altid været, at når de neoliberale siger, de ruller staten tilbage, mener de, at staten rulles tilbage for de arbejdsløse og de enlige mødre, mens staten ruller den røde løber ud for investorer, bankmænd og oligarker,« siger Adam Tooze.

Det synes at være en ret præcis beskrivelse af den hidtil førte politik. Jeg forstår ikke artiklens brug af ordet kynisk her. Det er her både en del af venstrefløjen og såmænd også en del tilhængere af klassisk liberalisme tager fejl. Det der beskrives er ( med tryk på er) neoliberal politik. Staten skal alene varetage erhvervslivets interesser og ellers blande sig udenom. Markedet er Gud, markedet er klogere end noget menneske og klarer resten - de oplyser ikke antal døde men det er uden tvivl astronomisk.

»Det offentlige vil nu understøtte hele den private sektor. Det kan man så enten se som den totale opløsning af neoliberalismen eller som den største bekræftelse af neoliberalismen, man kan forestille sig. Vi ved ikke, hvordan de nye interventioner vil fungere."

Nej, det er så det vi kan håbe på der bliver lavet om. Hvem skal betale regningen - det bliver interessant. Jeg vil tro vi alle, som det så smukt hedder, må ofre noget. Men vi ved godt hvem alle er og det er aldrig aktionærerne eller direktørerne i Danske Bank og slige steder.

Anne-Marie Paul, Lars Jørgensen, Peter Knap, Søren Dahl, Alvin Jensen, Mogens Holme, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Steffen Gliese, Marianne Pedersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Det er altså også for at beskytte sundhedsvæsenet imod et kollaps som ikke kun vil ramme de ældre men hele befolkningen.
Nu lukker skolerne også i England som har været fodslæbende - Boris ser lidt panisk ud -- selvfølgelig fordi skoler er smittecentraler hvorfra børnene går hjem og smitter deres forældre som så alligevel ikke kan gå på arbejde. Og hvis forældrene så oven i købet er ansat i sundhedssektoren -ja- så bryder alt sammen. Corona ville ureguleret alligevel have kostet enorme summer. Også selv om man beder alle over 70 om at lukke sig inde 4 måneder og smide nøglen væk.

Jeg kommer så også til at tænke på hesten i Animal Farm som sendes til sæbefabrikken fordi den ikke længere kan arbejde. Den tankegang at dele mennesker op i produktive og ikke produktive forekommer mig at være tæt på fascisme. Ikke et ord man skal sprede omkring sig med men alligevel.

Lone Siemen, Anne-Marie Paul, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese, Erik Fuglsang, Peter Knap, Anne Schøtt, Søren Dahl, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Erik Winberg og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Keynes går netop ud på at holde folk i arbejde - han gik endda så vidt at han foreslog at minearbejdere skulle have løn for at grave kullene ned igen.

Henriette Bøhne, Hans Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marianne Pedersen

Faktisk siger Adam Tooze blot, at det er fantastisk at det enkelte menneske gør sig så store anstrengelser for at beskytte et andet menneske, som for manges vedkommende ikke længere er produktiv for samfundsøkonomien i gængs forstand.
Og det er da stort. Det handler jo om medmenneskelighed over økonomi. Det er ikke sædvanligt.
I USA som han siger, er der mange der ikke vælger at gøre sådan, men fortsætter med det de plejer, formentlig i den sædvanlige tro på, at det er kun naboen der bliver ramt.

Erik Fuglsang, Alvin Jensen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jeg savner analyser over hvordan samfundet ser ud efter Corona..
Skal vi spare i 10 år?
Skal persionsalderen op til 80 år? eller pensionen helt afskaffes?

Og hvad med sundhedssystemet? Mange planlagte operationerne forsinkes. Det kommer til at have problemer i lang tid.

Det er nok umuligt at isolere gamle syge, da de ikke kan klare sig alene.
Men andre syge kan selv isoleres i stedet for at stoppe hele samfundet.

I DK går det nok, men i lande, vil folk begå indbrud og sloges om mad m.v.

René Arestrup

@Michael Friis
Det er i sagens natur umuligt at analysere på noget, man endnu ikke kender omfanget af. Tid er i sig selv en temmelig afgørende faktor. Der vil således være afgørende stor forskel på om epedemi-kurven knækker om én måned eller om tre måneder.

Michael Friis, Erik Fuglsang, Peter Knap, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Michael Friis: hvad er forandret? Er der færre ressourcer i samfundet efterfølgende. Mindre arbejdskraft? Et fysisk molesteret produktionsapparat? Døde dyr på marker og i stalde, misvækst på markerne?
Næ.

Lars Jørgensen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Selv krystalkuglen er gået i sort - hvilket er det samme som at sige det er umuligt at spå om fremtiden.

Alvin Jensen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Der er foruroligende langt fra de nuværende ca. 8000 døde (globalt) til millionerne...

Michael Friis

René Arestrup, eller om 3 år?
Steffen Gliese. Hvad er forandret? Statens udgifter stiger voldsom mens skattegrundlaget forsvinder. Regningen skal betales.
Ungerne - vores fremtid og råstof - bliver ikke undervist.
Folket skal have mad og skuespil..

Niels Jakobs, Erik Fuglsang og Hasse Poulsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Staten kan trykke nøjagtigt så mange penge, som der kan omsættes indenfor rammerne af det nationale udbud, der er stort set uendeligt i forhold til den konkrete efterspørgsel.

Frank Klevenhaus

Der vist 4 døde i danmark ( i skrivende stund). Alle i forvejen svækkede personer
Nu snakker man om tre cifrede milliard beløb og " hvad-end- der-kræves".
Hele min vej er hjemme.Raske mennesker i den produktiver alder. Aldrig har jeg set så mange Facebook opdateringer.
Håber det hele giver mening.

Frank Klevenhaus

Rettelse: 6 døde .
Men hvorfor vil man ikke oplyse om aldersfordelingen på de indlagte?
Det gør man i Italien , og den ligger i den høje ende 75+

Frank Klevenhaus

Den italienske sundhedsstyrelse har nu grundigt undersøgt cirka 18 procent af landets mange døde som følge af coronavirussen.
Og resultatet taler sit eget sprog. Alder og bagvedliggende sygdomme er årsagen, hvilket også hænger sammen, for jo ældre man er, desto flere underliggende sygdomme – behandlede eller især ubehandlede – har man.
Rapporten viser, at gennemsnitsalderen for de døde er 79,8 år. Og 17. marts var »kun« 17 personer under 50 år døde som følge af coronavirussen. Samtlige af Italiens ofre for covid-19, der var under 40, døde som følge af meget store og alvorlige bagvedliggende sygdomme.

Kilde Berlingske

Søren Kristensen

Gad vide om nogle af de økonomisk svageste her i landet følger med i debatten, for så vil de jo erfare, at når fx deres dårlige tænder ikke afhjælpes her og nu med et gratis tandlægebesøg betalt af midler fra en i princippet bundløs statskasse, så handler det alene om at formålet ikke er anerkendelsesværdigt. Med andre ord: det ville koste staten/fællesskabet ingenting at fikse de fattiges tænder og alligevel gør vi det ikke.

Anne-Marie Paul, Niels Jakobs, Søren Dahl, Hasse Poulsen, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, René Arestrup, Alvin Jensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Steffen Gliese
Din økonomiske hokus-pokus-model holder ikke. Hvis ikke der er værdiskabelse bag pengeproduktionen, får vi hyper-inflation og altså mindre købekraft.

Desuden er gældssættelse et pant i fremtiden - og hvem ved hvilken fremtid, vi går i møde?

Hasse Poulsen, Erik Fuglsang og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Coronatal https://www.worldometers.info/coronavirus/

Steffen Gliese. Hyperinflationen i 1920/23 i Tyskland og krakket i USA i 1929 endte med vold og gav grobund for Hitler. Hvordan kan du være så cool eller så kold?

Steffen Gliese

Men der er jo værdiskabelse bag - så meget, at vi hvert år kasserer næsten lige så mange fødevarer og beklædningsdele, som vi omsætter i detailleddet.
Vi kan ikke bruge en 100 år gammel historisk erfaring, hvor der var tale om et nedbrudt produktionsapparat og en enorm dødelighed ovenpå en krig, især iblandt den arbejdsdygtige ungdom. Vores problem er, at der ikke er penge nok i omløb til at opsuge de varer, der produceres, og at vi derfor bevidst producerer fattigdom alene for at kunne fastholde enorme indtægter for et lille mindretal, hvis eneste bidrag er ejerskab til produktionsmidlerne.

Jeppe Lindholm

En ting kan man dog godt sige med sikkerhed. Det er skatteydere og de svage i samfundet, ironisk nok, som kommer til at bære regningen. Præcis som efter finanskrisen. På Frederiksberg og på Nordsjælland fester de videre. Der er intet som kriser der skaber store formuer.

Anne-Marie Paul, Søren Dahl og Hasse Poulsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tror, Jeppe Lindholm, at der er en meget tor vilje til, at dette ikke skal fortsætte.

Gunna Hölludottir

Efterfølgende citat er fra Adam Tooze, en amerikaner fra Trumpland.

"Det utrolige ved coronakrisen er, at vi lukker økonomien ned for at redde millioner af mennesker, som stort set er økonomisk uproduktive. Dem, virusset rammer, er jo i forvejen de mest udgiftstunge borgere, og nu gør vi millioner af unge arbejdsløse, lukker skoler og universiteter for at redde dem,« siger Adam Tooze.

Det interessante er, at disse nu "uproduktive" borgere har betalt for Adam Toozes uddannelse og skabt det velfærdssamfund han har nydt godt af. Ja Adam Toozes udsagn siger noget om en kynisk menneskesyn. Dollaren først.

Min svigermor døde for nyligt. Hun betalte 15.000 kr. for er et lille værelse på et af Diakonhjemmene i Nordsjælland. Hun døde, godt hjulpet på vej af overdrevet og unødvendigt forbrug af opiader, ordineret af plejehjemmets læge.

Er det måske fremtiden?

Desuden er der et stort antal yngre borgere, der lider af diverse sygdomme, mennesker, som er fysisk sårbar og bidrager alligevel til samfundet med deres arbejdsindsats. Det ved Adam Tooze måske ikke. I USA er der for eksempel et ekstremt stort antal borgere, der er overvægtige og lider af sukkersyge.

Gunna Hölludottir

Rettelse
Ja Adam Toozes udsagn siger noget om et kynisk menneskesyn. Dollaren først.

Gunna Hölludottir

Sorry, han er ikke amerikaner, men tysk/engelsk. Det gør ingen forskel. Pundet først.

Marianne Pedersen

"...Det handler jo om medmenneskelighed over økonomi. Det er ikke sædvanligt..."

Det er vist mest i kommentatorsporerne (på Information) at det er usædvanligt - ude i virkeligheden er det meget sædvanligt. Og det siger jo sig selv, eftersom vi alle er forbundne på kryds og tværs.

I min nærmeste familie har jeg 4 personer, der er i højrisikogruppen, og endnu flere der kan placeres i en risikogruppe. Hvor mange er der i din nærmeste familie?

René Arestrup

@Steffen Gliese
Der er forskel på pengepolitik og fordelingspolitik.

Nej! Samfundet lukker ned for at gavne de rige (ifølge denne skribent i POV):

https://pov.international/claus-ankersen-med-coronavirus-er-al-protest-f...

Mikkel Zess, Hanne Utoft og Michael Friis anbefalede denne kommentar

"»Neoliberalisme har aldrig handlet om at rulle staten tilbage, men om at lave den om. Den kyniske venstreorienterede tolkning har altid været, at når de neoliberale siger, de ruller staten tilbage, mener de, at staten rulles tilbage for de arbejdsløse og de enlige mødre, mens staten ruller den røde løber ud for investorer, bankmænd og oligarker,« siger Adam Tooze."

Neoliberalismen har to fremtrædelsesformer; den ene er minimalstaten, hvor markedsdynamikkerne råder med mindst mulig statslig regulering - den anden er konkurrencestaten, hvor staten skal sikre at markedsdynamikkerne (via OPP, NPM etc.) får bedst muligt råderum i både den offentlige og private sektor. EU er bl.a. repræsentant for sidstnævnte variant, de angloamerikanske lande i vid udstrækning repræsentant for førstnævnte.

Michael Friis

Kim Vildnis, interessant link... tak.
Og ja, hvad blev der af demonstrationerne i Kong Kong?

Peter Ole Kvint

Hvis der nu var blevet uddannet nok læger og sygeplejersker. Og hospitalerne ikke var blevet så nedskåret, så de godt klare en epidemi.

Gunna Hölludottir

Det er svært at få øje på Adam Toozes bidrag til samfundet eller få øje på nytænkning fra hans side. Det er intet nyt eller kreativt at finde i hans arbejde. Er han ikke bare endnu et unyttigt selvbestaltet orakel, uden nytte for vores samfund?

Hvordan vil samfundet se ud efter Corona, spørger Michael Friis længere oppe i denne tråd. Mit bedste bud er, at det ligner det, vi havde i januar, og at vi ret hurtigt vil komme os ovenpå corona-krisen.
Vi har jo efterhånden en smule erfaring med Corona-virusset, først og fremmest baseret på godt 80.000 kendte tilfælde fra Kina. I de første uger i Wuhan, hvor man ikke vidste, hvad man stod overfor, steg sygeligheden eksponentielt. I Italien, som ikke fra starten tog truslen alvorligt og indførte effektive forebyggelsesforanstaltning, bredte sygdommen sig næsten lige så hurtigt. I andre provinser i Kina tog man hurtigt ved lære og indførte restriktioner, der ligner dem, vi nu har i Danmark. Antallet af nye tilfælde i Kina var højest i perioden mellem den 3. og 13 februar. Derefter er antallet af nye tilfælde faldet fra mellem 5.000 og 14.000 til 143 den 6 marts, som er den sidste dag, jeg har kunnet finde tal for. Da epidemien var på sit højeste, havde man knap 60.000 syge, mens der den 16. marts var 7.263 syge. Dødeligheden var højest mellem den 12. og 23. februar, men er gradvist faldet til mellem 8 og 16 for en cirka en uge siden.
Disse relativt optimistiske erfaringer, som ikke tyder på, at det vil tage måneder til år at inddæmme viruset, bagatelliserer ikke corona-udfordringen, og taler bestemt ikke imod de danske myndigheders foranstaltninger. Tværtimod tyder de kinesiske erfaringer netop på, at en hurtig og resolut indsats, er det, der skal til, for at stoppe smitten.
Kilder:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-...
https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

Hvordan vil samfundet se ud efter Corona, spørger Michael Friis længere oppe i denne tråd. Mit bedste bud er, at det ligner det, vi havde i januar, og at vi ret hurtigt vil komme os ovenpå corona-krisen.
Vi har jo efterhånden en smule erfaring med Corona-virusset, først og fremmest baseret på godt 80.000 kendte tilfælde fra Kina. I de første uger i Wuhan, hvor man ikke vidste, hvad man stod overfor, steg sygeligheden eksponentielt. I Italien, som ikke fra starten tog truslen alvorligt og indførte effektive forebyggelsesforanstaltning, bredte sygdommen sig næsten lige så hurtigt. I andre provinser i Kina tog man hurtigt ved lære og indførte restriktioner, der ligner dem, vi nu har i Danmark. Antallet af nye tilfælde i Kina var højest i perioden mellem den 3. og 13 februar. Derefter er antallet af nye tilfælde faldet fra mellem 5.000 og 14.000 til 143 den 6 marts, som er den sidste dag, jeg har kunnet finde tal for. Da epidemien var på sit højeste, havde man knap 60.000 syge, mens der den 16. marts var 7.263 syge. Dødeligheden var højest mellem den 12. og 23. februar, men er gradvist faldet til mellem 8 og 16 for en cirka en uge siden.
Disse relativt optimistiske erfaringer, som ikke tyder på, at det vil tage måneder til år at inddæmme viruset, bagatelliserer ikke corona-udfordringen, og taler bestemt ikke imod de danske myndigheders foranstaltninger. Tværtimod tyder de kinesiske erfaringer netop på, at en hurtig og resolut indsats, er det, der skal til, for at stoppe smitten.
Kilder:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-...
https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

Steffen Gliese

Selvfølgelig er der forskel på penge- og fordelingspolitik: de betinger hinanden.

En frygtelig (mis) tanke: har det kinesiske styre, kynisk plantet, virus for at stoppe optøjer i Hongkong?

Nu er der stort set ikke længere mulighed for at forsamles i klimamarcher, arbejdskampe og omkring ligestilling etc...

https://pov.international/claus-ankersen-med-coronavirus-er-al-protest-f...

PS

SÅ BLEV DER DER LUKKET NED FOR GRETA THUNBERGS SYSTEMKRITIK!

Hvis man ´lægger det sammen, så begraver Corona-komplekset de mange opbrudsprocesser af folkelig art, som var pågående - ligesom de politiske debatter af forhold, som formentligt udgør en langt støre fare for menneskeheden og planeten, end virussen gør. Og selvom det selvfølgelig ikke kan udelukkes at politisk-økonomiske kræfter står bag virusudbruddet, er det nok mere sandsynligt at politisk-økonomiske kræfter griber muligheden og opportunt finder fodfæste og lederskabsmomentum på ryggen af forløbet. Som det er set utallige gange før ved kriser, uanset om disse er intentionelt skabte, vilkårlige og/eller hypede.

@ Hanne Utoft

Du siger at corona-komplekset begraver den folkelige opstand.
Så hvem har nu brug for forstærkning? Er det pjaltehæren ? Fortæl, fortæl. Udtryk som at 'sætte penge i bevægelse' og 'målsætninger for lån' (plus frynsegoder) har tidligere vist sig som sund fornuft for ECB og ikke mindst IMF. Så når de nu har checkhæftet fremme er vi så på vej imod afgrunden ? De institutioner - har de ikke vist sygdomstegn meget længe.. ?

Hvis folks poliitiske manifestationer, af enhver art, ikke kan overleve 1-2 måneders sundhedsmæssig undtagelsestilstand, så er de måske heller ikke værd at overleve. Come on, det er ingenting, der er glemt, der er fri ytringsfrihed og den eneste ret du midlertidigt ikke har er at smitte andre.

Oluf Husted, Fam. Tejsner og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider