Læsetid: 6 min.

Ti procent af det russiske BNP kommer fra arktiske projekter. Det mærker rensdyrhyrden Anatolij Vandymov

Den russiske regering vil skrue op for den industrielle produktion i Arktis og udleve drømmen om national stolthed og vækst i nord. Mere end ti procent af det samlede russiske BNP kommer fra arktiske projekter, men samtidig trues lokalbefolkning og klima, mener kritikere
Halvøen Jamal i Sibirien rummer nogle af verdens største gasreserver, der udvindes af mastodont-anlægget Sabetta.

Halvøen Jamal i Sibirien rummer nogle af verdens største gasreserver, der udvindes af mastodont-anlægget Sabetta.

Maxim Zmeyev

11. marts 2020

»Tidligere spiste vi økologisk mad fra naturen: fisk, bær og rødder. Det er en del af den måde, vi altid har levet på. Men det går ikke mere. Vores floder er forurenet af for meget spildevand og industriaffald,« siger 35-årige Anatolij Vandymov.

Han er en del af det oprindelige Khanty-folk og bor med sin familie i Khanty-Mansijskij-regionen i Vestsibirien, hvor han har en mindre rensdyrflok. Sammen med andre Khanty-medlemmer har han i årevis kæmpet mod det lokale olieselskab Surgutneftegas, blandt andet i forhold til miljøproblemer ved Numtosøen.

Og nu vil den russiske regering skrue yderligere op for produktionstempoet i russiske Arktis og udleve drømmen om national stolthed og vækst i nord.

Kort før nytår fremlagde regeringen en ny Arktis-strategi, der sætter kursen for de næste 15 år og indeholder vidtrækkende industrialiseringsplaner. I forvejen har området oplevet et produktionsboom de sidste år, og mens den russiske stat satser stærkt på mere vækst, er andre heriblandt Anatolij Vandymov og det oprindelige Khanty-folk kritiske over for det industrielle vokseværk.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Tommy Clausen
David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu