Baggrund
Læsetid: 9 min.

Weinstein-sagen viser os på ny, at voldtægtsdebatten er fuld af myter, som ikke holder

Voldtægtsofre kender ofte deres gerningsperson, flere stivner under overgrebet og sparker og slår ikke nødvendigvis, som nogle tror. Det har forskning påvist for længst. Alligevel florerer myterne – ikke kun blandt forsvarsadvokater i USA, hvor filmproducenten Harvey Weinstein onsdag fik en straf på 23 års fængsel, men også blandt almindelige mennesker
Efter afsigelsen af kendelsen mod Harvey Weinstein sagde den offentlige anklager på Manhattan, Cyrus Vance, at »dette er en ny virkelighed for mennesker, der har overlevet seksuelle overgreb«. Og mange har givet udtryk for, at Weinstein-sagen har vist, at hele #Metoo-kampen har været kampen værd.

Efter afsigelsen af kendelsen mod Harvey Weinstein sagde den offentlige anklager på Manhattan, Cyrus Vance, at »dette er en ny virkelighed for mennesker, der har overlevet seksuelle overgreb«. Og mange har givet udtryk for, at Weinstein-sagen har vist, at hele #Metoo-kampen har været kampen værd.

Jane Rosenberg

Udland
14. marts 2020

Han støttede sig til sin rollator, filmmogulen Harvey Weinstein, da han mandag den 24. februar gik ind i retssalen på Manhattan i New York. Retssagen mod ham havde stået på i flere uger. En række kvinder var stået frem og havde fortalt, hvordan han havde udsat dem for seksuelle overgreb.

Nu blev han kendt skyldig i to af i alt fem anklagepunkter.

Sagen endte som en sejr for #Metoo-bevægelsen. Men forløbet har også sat fokus på, hvordan ofre reagerer under en voldtægt. Og ikke mindst har det været en øjenåbner for, hvordan andre – både mennesker i almindelighed og højtuddannede forsvarere – tror, at ofre for voldtægt reagerer og handler.

Da sagen stadig rullede, var en af Weinsteins forsvarere, Donna Rotunno, gæst i The New York Times’ radioprogram The Daily. Hun har flere gange vakt opsigt, men i denne episode gjorde hun det i helt særlig grad.

Da interviewet var ved at være slut, sagde journalist Megan Twohey, som er en af dem, der har gravet Weinstein-sagen frem, at hun havde et sidste spørgsmål: Havde Donna Rotunno nogensinde selv været udsat for et seksuelt overgreb?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Men viser sagen ikke også, at der er ændringer på vej, fordi mange flere mennesker, som arbejder med disse ting, bliver klogere?

Harvey Weinstein blev jo dømt. Hvis man bliver dømt til over 20 års fængsel i hans alder, så kommer man nok ikke levende ud.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er ganske forfærdeligt at mennesker i nutiden tror, at man selv har valgt at sætte sig i en sårbar situation, og det handler om at være barsk.
Ubegribeligt.
Det svarer jo til at påstå, at de er så dumme, at de har fortjent det.

David Zennaro, Ole Frank, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte Rahbek Det er en form for benægtelsesreaktion, og måske endda en angst for egen svaghed, der bliver projiceret ud på andre mennesker (læs: som oftest kvinder).

David Zennaro, Ole Frank, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar