Bernie Sanders erklærer, at han vandt kampen om ideerne, og trækker sig

Midt i en sundhedskrise og økonomisk recession af kolossale dimensioner vedkender den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders, at han har tabt slaget. Det til trods for, at hans ideer er som skræddersyet til den alvorlige situation, USA befinder sig i
Det paradoksale ved udfaldet af de demokratiske primærvalg er, at kandidaten med et budskab og sociale reformforslag, der var som skræddersyet til at bekæmpe en sundhedskrise af kolossale dimensioner og en dyb økonomisk recession, blev taberen, skriver Martin Burcharth.

Det paradoksale ved udfaldet af de demokratiske primærvalg er, at kandidaten med et budskab og sociale reformforslag, der var som skræddersyet til at bekæmpe en sundhedskrise af kolossale dimensioner og en dyb økonomisk recession, blev taberen, skriver Martin Burcharth.

JEFF KOWALSKY

Udland
8. april 2020

Man kunne se det på Bernie Sanders’ alvorstunge ansigtsudtryk, da han i en video til sine millioner af tilhængere onsdag meddelte, at han vil indstille sin præsidentvalgkampagne.

»Det har ikke været en let beslutning at træffe. Faktisk har det været virkeligt svært og smertefuldt,« lød det fra den 78-årige demokratiske socialist.

Under de demokratiske primærvalg i 2015-16 blev Sanders’ i valgkampen indtil det sidste og erkendte først sit nederlag til Hillary Clinton på den demokratiske partikongres i Philadelphia i slutningen af juli 2016.

Mange af hans tilhængere var så bitre over nederlaget og en i deres øjne arrogant behandling fra Clinton-kampagnen og partiledelsens side, at de blev væk fra valgurnerne eller stemte på Donald Trump til præsidentvalget i november det år.

Denne gang bliver det anderledes. I sin meddelelse forpligtede Sanders sig til at støtte fuldt op om tidligere vicepræsident Joe Biden som demokraternes præsidentkandidat i 2020, og kaldte ham »et virkeligt hæderligt menneske«.

Men matematikken tvang også Sanders til at stå af. Han konstaterede, at han var 300 delegerede bagud i forhold til Biden i deres dyst om at vinde et flertal på 1991 delegerede.

»Vejen til en sejr er så godt som umulig,« konstaterede senatoren.

Efter alt at dømme vil Sanders tabe stort til Biden i primærvalget i den vigtige svingstat Wisconsin, der blev afholdt tirsdag under yderst kritisable omstændigheder. Resultatet offentliggøres påskemandag.

Trods et krav fra den demokratiske guvernør, demokratiske lovgivere i Wisconsins parlament, demokraternes nationale ledelse og Biden-kampagnen om at udsætte primærvalget til juni i lyset af coronapandemien fik det lokale republikanske parti overbevist delstatens højesteret i sidste time om at give grønt lys. Deres begrundelse var valg til delstatsembeder, der ikke kunne vente.

Paradoksalt udfald

For at slå Biden skulle Sanders vinde mindst 55 procent af stemmerne i hver af de kommende primærvalg dette forår. En umulighed. Men der var ifølge Sanders også en anden grund til at trække sig fra valgkampen nu.

»Jeg er udmærket klar over, at der er nogle i vores bevægelse, som gerne ser, vi fortsætter med at føre valgkamp, indtil den sidste stemme er afgivet på den demokratiske partikongres. Det synspunkt kan jeg godt forstå,« sagde Sanders.

Men, som han forklarede:

»Jeg kan ikke fortsætte valgkampagnen med god samvittighed, mens vort land befinder sig midt i en krise, som forværres af en præsident, der er uvillig eller ude af stand til at udvise et troværdigt lederskab og sørge for at beskytte vores befolkning på dette desperate tidspunkt. Det ville have afledt opmærksomheden fra de vigtige opgaver, vi alle skal løse, i denne svære stund.«

Ikke overraskende bebudede Sanders dog, at han fortsat vil lede »kampen for retfærdighed« for alle amerikanere med sine forslag om at indføre universel sundhedsforsikring, en mindsteløn på 15 dollar i timen, gratis vuggestue, børnehave og videregående uddannelse samt annullering af al studentergæld.

Det paradoksale ved udfaldet af de demokratiske primærvalg er, at kandidaten med et budskab og sociale reformforslag, der var som skræddersyet til at bekæmpe en sundhedskrise af kolossale dimensioner og en dyb økonomisk recession, blev taberen.

»Vi har gennem de sidste fem år vundet den ideologiske kamp,« måtte Sanders notere.

Historikere vil fundere over, hvorvidt Sanders ville have bevaret sit momentum efter valgsejre i Iowa, New Hampshire og Nevada, hvis coronapandemien var slået ned i USA i februar frem for i marts.

I februar mente mange demokratiske vælgere, at den moderate Joe Biden havde en bedre chance mod Trump, som man forventede ville bruge skældsordet »socialist« til at jorde Bernie Sanders. Men for to uger siden vedtog de to partier enstemmigt i Kongressen en nødhjælpspakke, republikanerne under alle andre omstændigheder ville have afvist som »socialisme.«

I et historisk paradoks underskrev præsident Trump et lovkompleks, der på mange punkter var en tro kopi af Bernie Sanders’ ideer.

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

"I et historisk paradoks underskrev præsident Trump et lovkompleks, der på mange punkter var en tro kopi af Bernie Sanders’ ideer."

Torben K L Jensen, John Hansen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Mange af Bernies punkter? Så må det godt nok have været mange punkter i det lovkompleks.

Måske helt op til millions and billions af punkter. Som Trump nok ville sige.....

At stemme for lovkomplekset var Sanders, the Squads og de andre progressives knæfald for de rigeste i USA.

Erik Winberg, Michael Waterstradt, Mikkel Zess og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Bernie er en svag leder, der helst vil være venner med alle, istedet for at gå i flæsket på modstanderne. Han tabte en ren vindersag på gulvet og lod sig overhale af Trump, der ud af det blå de facto indførte Medicare For all.
Bernie og AOC solgte ud, da de stemte for stimulus pakken.

Michael Waterstradt, Hanne Utoft, Jens Kofoed og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Det er overhovedet ikke overraskende, at Sanders ikke bliver præsident. Det er faktisk mere overraskende, at han selv erkender det..

Steffen Gliese

Næ, Jens Winther, man kan sige, at epidemien kom en måned for sent - ellers havde han formodentlig ryddet bordet.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen, Brian Nocis Jensen, John Hansen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Søren Albrektsen

Godt at Sanders trækker sig nu, så Biden har tid til at styrke sig selv i rollen og ikke mindst sit psykologiske immunforsvar overfor Trumps - af mainstream medierne hype'ede - ondskabsfuldheder. Thumbs up for Sanders - #FeelTheBern

Jeg kan kun have dyb sympati for Bernie Sanders og tror på, at han er den bedste præsident USA kunne have fået men aldrig fik.

Astrid Goplen, Steffen Gliese, Jette Sørensen og Anders Mørk anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, Sanders tabte afgørende stater inden corona-epidemien var et tema.

Randi Christiansen

Et drømmescenario for trump. Biden er dement, trump maser ham

Jeppe Lindholm

Håber Bernie sanders har kraft og overskud til at overføre sin bevægelse til yngre kræfter før han trækker sig helt tilbage. Det har USA brug for. Ikke mindst lige nu, hvor landet ser ud til at blive hårdt ramt af corona virusset. Særligt tiden efter corona vil en stærk og overbevisende Bernie Sanders bevægelse være afgørende for, hvor et fremtidigt postcorona USA bevæger sig hen.

Bliver det Bernie Sanders ideologi eller Steve Bannons ideologi (med Trump som frontfigur) som kommer til at tegne fremtidens USA?

Torben K L Jensen

Alle i USA er enige om at Bernie Sanders har trukket demokraterne til venstre og som han påpegede havde han flertal bag sig blandet unge voksne under 45 udover at 60+ % af hele de amerikanske befolkning vil have et universelt sundhedssystem - den bevægelse har fået sin egen inerti ingen kan stoppe - med eller uden Sanders. Derfor siger han at han har vundet den politiske kamp og dét har han jo ret i.

Steffen Gliese

Ja, Jens Winther, det er det, jeg siger: hvis coronavirussen var kommet en måned tidligere, havde Sanders ikke tabt de stater.

@Steffen Gliese, jeg har sagt det før, og siger det igen: Sanders ville aldrig blive nomineret som kandidat - endsige kunne vinde et præsidentvalg.

Han er nichepolitiker.