Baggrund
Læsetid: 5 min.

Da støtteerklæringer og donationer til Joe Biden pludselig blev til en tsunami

Indtil for 10 dage siden var den tidligere vicepræsident dømt ude af valgkampen efter en stribe valgnederlag. Nu er han pludselig genopstået som favorit til at blive demokratisk præsidentkandidat med hjælp fra tidligere rivaler, partiets establishment og et hav af donationer
Opbakningen til Biden fra Det Demokratiske Partis establishment startede som en bølge dagen efter hans overbevisende sejr i primærvalget i sydstaten South Carolina den 29. februar. Siden er det blevet til en tsunami af støtteerklæringer fra Bidens tidligere rivaler i valgkampen og en uendelig lang række af demokratiske politikere fra Kongressen og delstatsregeringer og parlamenter.

Opbakningen til Biden fra Det Demokratiske Partis establishment startede som en bølge dagen efter hans overbevisende sejr i primærvalget i sydstaten South Carolina den 29. februar. Siden er det blevet til en tsunami af støtteerklæringer fra Bidens tidligere rivaler i valgkampen og en uendelig lang række af demokratiske politikere fra Kongressen og delstatsregeringer og parlamenter.

Mandel Ngan

Udland
10. marts 2020

Bunken af støtteerklæringer til Joe Biden vokser og vokser.

Dag ud og dag ind sender Biden-kampagnen en strøm af meddelelser ud til pressen med nye navne på prominente demokratiske politikere, der efter mange måneders tøven endelig har besluttet sig til at bakke op om frontløberen i præsidentvalgkampen.

Mandag hoppede to forhenværende demokratiske senatorer og et tidligere kongresmedlem fra den republikanske delstat North Dakota på vognen. Der er vælgerforsamlinger (caucuses) i North Dakota tirsdag aften.

»Vi kender Joe godt, og som politikere gennem flere årtier har Joe Biden altid lyttet til os med et åbent sind og konsekvent været villig til at hjælpe North Dakotas landbrug og sende os hjælp efter oversvømmelser,« lød det fra Byron Dorgan, Kent Conrad og Earl Pomeroy.

Opbakningen til Biden fra Det Demokratiske Partis establishment startede som en bølge dagen efter hans overbevisende sejr i primærvalget i sydstaten South Carolina den 29. februar. Siden er det blevet til en tsunami af støtteerklæringer fra Bidens tidligere rivaler i valgkampen og en uendelig lang række af demokratiske politikere fra Kongressen og delstatsregeringer og parlamenter.

Over weekenden sluttede de to tidligere afroamerikanske præsidentkandidater senatorerne Kamala Harris og Cory Booker sig til den voksende skare af Biden-fans.

Sidste år kritiserede Harris og Booker i flere tv-debatter Biden for i 1970’erne at have modsat sig raceintegration i folkeskoler og for at have været hovedkraften bag en lov vedtaget i Senatet i 1990’erne, der sendte uforholdsmæssigt mange sorte mænd i fængsel i årevis.

Den kritik var glemt, da Kamala Harris og Cory Booker roste Biden på et vælgermøde mandag i den overvejende afroamerikanske storby Detroit i Michigan, der afholder primærvalg tirsdag.

Elizabeth Warren er den eneste prominente ekspræsidentkandidat, der indtil mandag ikke havde valgt side mellem Biden og hans rival, Bernie Sanders. Warren tippes som en mulig vicepræsidentkandidat, hvis Biden skulle vinde nomineringen. Ifølge en meningsmåling fra CNN støtter 57 procent af hendes vælgere Biden og kun 36 procent Sanders.

Jubel på Wall Street

Ud over politikeres støtteerklæringer er penge også begyndt at strømme ind til Biden. En akut mangel på bidrag har i lang tid været en konstant kilde til hovedpine i kampagnehovedkvarteret i Philadelphia. I midten af februar måtte man f.eks. skære voldsomt i reklamebudgettet for Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina.

Der var heller ikke råd til mere end en symbolsk tilstedeværelse med nogle få medarbejdere i hver af de 14 delstater, der afholdt primærvalg på Super Tuesday i sidste uge. I kontrast hertil beskæftigede Sanders og Warren hver 1.000 lønnede medarbejdere og rådede desuden over en hær af frivillige.

Nu tilsmiler lykken Biden. Søndag kunne hans kampagne meddele, at den havde indsamlet 22 mio. dollar »i de sidste par dage«, hvoraf titusinder skulle komme fra nye »græsrodsdonorer«. Pengene vil dels blive brugt på reklamer i medierne og dels til at ansætte flere medarbejdere i de næste delstater, der skal afholde primærvalg.

Bidens overvældende valgsejr på Super Tuesday er blevet modtaget med kyshånd i den finansielle sektor. Til trods for en uophørlig kæde af dårlige nyheder om coronavirussets udbredelse i USA steg kurserne onsdag i sidste uge på Wall Street.

Lettelsen over, at Sanders’ kurs mod at blive nomineret til demokratisk præsidentkandidat synes stoppet, var til at mærke i landets banker og investeringsfirmaer.

»Det ser ud til, at vi har fået vinden i ryggen,« sagde Tracy Maitland, direktør for Advent Capital Management, til The New York Times i sidste uge.

I samme avis gav dollarmilliardæren Leon Cooperman, der støttede Michael Bloombergs kandidatur, udtryk for lettelse over Joe Bidens succes.

»Det er dejligt at se, at vort land er utilbøjeligt til at vælge en kommunist eller en socialist til præsident.«

I den sidste landsdækkende meningsmåling fra CNN genindtager Biden sin føring over Sanders fra sidste efterår med 52 procents mod 36 procents tilslutning.

Bernie Sanders vs. Joe Biden

Jesse Jacob

Klimapolitik

Bernie Sanders:

 • USA skal genindtræde i Parisaftalen.
 • Al elektricitet og alle transportmidler skal omstilles til vedvarende energikilder i 2030. Resten af energisystemet skal være fossilfrit i 2050 som del af Green New Deal. Pris: 16 billioner dollar over 10 år.
 • Landsdækkende forbud mod at udvinde naturgas ved hjælp af hydrofraktur-teknologi.

Joe Biden:

 • USA skal tilslutte sig Parisaftalen igen.
 • Landets økonomi skal være CO2-neutral i 2050. Pris for omstilling af USA’s energisystem: 1,7 billioner dollar over 10 år.
 • Afviser at forbyde hydrofraktur til udvinding af naturgas, men vil begrænse udslip af metan.

Indvandrerpolitik

Bernie Sanders:

 • Midlertidigt stop for hjemsendelse af immigranter, afmontering af alle interneringslejre og genforening af splittede familier.
 • Beskytte immigranter, der som mindreårige blev bragt ulovligt til USA, og deres forældre mod hjemsendelse.
 • Leve op til FN’s flygtningekonvention og byde alle klimaflygtninge velkomne.

Joe Biden:

 • Imod indførelse af midlertidigt stop for hjemsendelser, men vil genforene splittede familier.
 • Afmontering af Trumps asylpolitik, der pålægger flygtninge fra Mellemamerika og Mexico at søge om asyl i Guatemala.
 • Beskyttelse af mindreårige, der blev bragt ulovligt til USA, mod hjemsendelse, men ingen garanti til deres forældre om at blive.

Sundhedspolitik

Bernie Sanders:

 • Udvide en skattefinansieret sundhedsordning for seniorer over 65 (Medicare) til at omfatte alle amerikanere og afskaffe privat sundhedsforsikring til 160 millioner borgere.
 • Sundhedsordningen vil omfatte lægebesøg, indlæggelse på hospital, tandbehandling, behandling af psykiske lidelser, behandling af stofmisbrug, langtidsbehandling, høreapparater, briller og medicin.
 • Finansieres gennem præmier betalt af lønmodtagere og arbejdsgivere, højere marginalskat på indkomster over 10 millioner dollar, højere selskabsskat og formueskat.

Joe Biden:

 • Imod skattefinansieret sundhedsordning for alle. Vil bevare sundhedsforsikring for 160 millioner amerikanere tegnet gennem arbejdsgivere, og vil bevare privat forsikring tegnet af 84 millioner selvstændige.
 • Vil udvide Obamas sundhedsforsikring til at omfatte 27 millioner amerikanere, der ikke er dækket.
 • Borgere uden sundhedsforsikring skal kunne melde sig ind i pensionisternes ordning, Medicare, hvor præmier og medicin er lavere end på det private marked.

Uddannelse

Bernie Sanders:

 • Vuggestue og børnehave skal være gratis for alle; antallet af pædagoger skal fordobles, og deres løn hæves fra 11 dollar til 15 dollar i timen.
 • Folkeskoler og gymnasier i fattige amter og kommuner skal modtage mere bistand; lærere skal garanteres en årsløn på mindst 60.000 dollar.
 • Kursusgebyrer på ’community colleges’, erhvervsskoler og offentlige universiteter skal dækkes af delstaterne og forbundsstaten.

Joe Biden:

 • Imod gratis vuggestue og børnehave, men forbundsstaten skal hjælpe delstater med at tilbyde børnehave til alle 3- og 4-årige.
 • Folkeskoler og gymnasier i fattige amter og kommuner skal ydes mere bistand fra forbundsstaten.
 • Den to år lange videregående uddannelse på »community colleges« og erhvervsskoler skal på sigt være gratis for de »hårdtarbejdende« unge. Den fire år lange uddannelse på offentlige og private universiteter skal fortsat betales af de studerende.

Udenrigspolitik

Bernie Sanders:

 • USA skal igen være fortaler for demokrati og forsvarer af frihedsrettigheder og menneskerettighederne.
 • Imod militære interventioner, der har regimeskifte som formål. Helhjertet støtte til globale militære alliancer, herunder NATO.
 • Vil genoptage atomaftalen med Iran og stoppe USA’s militære hjælp til Saudi-Arabiens krig i Yemen.

Joe Biden:

 • Vil afslutte krigen i Afghanistan og stoppe militærhjælp til Saudi-Arabiens krig i Yemen, men fortsætte militær tilstedeværelse i Mellemøsten.
 • Styrke USA’s alliance med NATO-landene og partnere i Asien; afholde topmøde med alliancepartnere om bekæmpelse af autoritære tendenser.
 • Genoplive atomaftalen med Iran og fornye START-aftalen med Rusland om at bevare loft over strategiske atomvåben.
Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Man skal lade være med at tro, at fordi folk har rundet de 70, så er de oldtids fund. Jeg kender folk godt op i årene, hvor hjernen er betydelig skarpere end nogle på 40. Selv om man snubler over et ord, eller ikke lige kan huske en by i Rusland, så er det ikke det samme som, man ikke kan tage gode beslutninger eller lede et land. Intet kan være værre end Trump, så kan Biden få nomineringen er det ok for mig. Og stemmer man på Trump, vil man ikke landets ej heller verdens bedste.

Men Biden bliver jo ikke valgt. De fleste Sanderstilhængere bliver jo hjemme. For dem er Biden af det samme, mere Wall-Street-demokrat....

Torben K L Jensen, Michael Waterstradt og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

I øvrigt savner jeg en kommentar fra redaktør Lykkeberg. Hvor står avisen i forhold til Warren nu?