Baggrund
Læsetid: 4 min.

Boris Johnson på intensiv

Efter ti dage med COVID-19 blev premierministerens tilstand så bekymrende, at han søndag blev indlagt. Storbritannien står nu midt i epidemien, tilsyneladende uden nogen synlig plan for en genåbning af samfundet og med en sengeliggende premierminister, der insisterer på alligevel at lede landet ligegyldigt hvad. Mandag blev situationen forværret og Johnson flyttet på intensiv
Udland
7. april 2020
Boris Johnson fremstilede i starten af coronakrisen sig selv som The British Bulldog, men søndag aften blev han indlagt på hospitalet, da han formentlig har svært ved at komme sig.

Boris Johnson fremstilede i starten af coronakrisen sig selv som The British Bulldog, men søndag aften blev han indlagt på hospitalet, da han formentlig har svært ved at komme sig.

Dette var ikke meningen. Boris Johnson har fremstillet sig selv som The British Bulldog. Manden, der kunne føre et rådvildt Storbritannien gennem Brexit-stormen, og som i begyndelsen af coronakrisen fastholdt en keep-calm-and-carry-on-tilgang til den virus, der truede i horisonten. En ro og styrke, der smittede af på befolkningen og sikrede stor tillid til, at regeringens håndtering af krisen var den rigtige. Og så blev han syg.

Stats- og regeringsledere holder sjældent af at fremvise svaghed, og i Storbritannien har premierministre gennem tiden forsøgt at holde såvel små som store lidelser skjult for offentligheden. Tony Blair fik en mindre hjerteoperation i 2004, og der blev brugt meget tid på at lægge røgslør ud, så pressen ikke fik nys om rutineoperationen, fordi Blair mente, at det ville kunne svække hans omdømme.

Boris Johnson har skrevet en biografi om Winston Churchill, som han forguder. Churchill havde adskillige problemer med sundhed. Han sov ofte kun ganske lidt og havde som bekendt et betragteligt alkoholforbrug. Under et besøg i Det Hvide Hus i 1941 fik han et slagtilfælde, og senere under krigen havde han en længerevarende lungebetændelse. Alligevel fortsatte han sit arbejdet med nærmest manisk iver.

Churchills kraftpræstation dengang har utvivlsomt spillet ind på Boris Johnsons ønske om at fortsætte regeringsledelsen fra sygesengen ligegyldigt hvad. Kolleger fra kabinettet har berettet om et febrilt udseende og en voldsom hosten hos premierministeren under møderne, og bekymrede koner til de øvrige ministre har bedt Boris om ikke at presse sig selv unødigt.

En bekymrende udvikling

Boris Johnson blev syg cirka samtidig med sundhedsminister Matt Hancock. Men hvor sidstnævnte tilsyneladende igen er i fuld vigør og ledede det daglige pressemøde fredag, så har Boris Johnson, som dagene gik set mere og mere syg ud. Han har løbende offentliggjort selfievideoer med opmuntrende budskaber om eget helbred og advarsler til folk om at blive indendørs for at redde liv.

Fra begyndelsen gav han sig selv en deadline på syv dage til at ryste den ’milde smitte’ af sig. Fredag stod det klart, at han syv dage senere fortsat havde høj feber. Søndag aften lod han sig så indlægge på Londons St Thomas Hospital på den anden side af Themsen fra Downing Street – efter sigende ikke med sin gode vilje.

Hans læger var bekymrede over, at symptomerne ikke aftog, og den officielle forklaring på indlæggelsen er, at der er brug for yderligere test. Det er muligt, at det forholder sig sådan, men disse test kunne vel strengt taget også være foregået i Downing Street. The Sun kunne mandag rapportere, at premierministeren havde modtaget ilt efter indlæggelsen.

»Premierministerens indlæggelse vil vare, så længe det er nødvendigt, men jeg har hørt, at han efter omstændighederne har det godt,« sagde boligminister Robert Kendrick på et pressemøde mandag.

Mandag eftermiddag blev premierministerens situation forværret, Johnson blev flyttet til intensivafdeling.

Andy Rain

Er Boris alvorligt syg?

The Guardians sundhedsekspert funderede i en artikel mandag over, hvorvidt Boris Johnsons sygdom er gået ind i den farlige såkaldte fase to, hvor kroppens immunforsvar overreagerer og kan begynde at angribe egne organer i forsvar mod virus. Der er ingen meldinger om underliggende sygdomme, men bekymringen over udviklingen var flere steder tydelig. Præsident Trump startede sit pressemøde søndag aften med en hilsen til Boris Johnson.

»Alle amerikanerne beder for ham. Han er min gode ven, en ægte gentleman og en stor leder,« lød det fra Washington med en gravitas, så man skulle tro, Boris Johnson lå for døden.

Helt så galt går det forhåbentlig ikke, men selv om premierministerens talsmænd fortsat insisterer på, at Boris Johnson leder regeringens daglige gøremål, så er det nok trods alt vanskeligt fra en hospitalsseng på en intensivafdeling. Tidligere direktør for statsforvaltningen, lord Kerslake, fortalte på BBC Radio 4’s morgenprogram, at han mener, at Boris Johnson bør overveje at overlade tøjlerne til andre.

»Hvis han ikke har det godt nok til at varetage en opgave, der til daglig er særdeles krævende og i disse tider dobbelt hård, så mener jeg, at det vil være det fornuftige valg«.

Tidligere premierminister Tony Blair sagde til gengæld, at han forstår premierministerens insisteren.

»Jeg har stor forståelse for og solidaritet med premierministeren. Det er en helvedes situation, han befinder sig i,« fortalte Blair BBC.

Vaklende stedfortræder

COVID-19 har allerede gjort kriseledelsen af Storbritannien særdeles besværlig. Foruden Boris Johnson er hans meget indflydelsesrige særlige rådgiver Dominic Cummings i selvisolation, også regeringens to vigtigste videnskabelige rådgivere har været smittet og er delvist ukampdygtige.

Problemet med sygdom i regeringen midt i en så alvorlig krise er, at det netop nu i høj grad er topstyring, der er brug for, og at såkaldte designated survivors, der i givet fald skal tage over, ofte ikke er ordentligt briefet om netop disse afgørende beslutninger.

Dominic Raab, som til daglig er udenrigsminister og har været stort set usynlig under coronakrisen, er Johnsons stedfortræder og fungerer i disse dage som de facto-premierminister. Raab ledede et pressemøde sidste torsdag, og det gik virkelig ikke særlig godt. Det var tydeligt, at udenrigsministeren ikke var på hjemmebane.

Det efterlader Boris Johnson i et dilemma. For hans fravær kan skade regeringen, men det kan hans halve tilstedeværelse også. I forvejen bliver den britiske regering kritiseret for at have fulgt en slingrende coronastrategi. The Sun rapporterede mandag, at Boris Johnson fortsat fik afleveret sine regeringspapirer til hospitalssengen i de karakteristiske røde attachémapper.

Boris Johnsons langstrakte sygdomsforløb skaber yderligere uro i det i forvejen pressede finansmarked og blandt tusinder af lukningstruede virksomheder. Storbritannien er i lockdown uden nogen synlig plan for, hvordan man kommer ud igen. Der er masser af grund til bekymring, men dog en mulighed for nogen trøst i tv søndag aften, da dronning Elizabeths talte til briterne, hvilket ellers sker yderst sjældent.

»De, der kommer efter os, vil huske os som lige så stærke som dem, der var her før os … We will meet again,« sagde dronningen med reference til Vera Lynns sang fra Anden Verdenskrig.

Der var ikke et øje tørt. Hold nu op en dramatisk tid, vi gennemlever.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Seneste nyt; Boris Johnson er nu indlagt på intensivafdelingen.

HOW COVID-19 KILLS--I'm a Surgeon--And Why We Can't Save You

15:39 illistrerer lægen ved hjælp af svampe hvordan Covid-19 påvirker lungerne.

https://www.youtube.com/watch?v=4J0d59dd-qM