Læsetid: 11 min.

Vold i Delhi kan skabe mistro mellem hinduer og muslimer i årtier

I Delhi måtte tusindvis af muslimer flygte for livet, da grupper af hindumænd bevæbnet med jernrør og benzin gik til angreb. Information har besøgt den indiske hovedstad for at dykke ned i den politiske kontekst og finde svar på, hvad der får folk til at slå deres naboer og medborgere ihjel
Demonstranter råber slagord, mens de bliver tilbageholdt af politiet under en demonstration i New Delhi den 3. marts. Demonstranterne krævede indenrigsminister Amit Shahs afgang på grund af hans påståede passivitet i forhold til at stoppe de voldelige overfald i New Delhi.

Demonstranter råber slagord, mens de bliver tilbageholdt af politiet under en demonstration i New Delhi den 3. marts. Demonstranterne krævede indenrigsminister Amit Shahs afgang på grund af hans påståede passivitet i forhold til at stoppe de voldelige overfald i New Delhi.

Javed Dar/Xinhua

24. marts 2020

DELHI – For 30-årige Sana Khan startede det med råb og tumult i gaden uden for den lejlighed, hvor familien har et værelse.

»Længe leve Ram,« lød det igen og igen.

Sloganet er et kampråb for hinduradikale grupper. Og som muslim i et hindudomineret nabolag i Delhi skyndte Sana Khan sig at låse døren og slukke lyset, mens hun håbede på, at faren ville drive over. Fra sin balkon så hun unge mænd bevæbnet med bambuspinde, metalrør og sværd gå fra dør til dør.

Vi møder Sana Khan på Al Hind-hospitalet i bydelen Mustafabad i det nordøstlige New Delhi, hvor hun har søgt tilflugt med sine to drenge. Ligesom tusindvis af andre måtte de flygte fra deres hjem, da sekterisk og religiøst funderet vold bredte sig i den indiske hovedstad i slutningen af sidste måned. Det officielle drabstal er siden blevet opgjort til 53 med flere end 300 sårede.

Sana Khan er tydeligt påvirket, mens hun fortæller, hvad der skete. Særligt én situation har brændt sig fast i hendes hukommelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Christian Mondrup
  • Michael Svennevig
  • Steffen Gliese
  • Olaf Tehrani
  • Johnny Christiansen
  • David Zennaro
  • Mikael Aktor
Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup, Michael Svennevig, Steffen Gliese, Olaf Tehrani, Johnny Christiansen, David Zennaro og Mikael Aktor anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jacobsen

Jeg var i Indien i begyndelsen af 90erne, og det var tydeligt dengang, at det som sker nu, ville ske, når/hvis BJP kom til magten. Vi taler om militant hindufascisme. Sørgeligt og skræmmende. Og det blir kun værre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der har allerede været spændinger og vold mellem hinduer og muslimer i årtier.

https://da.wikipedia.org/wiki/Konflikter_mellem_Indien_og_Pakistan

Om den ene part har meget at lade den anden høre ?:

" Men opdelingen af Britisk Indien i Indien og Pakistan i 1947 delte ikke nationerne langs rene religiøse linjer. Omkring 50% af den muslimske befolkning i Britisk Indien forblev i Republikken Indien.[3] Vold på tværs af religioner, mellem hinduer, sikher og muslimer, resulterede i mellem 500 000 og én million døde.[4]" Citat Wiki.

Karsten Lundsby, Jens Flø og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Hvis din kommentar er til mit indlæg, Carsten - så skal jeg være den første til at give dig ret: det er et faktum, at der har været vold mellem hinduer og muslimer før Modi, ja før begyndelsen af 90erne. Enhver der har beskæftiget sig med Indiens historie, ved det. Og naturligvis er det gået begge veje - hverken hinduer eller muslimer er blot ofre.
Hvad jeg taler om, er den ret moderne hindu-fundamentalisme, der ønsker et rent Hindustan. Tidligere var den slags blot sekterisk-utopisk bragesnak, idet Indien i sin essens er pluralustisk: kulturelt, geografisk, sprogligt, socialt, etnisk, økonomisk, religiøst - ja der har sådan set aldrig eksisteret noget "Indien" før briterne fandt på det. Ret mig, hvis jeg tager fejl. Og hinduisme er vel et ligeså pluralistisk fænomen. Så tanken om et Hindustan er en tankekonstruktion, der, såvidt jeg er orienteret, er opstået som en fundamentalistisk reaktion på det moderne - læs: briternes mm kolonialistiske overtagelse af subkontinentet (som altså også søgte at samle den økonomiske og politiske magt under én hat). Hvorfor ikke selv have den magt, som de fremmede har tilranet sig? Denne moderne reaktion på indisk jord fører i lige linje gennem diverse religiøse og politiske organisationer frem til de nuværende magthavere. Feks RSS, regeringspartiet BJPs stormtropper, for hvem de agerer politisk arm. Dette er meget ubehagelige typer, som ikke bør negligeres ved at henvise til at der er andre lignende på den anden side. De dyrker vold som svar på det meste. De fik myrdet Gandhi, og dyrker hans banemand religiøst. De har ingen nedre grænse for, hvilken grad af vold, de vil gribe til for at ensrette Indien til at blive Hindustan. Hvilket vil kræve hundreder af millioner ofre. Heriblandt også hinduer - selvom hovedfjenden er de 200 millioner muslimer. Og så er landets mange andre mindretal ikke engang nævnt.

Flemming Berger, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Kenneth Jacobsen.

Mit indlæg var ikke rettet til dig, men blot en konstatering af at når regide-religionsdyrkere optræder på scenen, så er det sjældent at der kun er et offer og en skyldig. Jeg skelner ikke mellem de forskellige religioner hvad det angår.
I Indien ser det ikke for kønt ud ; Hverken i de forrige årtier eller de kommende.

Viggo Okholm, Søren Bro, Karsten Lundsby og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

...og lige neden under lurer den gamle konflikt mellem et overvejende islamisk Pakistan og et overvejende hinduistisk Indien.

Og hvis nogen skulle have glemt det, råder begge nationer over atomvåben.

Flemming Berger, Mikkel Zess og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Khuram Bashir

Jeg mangler endnu at læse en dansk artikel, om så den er fra Ritzau eller AP, hvor man laver koblingen mellem de to love Modis regering agter at indføre/gennemføre, da netop koblingen viser, hvor vanvittig Modi og hans fanatiske følgere er:

NRC (National register of Citizens): fratage alle mennesker, der ikke kan dokumentere deres nationalitet, deres statsborgerskab.

CAA (Citizen amendment act): give alle religiøse grupper mulighed for at få statsborgerskab undtagen muslimer.

Koblingen betyder i praksis at man fratager Indiens muslimer deres statsborgerskab - dermed kan man apropriere deres ejendomme, formuer og smide dem i lejre, som allerede står klar flere steder, herunder i delstaten Assam, hvor NRC er er indført.

Det ender i blodbad og Pakistan kommer ikke til at sidde på hænderne. Pakistan kan ikke vinde en krig mod Indien, men som nation kommer de heller ikke tabe en krig uden at bruge a-våben - det er ihvertfald hvad præsident Khan har udtalt til AJ, da de to lande skød hinandens fly ned.

Det er i absolut verdenssamfundets interesse, hvad der foregår i Indien. Desværre har vi en kæmpe idiot siddende i USA, der ligefrem opmuntrer Modi.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er aldrig om religion, som regel er det mest om angst for at blive majoriseret - sådan som vi også hører det fra de alt for mange mindre oplyste på den danske ekstreme højrefløj, ligesom i det øvrige Europa. Ligesom vi har set det imellem folkeslag i stort set det meste af verden, men i de seneste mange årtier dog mest i Asien.
Før englænderne var det jo mogulerne, de islamiske fyrster, der herskede i Indien, og efter selvstændigheden blev det religiøse aspekt ikke blot nedtonet, men i visse retninger simpelthen kriminaliseret (kastesystemet, f.eks., der jo dog fungerede videre, på trods af loven).
Kongrespartiet var jo heller ikke altid lige tilbageholdende i sin bestræbelse på modernisering af landet, selvom den grønne revolution nok var mere spiselig end tvangssterilisationerne under Indira Gandhi i 70erne.
Så der er helt sikkert en voldsom tørst i majoriteten til at få et ord at skulle have sagt om samfundets bærende værdier. Desværre er det som regel dem, der ikke aner, hvad de taler om, der er hurtigst til at handle.

Carsten Hansen

Stefan Gliese.

Der er ingen tvivl om at magthavere tit spiller det religiøse kort og at der er rigeligt af rigide religionsdyrkere der er parate til at udøve vold i religionens navn.
Derfor er religion et instrument til undertrykkelse, fordummelse og bagstræberi.

René Arestrup

'Derfor er religion et instrument til undertrykkelse, fordummelse og bagstræberi.'

Ahh, det er nok en anelse mere.

Carsten Hansen

Rene Arestrup.

Fortsæt du bare din fjollede polemik.
Tilsyneladende har du brug for at stive selvtilliden af.

,-)

;-)

René Arestrup

@Carsten Hansen
Jeg har ikke behov for at stive noget som helst af, men tillader mig at anfægte synspunkter, som tydeligvis vidner om et stærkt begrænset perspektiv på hvad meneskekelivet er for en størrelse.