Læsetid: 5 min.

Akademisk brevkrig: Forskere strides om Kinas coronaansvar

Er coronapandemien en tiltrængt anledning til øget samarbejde mellem USA og Kina eller en mulighed for at afdække truslen fra Kinas Kommunistparti? Akademikere, eksdiplomater og meningsdannere er dybt uenige – flere hundrede har sat deres underskrift på tre meget forskellige versioner
Den amerikanske præsident, Donald Trump, under den daglige coronapressebriefing. I tirsdags meldte Trump ud, at han vil fastfryse USA’s årlige medlemsbidrag til WHO, fordi verdenssundhedsorganisationen har »forkludret forvaltningen af pandemien og skjult oplysninger om spredningen af corona i Kina.«

Den amerikanske præsident, Donald Trump, under den daglige coronapressebriefing. I tirsdags meldte Trump ud, at han vil fastfryse USA’s årlige medlemsbidrag til WHO, fordi verdenssundhedsorganisationen har »forkludret forvaltningen af pandemien og skjult oplysninger om spredningen af corona i Kina.«

18. april 2020

Med Xi Jinping i øst og Donald Trump i vest har verden i flere år været vidne til en skarpt nedadgående rutsjebanetur for relationerne mellem klodens to mægtigste stater. De seneste måneder tyder på, at end ikke en global sundhedskrise kan få Kina og USA til at enes og se bort fra rivaliseringen.

I tirsdags meldte Trump ud, at han vil fastfryse USA’s årlige medlemsbidrag til WHO, fordi verdenssundhedsorganisationen har »forkludret forvaltningen af pandemien og skjult oplysninger om spredningen af corona i Kina«.

Samme dag anklagede hans præsidentkampagne i en fundraising-e-mail Kina for at lyve om udbruddet og opfordrede til at drage landet til ansvar. Tidligere har Trump gentagne gange brugt betegnelsen ’kinavirus’ i offentlige sammenhænge for at understrege, hvor virussen først blev fundet.

Det var retorik af den slags, der i starten af måneden fik 100 kinesiske akademikere til at forfatte et brev til den amerikanske befolkning. Brevet var det første af i alt tre åbne breve, der alle kredser om det samme emne, men når frem til vidt forskellige konklusioner.

De 100 kinesiske medunderskrivere stammer fra universiteter og tænketanke inden for alt fra statsvidenskab og økonomi til filosofi og lægevidenskab. De lægger ud med at beklage, at kritikere i USA forsøger at bedrive politik på pandemien.

»Politiske skænderier bidrager intet til udviklingen af de kinesisk-amerikanske relationer og vil heller ikke hjælpe klodens indbyggere til rationelt og nøjagtigt at forstå og håndtere pandemien,« skriver de.

»Lande bør samarbejde uden at klage, pege fingre eller bebrejde hinanden,« fremgår det af teksten, der også fremhæver, at den oprindelige kilde til udbruddet fortsat ikke er identificeret. Dermed lægger de kinesiske forskere sig millimeter tæt op ad den officielle kinesiske linje.

I den modsatte ende af debatten finder man en udtalelse publiceret tidligere i denne uge under overskriften: »Kommunistpartiets regime af frygt bringer kinesiske borgere og verden i fare«. Her er de godt 100 medforfattere en mere blandet og international skare bestående af akademikere, journalister, rettighedsaktivister og parlamentarikere. De starter med at afvise flere af påstandene bragt i det kinesiske brev. Man kan ikke tage politik ud af sammenhængen, når Kinas kommunistparti er involveret, hedder det.

»Den globale pandemi tvinger os alle til at konfrontere en ubekvem sandhed: Ved at politisere alle aspekter af livet, herunder folks sundhed, har det autoritære étpartistyre i Folkerepublikken Kina bragt alle i fare.

I stedet for at stole på kommunistpartiets intentioner og acceptere dets akademikeres ukritiske godkendelse af partistatens politikker, bør vi være mere opmærksomme på stemmer fra det uofficielle Kina,« skriver forfatterne med henvisninger til læger, systemkritikere og andre, der har udtalt sig kritisk, og hvoraf flere siden er blevet anholdt.

COVID-19 bliver kaldt »Kinas Tjernobyl-øjeblik«, og vil vi undgå et nyt et i fremtiden, er det afgørende at få afdækket, hvad der gik galt i Kina, mener brevskriverne.

Et sted midt imellem de to yderligheder finder man et åbent brev forfattet af flere end 90 amerikanske akademikere, eksdiplomater og politikere. Blandt dem er mange prominente navne som tidligere udenrigsminister Madeleine Albright, flere tidligere nationale sikkerhedsrådgivere samt en række anerkendte forskere med speciale i Østasien som Jerome A. Cohen, Victor Cha og Ezra Vogel.

Listen tæller personer fra begge fløje i amerikansk politik og en god del eksperter, der normalt ikke holder igen med kritik af styret i Beijing. Intentionen med brevet er at få Trump til at indse, at Kina nødvendigvis må spille en rolle i bekæmpelsen af pandemien.

»Ingen indsats mod coronavirussen – uanset om man vil redde amerikanske liv hjemme eller bekæmper sygdommen i udlandet – vil være en succes uden en grad af samarbejde mellem USA og Kina,« skriver de.

Når det kunne lade sig gøre at samarbejde med Sovjet og få hele verden vaccineret imod kopper under Den Kolde Krig, er det også muligt at samarbejde i dag, fremgår det. Men Kina går ikke fri.

Brevet problematiserer Beijings første mørklægning og propagandatiltag, udført for at sætte USA i et dårligt lys. For at forhindre fremtidige udbrud bør alle facetter på et tidspunkt undersøges til bunds, men i første omgang handler det om at samarbejde og vinde over virussen.

Skræmmende polarisering

De tre forskellige breve skal ses i lyset af det stadig mere anstrengte forhold mellem USA og Kina, lyder det fra Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet med speciale i Kina.

Det kinesiske brev beskriver han som orkestreret af regimet, mens mange af medforfatterne af det andet brev længe har været at finde blandt de mest kinakritiske røster. Det tredje brev er derimod sigende for, hvordan mere moderate stemmer i USA har anlagt en hårdere linje i forhold til Kina.

»Det er skræmmende, at selv det mere fornuftbårne amerikanske indlæg, der lægger op til et samarbejde om bekæmpelsen af coronavirussen, har en klar reference til Den Kolde Krig. Det er symptomatisk for, hvor langt vi er kommet i den strategiske rivalisering mellem USA og Kina, at man må hidkalde sig samarbejdsånden fra den gang for at forsvare overhovedet at enes nu,« siger han.

Brevet skal ses i konteksten af en igangværende amerikansk debat for og imod samarbejde med Kina. Engagement, der har været udgangspunktet for USA’s tilgang til Kina siden 1970’erne, bliver i stigende grad opfattet som en fejlslagen strategi i store dele af den akademiske og udenrigspolitiske meningsdannerelite.

Trumps kinesiske handelskrig og udfald mod Kina bliver af nogle set som et forsøg på at flytte fokus fra egne mangler og problemer, men mange hylder tilgangen som et nødvendigt opgør.

»Det er efterhånden kommet til et punkt, hvor der reelt set ikke er noget at samarbejde om. Man skal ikke længere tilbage end Obama-administrationen for at finde en lang række emner, hvor man stadig arbejdede sammen.

Det gjorde man på klimaområdet, i FN’s Sikkerhedsråd i forhold til bekæmpelse af masseødelæggelsesvåben, og man mødtes regelmæssigt med store embedsmandsdelegationer for at gennemføre den såkaldte strategiske og økonomiske dialog.

Den økonomiske integration i mellem de to lande var ikke noget, der blev sat spørgsmålstegn ved. I stedet ser vi nu et forsøg på at koble landene fra hinanden, og den udvikling vil coronapandemien forstærke,« siger Andreas Bøje Forsby.

Det sker på et tidspunkt, hvor den amerikanske præsident er presset af rekordhøje smittetal og dødsfald. Derimod ser Kina ud til at være over det værste. I Wuhan, hvor de første tilfælde blev registreret, er hverdagen ved at vende tilbage. Parallelt med den udvikling fremstiller den kinesiske ledelse Kina som et foregangsland, der ikke bør bebrejdes, men beundres. Det er derfor ikke overraskende, at viljen til at se fremad er større i Beijing end i Washington.

»Det kommunistiske regime er godt klar over, at det ikke ser godt ud, at man lukkede munden på dem, der forsøgte at advare om virussen i starten, og at man ikke delte informationer hurtigt nok med omverdenen,« forklarer Andreas Bøje Forsby.

Selv om mange restriktioner er blevet lempet rundt om i Kina, er forbrugernes købelyst endnu ikke vendt tilbage. Det er en forudsætning for, at væksten vender tilbage i 2. kvartal.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Alvin Jensen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kent Nørregaard

"»Lande bør samarbejde uden at klage, pege fingre eller bebrejde hinanden,« fremgår det af teksten, der også fremhæver, at den oprindelige kilde til udbruddet fortsat ikke er identificeret. Dermed lægger de kinesiske forskere sig millimeter tæt op ad den officielle kinesiske linje."

Mmhmm så deeet, samarbejde altså... bare ikke lige når det kommer til Taiwan?

https://m.youtube.com/watch?v=wFRHB-wP9SU

Tommy Clausen, Alvin Jensen, Jørgen Munksgaard, Michael Hullevad, arne tørsleff, Bent Nørgaard, Bjørn Pedersen, Sonja Marie Tandrup Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Er jeg en robot eller ej?? Hvad med alle os andre lovlydige danskere og vores dyrebare holdninger??
Sidste år blev jeg "modereret" bort fra dette forum fordi jeg ytrede meninger i det nuværende Ruslands favør. Fred med det. Nu er det så Kina, der står for tur. Og undskyld, men jeg tror altså mere på deres propaganda end på Vestens.
Der raser en handelskrig mellem de to systemer, og den forstærkes nu, hvor Kina er ved at overhale USA teknisk, økonomisk, organisatorisk og i alm. omdømme. Blokader, propaganda, militære øvelser tæt opad Kinas grænser.... Corona virussen? Kineserne er ret overbeviste om, at den blev plantet af USA-agenter. Krige rundt omkring i Asien og gentagne kupforsøg med lande, der har olie, og som samarbejder med Kina.. USAs opsigelse af store og vigtige internationale aftaler. "Hybrid krig" er et nyt begreb, som giver mere og mere mening. "Krig er en fortsættelse af politik med andre midler" - Ja: Clausewitz for over 200 år siden.
"The American Century" er i opløsning for vores øjne. Javist; deres militær er mange gange stærkere og globalt udbredt end deres hovedmodstanderes. Stadig afregnes international handel fortrinsvis i US-dollars, som har opretholdt USAs banker, sammen med "Petrodollars" fra især Saudi Arabien og Golfstaterne. USAs handel med Kina er hidtil finansieret med kønne grønne sedler og Treasury Bills, som kun de mest naive sjæle kan have tiltro til. Hidtil har Kina og Rusland prøvet at finde en grimasse, der kan passe; men nu ser de intet bedre modtræk end at slå til. Olieprisernes nedtur betyder en yderligere svækkelse af USAs finansvæsen. Her spillede Ruslands nej til nedskæringer i produktion en afgørende rolle. Kineserne er rare og høflige mennesker, og de er i stand til at håndtere selv en kæmpe udfordring som Corona. Vi kan ikke nøjes med at forlade os på Vestens journalister, hvis vi vil forstå det her. Lad mid foreslå noget så sagligt og oplysende som
CGTN: China Global Television Network og deres "Documentary Channels". Bare luk øjne og ører op!

Karsten Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Jan Weber Fritsbøger, Niels Duus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

"CGTN: China Global Television Network og deres "Documentary Channels". Bare luk øjne og ører op!"

Det er ikke information. Det er propaganda medier. Først hvis pressen kanoperere uden at risikere liv og lemmer ved at offentligøre information, kan denne information accepteres som troværdig. Alt andet er forudindtaget propaganda og ikke andet.

Preben Haagensen, Michael Hullevad og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Tja, hvad skal man tro. Kina har nu suset ind som stormagt med enorme kapaciteter på alle områder, Kina er ikke til at komme udenom hvad end Trump vrøvler om.
(En konspirationstanke er at Trump er undercover-agent for Kina som han gebærder sig, måske via Putin?) Tja tit overgår virkeligheten fantasien...ikke? Indenfor parenteser en joke.

Tommy Clausen, John Andersen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Steen Engholm anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet er om det er rimelig at indtage den holdning som vi ser Trump lægger for dagen, og kaster corona virussen ind i den verserende ideologisk politiske kamp om de meningsforskelle der eksisterer.

Et udbrud af corona virus er ikke et politisk ideologisk anliggende, men derimod en opstået pandemig på lige fod med Ebola i Afrika.

Derimod kan der sagtens debatteres om dræberdroner over fremmede landes territorier er ideologisk rigtigt og retfærdigt og hvem der har ansvaret herfor, og med hvilket formål det udøves.

Det sidste er langt mere relevant når der skal tales om ansvar og politisk ideologisk ret og rigtighed heri når målet er at dræbe andre, som der sættes navn på, og man bevidst går efter lige netop den og de personer, man ikke bryder sig om.

John Andersen, Jan Bisp Zarghami, Alvin Jensen, Jan Weber Fritsbøger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg undrer mig lidt over dette enorme fokus på Kinas (sikkert sandsynlige) forsømmelser, når man så ser på, hvordan vesten, inkl. Danmark, så faktisk reagerede, da Kina begyndte at melde ud om, hvor farlig denne virus er. Man var godt nok langsomme i optrækket, og også herhjemme kan man - indtil historikere og dybdeborende journalister forhåbentligt får adgang til kildematerialet - få indtryk af, at kortene blev holdt tæt til kroppen i starten. "Det er bare en influenza, som nok ikke kommer til Danmark"-propagandaen blev rullet ud irigtig lang tid. Af hensyn til hvem? Hvorfor? Diverse magtfulde aktieporteføljer, der lige skulle reddes? Frygt for panik i befolkningen? Kynisk flokimmunitetstænkning lige fra start?

Jeg er spændt på, hvad der kommer frem om åbenheden omkring corona hos de danske myndigheder - for man kan vel ikke forestille sig, at forløbet bliver mørklagt, og at "Nu må vi se fremad, der er ikke behov for kulegravning", kan man?

Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Lillian Larsen, John Andersen, Flemming Berger, Mikkel Zess, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Gunna Hölludottir og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

Hvad laver kinesiske forskere ned i grotter i Yannan 800-900 kilometer fra Wuhan? De er ude at tage blodprøver fra flagermus i dybe grotter. De beskriver selv, at arbejdet er farligt, de bliver kradset, skidt og tisset på, mens de tager blodprøver fra dyrene.

Måske har vi en ganske enkelt forklaring på epidemien. De kan selv være blevet smittet i grotterne og være værtsdyr for epidemien, eller smittet på laboratoriet, eller at de har contamineret andre. Måske har de mistet virus ud? Deres dragter, er de blevet forsvarligt destrueret, des bil mm. renset. Der findes billeder af dem på en film. De bærer ikke engang de mest forsvarlige heldragter, masker og værn. De indånder grotternes luft.

Dette materiale med coronavirus bringer de til laboratorier i Wuhan. En af laboratorierne er sikkerhedsklassificeret i kategori 4, andre i kategori 2. Den af kategori 2 ligger et stenkast fra Wetmarkedet, hvor kineserne fortæller os, at virus er opstået. En af forklaringerne, for der er flere. En ansat, der har fanget flagermus i Yannan arbejder her.

Flagermusefangerne er forskere på Wuhans største laboratorium, hvor der er tilladt at arbejde med verdens mest farlige vira. Laboratoriet har tre afdelinger i Wuhan. De ved, at hesteskoshovedflagermusen bærer på kim til Sars og adskillige andre farlige coronavira.

Hvilke forsøg laver de og hvorfor?

Sidst i min tekst er kopieret et udsagn fra en af forskerne, der arbejder et stenkast fra det Wetmarked de kinesiske myndigheder mener udbruddet stammer fra. Filmen er lavet af laboratoriet i Wuhan i december 2019 og arbejdet har forgået ok hvert fald siden 2015. Det laboratorium han arbejder på er af sikkerhedskategori 2. Et laboratorium, der har lov til at arbejde med coronavira, Sars mm. skal oppebære sikkerhedskategori 4.

Jeg har selv arbejdet med laboratoriebygninger i mange år. Jeg kender teknikken i ventilationssystemer, stinkskabe hvor forsøgene bliver foretaget.

Mennesker/laboranter/forskere mm. kan lave fejl og sjuske med sikkerhed. Tekniske anlæg kan fejle, være forkert projekterede og vedligeholdelse kan være mangelfuld, rengøring af anlæg kan være mangelfuld, filtre i ventilationsanlæg kan være defekte eller overbeskidte. Samme filtre passet ikke til alle forsøg. Ventilationsanlæg kan lække og det kan stinkskabe også og vi kan blive ved.

For ganske nyligt har vis set store fejl i ventilationsanlæg på Niels Bohr instituttet. Det var simpelthen ikke tæt. Jeg arbejdede ikke på projektet, men de måtte rive det hele ned. Jeg har arbejdet med et stort ingeniørfirma, der blev fyret på grund af sløset projektering og manglende tilsyn af ventilationsanlæg i et nybygget laboratoriebyggeri. Dette kan ske alle vegne. Errare humanum est.

Efterfølgende er et citat fra en kinesisk forsker.

Den kinesiske sundhedsstyrelse i Wuhan har lokaler få hundrede meter fra markedet og hovedkontor tre kilometer væk.

En af de kinesiske forskere på videoen med flagermusene fra december 2019 arbejder der.

"En regn af urin fra loftet

Forskeren hedder Tian Junhua, og i videoen fra 2019 forklarer han, hvor farligt arbejdet med at fange flagermus til forskning i virus er.

- Hvis vi blotter vores hud, kan vi nemt komme i kontakt med flagermusenes afføring, der kontaminerer alt, så her er meget risikabelt, siger han blandt andet på videoen, hvor han også forklarer, at forskerne bor i dagevis i flagermusenes huler, når de skal høste nye virusprøver.

Forskere fra Wuhan undersøger en flagermus, der bruges til at høste virus. Billederne er offentliggjort i begyndelsen af december 2019. Foto: China Science Communication

- Jeg kan føle frygten for infektioner. For når du finder virusserne, er du også selv mest udsat for dem, siger Tian Junhua på videoen.

Og han har selv været lidt for tæt på at blive smittet flere gange.

I 2017 fortalte Tian Junhua til avisen Wuhan Evening News, at urin fra flagermusene dryppede ned i hovedet på ham i hulerne, og at blod fra dyrene sprøjtede på hans hud, når der blev taget prøver fra deres vinger.

Når den slags skete, gik han i selvvalgt karantæne i 14 dage, fortalte han til avisen.

Historierne om Tian Junhuas bedrifter med at fange flagermus blev opdaget af to videnskabsfolk fra universitetet i Guangzhou i februar, da sygdomsudbruddet fra Wuhan var ved at udvikle sig til en pandemi." Fra TV2.

Carsten Mortensen, Preben Haagensen, Lillian Larsen, Viggo Okholm og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Nu skal vi først og fremmest ud af Corona-krisen.
Efterfølgende giver det ikke mening udpege skyldige og give behørig straf.
Det gjorde man heller ikke efter finanskrisen.
For burde man i så fald ikke også stille spørgsmål ved de ekstremt mange sportsskader, og evt forbyde sport?

Gunna Hölludottir

Der er ingen tvivl om, at Trump har brug for at lægge ansvaret for USA's langsomme reaktion udenfor sig selv.

Alle vestlige lande har reageret for sent. Vores trolddomstro er, at vores sundhedssystemer er usårbare. Det passer bare ikke. Vesten har sparet og sparet, dels fordi vi bliver flere ældre, dels fordi skatterne er blevet sænket, samt at rige firmaer ikke betaler skat, andre steder end i skattely. USA's sundhedssystem eller mangel på samme står totalt blottet.
Vi ser hvordan Italien bløder og oven i købet den rige del af Italien. Vi ser Spanier bløde, Belgien, Frankrig, Holland mm. og os i lidt mindre grad.

De fleste influenzatyper opstår i Kina og østen. Den spanske syge opstod lige omkring 1. Verdenskrig i USA og Mexico.

I øvrigt har asiater, afrikanere og sydamerikanere spist flagermus i århundreder og måske årtusinder. I kan sågar finde opskrifter på internettet.

nils valla, Bjarne Bisgaard Jensen, Preben Haagensen, John Andersen, Viggo Helth, Alvin Jensen, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Thjaaa. Hvordan, hvorledes, hvorhen. Corona er her. Resten er historie og betyder intet for, hvor vi er på vej hen med denne pandemi. Men alle pandemier har én ting til fældes - De forsvinder igen.

Og menneskeligheden stor over for langt større problemer af ødelæggende dimensioner. Klimaforandring. Ødelæggelser, som vi lige nu tager men en forbløffende ro.

Men det er med coronakrise som med klimakrise. Der bliver ikke handlet før vi står midt i ødelæggelserne. Hvis corona var blevet taget alvorligt da kineserne meldte ud sidst i december 2019, hvor farlig denne virus er, var en pandemi ikke opstået. Hvis klimaforandring var blevet taget alvorlig senest da Brundtland rapporten blev offentliggjort i 1982, var klimaforandringer blevet stoppet i tide.

Men sådan er det jo. Og nu skal forbruget kickstartes for at rede verden. Ik.

Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Jan Weber Fritsbøger, Erik Winberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

Nils Valla.
Det ville klæde kineserne at tage et ansvar for alt for langsom reaktion. De bidrager kun med 2% til WHO. De er 1.6/7 milliarder mennesker. USA har hidtil betalt 15% til WHO. Bill Gates betaler også store beløb til WHO.

nils valla, Preben Haagensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

Jeppe Lindholm
Kineserne kunne have reageret i begyndelsen af december. De kendte til virusen.

»»Det er skræmmende, at selv det mere fornuftbårne amerikanske indlæg, der lægger op til et samarbejde om bekæmpelsen af coronavirussen, har en klar reference til Den Kolde Krig. Det er symptomatisk for, hvor langt vi er kommet i den strategiske rivalisering mellem USA og Kina"

Dette er ikke en strategiske rivalisering mellem USA og Kina.

Man skal huske at
Krig er ikke kun krudt og kugler. og dette gør Kina bruge af. Så Jeg støttes USAs kamp imod Kina. Og vesten skal til at vågne op.

Her er lidt der siger noget om Kinas statsapparat "Gode" vilje og Morale.

China forcefully harvests organs from detainees, tribunal concludes
https://www.nbcnews.com/news/world/china-forcefully-harvests-organs-deta...

China's secret internment camps
https://www.youtube.com/watch?v=cMkHcZ5IwjU

De opkøbe alt hvad de kan
"Europæiske stormagter frygter kinesiske opkøb"
https://www.dr.dk/nyheder/penge/jakob-ussing-om-vestagers-corona-udmeldi...

Western cities fighting back against Chinese real estate investments
https://www.youtube.com/watch?v=fJIc9Qth_vo

Gunna Hölludottir

Jeppe Lindholm
Jeg ved det ikke. De havde haft muligheden. WHO ventede alt for længe med at erklære covid-19 for pandemi. Jeg bryder mig hverken om Trumps eller Kinas ansvarsløshed og især bryder jeg mig ikke om Kinas farlige lukkethed og manglende menneskerettigheder. Jeg er stoppet med at købe varer fra begge lande, undtagen IT programmer fra USA, som jeg ikke kan undvære i mit arbejde.

Preben Haagensen, Lillian Larsen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

niels Bøjden, når man på forhånd afviser den ene sides propaganda, og samtidig æder den anden sides propaganda råt, tror du så udfaldet er indsigt ?
men du har vel ikke opdaget at også vestlige dokumentarer er ren propaganda, eller "sandheden" set med USA positive briller,
man er med andre ord nødt til at se med kritiske øjne både på de informationer som kommer fra kina, og dem fra vore egne medier og så selv forsøge af være objektiv,
man kan alternativt finde kilder som læser og tolker begge siders informationer og tilstræber objektivitet, men stadig tænke selv når man læser disse, og måske dermed opnå bedre indsigt,
en sådan kilde er Jan Oberg som kan findes på" the transnational" http://transnational.org/

men jeg gætter på at du ikke er interesseret i objektivitet, du foretrækker jo nok dit personlige ekkokammer, så slipper du jo for tvivlens usikkerhed og kan fortsætte med at være skråsikker USA støtte.

Trond Meiring, nils valla, John Andersen, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eller er det måske klodens egne økosystemers vej til at regulere overbefolkning,overforbrug af ressourcer - i sidste ende et regulerende angreb på en epoke i evolutionen vi er begyndt at kalde Antropocæn ?

" og samtidig æder den anden sides propaganda råt, tror du så udfaldet er indsigt ?"

Hvem siger at jeg gør det? Men propaganda maskiner som RT og CGTN er ikke andet end propaganda maskiner for diktaturer. At tro at disse diktaturernes talerør er troværdig information svarer til at læse marketingsmateriale fra medicinal industrier og tro at det er sundhedsmagasiner.

Klaus Brusgaard

Hvis man kigger på himlen om dagen er der ikke længere længe flystriber at se, hvis man kigger om natten vil man opdage at stjernerne for første gang i meget lang tid står tydeligt frem. I dette korte Corona øjeblik er luften blevet markbart renere.
Hvis nogen ihukommer James Lovelocks Gaia hypotese kunne den nuværende situation, med en relativt ufarlig virus, tages som et vink med en vognstang om hvad der er i vente hvis "vi" ikke snart begynder at fokusere på det der virkeligt tæller. Ihukom Sagans "Pale blue dot".

Hölludottir
19. april, 2020 - 12:06
Nils Valla.
Det ville klæde kineserne at tage et ansvar for alt for langsom reaktion. De bidrager kun med 2% til WHO. De er 1.6/7 milliarder mennesker. USA har hidtil betalt 15% til WHO. Bill Gates betaler også store beløb til WHO.

Men svært klandre kineserne for vi selv reagerer for langsomt.