Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trump-tilhænger: »Pandemien er blæst ud af proportioner«

I takt med at der bliver slået alarm over den hastige udbredelse af coronavirus i USA har Donald Trump i denne uge skiftet kurs. Men flere af hans tilhængere mener fortsat, at faren bliver overdrevet af demokrater og medier, der vil have præsidenten ned med nakken
I en national måling foretaget for NBC News/Wall Street Journal og offentliggjort i søndags siger 48 procent af de adspurgte, de har tiltro til Trump. Men vælgerne er splittede. 89 procent af de republikanske vælgere har stor tiltro til Trump, mens demokraternes tiltro kan ligge på et meget lille sted: 15 procent.

I en national måling foretaget for NBC News/Wall Street Journal og offentliggjort i søndags siger 48 procent af de adspurgte, de har tiltro til Trump. Men vælgerne er splittede. 89 procent af de republikanske vælgere har stor tiltro til Trump, mens demokraternes tiltro kan ligge på et meget lille sted: 15 procent.

Kevin Dietsch

Udland
21. marts 2020

Noget revolutionerende skete i denne uge.

Efter at have nedtonet truslen fra coronavirussen i to måneder og ofte sammenlignet den smittefarlige sygdom COVID-19 med den årligt tilbagevendende influenza skiftede Donald Trump pludselig holdning.

Selv talte præsidenten dog ikke om en kovending:

»Vi er midt i en pandemi. Det har jeg været overbevist om i lang tid, førend det blev kaldt en pandemi,« insisterede præsidenten på et pressemøde i tirsdags.

Det er uvist, hvad der bevirkede kursskiftet. Ifølge nogle amerikanske medier er det Fox News-nyhedsværten Tucker Carlson, der under et besøg i Trumps vinterresidens, Mar-a-Lago, har overbevist præsidenten om situationens alvor.

Det er sandsynligt. Trump er kendt for at være yderst mistroisk over for eksperter og forskere. De har angiveligt briefet ham jævnligt om epidemien, der spredte sig fra Kina og til andre lande i januar og februar.

Modsat andre tv-værter på Fox News havde Tucker Carlson i længere tid advaret sine seere om muligheden for, at coronavirussen kunne få kritiske konsekvenser for USA. Men lige så snart præsidenten skiftede kurs, fulgte hardcorekonservative kommentatorer som Sean Hannity og Laura Ingram lydigt trop.

Trump er af demokratiske politikere og mainstreammedier blevet hårdt kritiseret for at have underspillet truslen fra coronavirussen med sine udtalelser om, at »alt er under kontrol«, og »den går i sig selv i april«.

Men blandt Trumps mest dedikerede tilhængere er denne kritik blevet opfattet som endnu et eksempel på modstandernes fjendtlighed pr. refleks mod en præsident, der er blevet sendt til Washington, D.C. for at rydde op i en korrupt »sump«.

Ifølge meningsmålinger har den udbredte mistro til mainstreammedier og tiltro til præsidenten givet sig udslag i, at disse republikanere er langt mindre tilbøjelige end demokratiske vælgere til at frygte pandemiens konsekvenser.

Tiltroen til Trumps troværdighed synes dog at være begrænset. Ifølge Marist Poll har kun 37 procent af hans kernevælgere en »god portion« eller »stor tiltro« til de oplysninger, han har fremlagt om coronavirussen. Ikke desto mindre bifalder 43 procent af vælgerne hans håndtering af pandemien, mens 49 procent tager afstand.

En anden national måling foretaget for NBC News/Wall Street Journal og offentliggjort i søndags viser til gengæld, at vælgerne har større tiltro til deres lokale myndigheder og delstatsregeringers håndtering af sundhedskrisen end til præsidentens.

75 procent af alle vælgere siger, de har stor eller rimelig tiltro til deres delstatsregering. Mens 48 procent samlet set siger, de har tiltro til Trump. Her er vælgerne dog splittede. 89 procent af de republikanske vælgere har stor tiltro til Trump, mens demokraternes tiltro kan ligge på et meget lille sted: 15 procent.

En by i Iowa

Men hvis præsidentens nølen med at skride til håndfast handling ender med en sundhedskatastrofe og en økonomisk recession, vokser sandsynligheden for, at nogle af hans vælgere vil bebrejde ham.

Det mener David Welch, der er præst i den lille by Sigourney i Iowa. Han hører til de Trump-tilhængere, der skimter »problemer« forude for præsidenten:

»Han skal sørge for at hjælpe alle amerikanerne gennem denne krise. Hvis han lader de jævne familier sejle deres egen sø, tror jeg ikke, han vinder genvalg til november.«

David Welch fortæller, at han allerede på mandag vil stå uden en lønseddel.

»Vi har af delstatsmyndighederne fået at vide, at vi ikke længere må holde gudstjenester, og min indkomst er direkte afhængig af kirkegængernes donationer. Restauranter og kaffehuse er også lukkede. Det er virkelig et problem. Det er nemlig der, folk udveksler lokale nyheder. Vi har ingen avis her i byen.«

Mere konservative tilhængere af præsident Trump synes nu ikke at have ændret deres mening om hans lederskab under coronakrisen.

En af dem er amatørhistoriker og pensioneret byggeentreprenør Tim Carter, der bor med sin hustru Kathy i et hus i et naturskønt område i den nordøstlige delstat New Hampshire.

»Efter min mening er pandemien blevet blæst ud af proportioner af demokraterne og medierne. Det lykkedes ikke for dem at afsætte Trump i rigsretssagen, så nu vil de ødelægge økonomien. Formålet er at hindre ham i at blive genvalgt,« mener Carter.

For to uger siden fløj han til Puerto Rico, hvor hans datter på 28 år arbejder på en bar.

»Jeg var bange for, de ville lukke Puerto Rico ned, og hun ville sidde fast, så jeg tog ned for at hente hende,« forklarer Tim Carter.

– Trump har flere gange mod bedre vidende udtalt, at den nye coronavirus svarer til almindelig influenza. Tror du på det?

»Jeg ved godt, der er lidt forskel på de to. Corona er mere smittefarlig, og man kan blive smittet af en person uden symptomer. Problemet er, at jeg er blevet enormt kynisk efter tre år med mediernes uophørlige angreb på Trump. Jeg stoler ikke på 95 procent af, hvad jeg ser på tv.«

Carter føler, at sundhedsforskere ofte modsiger hinanden og overdriver faren fra corona.

»En forsker siger én ting, en anden det modsatte. Hvem skal man stole på? I dette land er folk så splittede, at ingen længere vil arbejde sammen.«

Carter stoler imidlertid på tv-vært Tucker Carlson på Fox News. Det var på baggrund af Carlsons dystre advarsler – ikke CNN, MSNBC og de liberale aviser – at han besluttede sig for at hente sin datter i Puerto Rico i al hast.

»Kinavirussen«

I Sigourney, Iowa, har Trump-tilhængeren David Welch valgt en anden løsning. Han har i de seneste to måneder set alle tre kabel-tv-stationer – Fox News, CNN og MSNBC – i håbet om at skelne skidt fra kanel. Men det har været en svær øvelse:

»Det er svært for folk at vide, hvem de skal stole på i denne krise. På CNN blæses det op til, at vi alle er i fare for at dø af virussen, mens de på Fox News taler om en almindelig influenza.«

David Welch kalder dog de værter på Fox News, der nedtonede truslen, for »nogle idioter«.

Til forskel fra andre folk i byen har Welch gennem sit arbejde som frivillig i Røde Kors deltaget i møder, hvor man har diskuteret behovet for at optrappe beredskabet i tilfælde af en pandemi.

»Der er ingen tvivl om, at Trump-regeringen og delstaterne ikke har gjort nok siden januar for at forberede sig. Men det er så let at kritisere. Ingen her i byen havde forventet lukning af barer og restauranter og forbud mod sammenkomster med over ti personer.«

Andre konservative Trump-tilhængere lægger en stor del af skylden for pandemien på Kina.

En af dem er Al Fulchino, der ejer en vingård i New Hampshire. Han er begejstret over, at Trump for nylig gik over til at kalde coronavirussen for »Kinavirussen«.

»Kendsgerningen er jo, at den stammer fra det kommunistiske Kina. Myndighederne vidste, at der var et udbrud og gjorde i begyndelsen intet for at advare andre lande; de holdt det hemmeligt. Det betød, at rejsende bragte smitten med sig til udlandet,« siger Fulchino.

I denne uge har delstatsmyndighederne givet ham besked om at undlade at give smagsprøver på vin til kunder; han har dog fortsat tilladelse til at holde sin butik åben.

– Har Trump-regeringen og delstatsregeringerne gjort nok for at forberede sig på pandemien?

»Nej, det har de ikke. Men det er der flere grunde til. Ingen kunne have forestillet sig, at Røde Kina ville være så ondsindet. Vi har været naive,« siger Al Fulchino.

Op i omdrejninger

Han mener, at præsident Trumps handelskrig mod Kina har været den helt rigtige strategi.

»Men nu bør vi alle vågne op. Ved alle, at langt størsteparten af vores medicin og hospitalsudstyr er produceret i Kina? Bare for at bruge den billige arbejdskraft. Vi befinder os i en sundhedskrise og er afhængige af leverancer fra et fjendtligt land,« siger Al Fulchino.

På en pressekonference i Det Hvide Hus blev Donald Trump onsdag spurgt, om ikke han burde ophøre med at kalde den nye coronavirus for ’Kinavirussen’.

»Hvorfor skulle jeg det, når den stammer fra Kina?« svarede præsidenten.

»Fordi det lyder racistisk,« lød det fra journalisten.

Men tilliden til præsidentens lederskab er stærk blandt hans kernevælgere.

»Jeg kan forsikre dig om, at præsidenten fra begyndelsen har været dybt involveret i at bekæmpe pandemien,« siger Tim Carter fra New Hampshire.

»Han får daglige briefinger. Han møder repræsentanter for erhvervslivet. Og han skal hele tiden undgå at sige noget, der skaber ravage på børsmarkederne. Det er en svær balancegang.«

Vinhandler Al Fulchino medgiver, at Trump har haft meget at lære:

»Men det samme gælder for Frankrig og Italien. Det er ikke, fordi de er bedre forberedte, end vi er i USA. Ingen havde regnet med, det ville blive så slemt. Men i de seneste dage er Trump kommet op i omdrejninger.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er bekymrende, at der øjensynligt er erhvervsledere, der beundrer Trump - hvad siger det om deres egen måde at drive virksomhed på?

Eva Schwanenflügel, Ernst Petersen, Anker Heegaard, Sven Elming og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar