Læsetid: 3 min.

Wuhan er på vej ud af to måneders coronadvale

Tusindvis af læger og sygeplejersker fra andre steder i Kina har forladt Wuhan, hvor to måneders intens indsats for at inddæmme coronasmitten ser ud til at have virket. Information har talt med to af byens indbyggere
Kun langsomt hæves restriktionerne i Wuhan – her venter borgere foran deres hjem på uddeling af svinekød. Men dag for dag stiger antallet af biler på gaderne, og stemningen er mærkbart mere positiv nu, fortæller to unge fra byen, og en af dem, 23-årige Wang tror, at ’Wuhan vil heles hurtigt’.

Kun langsomt hæves restriktionerne i Wuhan – her venter borgere foran deres hjem på uddeling af svinekød. Men dag for dag stiger antallet af biler på gaderne, og stemningen er mærkbart mere positiv nu, fortæller to unge fra byen, og en af dem, 23-årige Wang tror, at ’Wuhan vil heles hurtigt’.

AFP/Ritzau Scanpix

21. marts 2020

23-årige Wang har lagt en plan for, hvad der skal ske, når hjemmekarantænen ophæves. Først vil han klippes. Han ser også frem til at komme i motionscentret og til igen at kunne spise friske, varme nudler på den lokale restaurant i stedet for nudler sendt med bud, der er blevet kolde, før de når frem.

I to måneder har han opholdt sig i sin far og mors lille lejlighed i den kinesiske storby Wuhan.

Han skulle egentlig bare hjem på ferie i forbindelse med det kinesiske nytår. Til daglig studerer han i udlandet. To dage efter han trådte ind i forældrenes lejlighed, lukkede byen og derefter resten af provinsen ned.

Wuhan var længe synonym med den coronavirus, der i dag er en verdensplage. Det var her, det hele startede og i begyndelsen fik lov til at eskalere, indtil smitten var så meget ude af kontrol, at den kinesiske centralregering måtte hamre bremsen i. Al transport blev indstillet, skoler og arbejdspladser lukket, nødhospitaler opført på rekordtid og alle raske borgere sendt hjem. Alligevel er 2.498 ud af Kinas 3.242 døde fra Wuhan.

Men i dag er landets mest karantæneramte by kommet igennem det værste. I to døgn er der ifølge myndighederne ikke registreret et eneste nyt tilfælde af COVID-19.

Tirsdag kunne de første 3.787 læger og andet sundhedspersonale fra andre dele af landet forlade Wuhan. I alt har 346 hold bestående af over 40.000 personer assisteret de lokale sundhedsmyndigheder med at bekæmpe udbruddet.

Onsdag meddelte provinsmyndighederne, at man delvist åbner grænserne for at give personer fra lavrisikoområder mulighed for at forlade provinsen, hvis de har job eller bor andre steder.

Samtidig blev det annonceret, at indbyggerne i nogle af byens virusfri beboelsesområder nu får tilladelse til at bevæge sig uden for i mindre grupper i bestemte tidsintervaller. Wang, der ikke ønsker sit fornavn i avisen, håber, at en gradvis lempelse af de skrappe regler vil finde sted over de næste uger.

»De fleste af os har stadig ikke lov til at gå udenfor,« siger han.

»Ventetiden er det værste. Man spiser og sover, spiser og sover«.

Minder om normalt

Men dag for dag stiger antallet af biler på gaderne, og stemningen er mærkbart mere positiv nu, fortæller 24-årige Liu Shiyu. Han er født og opvokset i Wuhan, hvor han arbejder for en statsejet producent af mikrochip til mobiltelefoner. Ud over ham selv tæller familien hans forældre samt farmor og farfar, men moren har de ikke set siden slutningen af januar.

»Min mor har ikke været hjemme, siden byen blev lukket ned. Hun er gynækolog, men fordi der var så stor mangel på læger, blev hun kaldt ind og sat til at tage sig af coronapatienterne. Der var ikke noget valg. De sidste patienter har nu forladt det hospital, hun var på. Hun er i 14 dages karantæne på et hotel, før hun kan komme hjem,« forklarer han.

På grund af sit job hører Liu Shiyu til de få, der har haft tilladelse til at tage på arbejde og at køre i bil frem og tilbage.

»Det er ikke nemt at få den slags tilladelse, hvis man ikke er læge eller i politiet. Men hvis produktionen stopper på min arbejdsplads, kan den ikke startes op igen. Den skal holdes ved den samme temperatur på 23 grader, ellers bryder det hele sammen, og det er udstyr til en milliard dollar. Det ville regeringen ikke risikere«.

Bedsteforældrene tager faderen sig af. Han står også for madlavning. Ingen i familien er blevet smittet, men i Wuhan kender de fleste en eller flere, der ikke har været så heldig.

»En af mine venner blev inficeret tilbage i januar på et tidspunkt, hvor det ikke var muligt at få en plads på et hospital. I starten var han hjemme, men i begyndelsen af februar blev han overført til en sportsarena, hvor han boede i en måned. Sportshallerne var til de mildere tilfælde, og heldigvis er han ikke længere syg,« fortæller Liu Shiyu.

Personligt forventer han, at hans hjemby vil vende tilbage til noget, der minder om en normaltilstand inden for et par måneder. Både Liu Shiyu og 23-årige Wang har tiltro til, at de mange drastiske tiltag for at inddæmme virussygdommen ikke vil belaste Wuhan på længere sigt.

»Kina vil bruge mange ressourcer på at genopbygge Wuhan. Det er en af landets vigtigste byer, og indbyggerne her har ofret meget for at hjælpe med at stoppe virussen. Jeg tror, Wuhan vil heles hurtigt,« siger Wang.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Som man kan læse her er Wuhan og Kina på vej til normaltilstande igen. Det bliver spændende at se hvorvidt Europa/EU også er i stand til det på den anden side.

Jeppe Lindholm

Som man kan læse her er Wuhan og Kina på vej til normaltilstande igen. Det bliver spændende at se hvorvidt Europa/EU også er i stand til det på den anden side.